Euro - onko järkee vai ei?

Tässäkin historia toistaa itseään.

Pankit ja Isoraha sekä talousjohtajat pyrkivät pitämään tätä himmeliä kasassa ja turvaamaan omaisuuttaan eikä kanslaisilla ole mitään merkitystä.

Jokainen jolla vähääkään on älliä tietää/"näkee" mihin tämä johtaa...eli onnellista loppua ei ole. On vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja sekä tulevaisuudenäkymiä horisontissa...mutta niissäkään ei kansalaisilla ole mitään muuta merkitystä kuin "saada" kärsimystä ja kovia aikoja elettäväkseen...:confused:
 
Liberaali persu
9.4.2016 04:25 Henri Myllyniemi 9 kommenttia
Olen monessa asiassa päistikkää perussuomalaisten kanssa. Kannatan prostituution vapauttamista. Kannatan alkoholimonopolin lakkauttamista. Kannatan samaa sukupuolta olevien juridisten oikeuksia. Kannatan kannabiksen vapauttamista. Miksi siis olen persu?

Edellä mainitiut asiat ovat minusta ns. pikkujuttuja. Mutta perussuomalaiset ovat alkujaan olleet oikeassa ns. Tärkeissä Asioissa.

Olen huomaavinani liikehdintää, jossa perussuomalaisia halutaan lyödä kuin vierasta sikaa. Mitä kovemmin mätkii, sen riemuisammat suosionosoitukset. Tämän olen huomannut esimerkiksi toimittamissani uutisissa Suomen Uutisissa.

Olen aikanani ollut mielipidevaikuttaja lukuisine blogeineen täällä Puheenvuorossa. Olen ollut siksi, että tekstejäni luettiin, ja kävin debattia muiden kanssa.

Olen Euroopan tilanteesta mahdollisimman paljon "ajan hermolla". Näkemäni ilmiö on poikkeuksellinen.

Vaikka kuinka "dissaatte" (ette pidä) persuista, niin tosiasiat tulevat kuitenkin teidän eteen. Oltaisiin voitu toimia fiksustikin, mutta halusitte ennemmin Barabbbaan - ja haluatte 4-5 muuta yhteiskuntasopimusta.

Euroopan integraatiossa on kaksi peruspilaria: yhteinen valuutta ja Schengen.

Molemmat ovat kriisissä, koska ne vain tehtiin ideologisilla pohjilla.
 
http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217325-kokoomuksen-arvioitava-eurolinjansa-uudelleen

Kokoomuksen arvioitava eurolinjansa uudelleen
23.5.2016 15:55 Elina Lepomäki

Euro ja Euroopan Unioni ovat eri asia. EU voisi parhaimmillaan olla kukoistava vapaakauppa-alue, jossa ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien liikkuminen on mutkatonta. Siinä on edelleen paljon tekemistä ja osittain, muun muassa turvapaikkatilanteen ja Iso-Britannian eropohdinnan vuoksi asioissa on otettu myös takapakkia. Vahva vapaakauppa-alue edistäisi kaikkien EU-maiden vaurautta, ennen kaikkea pienen ulkomaankaupasta riippuvaisen maan, kuten Suomen. Itsekin Iso-Britanniassa asuneena pitäisin Brexitiä erittäin valitettavana.

EU:hun ja “sen kaikkiin ytimiin” kuten rahaliitto euroon liityttiin 90-luvulla osittain turvallisuuspoliittisista syistä. EU ei silti ole puolustusliitto, ja 2000-luvulla räätälöity Lissabonin sopimus edistää EU:ta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa vain varovaisin askelin. Suomi on itse ollut heikentämässä yhteisen turvallisuusulottuvuuden kehittämistä. Koska suurin osa EU-maista on Naton jäseniä, olisi johdonmukaista, että myös Suomi liittyisi Naton jäseneksi. Se todennäköisesti toisi meille liikkumavaraa myös talous- ja rahapolitiikan saralla.

Raha- ja talouspoliittinen ulottuvuus tulisikin voida ratkaista ensisijaisesti muin kuin turvallisuuspoliittisin perustein. Olen huolissani EU:n tästä puolesta. Eurokriisi on tullut jäädäkseen ja pahoin pelkään, että pahin on vielä edessä. Kerron seuraavassa syitä miksi ja miten sen pitäisi vaikuttaa myös Kokoomuksen asennoitumiseen. Teksti on pitkä, mutta aihe on mitä keskeisin Suomen tulevaisuuden kannalta.

Keinotekoisen alhaiset korot lisäävät ongelmia

Olen huolissani Euroopan rahoitusmarkkinoiden vakaudesta. Monet viime vuosina tehdyt kriisinhallintatoimenpiteet ovat lisänneet euron pitkän aikavälin haavoittuvuutta. Ei ole kestävää, ettei markkinoilla ole enää hintasignaaleja, jotka kertoisivat allaolevan arvopaperin kuten valtion velkakirjan todellisesta arvosta. Maailman yksi suurimmista velallisista, Italia, saa 10 vuodeksi velkaa halvemmalla kuin koskaan, 1,5 %:n korolla. Samalla Italian pankkisektori hoipertelee vaarallisesti.

