Artikkeli: Tappamisen psykologiasta

JOKO kirjoitti:
Musketilla saavutettuihin tuloksiin on kyllä saattanut vaikuttaa aseen hankala lataus. Uskoisin musketin suorituskyvyn putoavan poikkeuksellisen paljon taistelussa. Helpommin ladattavat aseet tarjonnevat tasaisemman suorituskyvyn, kun verrataan harjoituksissa ja taistelussa ammuttuja laukauksia.

Tuohon liittyen Preussi-Itävalta sota vuonna 1866 on aika mielenkiintoinen, koska toinen osapuoli soti musketeilla (2-3 lks/min) ja toinen takaaladattavilla Dreyse-kivääreillä (10-12 lks/min).
Hävinneen osapuolen tappiot olivat palttiarallaa kaksinkertaiset voittajaan nähden.

Second kirjoitti:
Entäpä kun se väkivaltakokemus ei pohjaudu sodan todellisuuteen? Eli on opittu että kun käpertyy maahan niin ei lyödä niin lujaa kuin vastaan laittaessa?

Minulla ei ole väkivaltakokemuksia sodasta, mutta tuo maahan käpertyminen ”helpommalla pääsemiseksi” kuulostaa kaikkein pahimmalta virheeltä mitä uhri voi tehdä.

Kovaa vastaanlaittava uhri sekoittaa hyökkääjän pakkaa ja pakottaa suojaamaan eikä pelkästään lyömään/potkimaan ja kun tilanne on molempien osapuolten kautta käynnissä niin vammat jäävät puolin ja toisin vähäisemmiksi.
Lue: kaikki virta ei mene toisen satuttamiseen, koska samalla pitäisi suojata itseä. Jos ei tarvitse suojata itseään, niin toisen pieksemiseen voi keskittyä suuremmalla teholla. Tällöin myös vammat pahenevat uhrin/alakynteen jääneen osalta.
 
pstsika kirjoitti:
Minulla ei ole väkivaltakokemuksia sodasta, mutta tuo maahan käpertyminen ”helpommalla pääsemiseksi” kuulostaa kaikkein pahimmalta virheeltä mitä uhri voi tehdä.

Kovaa vastaanlaittava uhri sekoittaa hyökkääjän pakkaa ja pakottaa suojaamaan eikä pelkästään lyömään/potkimaan ja kun tilanne on molempien osapuolten kautta käynnissä niin vammat jäävät puolin ja toisin vähäisemmiksi.
Lue: kaikki virta ei mene toisen satuttamiseen, koska samalla pitäisi suojata itseä. Jos ei tarvitse suojata itseään, niin toisen pieksemiseen voi keskittyä suuremmalla teholla. Tällöin myös vammat pahenevat uhrin/alakynteen jääneen osalta.

Pointtini kun ei ole se että tapellaanko alussa vaan se että tapellaanko loppuun saakka. Eli annetaanko periksi ja alistutaan, vai tapellaanko niin kauan kun voimia riittää.

Luonnollisesti löytyy aika hurjaa todistusaineistoa siitä että olisit oikeassa, mutta nämä tapaukset (=kaveri hyppii maassa makaavan päällä ja koulukiusaaminen) on lopun viimein aika marginaalisia vaikka ne paljon kohua mediassa saakin aikaan. Yleensä snägäritappeluissa tai vaikka isompien kaupunkien katutappeluissa on kuitenkin kohtuullisen herraskaiset säännöt, eli tapellaan niin kauan kun toinen luovuttaa.

EDIT: Toki on sitten esim koulukiusaaminen joka kohdistuu hyvin pitkälle niihin luovuttajiin juuri siksi että niitä on pirun helppo mennä kiusaamaan ja sama kuvio taitaa jossakin määrin koskea kotiväkivaltaa. Eli näissä suhteissa olet kyllä oikeassa.
 
Ihminen on kaksivuotiaana väkivaltaisin

pstsika kirjoitti:
Ampuminen sinänsä ei tuota ongelmia taistelijalle, jopa päinvastoin. 1700-luvulla todettiin, että sotilaat ampuivat mielellään liiankin pitkiltä etäisyyksiltä. Tämä johtunee siitä, että halutaan antaa vastustajalle mahdollisuus alistua tai paeta ennen kuin joudutaan tilanteeseen, jossa pitäisi tehdä päätös lajitoverin surmaamisesta.

1700-luvulla kiväärin uudelleen lataaminen oli hidasta ja ammuttavia kaksi- tai kolmirivissä paljon. Oli pelkästään järkevää harventaa ylimääräiset viholliset pois pelistä ennen kuin ehtivät rynnäköllä pistinetäisyydelle.

Sama kaukotappamisen ajatus elää Norjassa ja Suomessa. Kun vastustajia on kuitenkin aina ylivoima eli liikaa, on vallan järkevää poistaa ylimääräiset jo 300 metriltä - 150 metriltä ennen kuin koko joukko ehtii 50 metrin rynnäkköetäisyydelle käsikranaatteineen.

Sotilasvirkapuvun uusi kuosi, ajanmukaisuus, kiiltävyys, intiaanien tapainen pelottava meikki poskilla ja nenässä alkaa vaikuttaa vasta konepistoolietäisyydellä.

pstsika kirjoitti:
Huomattiin myös, että tykistö oli tehokkainta, mikäli se oli sen verran kaukana taistelusta, että tykkimiehet eivät nähneet, mitä vahinkoa heidän tulensa aiheutti taistelukentällä. Lisäksi, jo ennen tuliaseiden aikakautta, suurimmat tappiot tuotettiin siinä vaiheessa, kun toinen osapuoli alkoi paeta, ja takaa-ajava ratsuväki teurasti pakenevaa jalkaväkeä. Tappaminen on psykologisesti helpompaa, kun uhri juoksee pakoon, eikä tappajan tarvitse nähdä hänen silmiään.

Tykistö on varmaan tehokkainta silloin, kun tykillä on kantamaa ja samalla tykkimäärällä kyetään kattamaan suurempi ala. Tykkimiehet ovat rauhallisimmillaan silloin, kun tietävät, että eivät joudu ratsuväen sapeleiden ruuaksi. Tykin ottaminen mukaan ja pakoon pötkiminen on nimittäin erittäin hankalaa, ellei aio jättää koko varustusta sotakorvaukseksi viholliselle.

pstsika kirjoitti:
"Aivan kuin aiheen ympärillä olisi hiljaisuuden salaliitto: emme tiedä, mitä ongelmalle pitäisi tehdä, joten unohdetaan asia".

Luulisi avoimuusperiaatteeseen sitoutuneen perustuslaillisen valtion virkamiesedustajan ymmärtävän, ettei kansalaisia voi lastentarhasta alkaen kasvattaa tappajiksi, koska aikuisten kriminaalien määrä ylittäisi kansantalouden kestokyvyn noin 15 vuotta myöhemmin.

pstsika kirjoitti:
Jom Kippur -sodassa 1973, israelilaisten tappioista lähes kolmannes oli psykiatrisia tappioita, ja Libanonin sodassa 1982 niiden määrä oli jo kaksi kertaa kuolleiden määrä.

1973 israelilaisten omanarvontunto meni, kun he käsittivät, että ylivoima oli alussa sellainen, että he olisivat voineet hävitä koko sodan ja valtion samalla. Toiminta alivoimatilanteessa Golanilla oli epätoivoisen ankaraa sodan alussa. Israelilaisten itsetunto oli nimittäin tapissaan 1967 kuuden päivän sodan jäljiltä, joten 1973 sota tappioineen oli karvas yllätys. Israelilaisilla tulee suru puseroon noin 2000 sotilaan - 3000 sotilaan tappioista, kun he ovat oman yksikön veljiä ja sisaria. Tämä osoittaa, että yhteiskunta on kehittynyt ja ajanmukainen eikä vain ajatella, että syntyvyys korvaa tappiot niin kuin vähemmän kehittyneissä yhteisöissä.

pstsika kirjoitti:
Swank & Marchandin mukaan 98 % taistelijoista romahtaa oltuaan 60 vuorokautta yhtäjaksoisesti tilanteessa, jossa taistelukosketus viholliseen on jatkuvasti läsnä. Jäljelle jäävät 2 % voidaan heidän mukaansa määritellä aggressiivisiksi psykopaateiksi. Sotilaan tehokkain toiminta-aika jatkuvassa altistumisessa taistelutilanteen stressille alkaa 10 vuorokaudesta jatkuen 30 vuorokauteen. Ensimmäisten 10 vuorokauden aikana taistelija oppii taistelukentän lainalaisuudet ja tulee tutuksi tämän ympäristön kanssa. Tämä parhaan toimintakyvyn jakso, joka seuraa siitä, että taistelija on oppinut olemaan "battlewise", kestää noin 20 vuorokautta.

