Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ampuma-ase ja -ratalait

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 09.04.2014.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Suomalaisen reserviläisvaikuttajan kova väite:
  ”Meitä on vedätetty ja paljon”

  Lilli Earl / Radio Rapu
  Luotu:
  8.4.2014 18:53
  • Kuva: Creative Commons / scubabix
   [​IMG]
   Vuonna 2011 kiristetty ampuma-aselaki ja sen jälkeiset tapahtumat herättävät ihmetystä reserviläisissä.
  Kotimaa
  |
  Ampuma-aselaki
  Pitkän linjan reserviläistoimija ja -kouluttaja, Martti Vakkala toi Radio Ravun iltapäivässä esiin huolensa reservin toimintakyvyn ylläpidosta tulevaisuudessa.

  Etenkin vuonna 2011 kiristetty ampuma-aselaki ja sen jälkeiset tapahtumat herättävät ihmetystä Vakkalassa.

  - Katson, että reserviläisiä on vedätetty ja paljon tuon lain kanssa. Hallitus lupasi uuden ampuma-aselain myötä edesauttaa, että reserviläisillä on jatkossakin riittävästi ampumaratoja ja mahdollisuuksia ylläpitää ampumataitojaan. Toisin on käynyt ja näyttäisi siltä, että vedätys vaan jatkuu, totesi Vakkala.


  Martti Vakkala kertoi pelkäävänsä Suomen ottaneen brittiläisen suuntauksen aseideologiassaan.

  - Tuntuma on, että tavoitteena on aseharrastuksen portaittainen lopettaminen ja se, ettei yhdelläkään henkilöllä ole asetta vuoteen 2060 päästäessä, ennusti Vakkala.

  Martti Vakkala ihmetteli Radio Ravun lähetyksessä myös, miksi juuri puolueet, jotka ovat perinteisesti suhtautuneet myönteisesti maanpuolustukseen ja metsästykseen, ovat olleet hanakimmin kiristämässä aseen omistamista ja sellaisen hankkimista.

  - Tälle ei ole mitään perusteita. Aseharrastajat eivät liity kouluampumisiin tai muihin vastaaviin. Tilasto tukee sitä, että he ovat vastuullista porukkaa. Nyt tämä vastuullinen porukka on lyömässä hanskat tiskiin, koska aseen hankkimisesta on tehty niin monimutkainen prosessi.

  Martti Vakkalan mukaan Suomen puolustuksen saattamiseksi ajan tasalle ei niinkään tarvittaisi lisää taloudellisia satsauksia.

  -Riittäisi kun kuunneltaisiin herkemmällä korvalla myös reserviläisiä ja otettaisiin jo olemassa olevat resurssit järkevään käyttöön, päätti Vakkala.
   
  Erkki, Tähystäjä, Creidiki ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 2. Mainos Google AdSense 3. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,746
  Tykkäykset:
  3,191
  Pisteet:
  316
  Olen muutamankin kerran kirjoittanut yleislänsimaisen ja EU-alueella määrätietoisesti toteutettavan hallintoalamaisten aseistariisuntakampanjan motiiveista ja tavoitteista.

  En nyt jaksa ryhtyä enää toistamaan itseäni. Sen sijaan tyydyn tässä vaiheessa toteamaan, että olen syvästi pettynyt siihen, että yhä edelleen kaikkien negatiivisen kehityksen vuosien jälkeen löytyy julkisuuteen kaikenkarvaisia "vaikuttajia" taivastelemaan ja esittämään lähinnä oman tilannekuvan sekä kokonaisuuksien hahmotuskyvyn puutetta.

  Lopuksi tyypillisesti syyllistetään kansanedustajia unohtaen samalla, ettei kansainvälinen hallintoalamaisten aseistariisunta-agenda ole suinkaan mikään suomalainen keksintö tai Arkkaadianmäeltä lähtöisin, eikä siinä varsinkaan missään määrin huomioida suomalaiskansallisia maanpuolustuksen "erityistarpeita". Se ei kuulu agendalistalle ja reunaehdot määritelleitä vaikuttajia ei voisi asekieltojen seurauksena suomalaisten mahdollisesti heikentynyt sotilaallinen suorituskyky vähempää kiinnostaa. Päinvastoin, siitä voisi olla jopa etua.

  Voi naamapalmu sentään.
   