Pitkään on ollut selvää, että hallittu tie eteenpäin eurokriisissä on se, että Euroopan keskuspankki EKP ottaa siinä vahvan roolin, vaikkei se itse kriisin syitä ratkaisekaan. EKP:sta on muodostumassa euroalueen kokoinen roskapankki, olkoonkin, että EKP:n osto-ohjelma kanavoi määrällisen elvytyksen - pääasiassa valtioiden velkapaperiostot - kansallisten keskuspankkien kautta. EKP:lle on itselleenkin kertynyt taseeseen kriisimaiden, kuten Kreikan, velkaa muiden ohjelmien ja Kreikan velkajärjestelyn kautta. Tällä kaikella on tietenkin vaikutuksensa.

Keskuspankit ovat tällä hetkellä suoraan ja epäsuoraan eurovaltioiden velan pääasiallinen rahoittaja, eikä markkinaehtoisesta hinnanmuodostuksesta ole voitu puhua pitkään aikaan. Korko ei kerro niinkään maan maksukyvystä ja luottokelpoisuudesta, vaan keskuspankkipolitiikasta. Kriisin paniikinomaiselta uudelleensyttymiseltä on toistaiseksi vältytty, mutta ikuisesti ei markkinoita voida suitsia ilman että jostain kohtaa peitto alkaa purkautua.

Kun korot ovat alhaalla, euromailla on vahva intressi jatkaa velkaantumistaan kunnes jonain päivänä pää tulee vetävän käteen. Hyvät ystävät, tämä on se syy, miksi eurokriisiin yleensä päädyttiin. Maat, joiden talous ei olisi sitä muuten sallinut, saivat eurojäsenyyden myötä erittäin edullisesti velkaa. Velkakestävyys ylittyi.

Nyt EKP on alkanut ostaa elvytysohjelman puitteissa myös yritysten velkapapereita. Markkinoilla ollaan huolissaan siitä, kuinka EKP:n mukaantulo heikentää markkinaehtoista kaupankäyntiä ja vääristää hintoja. Toinen kysymys on, onko tämä tosiaan pitkän päälle toimiva keino lisätä kuluttajahintainflaatiota; se on kuitenkin osto-ohjelman alkuperäinen tarkoitus. Samaa pohditaan parhaillaan kuumeisesti kaikissa rahapolitiikan pöydissä ympäri maapalloa.

Toistaiseksi arvopapereiden hinnan paisuttaminen ei ole nytkäyttänyt kuluttajahintoja ylöspäin, ja vaikutus reaalitalouteen on tullut lähinnä heikentyneen euron arvon kautta. Jälkimmäinen on kannatellut myös Suomen vientiä euroalueen ulkopuolelle. Mitä suuremmaksi arvopaperikuplan kuitenkin annetaan paisua, sitä todennäköisempää on, että se myös puhkeaa. Suomen pitäisi varautua siihen tilanteeseen jo nyt, ettei käy samoin kun 2009, kun BKT laski ulkoisen talous-sokin myötä 8 %.

Saksan etu ei välttämättä ole Suomen etu

Eurokriisin hoidossa olisi Suomen ja myös Kokoomuksen katsottava itseään peilistä. Saksaa peesaava “setä tiukka” -linja on ollut kyseenalainen maalta, joka olisi itsekin ollut jo vuodesta 2009 komission liiallisen alijäämän menettelyssä ilman työeläkerahastojen ylijäämän tuomaa puskuria (Lepomäki ja Sailas SK/2015). Meillä ei myöskään ollut alunperin juurikaan saatavia kriisiytyneistä maista - toisin kuin Saksalla. Saksa myös vahvana ylijäämämaana hyötyy euron olemassaolosta suhteellisesti enemmän kuin toiset euromaat, mukaan lukien Suomi. Saksan tosiaan kannattaa pitää euro pystyssä, "whatever it takes". Muiden maiden kohdalla tilanne ei ole yhtä selvä.

Tähän väliin on todettava, että eurokriisin hallinnassa päätöksiä on tehty nopeasti ja kovassa paineessa, mutta vuosien varrella tilaa on onneksi tullut jo ajattelullekin. Loputtomasti ei päätöksistä voi pienikään maa syyttää vain “olosuhteita”.

Suomen nykyinen hallitus on ottanut velkaantumisen tuoman riskin vakavasti, mutta toimenpiteet rakenteellisten uudistusten osalta ovat toistaiseksi jääneet laimeiksi. Suomen keskeisin ongelma ei ole hetkellinen kilpailukykyvaje kilpailijamaihin verrattuna, vaan työmarkkinoiden perustavanlaatuinen jäykkyys, jota nyt rakennettu kilpailukykysopimus valitettavasti vain voimistaa. Hallitusohjelma myös pyrkii edistämään euroalueella no bailout -sääntöön tukeutumista sekä nykyisissä tukipaketeissa pidättäytymistä, mikä on hyvä. Suomen hallitus ei toki voi vaikuttaa EKP:n kautta tapahtuvaan vastuutaakan lisääntymiseen.

