Haaste: Suunnittele taistelijan ruoka-annos

Kuulin myös Svedu-tornarilta vaikuttavan jutun, mutta voi olla ihan perääkin...

Miksi kaikissa tst-muonapakkauksissa on purukumia? Pakastekuivattu ja pitkälle prosessoitu tst-eines on ummettava ja keinotekoisesti makeutetulla purukumilla on laksatiivinen vaikutus. Eli kuulema ohjeistus on, että jos pääsääntönen ruokavalio on tst-muonaa niin käytä myös ne purukumit, että uloste ei jämähdä suoleen.

Silloin kun homma menee tst-muonien syömiseksi, voi olla ihan hyväkin ettei koko aikaa ole tulossa läpi suorilla.
 
Kuulin myös Svedu-tornarilta vaikuttavan jutun, mutta voi olla ihan perääkin...

Miksi kaikissa tst-muonapakkauksissa on purukumia? Pakastekuivattu ja pitkälle prosessoitu tst-eines on ummettava ja keinotekoisesti makeutetulla purukumilla on laksatiivinen vaikutus. Eli kuulema ohjeistus on, että jos pääsääntönen ruokavalio on tst-muonaa niin käytä myös ne purukumit, että uloste ei jämähdä suoleen.

Kuivamuonan kanssa ohjeistetaan syömään kuitua (näkkileipää ja kuivattuja hetelmiä jne). Esim NASAn ateriassa pitäs kuulemma olla tieteellisen tarkkaan tutkittu 3 g kuitua niin output on optimi avaruustilanteisiin.
 
Kuulin myös Svedu-tornarilta vaikuttavan jutun, mutta voi olla ihan perääkin...

Miksi kaikissa tst-muonapakkauksissa on purukumia? Pakastekuivattu ja pitkälle prosessoitu tst-eines on ummettava ja keinotekoisesti makeutetulla purukumilla on laksatiivinen vaikutus. Eli kuulema ohjeistus on, että jos pääsääntönen ruokavalio on tst-muonaa niin käytä myös ne purukumit, että uloste ei jämähdä suoleen.

Tuo on alunperin jenkkien MRE:stä kerrottu. ko annokset sisältävät paljon rasvaa, hiilareita ja suolaa tiiviissä paketissa eikä niitä voi syödä kovinkaan montaa päivää putkeen.
 
Perusretkimuoniin voisi heittää myös pussijuustopastat, ovat yleensä ihan siedettävän makuisia. Esim. Rainbow juustopasta, 1,39 €, 614 kcal, paino kuivana 160 g. Lisäksi joukkoon voi lisätä vaikkapa tonnikalaa.

Tämä muuten maistuu minullekin. Itse kylläkin laitan nakin pätkiä tuohon sekaan. Ellen sitten syö sellaisenaan.
 
97-98 Immolassa 9 päivän leirillä kätköä tekemässä. Kuoppa ja Sinolit päälle. Nalle oli käynyt yöllä kuitenkin vähän riehumassa Sinolista huolimatta. Helvetinmoinen sotku ympäri mettää, mutta kauniisti BlåBandin Kinkkupasta-Banaanilla pussit kankaalla, koskemattomina :)
Tuo oli kyllä sellasta, että kelpaisi vain kidutusvälineistöksi vankia kuulusteltaessa.

Tuo uusi muonapakkaus näyttää kyllä hyvältä, enne oli vähän "sokeripitoista", eikä niitä kukaan jaksanu lämmitellä ja keitellä. Kerran aattelin tehdä oikeen jälkkäriksi sellasen kiisselin. Jumalauta -25 pakkasta ja siinä jynssäät sitä napalmia puhtaaksi trangian kattilasta...
 
Joskus 90-luvulla mentiin kadetin kanssa tekemään ryhmän muonakätköä. Kateetti oli jostain kuullut että suokätkö on karhuturvallisin. Eikait siinä. Sissimuonapussit jätesäkkiin, suohon ja Hyvää Tulta päälle.

Vesi kuitenkin löysi tiensä pusseihin ja sokerit, teet, tulitikut jne jne oli läpimärkiä. Siitäpä sitten porukka jaksoi v*ttuilla loppureissun ajan.
 
Silloin kun homma menee tst-muonien syömiseksi, voi olla ihan hyväkin ettei koko aikaa ole tulossa läpi suorilla.