  Benelli, Erkki, baikal ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 4. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  189
  Pisteet:
  316
  En ole seurannut kehitystä, mutta ovatko "rintamalinjat" yhdityneet vieläkään ampuma-ase harrastajien keskuudessa. Itse syyllistyin, kuten varmaan moni muukin metsästäjä, aikanaan siihen ajatukseen että heitettään pistoolit ja muut turhakkeet uhrialttarille ja pidetään pitkät aseet turvattuina, mutta tuo oli kyllä paha virhe. Tämmöiset aivopierut ovat vissiin jääneet vähemmälle ja on tajuttu että ainakaan toisten ampuma-ase harrastajien muroihin ei kannata kusta, ainakin metsästäjä lehti on reivannut linjaansa tässä suhteessa.

  Mutta-mutta. No en tiedä. Tilanne on huolestuttava, mutta toisaalta hätä ei ilmeisesti ole semmoinen että se pakottaisi erinäiset järjestöt puhaltamaan yhteen hiileen? Edelleen itse kukin häärii omiaan ja antaa lausuntoja jotka eivät ehkä aina ihan palvele kokonaisuutta. Vai onko näin? En tiedä, mutta otaksun.

  Ja toisaalta se että kuinka paljon tämmöiset järjestöt edes kykenevät tilannetta muuttamaan. Onko kehityskulku nyt vaan semmoinen, kuten Laamanator antaa ymmärtää, että ne jyrää meitin.
   
  baikal tykkäsi tästä.
 5. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  4,776
  Tykkäykset:
  3,671
  Pisteet:
  1,286
  Osin on, osin ei. Yksi pahimmista kannoista kaskessa on SAL, jossa vaikuttaa hyvin vanhakantaisia voimia joiden mielestä vain HEIDÄN lajinsa on Oikeaa(tm) harrastusta ja kaiken muun voi hyvin kieltää.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 6. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,548
  Tykkäykset:
  824
  Pisteet:
  636
  Itse maksan erilaisia lunnasmaksuja SAL, ResUL ja MMM suuntiin. Täällä ainakin on rintamalinja pysynyt yhtenäisenä, kun olen eri suuntiin asiasta meuhkannut.
   
 7. Atsomuti

  Atsomuti Alikersantti

  Liittynyt:
  29.01.2014
  Viestejä:
  92
  Tykkäykset:
  44
  Pisteet:
  6
  Mikäs kova väite tuo on, jota aloittaja siteeraa? Pelkän itsestäänselvyyden toteaminen. Tähän suuntaan on menty, koska ei ole osattu yhdessä vaikuttaa. 700 000 aseluvan haltijaa olisi melkoinen voima missä tahansa vaaleissa, jos äänestäisivät yhdenmukaisesti. Mutta eihän sellainen Suomessa käy.
   
 8. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Ampumaratalaki uudistuu. Perusteena lain uudellenkirjoittamiselle on, että entinen laki on vuodelta 1915 eli tsaarin aikuinen.
  Kysymys: Onko ampumaradoilla tapahtunut sitten jotain niin merkittävän mullistavaa tahi YJT:tä uhkaavaa, että ko. lakia tarvitsee "päivittää"?


  Vastaus: ei ole. Uusi lainsäädäntö tekee asioista entistä byrokraattisempaa (tätähän me tarvitsemme ehdottomasti Suomessa!) ja tulee olemaan kymmenien ampumaratojen kuolema. Tällä tavoin saadaan lainsäädännön toimesta ajettua harrastajia soramontuille yms. paikkoihin eli lopputulemana yleinen lainkuuliaisuus heikkenee. Hieno ja ylevä on siis tavoite, kuten tuntuu olevan jopa 90% uusien lakien/asetusten tarkoituksenakin?
   