Miten toinen maailmansota käytiin esimerkiksi Neuvostoliiton ja Saksan kesken - vuorokausia oli paljon ja materiaalitaisteluita myös.

pstsika kirjoitti:
Myös kenttämarsalkka lordi Wavell painottaa psykologisten tekijöiden huomioimista kirjeessään sotahistorian tutkija Liddel Hart'lle: "Jos minulla olisi aikaa ja sinun kaltaisesi kyvyt tutkia sodankäyntiä, luulen, että keskittyisin pelkästään 'sodan tosiasioiden' tutkimiseen - väsymyksen vaikutuksien, nälän, pelon, unenpuutteet, säätilan... Strategian, taktiikan ja sodan logistiikan perusteet ovat todella yksikertaisia: 'sodan tosiasiat' tekevät sodankäynnistä niin monimutkaista ja vaikeaa, sekä yleensä historioitsijat laiminlyövät niiden merkityksen."

Historioitsija kertovat suurta tarinaa levällä pensselillä niin kuin kansantaloustieteilijätkin eivätkä "takerru nippelitietoihin" tai "irrelevantteihin yksityiskohtiin". Ne yksityiskohdat ovat kansanterveyttä sairaskertomuksissa.

pstsika kirjoitti:
Israelilainen sotilaspsykologi Ben Shalit haastatteli israelilaisia sotilaita välittömästi taistelun jälkeen, kysyen mikä taistelussa on pelottavinta. Hän odotti vastauksia, jotka olisivat esimerkiksi "hengen menetys" tai "haavoittuminen ja jääminen hylättynä kentälle". Siksi vastaukset yllättivätkin, sillä haavoittumisen tai kuoleman pelko olivat toissijaisia verrattuna pelkoon "toisten luottamuksen pettämisestä".

Se, että ryhmässä ei ole luottamusta, aiheuttaa tietenkin kaiken muun poliittisen sekasorron: toisten vaarantamisen, toisen suojaamatta jättämisen, toisista huolen pitämättömisen, johtamiskyvyttömyyden jne. Ei joku sotilas voi olettaa, että hän soittaa "112" -numeroon ja tilaa itselleen medihelin, vaan sotilas on täysin ryhmänsä varassa. Siksi esimerkiksi jossain etuvartiosasemassa ollaan jopa vihaisia siitä, että toisella on maastokengän nyörit löysällä tai auki, koska siitä tiedetään, että asianomainen todennäköisesti kompastuu kenkiinsä silloin, kun pitäisi kiivaasti ampua omasta tai toisten puolesta. Tiukassa kirvesmiesporukassa oma toimintakyky ei ole oma henkilökohtainen asia, vaan koko kollektiivin asdia.

pstsika kirjoitti:
Shalit haastatteli myös ruotsalaisia rauhanturvaajia, joilla ei ollut taistelukokemusta. Tässä tapauksessa hän sai odotetun kaltaisia vastauksia: "kuolema ja haavoittuminen" olivat pelottavimpia asioita taistelukentällä. Shalit'n johtopäätös oli, että taistelukokemus vähentää kuoleman ja haavoittumisen pelkoa.

Taistelikokemus opettaa sosiaalista ymmärrystä siten, että se, että ryhmä on toimintakelvoton, johtaa suuremmalla todennäköisyydellä kuolemiseen ja haavoittumiseen, jos jokainen "tekee omiaan".

pstsika kirjoitti:
Mitchell Berkun (1958) ja Shalit molemmat toteavat tutkimuksissaan, että kuoleman tai haavoittumisen pelko ei ole ensisijainen psykiatristen traumojen aiheuttaja taistelukentällä. Suurin pelko sen sijaan on, että ei pysty täyttämään niitä kauhistuttavia vaatimuksia, joita taistelutilanteeseen liittyy.

Varmaan huoli omasta ja joukon toimintakyvystä kasvaa kokemuksen myötä.

pstsika kirjoitti:
Pelko yhdistettynä uupumukseen, vihaan, inhoon ja ristiriitaiseen tehtävään tasapainoilla niiden vaatimusten kanssa, jotka edellyttävät sotilaalta tappamista, ajavat lopulta taistelijan niin syvään syyllisyyden ja kauhun suohon, että hän heilahtaa laidan yli alueelle, jota kutsutaan hulluudeksi.

Ehkä erikoisjoukkoihin värvätään potentiaalisia hulluja, joiden ei kuitenkaan toivota osoittavan kaikkia luonteenpiirteitään. Mieleen tulee eversti Kutz http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmestyskirja._Nyt

pstsika kirjoitti:
Toisessa maailmansodassa siviilialueiden massapommitusten uskottiin murentavan kansan taistelutahdon. Saksalaiset yrittivät pommittaa Iso-Britannian antautumaan, samoin liittoutuneet yrittivät tehdä Saksalle. Ajateltiin, että massapommitukset siviilikohteisiin saisivat aikaan niin massiiviset psykiatriset tappiot, että kansakunta luopuisi taistelusta. Mutta uskomukset olivat vääriä. Todettiin jopa, että taistelutahto siviiliväestön keskuudessa lisääntyi, eikä psykiatrisia tappioita havaittu paljoa enempää kuin normaalissa rauhan tilassakaan.

Briteillä ja yhdysvaltalaisilla oli sellainen strategisten pommituslentokoneiden kapasiteetti, että sotilaallista kannatti jatkaa taloudelliseen ja taloudellista terroriin.

Tämä "keskiajalle pommittaminen" on edelleen suosittua retoriikkaa yhdysvaltalaisten keskuudessa, koska eivät oikein ymmärrä, mitä se merkitsee ihmisoikeuksien kannalta. Briteillä on jonkin verran ymmärrystä enemmän aristokraatteina uhoamisilleen.

pstsika kirjoitti:
Kaukopartiotiedustelijoiden keskuudessa on todettu myös erityisen vähän psykiatrisia tappioita. Tämän uskotaan johtuvan muun muassa siitä, että lähtökohtaisesti tiedustelijoiden tulee välttää viholliskontaktia ja paeta viholliskosketuksen tullessa, eikä jäädä taistelemaan.

Tiedustelija on partiolainen. Hän on kuin metsänjänis, joka pakenee takaa-ajajia. Sellaisessa tilanteessa on vaikea kuvitella, että on vallankäyttäjä tai valtioterroristi.

pstsika kirjoitti:
Lisäksi Dyerin mukaan niin sanotut "luontaiset sotilaat", jotka ovat äärimmäisen harvassa, tapaavat kasaantua tällaisiin kommando-tyyppisiin erikoisyksiköihin, joille yleensä määrätään tuhoamisoperaatioita vihollisen selustassa (Swan & Marchandin mukaan 2 % väestöstä, joilla on aggressiivisia psykopaattisia taipumuksia, jotka eivät kärsi tappamiseen liittyvistä psykiatrisista ongelmista). Sotilaat kaukopartiotehtävissä näyttäisivät kärsivän vähemmän taistelustressistä, samoin kuin sotavangit tai pommituksien kohteeksi joutunut siviiliväestö, sillä heiltä ei ensisijaisesti odoteta sitoutumista kasvotusten vihollisen kanssa tapahtuvaan aggressiiviseen toimintaan.