Henkilökohtaisesti ainakin haluaisin tehdä kaikkeni sen eteen, että kriisitilanteessa vatsa olisi kunnossa.
Pelko, jännitys ja taistelutilanteen sekasorto aiheuttaa sympaattisen hermoston aktivaation (engl. "flight or fight" reaktio), joka itsessään jo hidastaa ruuansulatusta. Siihen vielä kenttäeväät, megalomaaninen stressi, unettomuus, vajaa nesteytys, muuttuneet liikuntatottumukset, kyseenalaiset hygienia olosuhteet ja käsihygienia, epämääräinen vesi, opiaatit jne. Melkoinen soppa kenen tahansa vatsalle selvittäksi.
Ja anekdoottina vielä, että niinkin kova hanu kuin John Wayne on kuollut ileus perforaatioon (tosin sairasti paksusuolisyöpää).

Kuivamuonan kanssa ohjeistetaan syömään kuitua (näkkileipää ja kuivattuja hetelmiä jne). Esim NASAn ateriassa pitäs kuulemma olla tieteellisen tarkkaan tutkittu 3 g kuitua niin output on optimi avaruustilanteisiin.

Vaikka miten haluaisin vetää retkeilijän/reserviläisen/korpisoturin ja astronautin välille yhtäsuuruusmerkin niin en vaan pysty. Maan vetovoimalla on ihan merkittävä tekijä meidän ruuansulatuksen toimintaan. Normaali painovoiman vaikutus suoleen on jo jäkynyt niillä potilailla, jotka joutuvat makaamaan pitkiä aikoja (jotku jopa loppuelämänsä).
Ja sallitakoon pieni hymähdys vielä näkkileivän ja Nasan mainitsemisesta samassa virkkeessä: Leivän murut on merkittävä turvallisuusriski avaruudessa. Avaruuteen lähtee leivän korvikkeena ainoastaan tortillalettuja, että voidaan minimoida murusten leijuminen kaikenmaailman avaruusinsturumenttien rakenteisiin (ja aiheuttamatta hengenvaarallisia tilanteita).

Ja, ettei kukaan nyt vedä palkokasveja ylähengitysteihin, niin tässä vielä kuva parhaasta mahdollisesta jotos-jälkkäristä mitä ihminen voi keksiä: astronauttijätski! IMG_0006.JPG
Vantaan heurekan mymälästä hankittu. Maku: astraalinen (kuin ihka oikea jäätelö)! Suutuntuma: Erittäine UFO (jäätelön oikea maku antaa aivoihin mielikuvan kylmästä ja pehmeästä, mutta suussa tuntuu lämmin ja styroksinen). Hinta: tähtitieteellinen (n. 5€) verrattuna oikeaan jätskiin. Lopputulos on paras retkieväs mitä vaan voi olla!
Voit kuvitella, että kun on 5 päivää kurjailtu pussimuonalla kaldoaivin erämaassa ja joku kaivaa repusta "JÄÄTELÖÄ" niin joka jätkällä on suupielet korvissa! Priceless!
 
Viimeksi muokattu:
Henkilökohtaisesti ainakin haluaisin tehdä kaikkeni sen eteen, että kriisitilanteessa vatsa olisi kunnossa.
Pelko, jännitys ja taistelutilanteen sekasorto aiheuttaa sympaattisen hermoston aktivaation (engl. "flight or fight" reaktio), joka itsessään jo hidastaa ruuansulatusta. Siihen vielä kenttäeväät, megalomaaninen stressi, unettomuus, vajaa nesteytys, muuttuneet liikuntatottumukset, kyseenalaiset hygienia olosuhteet ja käsihygienia, epämääräinen vesi, opiaatit jne. Melkoinen soppa kenen tahansa vatsalle selvittäksi.
Ja anekdoottina vielä, että niinkin kova hanu kuin John Wayne on kuollut ileus perforaatioon (tosin sairasti paksusuolisyöpää).



Vaikka miten haluaisin vetää retkeilijän/reserviläisen/korpisoturin ja astronautin välille yhtäsuuruusmerkin niin en vaan pysty. Maan vetovoimalla on ihan merkittävä tekijä meidän ruuansulatuksen toimintaan. Normaali painovoiman vaikutus suoleen on jo jäkynyt niillä potilailla, jotka joutuvat makaamaan pitkiä aikoja (jotku jopa loppuelämänsä).
Ja sallitakoon pieni hymähdys vielä näkkileivän ja Nasan mainitsemisesta samassa virkkeessä: Leivän murut on merkittävä turvallisuusriski avaruudessa. Avaruuteen lähtee leivän korvikkeena ainoastaan tortillalettuja, että voidaan minimoida murusten leijuminen kaikenmaailman avaruusinsturumenttien rakenteisiin (ja aiheuttamatta hengenvaarallisia tilanteita).