Kreikka on ollut vuodesta 2010 hätärahoituksen varassa. IMF vaatii nyt Kreikalle velkahelpotuksia käynnissä olevan lainaohjelman puitteissa. Tilanne ei ole uusi, sillä Kreikan velkaehtoja on helpotettu vuosien varrella jo moneen otteeseen. Vaikkei velkaleikkauksista olekaan saanut puhua, niin kyse on silti juuri siitä: lainojen eräpäiviä, lyhennysohjelmia ja korkoja on lievennetty. Suomen vakuudet eivät tätä vastaan anna turvaa (“subprime-vakuudet”).

Kreikan velkoja on vuosien ajan siirretty yhteisvastuun piiriin, vaikka alunperin riskin olisivat voineet kantaa maan rahoittajat itse - pääasiassa ulkopuoliset pankit ja eläkerahastot. Se olisi ollut euron alkuperäinen tarkoituskin (“no bailout”) ja kriisiä olisi voitu hallita rahoittajien lähtömaissa kunkin maan poliittisella päätöksellä.

Esimerkiksi Saksa olisi halutessaan voinut pääomittaa pankkiensa tappiot itse. EKP olisi voinut tulla viime kädessä hätiin tässäkin, mutta nykytilanteeseen verrattuna oleellinen ero on se, että pankkien heikot luotot olisi silloin järjestelty uudelleen. Ehkäpä saksalaispankkien siivous olisi alkanut jo silloin. Nyt luotot siirrettiin muiden kontolle eikä pakkaa ole vieläkään selvitetty. Näin ei toimi markkinatalous.

Kreikan tilanne on mutkikas. On kuitenkin selvää, etteivät nykyinen hätärahoituksen jatkaminen ja ulkopuolinen talousohjaus tule auttamaan Kreikkaa takaisin jaloilleen. Veronkorotukset saattavat heikentää taloutta entisestään ja edistää jo ennestään laajaa veronkiertoa. Velkakestävyyttä ei saavuteta ilman että velkaa leikataan roimasti - myös pääomia. Kreikan kansa tarvitsee itsemääräämisoikeutta, eikä sitä todennäköisesti tule niin kauan kuin maalla on kansan mieltämä “ulkoinen vihollinen” eli troikka.

Mielestäni ei voi olla poissuljettua, että Kreikalle luodaan lähitulevaisuudessa uskottava ja lempeä tie ulos eurosta esimerkiksi rinnakkaisvaluutan kautta. Markkinapaniikkia ei asiasta enää syntyisi: suuri osa velkojista on tätä nykyä julkisia instituutioita kuten EKP ja IMF. Päätös on toki Kreikan. Silloin EU:n tulisi tehdä kaikkensa, jotta Kreikalle neuvotellaan hyvät uudet EU-jäsenyysehdot, huomioiden myös kriittinen turvapaikkatilanne ja maassa pitkään vallinnut humanitaarista kriisiä lähellä oleva poikkeustila. Kreikkalaisia ihmisiä tulee auttaa siirtymävaiheen yli.

Tämä saattaisi olla ainoa keino saada Kreikalle myönnetyistä lainoista joskus edes jotain takaisin. Muuten lainaehtoja todennäköisesti jumppaillaan laulaja-Sannin sanoin vielä 2080-luvullakin uusiksi. Ennen kaikkea se olisi keino mahdollistaa kreikkalaisille tulevaisuus. Rakenneuudistusten osalta kyse ei ole salatieteestä, jonka tuntee vaan IMF, vaan peruasioista, jotka kreikkalaiset poliitikot voivat halutessaan viedä maaliin. Harkinta tulee jättää kreikkalaisten demokraattisesti vaaleilla valitsemille kansanedustajille.

Virheistä on otettava oppia

Kokoomuksen on kirkastettava visionsa EU:n ja euron suhteen. Olemme aina olleet länsimielinen, kansainvälisyyteen ja vapaakauppaan luottava puolue. Ollaan sitä jatkossakin, ja kasvavissa määrin. Asiat pitää kuitenkin kertoa ihmisille rehellisesti niin kuin ne ovat - myös silloin, kun joudumme yhteisissä pöydissä joustamaan.

Kokoomuksen tulee edistää, eikä tuomita, eurosta ja Euroopan Unionista käytävää faktapohjaista keskustelua. Viime vuosina käytöstämme on leimannut eriävien mielipiteiden syyllistäminen tai vihjailut siitä, että rahaliitosta kriittisiä puheenvuoroja esittävä henkilö olisi länsimaisten instituutioiden tai avoimen ja kansainvälisen vuorovaikutuksen vastustaja. On myös ymmärrettävä pitää Suomen kansantalous ja valuuttakytkentä erillään. Pieni kansantalous ei pärjää koskaan yksin, mutta se ei itsessään tarkoita sitä, että rahapolitiikka pitäisi luovuttaa poistai että sen vaikutuksista ei saisi keskustella.