Ilmeisesti on tehtäviä, joissa psykopaatin luonne on eduksi. Ihminen on kaksivuotiaana väkivaltaisimmillaan, minkä vuoksi yksilön sosiaalistaminen päiväkodeissa ja peruskoulun alaluokilla on keskeistä. En usko, että ladatun pistoolin antaminen kaksivuotiaille, joilla on riitaa heikkalaatikoilla leluista, olisi hyvä ajatus. Tulos voisi olla samankaltaista kuin erikoisjoukkojen välinen välienselvittely.

Sotalelut, kiinanpommit jne. ovat kiellettyjä 17-vuotiailta. 18-vuotias on kuitenkin jo täysi kansainvälisten joukkojen tappaja. Ihmisen pitäisi siis 17 feminiinisen indoktrinaation ja sosiaalistamisen jälkeen muuttua 180 vuorokaudessa tai 362 vuorokaudessa Conan Barbaariksi.

pstsika kirjoitti:
Lääkintähenkilöstö ja upseerit kärsivät myös kiväärimiestä vähemmän taistelustressistä. Vaikka upseerit määräävät miehiä tappamaan, he harvoin osallistuvat itse kyseiseen toimitukseen, joka antaa ikään kuin psykologisen suojan.

Muistelen, ettei kapteeni itse ampunut Arndt Pekurista ja vasta kolmas käsketty suostui ampumaan hänet kuoliaaksi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arndt_Pekurinen

pstsika kirjoitti:
Vaikka upseereiden tappiot ovat järjestäen prosentuaalisesti korkeampia kuin miehistön, heidän psykiatriset tappionsa ovat merkittävästi matalampia. Brittiläisen tutkimuksen mukaan ensimmäisen maailmansodan upseeri kärsi puolta pienemmällä todennäköisyydellä taistelustressistä kuin miehistön jäsen.

Minkälainen upseeri? Upseereja on monenlaisia komppaniaupseereista ylempiin portaisiiin. Briteillä ei ollut edes kunnon reserviupseerikoulutusta ensimmäiseen maailmansotaan.

pstsika kirjoitti:
Psykologi F.C Bartlett korosti fyysisen uupumuksen merkitystä psyykeeseen. Hänen mukaansa sodassa pitkittynyt suuri väsymys on erittäin todennäköinen psyykkisten oireiden aiheuttaja. Neljä tärkeintä seikkaa, jotka muodostavat pitkittyneen suuren väsymyksen ovat: 1) stressi, joka aiheutuu jatkuvasta altistumisesta tilanteelle, joka vaatii taistelua tai pakenemista 2) kasaantuva unen puute 3) energian saannin riittämättömyys, sekä 4) muiden osatekijöiden summa, kuten sade, kylmä, kuumuus, yön pimeys jne.

Hyvä sotilas nukkuu aina kuin vain voi.

pstsika kirjoitti:
Koska tappamisen taakka on niin suuri, se aiheuttaa monesti kieltämisreaktioita. Sotilaat pyrkivät vyöryttämään vastuun tappamisesta jollekulle muulle, ja harvat tunnustavat itse tehneensä tappamisen. Esimerkkinä kieltämisestä on muun muassa sanan "tappaminen" välttäminen. Vihollinen tai muu voimankäytön kohde "pysäytetään", tai "torjutaan", taikka "häntä kohti tulitetaan". Omista tappiosta puhutaan yleensä "kaatuneina", ei kuolleina. Myös vastustajan de-humanisointi on yksi tapa vähentää hänen tappamisestaan aiheutuvaa taakkaa: vihollisesta käytetään lähes poikkeuksetta halventavia, monesti eläimiin rinnastettavia nimiä, kuten "apinat", "siat", "koirat" jne. Mitä tahansa, että emotionaalisesti pystyttäisiin kieltämään se tosiasia, että tapetaan ihmisiä.

Harva vaari korostaa polvellaan istuvalle pojantyttärelle olleensa tositappaja edellisessä sodassa. Kaikkein verisimmät ovat hiljaa eivätkä sotamuistele.
 
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/meditointi_palauttaa_taistelustressista
Meditointi palauttaa taistelustressistä



1400167669_600x0_brittisotilaat.jpg

Brittisotilaita Afganistanissa. Kuva: Cpl Mark Webster / MOD
Yhdysvaltain merijalkaväki kokeili tietoisuustaitoja.

Tietoisuustaitojen harjoittaminen auttaa sotilaita valmistautumaan taistelutilanteisiin ja palautumaan niistä, raportoivat Kalifornian yliopiston ja Yhdysvaltain merivoimien tutkijat.

Heidän tutkimuksessaan merijalkaväen sotilaat pistettiin kahden kuukauden mindfulness-kurssille, jonka aikana he tekivät meditaatio- ja kehontarkkailuharjoituksia. Sen jälkeen heidät sekä joukko sotilaita, jotka eivät osallistuneet kurssille, lähetettiin päiväksi taisteluharjoituksiin Lähi-idän maalaiskylää muistuttavissa oloissa. Harjoitusten aikana sotilaat partioivat kylää, tapasivat sen johtajia ja puolustautuivat hyvin todentuntuista väijytystä vastaan.

Harjoitusten jälkeisissä mittauksissa selvisi, että meditoivien sotilaiden syke ja hengitys palautui nopeammin perustilaansa kuin verrokkien. Heidän verestään löytyi myös merkkejä paremmasta immuunipuolustuksen toiminnasta.

Pään magneettikuvauksista puolestaan paljastui, että meditaatioryhmäläisten aivoissa toiminta oli vaimeampaa pihtipoimun ja aivosaaren etuosissa, jotka pitävät huolen tunnereaktioiden, tiedonkäsittelyn ja sisäisten tuntemusten havainnoinnin yhteen punomisesta. Heidän aivonsa toimivat tässä suhteessa samalla tavoin kuin huippu-urheilijoiden tai merijalkaväen erikoisjoukkojen sotilaiden aivot.

Voimakas aktiivisuus näillä aivoalueilla on yhteydessä ahdistukseen ja mielialahäiriöihin. Tietoisuustaitoharjoittelulla aktiivisuutta voitiin siis hillitä. ”Kun aivot lisäävät vähemmän tunnereaktiota stressaaviin kokemuksiin, stressistä on helpompi palautua”, selittää psykiatrian professori Martin Paulus Kalifornian yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.
 
En löydä tuota alkuperäistä juttua. Olisi nimittäin mielenkiintoista tietää mitä nuo kehontarkkailuharjoitukset on olleet, ilmeisesti tutkitaan omia stressireaktioita ja miten pystytään rauhoittamaan itseään?

Täytyy myöntää että itselle tuo mentaaliharjoittelu on jäänyt aika vähälle huomiolle, en oikein tarkalleen tiedä mitä kaikkea se pitää sisällään. Kilapilusuorituksen tai muun vastaavan stressaavan tilanteen läpikäynti on aika yksiselitteinen, mutta mitä lienee muuta se sisältää. Ei hajuakaan.

EDIT: Löytyipäs vaan eipä tuosta tule juuri hullua hurskaammaksi.

Aika vähällä saatii kuitenkin aika huimia tuloksia. 20 luokkatuntia + vähän kotitehtäviä, ja sotilaiden stressien sietokyky paranee huomattavasti. En tiedä miten tuohon itse testiin pitäisi suhtautua, mutta jos tuolla saadaan lähellekkään elittisotilaan tai huippu-urheilijan tasoinen stressinsietokyky niin huh-huh. Etenkin pitkissä operaatioissa kun tuo suomeksi takroittaa sitä että sympaattinen ja parasympaattinen hermosto pysyvat paremmin tasapainossa, kaverit eivät hermostu niin helposti eivätkä polta itseään loppuun niin helposti.

Tuossa se linkki: http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1873666
 
Viimeksi muokattu:
Marshallin tutkimukset on todettu hölynpölyksi jo aikoja sitten. Normaali ihminen ei tarvitse sotatilanteessa mitään erityistä maanittelua tappaakseen.

