Euroopan maat puolustavat toisiaan ristiin

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Ulkomaat 18.1.2013 klo 17:08
Euroopan maat puolustavat toisiaan ristiin

Useat Euroopan maat ovat viime vuosina sopineet naapurimaidensa kanssa yhteisestä puolustusyhteistyöstä. Tyypillisimmin yhteistyötä tehdään koulutuksessa, harjoituksissa sekä materiaaliasioissa. Euroopan talouskriisi on vauhdittanut kustannustehokkuuden etsimistä yhteistyön avulla.


NORDEFCO (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti)

Pohjoismaat ovat tehneet kriisinhallintayhteistyötä 1960-luvulta lähtien. Vuodesta 2009 on toiminut Nordefco. Tarkoituksena on laajentaa yhteistyötä asevoimien suorituskykyihin. Yhteistyön on sovittu kattavan puolustuspolitiikan, strategisen kehittämisen, suorituskykyjen kehittämisen, koulutuksen sekä harjoitukset ja operaatiot.

Yhteistyön tavoitteena on kustannustehokkuus ja asevoimien yhteensopivuus. Nordefcolla on ollut kokouksia myös Baltian maiden kanssa.

Baltian maat (Viro, Latvia, Liettua)

Baltian maat ovat tehneet puolustusyhteistyötä jo pitkään, ja mailla on mm. yhteinen maanpuolustuskorkeakoulu (BALTDEFCOL). Yhteinen ilmatilannekuvan verkosto (BALTNET) on toiminut vuodesta 1998 ja yhteinen ilmavalvonta vuodesta 2004.

Merivoimien yhteistyötä (BALTRON) on tehty vuodesta 1998. Merivoimilla on mm. yhteistä koulutusta ja harjoituksia. Yhteistyön perustana on Nato-jäsenyys.

Keski-Euroopan maat / Visegrad eli V4 (Itävalta, Tšekin tasavalta, Slovakia, Unkari)

V4-maat etsivät säästöjä käytännönläheisellä yhteistyöllä, jota tehdään EU-taisteluosastoissa, logistiikassa, suojelupuolustuksessa ja improvisoitujen räjähteiden (IED) vastatoimissa.

Tšekin tasavalta ja Slovakia

Tšekin tasavallalla ja Slovakialla on yhteisjulistus puolustuspoliittisesta yhteistyöstä lokakuulta 2011. Yhteistyötä tehdään koulutuksessa ja harjoituksissa logistiikassa, yhteisissä materiaalihankkeissa ja ilmavoimissa.

Ranska-Iso-Britannia

Ranska ja Iso-Britannia sopivat entistä tiiviimmästä puolustusyhteistyöstä kahdenvälisen huippukokouksen jälkeen 2.11.2010. Sopimuksessa mainitaan parikymmentä yhteistyöaluetta, mm. ilmakuljetukset, sukellusveneteknologia, ydinteknologia, kyberturvallisuus, miehittämättömät ilma-alukset, puolustusteollisuus, kyberturvallisuus ja terrorismin torjunta.

Ranskan ja Ison-Britannian puolustusministerit allekirjoittivat lisäksi nopean toiminnan joukkojen operatiivista yhteistyötä koskevan aiesopimuksen.

Benelux-maat (Belgia, Hollanti, Luxemburg)

Benelux-maat solmivat yhteistyösopimuksen puolustuskysymyksistä huhtikuussa 2012. Mailla on yhteisiä harjoituksia ja niiden ilmavoimat voivat käyttää kumppanimaiden lentokenttiä.

Jo aiemmin maiden merivoimat ovat sopineet yhteistyöstä mm. logistiikassa ja puolustusmateriaalin ylläpiossa. Maat tekevät myös F-35-hävittäjäyhteistyötä Norjan ja Tanskan kanssa. Puolustusteknologia kallistuu jatkuvasti. Kun maat käyttävät esimerkiksi samaa hävittäjätyyppiä, voidaan yhteistyöllä saada kustannustehokkuutta.

Ranska-Saksa

Ranska ja Saksa sopivat puolustusyhteistyön tiivistämisestä kesäkuussa 2012. Yhteistyötä tehdään mm. satelliittiasioissa ja ohjuspuolustuksessa. Mailla on mm. yhteismateriaalihankkeita kuten Tiger-taisteluhelikopterit. Myös Italia on kiinnostunut liittymään Saksan ja Ranskan yhteishankkeisiin.

Norja-Iso-Britannia

Norja ja Iso-Britannia sopivat yhteistyön tiivistämisestä syyskuussa 2012. Yhteistyötä tehdään etenkin ilmavoimissa, sillä molemmat maat käyttävät moderneja viidennen sukupolven F-35 -hävittäjiä. Mm. pilottikoulutusta tehdään yhdessä.

Tanska- Iso-Britannia

Tanska ja Iso-Britannia solmivat syyskuussa 2012 strategisen kumppanuuden. Se liittyy erityisesti maiden yhteistyöhön Afganistanissa, jossa molemmilla mailla on sotilaita. Maille on myös tärkeää pitää tiiviitä suhteita Yhdysvaltoihin.

Länsi-Balkan (Bosnia, Makedonia, Kroatia)

Puolustusyhteistyö Länsi-Balkanin maiden kesken on alkanut vuonna 2010. Mailla on yhteisiä harjoituksia ja koulutushankkeita.

Northern Group (Pohjoismaat, Hollanti, Iso-Britannia, Baltian maat, Puola)

Northern Group on tähän mennessä käynyt alustavia keskusteluja yhteistyöstä muiden kokousten yhteydessä. Jatkossa odotetaan myös käytännön ehdotuksia. Todennäköisimmät yhteistyöalueet ovat yhteiset koulutukset, selvitykset ja materiaaliyhteistyö.

Weimar (Saksa, Ranska, Puola)

Weimarin maat aikovat kehittää taisteluosastojen yhteistyötä.
 
Back
Top