Eurokriisiä ei ole selätetty, vaan se kuplii toistaiseksi pinnan alla. Pankkiunioni ei ratkaise lyhyellä tai edes keskipitkällä tähtäimellä euroalueen haurautta. Euromaiden ja niiden pankkijärjestelmien kohtalonyhteyson kriisivuosina kasvanut - ei supistunut. Se tarkoittaa sitä, että yhä useammin suurimman osan valtion velasta omistaa kyseisen maan oma pankkisektori. Jos valtio ei kaadukaan sen pankkisektorin yskään, niin valtion kriisiytyminen saattaa helposti käynnistää dominoefektin maan pankkisektorilla. Tämä kehitystrendi ei ole kääntynyt ja jos kohtalonyhteyden purkautuminen alkaisikin, on rehellistä myöntää, että siihen menee helposti pari vuosikymmentä. Ne vuosikymmenet ovat epävarmuuden ja alhaisen kasvun aikaa.

Meidän olisi rehellisesti kerrottava myös seuraavat tosiasiat. Euro ei ole lisännyt Suomen talouden vakautta, vaan heikentänyt sitä, samalla kun keskeiset rakenneuudistukset on jätetty tähän päivään mennessä tekemättä. Myöskään valuutan vakaus ole mikään itseisarvo, vaan päinvastoin, se on pienelle viennistä riippuvaiselle reunataloudelle kriisejä voimistava tekijä. Vastaavasti, alhaiset korot eivät voi olla itsetarkoitus: jos niillä synnytetään ylivelkaantumista, on lopputulos kaikkien kannalta huono. Alhainen inflaatio ei puolestaan johdu eurosta, vaan on ollut jo 20 vuoden ajan globaali ilmiö.

Eurokriisi ei myöskään syntynyt siitä, että “olemassa olevia sääntöjä tulkittiin vaihtelevasti eikä niitä kaikin osin kunnioitettu”, vaan pitkälti juuri siitä, että eurojärjestelmän sääntöjä nimenomaan kunnioitettiin. Euroalueen keskeinen tavoite oli harmonisoida jäsenmaiden lainakustannukset ja siihen päädyttiin nopeasti systemaattisella keskuspankkipolitiikalla. Se johti joidenkin maiden ylivelkaantumiseen - olkoonkin, että Maastrichtin alijäämä- tai velkakriteeriä samalla rikkoen. Jos puolestaan markkinakurin olisi annettu toimia, Maastrichtin kriteerejä olisi pikemmin ollut “pakko” noudattaa.

Lisäksi; jos me kokoomuslaiset pyrimme vastustamaan suunnitelmataloutta kotimaassa, sitä pitäisi systemaattisesti vastustaa myös EU:ssa. Jos emme kannata esimerkiksi Keskustan ajamaa kasvurahastoa ja SDP:n ajamaa valtiokapitalismia, miksi pidämme vastaavaa rakennelmaa (kuten ESIR) EU-tasolla kannatettavana? Jos uskomme markkinakuriin, miksi edistämme yhteisvastuuta? On selvää, ettei Suomi voi pienenä maana harata kaikessa vastaan, mutta joskus isänmaan etu vaatisi muuta kuin ajopuuna olemista. Toivon, että Kokoomuksessa keskustellaan nämä asiat tulevaisuudessa auki.

Suomen on panostettava talouden rakenteiden eheyttämiseen siitä riippumatta onko rahapolitiikka omissa käsissämme vai ei. Se tarkoittaa vapaampia työmarkkinoita, suljettujen sektorien avaamista, normien purkua, kannustavaa ja kilpailukykyistä verotusta sekä tehokasta julkista sektoria. Vastaavasti meidän on julkisessa taloudenpidossa varauduttava siihen, että rahoitusmarkkinakriisi saattaa ryöpsähtää lähivuosina uudelleen. Nämä ovat kokoomuslaisen talouspolitiikan ytimessä; ei sokea usko euroon, joka nykyisellään pikemmin vaikeuttaa eikä edistä Euroopan Unionin vakaata kehittämistä.
 
Lepomäki ymmärtää taloutta enemmän kuin yksikään suomalainen kansanedustaja vuosikymmeniin. Valitettavasti Kokoomuksen kenttä ei tykkää totuudesta, vaan pinkistä eurounelmahötöstä, pikavipeillä maksettuna kiitos. Tätä tarjoavat sekä mukava poika Orpo, että polvihousupoika Stubb. Sori Elina, sinua ei valita. Kokoomuksen äänestäjät muistelevat kaiholla Jyrki Kataista ja valitsisivat hänet uudelleen, jos vain mahdollista. Make pikavippaus ja päätösten välttely great again!