Tuo on hyvä tietää. Ja itseasiassa nyt kun asiaa ajattelee, niin tarkka-ampujilla olisi huomattavasti suurempi vaikutus vihollisiin jos tuon tyypin tutkimuksissa olisi mitään perää. Meinaan, että kyllähän TA osaisi poimia sellaiset aktiivisemmat yksilöt joukosta. Ja kun TA koulutukseen laitetaan ukkoja, niin varmasti sinne sekaan joutuisi niitä, jotka eivät kykene ampumaan ihmisiä ja sitten käytännössä ne tulisivat ilmi. Uskoakseni tälläisiä tapauksia ei ole tavattu?
 
Kukkahattukoulutus ei auta, tarvitaan geenimuuntelua.

Joillakin nisäkkäillä lajin sisäistä tappavaa väkivaltaa ei ole raportoitu lainkaan. Näitä ovat esimerkiksi valaat ja lepakot.

Vasta katsoin luontodokkaria jossa ryhävalasuros yritti hukuttaa toista taistellessaan naaraasta.

Ihminen on nisäkkääksi väkivaltainen – Pahat tapamme olemme perineet muilta kädellisiltä
Väkivaltaisimpia ovat lajit, jotka elävät ryhmässä puolustaen reviiriään, paljastaa uusi tutkimus.
Marko Hamilo
SK 39/2016|30.9.2016 14:15 http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tie...ilta-kadellisilta/?shared=938156-23dbbf97-500

Luettu (13)

Tappava, omaan lajiin kohdistuva väkivalta on kädellisten geneettinen erityispiirre, jonka ihminen on perinyt isoilta ihmisapinoilta. Näin päättelee Nature-lehdessä julkaistu uusi tutkimus.

Tutkija José María Gómez kollegoineen keräsi aineiston yli neljästä tuhannesta kuolemasta 1 024 nisäkäslajilla, jotka edustivat 137 eri taksonomista heimoa sekä 600 ihmispopulaatiota 50 000 vuoden takaa nykypäivään. Tutkijat arvioivat, että ihmiskunnasta noin kaksi prosenttia on kuollut toisen ihmisen väkivallan seurauksena.

Joillakin nisäkkäillä lajin sisäistä tappavaa väkivaltaa ei ole raportoitu lainkaan. Näitä ovat esimerkiksi valaat ja lepakot.

Toisten nisäkkäiden, varsinkin kädellisten, on taas pitkään tiedetty käyttäytyvän väkivaltaisesti lajitovereitaan kohtaan.

Väkivallan psykologiset, sosiologiset ja evolutiiviset juuret ovat hämmentäneet tutkijoita pitkään. Onko ihminen pohjimmiltaan väkivaltainen, kuten Hobbes väitti, vai selittääkö kasvatus kaiken, kuten Rousseau esitti?

Uusi tutkimus osoitti, että ihminen on kuusi kertaa keskivertonisäkästä taipuvaisempi tappavaan väkivaltaan lajitoveriaan kohtaan, mutta suurin piirtein niin väkivaltainen kuin lähimpien sukulaislajiemme perusteella voisi olettaakin.

Tutkijoiden mukaan väkivaltaisten kuolemien osuus kasvoi jatkuvasti nisäkkäiden evoluutiossa kädellisiä kohti. Väkivaltaisimpia ovat lajit, jotka elävät ryhmässä puolustaen reviiriään.

Tutkijat myös huomasivat, että väkivallan määrän vaihtelu historiassa on ollut suurta, joten perimä ei ole kohtalo. Vaihtelua selittää ennen kaikkea ihmisyhteisön sosiaalinen ja poliittinen järjestelmä.
 
Facessa tuli vastaan.

Sodassa tappaminen ja sen psykologinen hinta
05.12.2011 13:14 | pelontorjunta http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/?id=42

Erityisesti isäinpäivänä ja itsenäisyyspäivän aikaan Suomessa puhutaan paljon ihmistä ja heidän kokemuksistaan viime sodissa. Sen sijaan harvoin asiaa lähestytään kansainvälisten lääketieteellisten ja psykologisten tutkimusten kautta. Tällaiset tutkimukset ovat siinäkin mielessä kiinnostavia, sillä ne jos mitkä avaavat kuin ikkunan tarkastelemaan mitä isämme ja isoisämme, jos he olivat etulinjan joukoissa, aivan oikeasti kokivat mm. vuosien 1939-45 aikana.

Viihdeteollisuus on loistava esittämään sodankäynnin yksinkertaisena tapahtumana myös yksilötasolla. Niinpä useimmat uskovat, että ihmiset tappavat toisiaan koska heille on näin kerrottu, koska he ovat sisäistäneet säännön: tapa tai tule tapetuksi. Uskotaan että vihollista vihataan jne. Viihdeteollisuus ja kaikenlainen verenkarvainen populaarikirjallisuus yrittää saada meidät uskomaan, että kaikki sotilaat ampuvat toisiaan kohti epätoivoisesti ja yrittävät tuhota ja tappaa toisensa. Vaikka tässä lähtökohdassa on mukana myös totuutta, se on useimmiten kuitenkin väärä.

Erinomainen kirja sodassa tappamisesta on esim. Dave Grossmanin ”On Killing : The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society". Kirjaa voi suositella kaikille luettavaksi, koska se menee hyvin yksityiskohtaisesti aiheeseen josta vallitsee suorastaan uskomaton määrä väärinkäsityksiä.

Kun useimmat ihmiset puhuvat sodassa tappamisesta, he ovat kuin puberteetti-ikäisiä neitsyitä jotka yrittävät puhua seksistä. Siitä voidaan puhua vaikka viikko yhteen soittoon, mutta ymmärtää et voi ennen kuin olet sen itse kokenut. Kun tulee toiminnan hetki se ei olekaan sellaista millaiseksi sen luulit.

Ja taistelutilanne sodassa. Kun luodit alkaa lentämään ja tykistötuli pyyhkii taistelumaastoa on sillä voimakas vaikutus miten yksilö alkaa kaiken nähdä ja kokea. Viisisataa taistelijaa näkee asiat viidelläsadalla eri tavalla. Elokuvat haluavat saada ihmiset ajattelemaan, että maailma on mustavalkoinen, ilman mitään harmaan eri sävyjä.

Historiaa tarkastelemalla voidaan havainnollistaa sitä mitä todellisuudessa tapahtui. Ja heti tulee vastaan hätkähdyttäviä tuloksia. Esim. Toisessa maailmansodassa 1939-45 vain 15-20 prosenttia sotilaista ampui vihollista kohti. Grossmanin keräämien tutkimustulosten mukaan nimittäin vähemmän kuin yksi amerikkalaissotilas viidestä ampui taistelutilanteessa kohti saksalaista tai japanilaista sotilasta. Amerikkalainen sotilas tuskin oli erilaisempi kuin muiden armeijoiden. Ja vaikka äärimmäisissä olosuhteissa suurempi osa sotilaista on voinut ampua vihollissotilasta kohti, useimmissa taistelutilanteissa sotilaat olivat haluttomia tappamaan toisiaan. Amerikan sisällissodissa ja sitä edeltäneissä tilanne ei ollut dramaattisesti erilainen. Toisen maailmansodan aikana vain 1% prosentti lentäjistä suoritti 30-40% kaikista vihollisen lentokoneiden alasampumisista. Hyvin monet hävittäjälentäjistä eivät ampuneet alas ainuttakaan viholliskonetta.