  Tähystäjä ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 9. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  No tietysti nyt jo tilanne on huono, ympäristölupia vaaditaan radoilta joita perustettaessa ei sellaista käsitettä ole ollut olemassakaan ja kaavoitus on kunnissa hoidettu huonosti jonka seurauksena joku idiootti on rakentanut ampumaradan viereen ja ruvennut valittamaan melusta. Eli eihän tämä nykyisellään kovin hyvin toimi kun lisäksi kunnat ovat laiminlyöneet liikuntapaikkojen (ampumaradat) rakentamisen velvollisuudet samaan aikaan kun on rakennettu golf-kenttiä velkarahalla tappioksi. Jos kerran näistä ympäristöluvista ei päästä eroon eikä kaavoituksen tyhmyyksistä niin ehkä kuitenkin olisi hyvä että joku ampumaratalaki olisi olemassa joka jatkossa estäisi sen viereen rakentamisen. Lisäksi pitkästä aikaan tuli mieleen sellainen laki joka kieltäisi valittamisen mistään sellaisesta toiminnasta joka oli jo olemassa ennen kuin valittaja oli mitenkään osapuoli asiassa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2014
  Second ja Tvälups tykkäsivät tästä.
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  "Vähäinen ampumarata" ihmetytti eduskuntaa: miksi vain 10 000 laukausta?
  JVU uha-Pekka Tikka 10 tuntia ja 50 minuuttia sitten (päivitetty 3 tuntia ja 8 minuuttia sitten)

  Ampumaratojen toiminnasta ei ole Suomessa päätetty melkein sataan vuoteen.

  • [​IMG]
   Ampumaratoja säätelee pian laki.

   (Wikimedia Commons)
  Voimassa oleva ampumaratoja koskeva säätely on keisarillinen asetus vuodelta 1915. Nyt sen tilalle on tulossa ampumaratalaki.

  Eduskunnassa keskiviikkona asiasta puhuneen Sdp:n Jukka Kärnän mukaan eri organisaatiot ovat arvostelleet lakiesityksessä kahta asiaa.

  Ensimmäinen on "vähäisen ampumaradan" määrittely vain 10 000 laukaukseen vuodessa. Toinen on lukittujen turvakaappien vaatiminen yli viidelle aseelle, joka koskisi noin 68 000 henkilöä.

  Keskustan Mikko Savolan mukaan kiristykset vaikuttavat erittäin monen suomalaisen arkeen. Savola korosti reserviläisjärjestöjen tarvetta valtakunnalliselle ampumarataverkostolle.

  – Huipulla oleva tai sinne pyrkivä kaveri voi ampua yksin noin 20 000-30 000 laukausta vuodessa. Nyt esitetty laukausmäärä on vain 10 000 vähäiselle ampumaradalle. Sen verranhan nyt ampuu yksi vähänkin aktiivinen ampuja tai metsästysporukka. Eli määrät ovat liian pieniä, ja vähäisen ampumaradan laukausmäärä tulisi nostaa vähintään 50 000 laukaukseen, Savola totesi monen muun edustajan tavoin.

  Perussuomalaisten Ismo Soukola ihmetteli lakiesityksen sanaa "sopiva" hakemusten ja luvanhaltijan ominaisuuksien yhteydessä.

  – Kyllä se pitäisi määritellä jollain tavalla selkeämmin ja vähemmän tulkinnanvaraisesti, Soukola katsoi.

  Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan vähäisen ampumisen 10 000 laukauksen raja on nimenomaan tarkoituksena, jotta ampumaratatoiminta olisi jatkossa luvanvaraista.

  Vasenryhmän Markus Mustajärven mielestä nykyisessä aselupakäytännössä on mittasuhdeharhaakin. Hän kertoi kunnanjohtajasta, joka on aktiiviupseeri ja aktiivinen metsästäjä.

  – Kun hän haki - en tiedä, kuinka monta asetta oli ennestään - pistoolille lupaa, oli kauheat kuulustelut ja lupaprosessit, mutta tällä kyseisellä henkilöllä oli samaan aikaan paitsi oikeus, lisenssi, kouluttaa myöskin ampua panssarintorjuntaohjuksilla, Mustajärvi kertoi.

  Perussuomalaisten Kimmo Kivelä totesi olevan perin epäoikeudenmukaista, että "poliisi lähes poikkeuksetta takavarikoi perämetsän mieheltä metsästysaseet lievänkin rattijuopumuksen yhteydessä".

  – Sitten ihmetellään, miten miehestä tuli vielä enemmän viinaan menevä ja räyhääjä. Eihän sellaiselle voi aseita kortin kanssa palauttaa. Ei ymmärretä, että mieheltä vietiin myös hänen ainoa ja rakas harrastuksensa. Miksei metsänhoitoa harrastavalta mieheltä takavarikoida moottorisahaa, raivaussahaa, vesuria tai kirvestä, puukoista puhumattakaan? Eikö niilläkin voi toista vahingoittaa kuolettavasti, Kivelä kysyi.