Itse kirjoitus on asiaa. Euroa on "pelastettu" toimenpitillä, jotka eivät ole auttaneet lainkaan, sen sijaan lisänneet pitkän aikavälin riskejä. Nyt kun keskuspankit leikkivät tulitikkuleikkejä miinuskoroilla (jollaista ei pitäisi olla markkinataloudessa), aletaan lopulta lähestyä rotkon reunaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ekonomisti varoittaa euroalueen tuhosta – ”Te Suomessa kärsitte, mutta se ei riitä”
Rahaliitto uhkaa jo eurooppalaista demokratiaa, varoittaa Mervyn King.
TALOUS 3.6.2016

Kingin mielestä euroalueella on jäljellä kolmella vaihtoehtoa. Joku niistä täytyy hänen mukaansa valita, tehtiin se avoimesti tai ei.

Ensimmäinen on se, hintakilpailukykynsä menettäneet eurovaltiot polkevat palkkansa ja hintansa pohjamutiin. Se auttaisi lopulta niiden vientiä ja piristäisi talouskasvua, mutta hintana olisi pitkittynyt suurtyöttömyys, minkä takia King epäilee tämän vaihtoehdon mahdollisuutta.

”Toinen keino on sen hyväksyminen, että rahaliitossa on sekä köyhiä että rikkaita alueita, ja niiden välillä tarvitaan pysyviä tulonsiirtoja”, King sanoo.

Kolmas keino on euroalueen hajottaminen, esimerkiksi niin, että sen heikoimmat osat jättävät rahaliiton määräaikaisesti.


http://www.hs.fi/talous/a1464843750...utm_medium=tf-desktop&utm_content=articlepage
 
Lepomäen kirjoituksen vihiriällä boldatut ovat hyviä iskusanoja paneutua aiheeseen laajemmin, suosittelen. Hyvä kohta on tuo: kokomus haluaa hävittää suomesta suunnitelmatalouden, mutta pönkittää sitä EUssa.......Lepomäen teesirynnäkkö muuten ohittaa kohta Soinin. Kuvaavaa, hyvin kuvaavaa.

Hiljalleen aivot valaistuvat ja ymmärrys alkaa syttyä monessa kupolissa. Mutta voi auta armelias meitä tai niitä, joilla on suuret asunto- yms. velat. Sanokaa sanoneen, että itku ja parku, hammastenkiristys ja kusetettu olo ovat yleisiä tässäkin maassa. Voi velallisia, kunhan tämä sheiba losahtaa pötkälleen.
 
Lepomäen tekstissä pidin erityisesti tästä kohdasta: "Kokoomuksen tulee edistää, eikä tuomita, eurosta ja Euroopan Unionista käytävää faktapohjaista keskustelua. Viime vuosina käytöstämme on leimannut eriävien mielipiteiden syyllistäminen tai vihjailut siitä, että rahaliitosta kriittisiä puheenvuoroja esittävä henkilö olisi länsimaisten instituutioiden tai avoimen ja kansainvälisen vuorovaikutuksen vastustaja."

Lepomäki kirjoitti myös siitä asiasta josta täälläkin on jotkut puhuneet, asiasta joka on foorumin aihepiirin ytimessä - liityimme euroon osittain turvallisuuspoliittisten syiden takia kun olisi pitänyt liittyä Natoon.

Nyt sitä ollaan nauttimassa "ytimistä". Hurraa.
 
Lepomäen tekstissä pidin erityisesti tästä kohdasta: "Kokoomuksen tulee edistää, eikä tuomita, eurosta ja Euroopan Unionista käytävää faktapohjaista keskustelua. Viime vuosina käytöstämme on leimannut eriävien mielipiteiden syyllistäminen tai vihjailut siitä, että rahaliitosta kriittisiä puheenvuoroja esittävä henkilö olisi länsimaisten instituutioiden tai avoimen ja kansainvälisen vuorovaikutuksen vastustaja."

Lepomäki kirjoitti myös siitä asiasta josta täälläkin on jotkut puhuneet, asiasta joka on foorumin aihepiirin ytimessä - liityimme euroon osittain turvallisuuspoliittisten syiden takia kun olisi pitänyt liittyä Natoon.

Nyt sitä ollaan nauttimassa "ytimistä". Hurraa.


EU ="kravatin heilutus ja paheksunta"- puolustus yhteisö...? :rolleyes:
 
Siirsin tänne :)

Eihän Euro ole kiinteä valuutta. Se kelluskelee likimain samalla tavalla kuin dollarit ja kruunut..sekä turkisten hinnat Helsingin huutokaupassa. Siis Euro on XXX = Hyvä..