Korean sodassa niiden sotilaiden osuus jotka eivät halunneet ampua vihollissotilasta kohden laski - 55% sotilaista ampui vihollista kohti. Vietnamissa osuus nousi noin 95%:iin, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että he yrittivät osua kohteeseen. Itse asiassa Vietnamin sodassa jokaista kuollutta vihollissotilasta kohden amerikkalaiset ampuivat peräti 52 000 luotia! Voi olla mielenkiintoista havaita että kun erikoisjoukot tilastoivat ammuskulutuksensa taisteluissa sekä kuolleet vihollisen sotilaat he tosiasiassa usein soittivat tykistölle (tai ilmavoimille) tilaten epäsuoraa tulta vihollista kohden. Jo toisessa maailmansodassa arviolta 90% niin länsi- kuin itärintaman sotilaistakin kuolivat tosiasiassa sirpalevaikutuksen takia, ei suinkaan luoteihin. Tämä on eräs asia joka yllättää tämän päivän ihmiset, joiden tietämys sodista perustuu pääasiassa elokuviin sodasta.

Historiaa tutkimalla voidaan eliminoida kaikenlaista sotaan liittyvää hypeä ja hyvin usein havaitaan miten tavattoman haluton ihminen on tappamaan toista lähimmistään. Tulos on nähtävissä: sodassa taistelija traumatisoituu koska hänen pitäisikin nyt tappaa toinen ihminen. Vastoin yleistä luuloa sodassa kuoleminen ja haavoittuminen ei suinkaan ole kaikkein suurin sotilaan pelko. Pelottavinta on juuri ihmisen tappaminen.



Taistele, pakene, näyttele, alistu, antaudu



Eläinkunnassa pääsääntö on selvä: useimmat eläimet eivät tapa lajitoveriaan. Ihmiset eivät tässä suhteessa juurikaan tee poikkeusta. Emme halua tappaa toisiamme; vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa eläinten tavoin teemme näin. Nämä liittyvät usein ns. torjuntatilanteisiin tai hyvin poikkeuksellisiin yksilöihin. Väite jonka mukaan ”kuka tahansa voi tappaa” ei täysin pidä paikkaansa. Kynnys on useimmilla erittäin korkea.

Kun kaksi saman lajin eläintä kohtaavat toisensa he aloittaa teeskentelyn. Molemmat yrittävät pelotella vastustajaa uskomaan sen olevan huonompi ja vaarassa. Tässä vaiheessa ne voivat taistella, tai toinen voi alistua tai paeta. Silloinkin kun ne taistelevat toiminta erittäin harvoin johtaa kuolemaan. Kun toinen eläimistä lannistaa toisen se useimmiten vahingoittaa sitä vain jonkin verran, esim. puremalla sitä kaulasta. Muttei silloinkaan tappamalla toista lajin yksilöä.

Ihmiset eivät ole kovinkaan erilaisia tässäkään. Tuliaseet ovat erinomainen tapa teeskennellä taisteluissa, he ovat äänekkäitä ja vaarallisia, ja luodit viuhuminen päiden yläpuolella voi hirvittävää vihollista. Ne tarjoavat alkukantaista vapauta ja antaa ampujalle tunteen vallasta. Teeskentely ja poseeraaminen on hyvin yleinen osa taistelutaktiikkaa. Sotahuudot, karjumiset ym. osa tätä teeskentelyä. Taisteluhuudolla ei tapeta, mutta se tarjoaa alkukantaisen vapauden ja sillä voi pelotella vihollista. Luotien räjähtäminen maahan tai seiniin voi tuntua sotilaasta pelottavalta ja siihen yhdistetään monenlaista karjumista se on entistä pelottavampaa.

Ainakin osittain tästä syystä Vietnamissa räiskittiin niin paljon ilman todellisia osumia (52000 laukausta/ osuman saanut vihollissotilas). USA:n joukot olivat usein ylivoimaisia tässä taistelukenttien teeskentelyssä ja muussa poseeraamisessa. Kun todellinen taistelutilanne tulee eteen, useimmille ihmisille, riippumatta siitä kuinka kovilta kavereilta he kuulostivatkaan kasarmilla, heille oli liian vaikeaa tappaa heidän lähimmäistään ja mieluummin teeskentelivät taisteluissa kuin todella pyrkivät tappamaan silloin kun se oli mahdollista.

Tuliylivoima mahdollistaa toiselle osapuolella sen, että pelottelulla voidaan vaikuttaa myös taistelujen lopputulokseen. USA:n sisällissodassa oli tapauksia, joissa huutamisella ja muulla mesomisella saattoi tosiasiassa heikommassa asemassa ollut osapuoli karkottaa vahvemman. Näin eteenkin maastossa jossa osapuolet eivät tarkalleen päässeet näkemään toisiaan. Asevoimat ei yleensä luokittele tätä teeskentelyksi, he kutsuvat sitä vihollisen uhkaamiseksi.

Kaikki edellä mainittu ei tarkoita sitä, että kaikkia sotilaat yrittävät vain pelotella vihollista sijaan että yrittäisivät tappaa hänet. Muutama yksilö voi aktiivisesti yrittää tappaa vihollisen ja tämä varsin pieni osa taistelijoista aiheuttaakin suuren osan vihollisen kivääritulituksesta tulleista tappioista. Aivan kuten esimerkki siitä kuinka vain 1% hävittäjälentäjistä aiheutti vihollisen taistelutappioista jopa 40%.

Taistelu on sotilaan toinen vaihtoehto ja silloin molempien osapuolten tulee pyrkiä tappamaan toisiaan. Toinen osapuoli voi antautua mutta ihmiselle se on taistelukentällä vaarallisimpia vaihtoehtoja, koska vangit saavat usein surmansa taistelun tuoksinassa, eivätkä aina tarkoituksella! Pakenemisesta tulee silloin parempi vaihtoehto muttei sekään ole suinkaan vaaratonta, sillä ihmisen on aina helpompi tappaa toinen ampumalla tätä kaukaa selkään. Vaikeinta on aina ampua ihmistä jonka kasvot hän selvästi näkee.

Etäisyys muiden ihmisen suoraan vaikuttaa siihen, miten helppoa hänet on tappaa. Pommituslentäjät eivät tunne tunnontuskia sillä kilometrien päästä maalista he eivät näe uhrejaan eivätkä kuule heidän ääniään. Maavoimien etulinjan taistelijoille, jääkäreille, tilanne on täysin toisenlainen. He näkevät pelon toisen ihmisen silmistä, hien otsalla, kivun hänen kasvoillaan, veren purkautuvan haavoista, epätoivoiset avunhuudot. Vihollisesta tulee hyvin todellisia ja eläviä, ihminen jolla on toiveita, unelmia, pelkoja, äiti, isä, kenties vaimo, aivan kuten ampujallakin. Tavallaan ampuja näkee vihollisen hyvin vähän itseään erilaisena ja niin tappaminen olisi samanlaista kuin ampuja ampuisi itseään. Siksi jalkaväen sotilailla on selvästi enemmän traumoja sodasta kuin muiden aselajien sotilailla. Kuinka monella suomalaisella tykkimiehellä oli valtavia sodasta johtuvia traumoja verrattuna etulinjan konepistoolimiehiin?

Sodat joissa ihmiset taistelevat keskenään merkitsee kauhua ja kaaosta, pelkoa ja traumaa. Siksi ammuntamäärä taistelujoukkojen keskuudessa on pienempi kuin useimmat ihmiset ajattelevat. Ihmiset ovat valmiita kohtaamaan kuoleman ja silpoutumisen halukkaammin, jos heillä ei tarvitse tappaa ketään. Lääkintähenkilökunnat ovat tunnettuja esimerkkejä siitä että he muita useammin olivat valmiita vaarantamaan henkensä pelastaakseen jonkun haavoittuneen ja vaarassa olleen sotilaan. Sen sijaan taistelutilanteessa oleva sotilas – vaarassa siis hänkin – ampuu useimmiten umpimähkään vailla todellista tappamistarkoitusta.