Ja, ettei kukaan nyt vedä palkokasveja ylähengitysteihin, niin tässä vielä kuva parhaasta mahdollisesta jotos-jälkkäristä mitä ihminen voi keksiä: astronauttijätski! Katso liite: 8515
Vantaan heurekan mymälästä hankittu. Maku: astraalinen (kuin ihka oikea jäätelö)! Suutuntuma: Erittäine UFO (jäätelön oikea maku antaa aivoihin mielikuvan kylmästä ja pehmeästä, mutta suussa tuntuu lämmin ja styroksinen). Hinta: tähtitieteellinen (n. 5€) verrattuna oikeaan jätskiin. Lopputulos on paras retkieväs mitä vaan voi olla!
Voit kuvitella, että kun on 5 päivää kurjailtu pussimuonalla kaldoaivin erämaassa ja joku kaivaa repusta "JÄÄTELÖÄ" niin joka jätkällä on suupielet korvissa! Priceless!

Erittäin hyviä pointteja!
Itsekin sitä sorttia, että esim. kertauksessa saattaa vierähtää useampi päivä ennen kuin paska lentää. Aineenvaihdunta jotenkin tukossa siis.
Taistelijan henk.koht itsensä huoltaminen tullee arvoon arvaamattomaan etenkin kriisitilanteessa;hygienia, ravinnon tankkaus,lepo AINA kun siihen on mahdollisuus.
Itse muistan tapauksen, jossa kevättalvella räntäsateessa pikkupakkasessa eräs taistelija seisoi läpimärissä vaatteissa rukkaset vettä valuen hokien "Ku täällä on nii kylmä". Kyseessä siis varusmiesaika. Ei siinä, itselläkin joskus tulee "Ei jaksa lämmittää ruokaa" -fiilis,mikä on kyllä pahasta. Tosin pitkään jatkuneessa tositilanteessa uskon, että itse tilanne ja ympäristö opettaa tehokkaasti toimimaan.
 
Joskus 90-luvulla mentiin kadetin kanssa tekemään ryhmän muonakätköä. Kateetti oli jostain kuullut että suokätkö on karhuturvallisin. Eikait siinä. Sissimuonapussit jätesäkkiin, suohon ja Hyvää Tulta päälle.

Vesi kuitenkin löysi tiensä pusseihin ja sokerit, teet, tulitikut jne jne oli läpimärkiä. Siitäpä sitten porukka jaksoi v*ttuilla loppureissun ajan.

Tulee hyviä muistoja mieleen: Edellisiltana jaetut sissimuonapakkaukset rapisivat tuvissa ennen leirille lähtöä,joka oli yleensä anivarhain aamulla. Itse omaaan perversion maksapasteijaan näkkärin päällä. Monillehan tuo oli kauheinta paskaa. Vaihtelin sitä sitten siihen ryssältä maistuvaan suklaaseen ja homojen teehen.
Tai sitten kun olet saanut valmiiksi kuuman pasta-annoksen ja istahdat lusikoimaan sitä kuusen alle rynnäkkökivääri reisien päällä ja kahden lusikallisen jälkeen kadetti kuiskaa "Hälytyksen". Kamat kasaan, pastat ketuille ja munaravia kilometri koilliseen.
Ai noita aikoja! :)
 
Vaikka miten haluaisin vetää retkeilijän/reserviläisen/korpisoturin ja astronautin välille yhtäsuuruusmerkin niin en vaan pysty. Maan vetovoimalla on ihan merkittävä tekijä meidän ruuansulatuksen toimintaan. Normaali painovoiman vaikutus suoleen on jo jäkynyt niillä potilailla, jotka joutuvat makaamaan pitkiä aikoja (jotku jopa loppuelämänsä).
Ja sallitakoon pieni hymähdys vielä näkkileivän ja Nasan mainitsemisesta samassa virkkeessä: Leivän murut on merkittävä turvallisuusriski avaruudessa. Avaruuteen lähtee leivän korvikkeena ainoastaan tortillalettuja, että voidaan minimoida murusten leijuminen kaikenmaailman avaruusinsturumenttien rakenteisiin (ja aiheuttamatta hengenvaarallisia tilanteita).
Esimerkkilukuja:
- NASAn avaruusmiehet syövät 4 ateriaa joissa on 3g kuitua = 12g päivässä
- Siihen lisäksi saattaa olla jotain lisukkeita mutta en kanssakaan usko että avaruusasemalla popsitaan näkkileipää tai corn flakeseja tai korkeintaan puristetaan tuubista jonkun mönjän seassa
- Suomen tasavallan kansalaisille Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee vähintään 25-35 g ravintokuitua päivässä