Suuren talousalueen valuuttana se kuitenkin on rauhallisempi liikkeissään kuin esim. pienen valuutta-aluuen oma valuutta.
Se että monilla erilaisilla ja eri tavallaan talouttaan hoitavalla maalla on sama, yhteinen valuutta on taas toinen juttu. Jos talousasiat hoidetaan huonosti niin on aivan sama minkä niminen valuutta ko. valtiossa on käytössä. Suomalaisille riittää hyvin kun pidämme oman taloutemme kunnossa suhteessa muihin valuutta-alueemme maihin. Se riittää säilyttämään kansallisen kilpailukykymme.

Totta kai devalvaatiolla saadaan hetkessä korjattua kansalaisten ostovoimaa heikommaksi mutta se on käytännössä järjetöntä peliä.. Yritykset ja muut ulkomaan kauppaa käyvät liikkeet jne. osaavat suojata valuuttakurssejaan kaikissa oloissa. Se muodostaa kuitenkin ylimääräisen kuluerän kaupan kustannuksiin. Myös monet yksityishenkilöt osaavat suojautua valuuttojen heilumiselta. Devalvaatiotaloudessa huonon taloudenhoidon ongelmat kaatuvat tavallisten veronmaksajien ja eläkeläisten niskaan.

Jos tarpeen niin jatketaan tätä paremmin sopivan topic'in alla...

Euro on jokaiselle jäsenmaalleen kiinteä valuutta. Ainoa tapa hakea joustoja sen sisällä on sisäisellä devalvaatiolla, joka on paljon paljon tuskallisempi kuin ulkoinen devalvaatio. Esimerkkiä voi katsoa Kreikasta.

Eurosta on tietysti myös hyötyä. Ja siksi siihen alun perin suhtauduinkin positiivisen toiveikkaasti. Valitettavasti huonot puolevat ovat kallistuneet selkeästi painavammiksi. Vastaavasti kaupankäynti EU:n sisällä vanhojen Euro-maiden kesken ei ole juurikaan lisääntynyt. Hyödyt ovat olleet yllättävän vaatimattomia.

Ovatko suomalaiset sitten toimineet hyvin vai huonosti? Mielestäni Suomessa on toimittu ihan kohtuullisen hyvin. Silti ollaan kärvistelty kohta 10 vuoden taantumassa. Ja kilpailukykysopimusta (sisäinen devalvaatio) on koetettu saada aikaan kuin ajamalla käärmettä pyssyyn jo vuoden ajan. Ja se mitä syntyi ei edes ole välttämättä taloudelle positiivista.

Mitä suomalaisten tulisi nyt tehdä, että tästä limbosta päästäisiin?

P.S. Valuutan nimellä ei ole siis mitään merkitystä mihinkään liittyen.
 
Tällä miehellä on kanttia /komepetenssia pyytää anteksi virhettään....:salut:...mihnä taasen ei suomen "vastuullinen poliittinen eliitti" kykene, joka on ollut alusta asti ja kauttalinjan vihervasemmistolaista EU-unelmaa rakentamassa.
(itse äänestin EU:ta vastaan kun oli siihen mahdollisuus , enkä päivääkään ole katunut. Jlläoten omalta kohdaltani omatuntoni on puhdas)

edit.

Tässäkin historia toistaa itseään.

Pankit ja Isoraha sekä talousjohtajat pyrkivät pitämään tätä himmeliä kasassa ja turvaamaan omaisuuttaan eikä kanslaisilla ole mitään merkitystä.

Jokainen jolla vähääkään on älliä tietää/"näkee" mihin tämä johtaa...eli onnellista loppua ei ole. On vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja sekä tulevaisuudenäkymiä horisontissa...mutta niissäkään ei kansalaisilla ole mitään muuta merkitystä kuin "saada" kärsimystä ja kovia aikoja elettäväkseen...:confused:

Niin.. Euroopan ongelmina voidaan sanoa tulevan seuraavista ongelmista

- Emme ole kyenneet uusiutumaan
- Olemme laiskistuneet
- Väestömme ikääntyy
- Teollinen vallankumous on mennyt ohitsemme
 
Kohta pääsemme seuraamaan uutta jänitysnäytelmää, sillä jos tämä tapahtuu niin sen jälkeen Lehman Brothers rytinä voi olla vain pientä kolinaa kun Euroopan pankki sektorilla alkaa rytisemään. ja jos tämä rytinä alkaa niin EU`sta on muisto jäljellä, tosin EU uskovaiset syyttää Putinistit teki sen taas ja äärioikeisto pilasi loistavan hankkeen.

http://www.hs.fi/paivanlehti/28062016/a1467000821112
Brexit uhkaa kaataa Italian valmiiksi heikon pankkisektorin
Maan suurimman pankin Unicreditin osake on syöksynyt lähes 30 prosenttia Britannian äänestystuloksen jälkeen
 
Lisää lunta tupaan.
Brexit horjuttaa pohjoismaisia pankkeja
FinanssialaPankitEUPolitiikkaBrexit

2016064709799.jpg

Pohjolan pankeista kovimmassa laskussa oli maanantaina Handelsbanken KUVA: OUTI JÄRVINEN/KL
Kohonnut epävarmuus nakertaa pankkien tuottoja, kasvattaa luottoriskejä ja voi lisätä pääomavaateita.