Sotilaan kolmas mahdollisuus on pakeneminen. Jälleen ihmiset ovat kuin eläimiä. Pakenet suurta vihaista koiraa, tämä tulee perässä, pakottaa sinut ehkä maahan ja puree sinua. Ihmiset taistelutilanteessa toimivat samoin. Juuri siksi pakenemistilanteessa tapahtuu sodan dramaattisimpia tappamisia. Sotilas ei enää katso silmiin kauhuissaan vihollista kuin itseään, hän katsoo kuin häneltä taaksepäin pakenevaa saalista ja silloin löytyy jo paljon halukkaita ja kykeneviä ampumaan toista ihmistä selkään. Pakeneva sotilas ei enää ole hänelle toinen ihminen vaan saalis, joka pyrkii häneltä pakoon. Pakenemaan ja antautumaan pyrkivän sotilaan tappaminen on hyvin yleinen tapahtuma, koska tappajassa on usein silloin valtava määrä adrenaliinia, on tunnekuohussa ja eikä usein ymmärrä hänen vastustajansa olevan antautumassa. Sitten on aina psykopaatteja, jotka ovat melko valmiita ampumaan antautuvia sotilaita ja näitä persoonia on joka ainoassa armeijassa.



Tappaa tai olla tappamatta



Tämä on erittäin vaikea päätös sotilaalle ja hyvin monet tekijät voivat vaikuttaa sotilaiden kykyyn tappaa lähimmäistään. Ennen taistelua sotilaat voivat puhua paljon ja vaikuttaa hyvinkin verenhimoisilta, pelkoa herättävältä joukolta. Kokeneemmat sotilaat ovat todennäköisesti hillitympiä elleivät ne ole ”psyykanneet” itseään.

On huomattava, että vaikka sotilas voi ampua, hän voi välttää tappamista. Häntä voidaan komentaa ampumaan, mutta se on hyvin vaikea osoittaa yrittikö hän todella osua toiseen ihmiseen. Tilastot Vietnamissa, pienikaliberisten panosten suuri kulutus maailmansodissa verrattuna vain 10%:n osuuteen vihollisten kokonaistaistelutappioista, nämä viittaavat siihen, että suurin osa kivääri- ja konepistoolimiehistä ei tosiasiassa halunnut tappaa vihollista.. Ihmiset olivat valmiita tulittamaan vaikka tuntikausia, mutta eivät halunneet osua kohteeseen.

Useimmat täysijärkiset ihmiset, jos saavat valita, eivät tapa lähimmäistään ja ovat erittäin haluttomia tekemään niin, huolimatta siitä, mitä Hollywood, kirjallisuus ja media sinulle uskottelee. Kun heidän on pakko tehdä niin, moni voi kokea paljon psykologisia traumoja. Ylivoimaisesti eniten sotatraumoja löytyi juuri kivääripataljoonien miehiltä. He joutuivat katsomaan toista ihmistä joita hänen olisi pitänyt ampua.

Sotilaskoulutuksella pyritään helpottamaan yksilön päätöstä ampua toista ihmistä . Tämä on eräänlaista aivopesua, mutta se on usein välttämätöntä. Toisessa maailmansodassa ihmiset oppivat ampumisen ampumalla pahvimaaleja harjoituksissa. Kun he pääsivät taistelukentällä heillä saattoi olla erinomainen ampumistaito, mutta he käsittivät kohteiden olevan toisia ihmisiä, joku nimeltään Hans, Frederick, James, Sergei tai Anatoli. Nykyään tappaminen yritetään tehdä automaattiseksi, enemmän vaistomaiseksi toiminnaksi. Mikäli koulutus onnistuu ja sotilas kykenee tällä aivopesulla ampumaan toisen ihmisen hänestä tulee traumatisoitu tappaja. Tämän vuoksi modernin ajan sodissa tappajista tulee entistä traumaattisempia – he tappoivat vastoin omaa haluaan.

Emotionaalinen ja fyysinen etäisyys vaikuttaa paljon siihen voiko ihminen tappaa toisen. Emotionaalinen etäisyys voidaan luokitella mekaaniseksi, sosiaaliseksi, kulttuuriseksi ja emotionaaliseksi etäisyydeksi. On paljon vaikeampi tappaa ihminen jonka hengitykseksen voit tuntea ja nähdä pelon hänen silmissään. Tämä on verrattavissa toisen tappamiseen veitsellä. Tykkimiehen ja pommittajan on helpompi kieltää kohteensa inhimillisyys.

Emotionaalisen etäisyyden avulla henkilön halu tappaa lähimmäisensä vaihtelee ja antaa hänelle mahdollisuuden perustella sen helpommin. Kulttuurisessa etäisyydessä vihollinen luokitellaan erilaiseksi kuin itse. Vihollinen on epäinhimillistetty ja häntä pidetään alempiarvoisena. Natseille heitä edustivat mustalaiset, juutalaiset ja mustaihoiset. Moraalisessa etäisyydessä esim. USA:n joukoille saksalaiset olivat natseja eli julmia ja raakoja teurastajia. Natsit olivat syyllisiä ja heitä oli rangaistava. Se oli oikein ja kohtuullista. Sosiaalisesta etäisyydestä löytyy esimerkkejä mm. keskiajalta. Ns. ritarit pyrkivät välttämään toisten samassa sosiaalisessa asemassa olevien tappamista ja he valitsivat uhreikseen usein alemmista sosiaalisista ryhmistä tulleet viholliset. Mekaaninen etäisyys mahdollistaa sen että vihollinen nähdään hyvin kaukana. Tämä ei tuo hänen inhimillisyyttään lähemmäksi. Moderni sota pimeänäkölaitteineen on tuonut sodan Nintendo-pelin kaltaiseksi. Tämä on ilmennyt mm. Persianlahden sodassa, sekä Iranin ja Afganistanin sodissa. Merkittävä vaikutus on myös ylemmillä komentajilla. Joukoille joille auktoriteetti määrää tehtäväksi tulittaa kohdetta on päätös usein helpompi. Kosto, viha ja pelko ovat kaikki erilaisia tekijöitä, jotka voivat mahdollistaa sen että sotilas pystyy ampumaan toista ihmistä.



Taisteluväsymys



Sodankäynti on eteenkin etulinjan joukoille hyvin traumaattista sekä tappamisen että tapetuksi tulemisen kannalta. On hyvin paljon pelottavampaa jos joku yrittää tappaa sinut veitsellä kuin pommittamalla sinua. Toiseen maailmansotaan lähdettiin ideologialla jossa uskottiin strategisilla pommituksilla murrettavan vihollisen kotirintaman moraali ja puolustustahto. Tulokset olivat useimmiten täysin päinvastaisia. Persoonattomat hyökkäykset vain lujittivat vastarintaa.

Totaalisen sodankäynnin kannalta merkittävämpi vaikutin oli kokonaisvaltainen hyökkäys kokonaista aluetta kohtaan jolloin perinteinen etulinja ja sen takainen rauhallinen alue jaottelu alkoi muuttua. Myös siviiliväestö koki lisääntyvän paineen kun tieto tai huhu aluetta kohtaavaa musertavaa sotilaallista operaatiota kohtaan lisääntyi. Kun vihollisen hyökkäys tuhoaa yksikön päämajan, ihmiset siellä ymmärtävät, että he ovat tavoite ja vihollinen ei kiinnostunut tappamaan etulinjan yksiköitä. Tämä voi aiheuttaa suurta psykologista traumaa pataljoonan komentajassa, kun hän tajuaa vihollisen maalitaulu. Tällainen tekijä aikaansaa psykologisen paineen lisääntymisen myös etulinjan joukoissa, kun edes turvallista takalinjaa ei ole olemassa. Tästä on enää lyhyt matka nykyaikaiseen syvään sodankäyntiin jossa mitään turvallisia paikkoja harvoja linnoituksia lukuun ottamatta ei enää ole.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä enemmän aikaa sotilas viettää taisteluissa sitä todennäköisemmin hänestä tulee psyykkinen uhri. Psyykkinen uhri on yksikölle hyödytön sotilas ja hänestä tulee pikemminkin yksikölle riskitekijä aivan vihollisen tapaan. Tutkimukset osoittavat että 60 päivää etulinjassa taistelutehtävissä tuhoaa yksikön tehokkaan taistelutehon, koska 60 päivän kuluessa 98% yksikön sotilaista ovat todennäköisesti sodan psyykkisiä uhreja.