EDIT lukuja korjattu, nettikauppojen lukemiin ei ole luottaminen:

- Blå Bandin Outdoor meal carbonara ja kermainen kanapasta 1 g ravintokuitua / påse
- Indian chicken stew, Riistapata, kanarisotto 4 g / pussi
- Pasta bolognese 5 g / pussi
- Välimeren kana, tomaatti valkosipuli pasta 7 g / pussi
- Thaikana 10 g / pussi
- Tacopata 20 g / pussi
- BB Omena-kanelipuuro (ruispuuro) 10 g ravintokuitua / pussi
- BB kiisselit, riisipuuro ~1.5 g / pussi

- Ruisnäkkileivässä on ~18.3 g / 100 g
- Ruisleivässä ~10-12.5 g / 100 g
- Kuivatuissa hedelmissä ~5.6 g / 100 g

Esimerkiksi kilpapurjeveneissä pitkän matkan kisoissa missä kaikki paino mitataan ja minimoidaan gramman tarkasti mukaan pakataan kuitujauhetta kuivamuonan sekaan laitettavaksi. Tällöin tulee tietenkin olla tiedossa kuinka vähän (tai sitten vaikka kuinka paljon) kuitua kuivamuonassa jo on ettei tule ylläreitä.

mienkoiv kirjoitti:
Tulee hyviä muistoja mieleen: Edellisiltana jaetut sissimuonapakkaukset rapisivat tuvissa ennen leirille lähtöä,joka oli yleensä anivarhain aamulla. Itse omaaan perversion maksapasteijaan näkkärin päällä. Monillehan tuo oli kauheinta paskaa. Vaihtelin sitä sitten siihen ryssältä maistuvaan suklaaseen ja homojen teehen.
Tai sitten kun olet saanut valmiiksi kuuman pasta-annoksen ja istahdat lusikoimaan sitä kuusen alle rynnäkkökivääri reisien päällä ja kahden lusikallisen jälkeen kadetti kuiskaa "Hälytyksen". Kamat kasaan, pastat ketuille ja munaravia kilometri koilliseen.
Ai noita aikoja!
Maksa-, kinkkupasteija, nötkötti ja sissijuusto oli mitä parhainta näkkärin päällä. Noita pasteijoita sai aina treidattua niin etenkin talvella aamupalaksi riitti pari näkkäriä ja pikku purkki pari päälle niin ei tarvinnut trangiaa liisterillä sotkea. Säilykkeet olivat yleensäkin parhautta maun puolesta. Hernarin jne pystyy vallan mainiosti syömään suoraan purkista. Lämmitys Trangiassa vesihauteessa. Oma ehdoton ykkössuosikki oli maksalaatikko. Ainoa "pikkuvika" paino niin niitä piti sitten pidemmillä reissuilla polkea suo tai muuhun kätköön => Täysi vedenpitävyys koko sissipussille olisi ihan kiva.

Sikanautasäilykettä (Kylmäsen) näkyy olevan saatavilla 95g purkeissa mutta löytyykö kotimaista maksa tai kinkkupasteijaa enää pikkutölkissä? Tuubeja löytyy näköjään ja etnisestä herkkukaupasta ostin kroatialaisen liver pate purkin mutten ole vielä uskaltanut kokeilla.

Jaetaanko nykyään varusveijareille/reserviläisille vedenpuhdistustabletteja erikseen kun ne on jätetty muonapaketista pois?
 