Vaikka brexit on ensisijassa poliittinen kriisi, se vaikuttaa vääjäämättä investointeihin, sijoitushalukkuuteen ja sitä kautta finanssimarkkinoihin.”

Brexit iski maanantaina kovaa myös pohjoismaisiin pankkiosakkeisiin. Kasvanut epävarmuus on myrkkyä pankeille, jotka ovat jo pidempään kärsineet matalista koroista.

Markkinaheilunta saattaa nostaa pankkien pääoman ja rahoituksen kustannuksia.

Nyt myös pankkien toinen tukijalka, sijoitustuotteet ja omaisuudenhoito, huojuu uhkaavasti arvojen laskun myötä.

Sijoitukset ovat tukeneet pankkien korkokatteita tiukassa tilanteessa. Brexitin myötä maailman pörsseistä on haihtunut tuhansia miljardeja euroja. Se on iso kolaus pankeille.

Brexit vaikuttaa negatiivisesti koko Euroopan talouskehitykseen. Heikot ajat eivät tue pankkeja millään tavalla.

Epävarmuus finanssimarkkinoilla voi kestää pitkään. Britannian eroprosessin on arvioitu kestävän kaksi vuotta, jos ja kun se käynnistyy.

Vaikka brexit on ensisijassa poliittinen kriisi, se vaikuttaa vääjäämättä investointeihin, sijoitushalukkuuteen ja sitä kautta finanssimarkkinoihin. Pahimmillaan poliittinen shokki voi muuttua pankkikriisiksi, kun luottotappioiden riski nousee.

Pohjolan pankeista kovimmassa laskussa oli maanantaina Handelsbanken, joka on toiminut Britanniassa 1980-luvulta lähtien.

Handelsbankenilla on saarivaltakunnassa yli 200 konttoria. Koko konsernin liiketoiminnasta noin kymmenen prosenttia on Britanniassa. Handelsbankenin viestintäjohtaja Camilla Sågbom rauhoittelee.

”Arvioidemme mukaan brexit-päätös ei vaikuta asiakasliiketoimintaamme Britanniassa.”

Edes punnan laskulla ei Sågbomin mukaan ole suurta merkitystä.

”Vaikka punnan kurssi laskisi reippaastikin, vaikutus Handelsbankeniin jää marginaaliseksi.”

Finanssijätti Citi laski Handelsbankenin suositusta maanantaina. Citin mukaan Handelsbanken saattaa joutua muuttamaan Britannian sivuliikkeensä tytäryhtiöiksi, mikä nostaisi kuluja ja pääomavaadetta. Handelsbankenin mukaan sivuliike- tai tytäryhtiömuodon ei pitäisi vaikuttaa pääomavaateeseen.Nordean kohdalla Citi nostaa raportissaan esiin tuoreen kohun, joka lähti Svenska Dagbladetin artikkelista. Jutun mukaan pankilta uupuu pääomia.

Huhu puree odotuksiin pankin osingonjaosta. Citi laski Nordean osinkoennustetta vuosille 2016-2017 0,40 euroon osakkeelta.

Citi suosittelee Nordean sijaan Danske Bankia, jonka tulosodotukset ovat sen mukaan kirkkaammat.

Pohjoismaisia pankkeja suojaa vaikeuksien keskellä kuitenkin se, että ne ovat länsieurooppalaisiin verrokkeihinsa nähden hyvin pääomitettuja, ja pankkien realisoituneet luottoriskit ovat pieniä suhteessa luottokantoihin.
 
Kohta pääsemme seuraamaan uutta jänitysnäytelmää, sillä jos tämä tapahtuu niin sen jälkeen Lehman Brothers rytinä voi olla vain pientä kolinaa kun Euroopan pankki sektorilla alkaa rytisemään. ja jos tämä rytinä alkaa niin EU`sta on muisto jäljellä, tosin EU uskovaiset syyttää Putinistit teki sen taas ja äärioikeisto pilasi loistavan hankkeen.

http://www.hs.fi/paivanlehti/28062016/a1467000821112
Brexit uhkaa kaataa Italian valmiiksi heikon pankkisektorin
Maan suurimman pankin Unicreditin osake on syöksynyt lähes 30 prosenttia Britannian äänestystuloksen jälkeen


Kyllä minustakin tuntuu, että voi olla EU uskovaisilla liian kiire suunnitella kostotoimia Briteille, kun samalla joutuvat neuvottelemaan Brittien kanssa siitä, josko nämä suostuisivat kuitenkin jäämään EU:n ja vain ilmoittaisivat, että he eivät tule jättämään eroanomusta.
 