Tämän estämiseksi yksiköitä kierrätetään takalinjojen suhteellisen turvallisella alueella. Jos vihollinen on tunkeutunut myös selustaan eikä alue ole enää turvallinen on kierrätys hyödytöntä. Tämä saattaa olla yksi syy miksi monille ihmisille olo Vietnamissa "etulinjassa" sekä "turvallista" alueilla oli lähes yhtä turvatonta. Yksiköt usein kierrätetään osaksi siksi että heille annetaan aikaa "toipua".

Entä mitä tapahtuu joukoissa jotka ensi kerran siirtyvät taistelutehtäviin, siis etulinjaan?

Noin 10 ensimmäisen päivänä yksiköstä kehittyy taisteluun tottunut. Sotilaat tottuvat vaatimuksiin elää joka suunnalta tulevaa vihollisen uhkaa vastaan. Yksikkö saavuttaa 10-30 päivän aikana maksimaalisen tehokkuutensa. Suomalaisten panikointi talvisodan alussa kuvaa tätä alun tottumattomuutta hirveisiin olosuhteisiin. Kahden viikon kuluessa joukot kaikkialla suorittivat yhä paremmin tehtävänsä ja saavuttivat tammikuun alkuun mennessä huomattavia torjuntavoittoja. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa nopeimmat ja tehokkaimmat operaatiot suoritettiin heinäkuun puolivälistä aina elokuun puoliväliin saakka jolloin melkein koko Laatokan puoleinen menetetty alue oli jo vallatta takaisin ja edetty jo syvälle Itä-Karjalaankin.

Noin 30 päivän jälkeen sotilaat saattavat uskotella jo itselleen kokemuksen ja ”karaistumisen” jälkeen ettei niiden kyky taistella enää heikkene. Tosiasiassa taistelukyvyn heikkeneminen alkaa juuri tässä vaiheessa. Uupumus, väsymys, innostuksen väheneminen, huono ruoka ja eteenkin psyykkisen paineen kasvu alkaa vasta nyt todella vaatimaan veronsa. Jatkuvat adrenaliinin eritys kehossa – ylämäet ja alamäet tunnetasolla alkavat vähitellen vaikuttamaan yksikön suorituskyvyssä. Yhä useampi alkaa henkisesti murtumaan aivan hirvittävissä olosuhteissa. Seuraavien 30 vuorokautta taistelujoukoissa, taistelutehtävissä, jatkuvan pelon, uhan, tappamisen paineessa murtavat yksikön taisteluarvon. Jo noin 45 päivässä on emotionaalinen tukehtuminen yksikössä tapahtunut ja yksikön tehokkuus laskee dramaattisesti. Joukot eivät halua hyökätä, he eivät halua kaivaa taistelukaivantoja ja välttävät partiointeja. Heiltä puuttuu tahto ja halu mikä niillä aiemmin oli. .

Tämä peruslaskelma päti viime sotien aikana kaikissa asevoimissa siis myös Suomen. Itseasiassa se selittää erittäin hyvin sen äärimmäisen kriisin mihin suomalaiset joukko-osastot joutuivat talvisodassa helmikuusta 1940 lähtien sekä jatkosodan hyökkäysvaiheen traumaattisen jälkipuoliskon jolloin kokonaisia rykmenttejä oli lähes mahdotonta saada suorittamaan niille annettuja tehtäviä. Ellei vastapuolella olisi ollut kenties vielä kurjemmassa fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa olleita joukko-osastoja ei katastrofia kenties olisi voitu välttää. Neuvostojoukkojen eteneminen sodan loppupuolella sekä toisaalta sen joukoissa lisääntyneet karkuruudet, kieltäytymiset ja omien sotilaiden valtavat teloitukset kertovat äärimmäisestä joukkojen loppuunpalamisesta.



Psykiatrinen uhri



Henkilöstä tulee monen eri asteen psykiatrinen uhri sodassa. Useiden kuukausien taistelutehtävät tekevät lähes jokaiselle henkisen stressin vuoksi oireita. Tämä ei tarkoita että he ovat muuttuneet täysiksi hulluiksi ja joissakin tapauksissa lepo ja palautuminen auttaa paljon. Kun se edennyt todella pahaksi siihen ei ole olemassa helppoa ratkaisua. Joissakin tapauksissa henkilö voi esitellä oireitaan välttääkseen taisteluja. Tapauksen hoitoon käytetään erityyppisiä ratkaisuja järjestelmän ominaisuuksien mukaan.

Uupumistapauksissa sotilaasta on tullut "väsynyt" ja on haluton tekemään oikeastaan mitään. Hän ei halua olla ystävien kanssa tekemisissä tai osallistua mihinkään fyysistä tai henkistä toimintaa tai vastuuta vaativaan tehtävään. Hän voi altistua koville äänille ja hänessä ilmenee itkukohtauksia tai ahdistusta. Monin tavoin kaikki hän haluaa tehdä, on elää tyhjää elämää mutta hänen mielialansa vaihtelee. Paras hoitotapa on poistaa henkilö taistelualueella lepoon.

Sekavuustilassa psykiatrinen uhri alkaa menettää ajan, paikan ja ympäristön tajunsa. Väsymyksestä kärsivät ihminen voi nopeasti siirtyä tähän tilaan ja tulla psykoottiseksi. Joihinkin oireisiin kuuluvat delirium, psykoottiset dissosiaatiot ja maanis-depressiiviset mielialan vaihtelut. Toinen mahdollinen vaikutus on nimeltään Ganzer-oireyhtymä. Kun psykiatrinen uhri kärsii Ganzer-oireyhtymästä hän saattaa vitsailla, toimia typerästi tai muuten yrittää välttää kauhua ja pelkoa huumorilla. Väinö Linnan Tuntematon sotilas-romaani oli täynnä tällaisia persoonia, joiden humoristisuuden takaa pilkistää joitain aivan muuta kuin pelkkää parodiaa.

Konservionaalinen hysteria voi tapahtua taistelujen aikana tai vuosia myöhemmin. Tämä on vakava muoto jos on kyse sekavuustilasta. Kärsijä menettää kaiken kosketuksen todellisuuteen ja harhailla riippumatta vaaroista, kuten miinakentät, vihollisen tarkka-ampujat jne.. Sotilas voi olla sikiöasennossa ja yrittää olla välittämättä ympäristöstä tai täristä. Suuri osa muistista voi olla lukossa jotta hän yrittää sulkea ulkopuolelle kauhun mielestään. Toinen mahdollisuus on tietty osa ihmisen elimistöä ei enää toimi, kuten sormi joka vetää liipaisimesta. Konversionaalinen hysteria voi näkyä sotilaassa aivotärähdyksen jälkeen ja kun hän sai pieniä haavoja tai hän oli ollut ”läheltä piti” tilannetta. Hysteria voi näkyvät sairaalassa tai taka-alueella. Joskus se ilmenee kun sotilas määrätään palaamaan yksikköönsä tai hänet siirretään taisteluun.

Ahdistus voivat vaikuttaa sotilaan kykyyn nukkua. Ei ole väliä kuinka paljon nukkua tai levätä hän saa, hän on aina väsynyt. Hänen uniansa vaivaavat painajaiset ja sotilaalle voi tulla pakkomielle kuolemaan. Hän alkaa pelätä, hän voi olla pelkuri, hän voi epäonnistua taistelutovereidensa kanssa tai muut voisivat havaita hänen olevan pelkuri. Jotkut oireet ahdistuneisuudessa ilmenevät hengenahdistuksena, heikotuksena, kipuna, näön hämärtymisenä, huimauksena, tilapäisenä paralyysinä ja pyörtymisenä. Eräs vaikutus on PTSD (traumaperäinen stressireaktio). Vuosia taistelujen jälkeen hänen verenpaine saattaa nousta dramaattisesti yhdessä hikoilun, hermostuneisuuden ja muiden syiden kanssa.