  Sisäministeri Räsänen totesi lain esityksen aseiden kuljetuksesta tarkoittavan, että ase pitää siis kuljettaa niin, että se ei ole näkyvissä vaan esimerkiksi tavarakontissa tai autossa peiteltynä.

  Kristillisdemokraattien Peter Östman totesi olleensa nuoruudessaan "ihan laillinen asekauppias" ja myös entinen metsästäjä. Hänen mielestään turvakaappikeskustelussa on vähän liioittelun makua.

  – Tiedän, miten pyhät nämä aseet ovat metsästäjille ja aseharrastajille, silloin ei puhuta mistään rahasummista. Siis ase saa maksaa mitä hyvänsä, kunhan se on paras ase. Silloin tällaisen turvakaappihankinnankaan ei pitäisi olla minkäänlaisena esteenä, Östman sanoi.
   
 11. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  HALLITUKSEN ESITYS 20/2014

  Tänään Eduskunnan lähetekeskustelussa on “kaffen juojien” yhdessä valmistelema esitys 20/2014. Ampumaratalain valmisteluun ei ole ollut Suomessa erityistä kiirettä, sillä keisarillinen asetus vuodelta 1915 on hyvin riittänyt. Lähes sata vuotta voimassa ollut asetus ei ole YJT:n kannalta ongelma, vaan ongelmana on vihervasemmiston halu kieltää kaikki ampuma-aseilla harrastettu laillinen toiminta Suomessa. Erinomainen keino on ollut esittää valvovaksi viranomaiseksi poliisia. Millainen yleisnero suomalainen poliisi todella on, jos hän hallitsee rakenteelliset ja ympäristölliset seikat koskien ampumaratoja.

  Poliisin vallan kasvattimen on ollut valmisteluun osallistuneen työryhmä tavoite. Tavoitteen varmistaminen on tapahtunut jo Ampumarataforumin ja muiden yhteistyöelinten toiminnan kautta. Tukholman syndrooma merkitsee valmistelijoiden kokeneen osallistumisensa olleen niin merkittävä tapahtuma, että mukana olleet ovat kokeneet poliisin ystäväksi. Poliisille on annettu Tarja Halosen aikana tehtäväksi YK:n pienaseita koskevan sopimuksen pohjalta riisua kansalaisilta aseet. Poliisi on onnistunut tehtävässään hyvin. Keinoina ovat olleet kaksi koulusurmaa, joiden avulla pystyttiin toteuttamaan HE 106/2009 hyväksyminen Eduskunnassa. Koulusurmien tutkinnan olisi tullut kiistattomasti paljastaa lupahallinnon virheet aselupien myöntämisessä henkisesti sairaille henkilöille.

  Ampumaratalainsäädäntö esityksen kaltaisena tulee jatkamaan kansalaisten kyykyttämistä ja perusoikeuksien loukkaamista. Esityksen HE20/2014 käsittely Eduskunnassa tulee olemaan mielenkiintoinen näytelmä. Valveutuneet kansalaiset tulevat tekemään valintansa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tämän esityksen läpimenon kannattajien hylkäämisen kautta. Poliittinen muisti on valitettavan lyhyt, mutta vuoden 2009 11.3. tilaisuuden Valtioneuvoston tiloissa, muistavat ministeri Anne Holmlundin ikimuistettavat sanat: “Koska lausunnon antajien mielipiteet erosivat niin paljon, niin ne jätettiin huomioimatta” ! On toivottavaa, että HE20/2014 käsittely Eduskunnassa menee yli vaalien.

  Muistakaa suomalaiset, on ikävää herätä kasakan nauruun!

  [​IMG]

  Runo K. Kurko
  puheenjohtaja
   
 12. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Immonen: Hallitus lakkauttaa aseharrastuksen asteittain
  Ilpo Kiuru VU eilen klo 17:42

  Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mielestä istuvan hallituksen ja sen edeltäjän tavoite on selvästi lopettaa asteittain koko ampuma-aseharrastus ja metsästys Suomessa.

  • [​IMG]
   (Lehtikuva/Tor Wennström)
  Immonen otti kantaa asiaan keskiviikkona eduskunnassa käydyssä ampuma-aselain tiukentamista koskevassa keskustelussa.

