Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Harvinaisia ja erikoisia sotakuvia

Viestiketju osiossa 'Kuvat & Videot' , aloittaja Vonka, 09.08.2015.

 1. EK

  EK Majuri

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,324
  Tykkäykset:
  1,278
  Pisteet:
  156
  Minusta on otettu kuva kyseisen patsaan edessä, poseeraamassa samassa asennossa.
  [​IMG]
  Ikävä kyllä patsas ei ole sitä kuuluisaa mallia, jossa toinen käsi on ojennettuna ja toinen pitää takista. Sehän syntyi siten, että Lenin nousi pitämään kuuluisaa puhettaan ja yleisöstä kysyttiin, että "Paljonko tuo puku on maksanut?", johon Lenin vastasi "100 ruplaa.", jolloin yleisö protestoi ja väitti, ettei 100 ruplalla saa noin hienoa pukua, eikä ainakaan siihen voi kuulua liivejä. Lenin tietysti raotti takin rintamustaan ja näytti, että myös liivit kuuluivat hintaan, jolloin pillastunut yleisö vaati saada tietää, mistä noin hienoja pukuja tuohon hintaan saa ja Lenin osoitti kädellään kohti Suomea ja vastasi "Tampereelta."

  Vielä erikseen voinen kehua sillä, että Voitonpäivänä nimissäni on laskettu (pieni) kukkalaite Zukovin haudalle. Laskija kysyi retorisesti, että kumpaakohan seppele enemmän loukkasi. Valitettavasti ei ottanut tapauksesta kuvaa.
   
  tulikomento ja Mikoyan tykkäsivät tästä.
 2. Mainos Google AdSense 3. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,276
  Tykkäykset:
  5,807
  Pisteet:
  1,286
  Hienoa väritystä taas.

  [​IMG]

  Pictured is Staff Sergeant Kurt Engman II / JR 131, who distinguished himself as a formidable foe to Soviet armor. Staff Sergeant Engman managed to neutralize four heavy tanks during the conflict on the Karelian Isthmus. He and Corporal Paul Renvall (pictured in other photos from the set) are known as "Tali Tigers", and Staff Sergeant Engman earned himself the special nickname, "Tali Horror". Neither had received even 10 minutes of training with the Panzerschreck.

  Now he and Corporal Renvall are having a break in the Lavola area, on the 28th of July 1944. Both belonged to the Finnish 2nd Battalion from the Infantry Regiment 13.

  Photographer: Sot.virk. C.G.Rosenqvist
   
  Potero, Patu, JR49 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 4. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  4,966
  Tykkäykset:
  14,399
  Pisteet:
  1,286
  Luulin aidoksi värikuvaksi. Todella hyvä.
   
 5. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,276
  Tykkäykset:
  5,807
  Pisteet:
  1,286
  Hienoa väritystä.

  [​IMG]
   
  Merten sheriffi, Patu ja Potero tykkäsivät tästä.
 6. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,599
  Tykkäykset:
  2,512
  Pisteet:
  1,286
  Sotavankeja, kenttäsairaala, pommituslentoja – suomalaisten harvinaiset kotialbumikuvat valottavat sota-ajan elämää

  [​IMG]
  Sotilaita yrittämässä irrottaa mutaan juuttunutta autoa jatkosodan aikana. Toivo Salmen kotiarkisto.MTV Uutiset


  "Onko sinulla tai perheelläsi valokuva-albumeissa tai pöytälaatikon uumenissa tallessa sota-ajan kuvia tai muita aineistoja itsenäisen Suomen sotien ajalta? Jos vastasit kyllä, nyt sinulla on ainutkertainen mahdollisuus tallentaa sukulaistesi tai läheistesi muistot jälkipolville."

  Mikkelissä järjestettiin viime viikolla tapahtuma, johon pyydettiin suomalaisia tuomaan kotiarkistoistaan löytyviä sodanaikaisia valokuvia digitoitavaksi.

  Tempausta markkinoitiin paikallislehdessä ja verkossa.

  Mikkelin kaupungin museoiden amanuenssi, näyttelyasiantuntija Olli-Pekka Leskinen on digitointitapahtuman antiin tyytyväinen. Hän kertoo, että monet kuvista poikkeavat suurimmasta osasta sotakuvia, joissa usein varta vasten poseerataan kuvaajaa varten.

