Huoli tappajarobottien kehittämisestä kasvaa

Tvälups

Ylipäällikkö
Huoli tappajarobottien kehittämisestä kasvaa
il Perjantai 31.5.2013 klo 14.00

Pystyvätkö itsenäisesti toimivat sotarobotit noudattamaan kansainvälistä lakia? Entä miten robotit erottavat siviilit ja sotilaat? Huoli tappajarobottien kehittämisestä kasvaa maailmalla.

Asiantuntijat ovat huolissaan sotatarkoituksessa käytettyjen tappajarobottien kehittämisestä, kirjoittaa New York Times.

YK:n erityisedustaja Christof Heyns haluaa keskeyttää maailmanlaajuisesti sotarobottien testaamisen, tuotannon ja käytön sotavoimissa. Heyns tarkoittaa sotaroboteilla robotteja, jotka pystyvät itsenäisesti valitsemaan ja tappamaan kohteita ilman ihmisen käskyä.

Heynsin mielestä koko maailman olisi nyt pidettävä asiassa "kollektiivinen miettimistauko".

- Sota ilman harkintakykyä on mekaanista teurastusta. On tehtävä päätös siitä, sallimmeko koneiden tappaa ihmisiä aseiden avulla, Heyns sanoo.

Teknologia saatavilla

Heyns kertoi ihmisoikeusneuvostolle Genevessä, että mikään maa ei vielä käytä hänen kuvailemiaan tappajarobotteja, mutta tarvittava teknologia on jo pian tai jopa nyt saatavilla. Heyns on laatinut aiheesta virallisen raportin.

Muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Israel ja Etelä-Korea käyttävät jo tekniikoita, joita voidaan pitää sotarobottien esiasteina. Venäjän ja Kiinan kehityksestä tiedetään vain vähän.

Heynsia huolettaa, että jos sotarobottien käytössä ylitetään tietty raja, sen jälkeen on enää hyvin vaikeaa palata lähtöruutuun.

- Jos koskaan on olemassa aika, jolloin pitäisi säännellä tai lopettaa tällaisen asetekniikan kehittäminen, se aika on nyt, Heyns varoittaa.

Entä kansainvälinen laki?

Robottien kehittäminen herättää huolia siitä, onko valtioilla tulevaisuudessa matalampi kynnys ryhtyä sotimaan robotit tukenaan. Entä pystyvätkö sotarobotit noudattamaan kansainvälistä lakia? Pystyvätkö robotit erottamaan siviilit ja sotilaat toisistaan?

On myös epäselvää, kuka on vastuussa, mikäli tappajarobotti rikkoo kansainvälistä lakia ja aiheuttaa siviilikuolemia.

Sotarobottien puolustajat painottavat, että robotit tarjoavat myös paljon hyötyä. Robotit käsittelevät tietoa nopeammin kuin ihmiset, eivätkä ne ole alttiita pelon, paniikin tai koston tunteille. Sotarobotit pystyvät kenties myös hankkimaan taistelukentiltä tarkempaa tietoa, joka voi kenties auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

- On vielä mahdollista pysäyttää kehitys kohti sotateollisuuden täyttä autonomiaa ennenkuin moraalisia tai oikeudellisia rajoja ylitetään. Mutta vain, jos vedämme rajat nyt, emmekä myöhemmin, Human Rights Watch -järjestön asejaoston johtaja Stephen Goose varoittaa.

Lähde: The New York Times
 
Back
Top