  – Ampuma-aselain muutoksilla hallitus haluaa esimerkiksi asettaa tehokkaimmat ilma-aseet ilmoituksenvaraisiksi, vaikeuttaa aseiden säilyttämistä sekä säätää erillisen ampumarataluvan, vaikka jo nykyisellään ampumarata vaatii ympäristönsuojelulaissa määritellyn ympäristöluvan, jossa määritellään miten ja milloin radalla saa ampua, sekä esimerkiksi määräykset alueen aitaamisesta, Immonen sanoi.

  Hänen mielestään hallitus haluaa lisätä byrokratiaa niin ampumaratojen perustamisessa ja ylläpidossa kuin aseiden hankinnassa sekä säilytyksessäkin, ja tehdä näin "rehellisten suomalaisten aseen omistamisesta ja ampumataitojen ylläpidosta entistä vaikeampaa ja jopa rikollista".

  Immosen mielestä ampuma-aselain muutokset vaikeuttavat olennaisesti vielä entisestään ampuma-aseharrastajia ja metsästäjiä, eivätkä edistä ampumataitojen ylläpitämisen mahdollistamista.

  – Turvallisuuden kasvamiseen tai laittomien aseiden määrään tai käyttöön rikoksentekovälineenä, ei näillä hallituksen toimilla vastata. Tämän ja edellisen hallituksen tavoite on selvästi lopettaa asteittain koko ampuma-aseharrastus ja metsästys maassamme, Immonen sanoi.
   
 13. crane

  crane Eversti

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  1,928
  Tykkäykset:
  1,179
  Pisteet:
  316
  Ikäväähän tässä on se,että laillisten ratojen puuttuessa ammunta jatkuu ties millä soramontuilla ja hiekkakuopilla.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 14. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,229
  Tykkäykset:
  2,962
  Pisteet:
  1,286
  Ja Cranen kommenttiin lisäisin sen, että tiukkenevilla laiella vaikeutetaan lähinnä niiden henkilöiden harrastustoimintaa jotka jokatapauksessa noudattavat lakeja ja asetuksia tässäkin suhteessa - ja niiden toimintaan, jotka eivät laeista piittaa ei tiukennukset edelleenkään vaikuta mitenkään.
  En tiedä..kohta tuntuu, että homma menee niin vaikeaksi että jos haluat aloittaa ampumaharrastuksen, niin lainkuuliaisen kansalaisen ainoa tapa siihen on hankkia laiton ase..
   
  Tähystäjä ja Tvälups tykkäsivät tästä.
 15. crane

  crane Eversti

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  1,928
  Tykkäykset:
  1,179
  Pisteet:
  316
  Totta turiset
   
 16. Creidiki

  Creidiki Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,809
  Tykkäykset:
  1,121
  Pisteet:
  316
  Surullista on että aseen hankkiminen laittomasti on helpompaa, nopampaa ja halvempaa kuin laillisesti.

  Jos yhteyksiä alan miehiin löytyy, ja Suomen kokoisessa maassa jos niitä ei ole itsellä tai kaverilla niin kaverin kaverilla viimeistään on.
   
  Kapiainen tykkäsi tästä.
 17. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,229
  Tykkäykset:
  2,962
  Pisteet:
  1,286
  Asia on juuri noin! Aseen hankkiminen ei Suomessa ole vaikeaa - sen on todistanut jo useampikin toimittaja, joka on lähtenyt jutuntekotarkoituksessa asetta hankkimaan. Eräs viimeisimpiä tällaisia tapauksia oli jonkin median (en muista minkä) naistoimittaja, joka lähti hankkimaan asetta. Muutamia kyselyitä eri suuntiin - ja kas kas, kohta tällä naisihmisellä oli junailtu tapaaminen kaverin kanssa, jonka kautta olisi halutessaan saanut vaikka Venäläisen rynnäkkökiväärin..
   
 18. Peuhkis

  Peuhkis Luutnantti

  Liittynyt:
  06.02.2014
  Viestejä:
  443
  Tykkäykset:
  225
  Pisteet:
  36
  Näitä asioita pitäisi tuoda ilmi muuallakin kuin täällä. Tätä foorumia kun selaa/lukee suhteellisen marginaalinen porukka. :/
   
 19. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,229
  Tykkäykset:
  2,962
  Pisteet:
  1,286
  Kyllähän näitä asioita kuitenkin aika laajasti Suomessa esille tuodaan - päättäjien tahtotila vaan taitaa olla sellainen, ettei kovin helposti ole mitään tehtävissä..
   

Jaa tämä sivu