Viimeksi muokattu:
Amerikkalaiset, jotka ovat maailman viisain kansa, ovat keksineet apuneuvot kätköjenkin tekemiseen.
http://www.bearvault.com/
 
Maksa-, kinkkupasteija, nötkötti ja sissijuusto oli mitä parhainta näkkärin päällä. Noita pasteijoita sai aina treidattua niin etenkin talvella aamupalaksi riitti pari näkkäriä ja pikku purkki pari päälle niin ei tarvinnut trangiaa liisterillä sotkea. Säilykkeet olivat yleensäkin parhautta maun puolesta. Hernarin jne pystyy vallan mainiosti syömään suoraan purkista. Lämmitys Trangiassa vesihauteessa. Oma ehdoton ykkössuosikki oli maksalaatikko. Ainoa "pikkuvika" paino niin niitä piti sitten pidemmillä reissuilla polkea suo tai muuhun kätköön => Täysi vedenpitävyys koko sissipussille olisi ihan kiva.

Sikanautasäilykettä (Kylmäsen) näkyy olevan saatavilla 95g purkeissa mutta löytyykö kotimaista maksa tai kinkkupasteijaa enää pikkutölkissä? Tuubeja löytyy näköjään ja etnisestä herkkukaupasta ostin kroatialaisen liver pate purkin mutten ole vielä uskaltanut kokeilla.

Jaetaanko nykyään varusveijareille/reserviläisille vedenpuhdistustabletteja erikseen kun ne on jätetty muonapaketista pois?

Koskenlaskijaa oli jo Kaukopartioiden muonapakkauksissa,vanha,hyvä energiasisältöinen tuote.

En tiedä,mutta jotenkin kutina,että nykyään EI SAA ottaa suovettä tms. käyttöön.
 
Muistan lukeneeni sen historiasta että alunperin oli metsurien tarpeet mielessä kun se kehitettiin.

Joo. Tais olla 1933 kun valio aloitti koskenlaskijan valmistuksen. Sota-aikana koskenlaskija oli ainoa valion valmistama juusto ja valmistusmäärät kasvoivat niin, että Lahden tehdas peerustettiin vain koskenlaskijan valmistukseen.

Tässä vielä hyvä, keväinen koskis-resepti:

3-4l tuoreita nokkosia l. joku 250g-300g ryöpättynä
Paketti koskenlaskijaa
1l kasvislientä
1,5dl vehnäjauhoja
50g voita
suolaa ja (valko)pippuria

Kerää nokkoset, pilko ja ryöppää (tai ryöppää ja hienonna monitoimikoneessa). Tee voi vehnäjauho suuruste, johon dl kerrallaan lisäät kasvislientä (mielellään kuumaa lientä). Lisää nokkoset ja koskenlaskija. Anna kiehua 10min ja mausta. Jätä vähän kasvislientä, jotta voit tarvittaessa vielä ohentaa keittoa lopuksi, jos on liian paksua.
 
Sikanautasäilykettä (Kylmäsen) näkyy olevan saatavilla 95g purkeissa mutta löytyykö kotimaista maksa tai kinkkupasteijaa enää pikkutölkissä? Tuubeja löytyy näköjään ja etnisestä herkkukaupasta ostin kroatialaisen liver pate purkin mutten ole vielä uskaltanut kokeilla.


Kokeile pois vain. Itse olen joskus Kroatialaisia pasteijoita ostanut, ihan maistuvia kyllä. Myös mm. Puolassa ja Tsekissä tehdään hyviä kinkku/maksa/kana/jne pasteijoita. Parasta Tsekkipasteijoissa on hinta(siis Tsekeistä ostettuna), 50g purkki 6,5Kc, kait jonku 25 centtiä? 100g purkki 10,9Kc, Hame on ihan laatu valmistaja. Tuollaisia pikkupurkkeja on helppo ostaa erilaisia ja näppärä ottaa reissulle useamman sorttisia mukaan niin tulee vähän vaihtelua ruokovalioon.


P3290449.JPG
 
Kokeile pois vain. Itse olen joskus Kroatialaisia pasteijoita ostanut, ihan maistuvia kyllä. Myös mm. Puolassa ja Tsekissä tehdään hyviä kinkku/maksa/kana/jne pasteijoita. Parasta Tsekkipasteijoissa on hinta(siis Tsekeistä ostettuna), 50g purkki 6,5Kc, kait jonku 25 centtiä? 100g purkki 10,9Kc, Hame on ihan laatu valmistaja. Tuollaisia pikkupurkkeja on helppo ostaa erilaisia ja näppärä ottaa reissulle useamman sorttisia mukaan niin tulee vähän vaihtelua ruokovalioon.


Katso liite: 8642

Muistuttavat muuten kovasti sotasaalisketjuun kuuluvia kenttämuonia, tai siis niihin kuuluvia pääruokia.
 
Back
Top