Euroerosta puhetta, ei siis eroa EUsta. Mielenkiintoista, että Eurosta luopuminen olisi Suomelle pienempi paha kuin Kreikalle, Italialle tai Espanjalle, näin Saksan näkökulmasta. Luulen, että hän on arvioinut mahdollista devalvaation tasoa (en lukenut alkukielistä juttua), ja arvioinut sen perusteella vaikutuksia. Esim. Kreikassa tuo devalvaatioprosentti voisi olla melko suuri. Tässä julkitulossa myös koeponnistetaan ehkä euron lähtölaskennan alkua. Euro siis nykyisenlaisena sivuun, jotta EU säilyy, luulen varovasti? Tämä on samalla viesti Italian suunnalle, että voisitteko suunnitella painavanne hieman vähemmän valuuttaa omin päin, jottei kaikki aloita sitä.
Saksan Ifo-instituutin entinen johtaja, tunnettu ekonomisti Hans-Werner Sinnin arvio Suomen mahdollisesta euroerosta, Fixitistä, on levinnyt laajasti saksalaismediassa.

–Eurosta luopuminen olisi Suomelle vähemmän tuskallista kuin esimerkiksi Kreikalle, Italialle tai Espanjalle. Maan on mahdollista lähteä eurosta suhteellisen tappiottomasti, hän kirjoittaa vieraskynäartikkelissaan talouslehti WirtschaftsWochessa.

Kirjoituksesta ovat uutisoineet myös muun muassa sanomalehti Die Welt ja aikakauslehti Focus.

Sinn kommentoi myös tuoretta kilpailukykysopimusta.

–Tällainen sopimus voi tuoda helpotusta ainoastaan monen vuoden kuluessa, kuten Etelä-Euroopan maissa on nähty. Voi olla, ettei Suomi odota niin kauaa. Monet suomalaiset kysyvät, miksi maan pitäisi jatkaa mukaan euroalueessa, kun sen talous voisi päästä nopeasti jaloilleen, jos palattaisiin kansalliseen valuuttaan, hän kirjoittaa.
http://www.uusisuomi.fi/raha/198719...sassa-mahdollista-lahtea-eurosta-suhteellisen
 
Euroerosta puhetta, ei siis eroa EUsta. Mielenkiintoista, että Eurosta luopuminen olisi Suomelle pienempi paha kuin Kreikalle, Italialle tai Espanjalle, näin Saksan näkökulmasta. Luulen, että hän on arvioinut mahdollista devalvaation tasoa (en lukenut alkukielistä juttua), ja arvioinut sen perusteella vaikutuksia. Esim. Kreikassa tuo devalvaatioprosentti voisi olla melko suuri. Tässä julkitulossa myös koeponnistetaan ehkä euron lähtölaskennan alkua. Euro siis nykyisenlaisena sivuun, jotta EU säilyy, luulen varovasti? Tämä on samalla viesti Italian suunnalle, että voisitteko suunnitella painavanne hieman vähemmän valuuttaa omin päin, jottei kaikki aloita sitä.

http://www.uusisuomi.fi/raha/198719...sassa-mahdollista-lahtea-eurosta-suhteellisen

Tämä ihmetyttää Suomessa. Harva todellisuudessa kysyy.

–Tällainen sopimus voi tuoda helpotusta ainoastaan monen vuoden kuluessa, kuten Etelä-Euroopan maissa on nähty. Voi olla, ettei Suomi odota niin kauaa. Monet suomalaiset kysyvät, miksi maan pitäisi jatkaa mukaan euroalueessa, kun sen talous voisi päästä nopeasti jaloilleen, jos palattaisiin kansalliseen valuuttaan, hän kirjoittaa.
 
Tämä ihmetyttää Suomessa. Harva todellisuudessa kysyy.
Totta, lainaus myös kertoo, kenen kanssa on tullut juteltua, veikkaan että talouspuolen porukoita, joten lausahdus osuu silloin mielestäni paremmin. Esim. lehdistössämme asiaa ei isommin ole nostettu esille, vaikka siitä voisi hyvinkin kirjoitella. Vastaväitteenä: Jan Hurri taloussanomista ainakin poikkeavana esimerkkinä tulee kyllä nostaa esille.
 
Jösses...mähän tienaan tällä! Jos markka otettaisiin takaisin käyttöön, niin se devalvoituisi miltei väistämättä ja Suomessa matkailu halpenisi huomattavasti. Voisi ostaa huoltoasemalla sen toisenkin pullan kahvin kanssa...
 
Jösses...mähän tienaan tällä! Jos markka otettaisiin takaisin käyttöön, niin se devalvoituisi miltei väistämättä ja Suomessa matkailu halpenisi huomattavasti. Voisi ostaa huoltoasemalla sen toisenkin pullan kahvin kanssa...

Oma masu on aina hyvä lähtökohta universumia tärisyttävienkin asioiden pohtimiseen. :D

"Breaking news. Ulko-avaruudesta on tulossa jättimäinen avaruusalus kohti maata" - "Hmm. Tuokohan ne meille pullaa, vai pyrkivätkö viemään pullat pois?" - pohtii Sarde huoltoaseman kahvilassa ;)
 
Back
Top