Pinttynyt ja pakonomainen tila on kuin konversionaalinen hysteria paitsi että sotilas on tietoinen siitä, mitä on tekeillä. Sotilas ymmärtää, että pelko aiheuttaa kaikkea, mutta hän ei voi tehdä asialle mitään. Tämä voi ilmetä hallitsemattomia vapinana, sydämentykytyksenä, änkytyksenä, nykimisenä jne. Hetken päästä sotilaassa voidaan havaita jonkinlaista hysteriaa.

Luonnehäiriöitä on sellaiset kun sotilaalle tulee päähuomioksi tiettyjä toimia tai asioita. Paranoia saattaa sisältyä ärtyisyyttä, masennusta ja ahdistusta hänen henkilökohtaisesta turvallisuudesta. Skitsoista on tullut yliherkkiä ja he haluavat olla yksin. ”Epileptoid” on taudin määritelmä henkilöstä joista on tullut alttiimpia väkivaltaisuuksiin ja joskus arvaamattomaan raivoon. Joillekin tulee pakkomielle uskontoon ja joistakin tulee psykoottisia. Tälle ihmisellä ominainen luonne on muuttunut.


( Päivitetty: 06.12.2011 09:02 )

- pelontorjunta
 
Noita Dave Grossmanin haastatteluvideoita kannatta katsella youtubessa, jos ei jaksa hänen kirjoittamia kirjoja lukea.
Tuleehan niissä uusia näkökulmia otsikon aiheeseen. Joutubessa on muutakin aiheesta.
 
Noita Dave Grossmanin haastatteluvideoita kannatta katsella youtubessa, jos ei jaksa hänen kirjoittamia kirjoja lukea.
Tuleehan niissä uusia näkökulmia otsikon aiheeseen. Joutubessa on muutakin aiheesta.

Suosittelen kuitenkin lukemaan ihan itse kirjan, osta vaikka lontooksi e-kirjana luuriisi (ainakin Google Playssä) ja lukaise pätkä silloin tällöin (tämä hyödyllistä koska teksti melko informaatiorikasta ja nopea kahmiminen tästä syystä kovin tehoton sekä vaiketa tapa lukea sitä). Erinomainen kirja ja pitäisin jokaiselle sotilas/turvallisuusalalla toimivalle lukusuositusten kärkipäässä vaikka en itse ammattimies tuolla saralla olekaan. Tämä siksi että tuo opus auttaa melkoisesti ymmärtämään omia tuntemuksia psykologia kannalta esim työtehtävissä missä altistut väkivallalle tai vaikkapa täyskontaktiottelussa kun meinaa alkuun puntti tutista mutta heti kun saat ensimmäiset lyönnit matkaan niin homma sujuu kuin tanssiaisissa sen jälkeen.
 
Aiheeseen liittyen uunituore julkaisu:

Radio Kipinä Podcast – Saako pahan tappaa?

Radio Kipinän podcast-kausi 2:n jaksossa 2, sotilasprofessori, filosofian tohtori ja everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoululta pohtii kysymystä: ”Saako pahan tappaa?”. Jaksossa käsitellään pahuutta ja tappamista sotilaan näkökulmasta, sekä pohditaan puolustusvoimien ja siviiliyhteiskunnan välistä suhdetta tappamisen ja väkivallan kehyksessä.

 
Ihminen on nisäkkääksi väkivaltainen – Pahat tapamme olemme perineet muilta kädellisiltä
Twitterissä osui vastaan video, joka toi mieleen tämän teeman: ilmeisesti kamerunilaiset sotilaat teloittavat muutaman naisen ja lapsen. Yksi naisista kantaa selässään pientä lasta (liekö edes 2v), joka sitten menee siinä samalla (EDIT: näemmä videon esikatselukuvassa näkyykin kyseinen nainen lapsi selässään). Painakaa play-nappia oman harkintanne mukaan (joskaan teloitukset eivät ala heti, joten ihan heti lasten tappamista ei rävähdä eteen).

Taustakontekstista en tiedä. Mutta jos tviitin mukaan kyseessä on "terrorisminvastainen taistelu", niin lienevätkö sitten joidenkin epämääräisten asejoukkojen vaimoja/lapsia.

EDIT: Ehkä kyse on tästä seikasta, että Kamerunia ilmeisesti uhkaa jopa sisällissota ranskan- ja englanninkielisten välillä.
 
Viimeksi muokattu:
Twitterissä osui vastaan video, joka toi mieleen tämän teeman: ilmeisesti kamerunilaiset sotilaat teloittavat muutaman naisen ja lapsen. Yksi naisista kantaa selässään pientä lasta (liekö edes 2v), joka sitten menee siinä samalla (EDIT: näemmä videon esikatselukuvassa näkyykin kyseinen nainen lapsi selässään). Painakaa play-nappia oman harkintanne mukaan (joskaan teloitukset eivät ala heti, joten ihan heti lasten tappamista ei rävähdä eteen).

Taustakontekstista en tiedä. Mutta jos tviitin mukaan kyseessä on "terrorisminvastainen taistelu", niin lienevätkö sitten joidenkin epämääräisten asejoukkojen vaimoja/lapsia.

EDIT: Ehkä kyse on tästä seikasta, että Kamerunia ilmeisesti uhkaa jopa sisällissota ranskan- ja englanninkielisten välillä.


Voisi siirtää myös tuonne päällä oleviin konflikteihin, tästä tapauksesta voi alkaa isokin eskalaatio vaikka onkin tyypillistä Afrikkaa jossa väkivalta ulotetaan usein kaikkiin heimon jäseniin tarkoituksena hävittäminen.
 
Nimimerkki EK, tammikuussa 2012 kirjoitti edellisellä sivulla musketista ja sen osumatarkkuudesta. Taitaa nyt tulla kovin myöhään, mutta joku taho on tehnyt jonkinlaisen testin musketilla, alla olevalla videolla. Tarkkuuden testaus alkaa varsinaisesti kohdasta 12:00.

Sitten jossain luki, että pystyttiin ampumaan jopa viisi laukausta minuutissa. Jäin miettimään sitä ja ketjun alkuperäistä aihetta.

Nimittäin, ei ole nyt lähdettä, mutta 1700-luvulla voitiin ampua myös niin, että miehet asettuivat peräkkäin, jolloin vain etummainen mies ampui, ja kaksi takana ollutta suorittivat latauksen: laukauksen jälkeen ampuja antoi ammutun aseen takimmaiselle, joka tyrkkäsi ruuti/kuula latauksen piippuun, antoi aseen taas eteenpäin keskimmäiselle miehelle, joka tangolla tyrkkäsi kuulan ruutineen ampumavalmiiksi, ja antoi tietenkin aseen sittem ampujalle. Tässä kolmen miehen ryhmässä tietenkin kiersi kolme asetta.

Ampumanopeus kasvaa, mutta varsinaisten ampujien määrä putoaa kolmasosaan... Toivottavasti ovat ottaneet tutkijat huomioon tämän mahdollisuuden.


 
Ok.

Juu tuon syöksytaulu ("pökkelöpää"?) jutun olen kuullut. Ja samalla kaverit ampuu toisiaan paukkupatruunoilla ja TASE:illa. Pistinkoulutuksesta Suomessa kuulen vasta nyt ensi kertaa! Luulin että sellaista ei ole järjestetty koskaan ei edes silloin wanhaan hyvään aikaan 30- ja 40-luvuilla.

No eipä minulla muuta, tarkoitus ei ollut varsinaisesti kritisoida hirvittävästi noita viestejä, nostaa vain omia ajatuksia esiin... Ja siinä samalla tietysti näin jälkikäteen lukien saa sen kuvan etten (taaskaan) voi hyväksyä esitettyjä näkemyksiä. Että tällee. taas tällä kertaa.

Vähän myöhässä vastaus, mutta itse olen saanut pistinkoulutusta -90 luvulla. Kouluttaja muistaakseni kertoi tekniikoiden olevan japanilaisilta peräisin.
 
Back
Top