  – Esimerkiksi Eeva Vahvaselän kenttäsairaala- ja sotasairaalakuvissa näkyy selvästi toimintaa. Ne ovat poikkeus, koska suurin osa otoksista on yleensä ryhmäkuvia.  [​IMG]
  Sotasairaalassa jatkosodan aikana. Eeva Vahvaselän kotialbumi.
  Eeva Vahvaselän kuvat ovat sotasairaalasta. Vahvaselällä ei ole tarkaa tietoa siitä, mistä sotasairaalasta kuvat voisivat olla.

  – Nämä ovat mielestäni erityisen herkullisia kuvia, koska ne ovat todella korkeatasoisia ja niissä on kuvattu toimintaa, amanuenssi Leskinen toteaa.  [​IMG]
  Eeva Vahvaselän äiti sitomassa sotilaan kättä sotasairaalassa.
  Kolmannessa Vahvaselän kuvista nähdään kuorma-auto ja sotilaita. Leskisen tulkinta on, että miehet ovat venäläisiä sotavankeja.  [​IMG]
  Sotilaita, todennäköisesti venäläisiä sotavankeja, kuorma-autojen lavalla. Eeva Vahvaselän kotialbumi.  – En tiedä, minne heitä ollaan kuljettamassa, mutta tämäkin on mielenkiintoinen kuva. Sotavangeista on jonkun verran kuvia, mutta on aina mukava löytö, jos sellaisia löytyy. He eivät kuitenkaan useinkaan ole olleet pääkuvauskohteita, Leskinen sanoo.

  Toivo Salmen kuvissa (joista toinen on tämän jutun pääkuvassa) poikkeuksellisia ovat kohteet.

  – Tämä kuva, jossa poseerataan panssarivaunun ympärillä, on jokseenkin poikkeava niistä monista potreteista, joita sota-ajalta tavallisesti nähdään.  [​IMG]
  Sotilaita poseeraamassa panssarivaunun ympärillä. Toivo Salmen kotialbumi.
  Toivo Salmen kuvat ovat jatkosodan hyökkäysvaiheesta eli otettu silloin, kun suomalaiset lähtivät etenemään Karjalaa eteenpäin. Tarkkoja paikkoja ei ole tiedossa. Kuvat ovat Toivo Salmen isoisän.

  Jorma Suomalaisesta tuli lentäjä
  Runsaammin informaatiota löytyy Kristiinankaupungissa 28.11.1922 syntyneen Jorma Suomalaisen kuvista.  [​IMG]
  Jorma Suomalainen 15.9.1944.
  Leskinen kertoo, että Suomalainen osallistui nuoren ikänsä vuoksi Talvisodan aikana suojeluskunnan vartiointipalveluun ja desanttien etsintäpartioihin.  [​IMG]
  Kauhavalla 16.7.-19.10.1942: Tuiskua tankkaamassa. Jorma Suomalaisen kotialbumi.
  Hän myös ilmoittautui vapaaehtoiseksi Talvisotaan, mutta sota ehti päättyä ensin. Jatkosodassa Suomalainen toimi aluksi pst. ryhmäjohtajana.  [​IMG]
  Maaliskuu 1943: Pommituslennolla Itä-Karjalassa. Jorma Suomalaisen kotialbumi.
  Kuvien mukana annetut tiedot kertovat, että Suomalainen ylennettiin vänrikiksi 17.7.1942 ja ensimmäisen sotalentonsa hän teki 22.11.1943 Bristol Blenheim-pommikoneen tähystäjänä.  [​IMG]
  Luutnantiksi Jorma Suomalainen ylennettiin 19.10.1944 ja kapteeniksi reservissä 8.11.1968.

  Digitointitempaus oli osa eurooppalaista Community as Opportunity -projektia ja se toteutettiin yhdessä Kansallisarkiston Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hankkeen kanssa.  [​IMG]
  Mikkelin kaupunginmuseoiden amanuenssi ja sotakuvien digitoinnin vetäjä Olli-Pekka Leskinen.
  Mikkeli haluaisi sotahistoriakeskuksen
  Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hanke valmistelee valtakunnallisen sotahistoriakeskuksen perustamista Mikkeliin. Suunnitelma asiasta valmistuu maaliskuussa 2017, jonka jälkeen Mikkelin kaupunki päättää hankkeen etenemisestä.

  Mikkeli tunnetaan päämajakaupunkina, jossa on sijainnut Suomen puolustusvoimien päämaja kaikkien itsenäisyyden ajan sodissa.

  Kaupungissa on yli 40 vuotta toiminut Päämajamuseo ja 1980-luvulta lähtien Jalkaväkimuseo.

  Leskisen mukaan sota- ja erityisesti päämajahistoria on alueen kulttuuriperinnön kärkiteema, joka erottaa seudun kaikista muista Suomen paikkakunnista.
   

Jaa tämä sivu