Ilmavoimien operointi Venäjän ilmatorjunnan vaikutuspiirissä

En kuitenkaan näe, että Suomella olisi tarvetta hankkia merkittävää SEAD-kykyä ja esim. Growler-tyyppisiä koneita rynnäkkölaivueen suojaamista varten, koska sinne Moskovaan asti ei ole tarkoitus tehdä visiittiä.

Voi herran jestas. Meinaatko että naapuri ei tuo hyökkäykseen AA-kalustoa?

Meillä ei ole arm aseita kun politiikot katsoo että niitä hornetti kuskeja, eikä koneita ole niin paljoa että niitä voi laittaa suoraan SEAD toimintaan. Mutta silti on hankittu JDAMeja varastoon, joten homman nimi on siinä että jos ne halutaan kuskata sinne kohdealueelle, niin on aivan tasavarma että koneet tulee AAn ja AAA piiriin.

ARM on tarkoitettu niitä torjumaan, mutta niitä ei ole pakko käyttää jos on olemassa kuranttia EW kalustoa pitämään kuski ja kallis kone turvassa "elektromagneettisen pilven" sisällä. Parempi kuitenkin on että mahdollisessa ottelussa on mahdollisuus ottaa pois pelistä ilmatorjunta kalustoa, joka on vaikeasti pois otettavissa tavallisin keinoin.
 
Viimeksi muokattu:
Voiko tuollaisen alq-99 podin asentaa Suomen Hornetiin, esim. 2-paikkaiseen? Pitääkö ohjaamossa olla erikseen rakennettu jotkut laitteet joilla sitä podia käytetään? Meinaan että kyl tuollaisesta varmasti etua olisi, oma ELSO-kone ei varmasti ole meikäläisillä rahoilla mahdollinen.
 
Nii just. Meikäläisessä honussa tuskin on?
 
Modernin pehmeän SEAD kyvyn toinen palikka meillä on paikallaan eli tiedon keruu ja suodatus, kysymys on onko meillä kyky syöttää signaalia vastustajan järjestelmään.
Sopivaa tiedossa olevaa lentokalustoa siihen on Fokker sekä Learjetit, jos niiden kupujen alla on oikeat laitteet.
En tiedä onnistuuko kuinka maaasemilta.
 
1. Voi herran jestas. Meinaatko että naapuri ei tuo hyökkäykseen AA-kalustoa?

2. Meillä ei ole arm aseita kun politiikot katsoo että niitä hornetti kuskeja, eikä koneita ole niin paljoa että niitä voi laittaa suoraan SEAD toimintaan. Mutta silti on hankittu JDAMeja varastoon, joten homman nimi on siinä että jos ne halutaan kuskata sinne kohdealueelle, niin on aivan tasavarma että koneet tulee AAn ja AAA piiriin.

ARM on tarkoitettu niitä torjumaan, mutta niitä ei ole pakko käyttää jos on olemassa kuranttia EW kalustoa pitämään kuski ja kallis kone turvassa "elektromagneettisen pilven" sisällä. Parempi kuitenkin on että mahdollisessa ottelussa on mahdollisuus ottaa pois pelistä ilmatorjunta kalustoa, joka on vaikeasti pois otettavissa tavallisin keinoin.

1. En. Jos huomaat, olen perustanut tämän ketjun siitä keskustelemiseen, että miten ilmavoimat operoi Venäjän ilmatorjunnan vaikutuspiirissä.

2. Hornetissa on omasuojalaitteisto. Mutta se on tarkoitettu nimenomaan omasuojaan.

Lisäksi, olisi hyvä harkita, ja varmasti on harkittukin erilaista vihollisen IT-järjestelmiin kohdistuvaa asevaikutusta. Olen niitä listannut tässä ketjussa. HARM on yksi ase, mutta jostain syystä sitä ei ole ainakaan vielä hankittu (olen esittänyt syistä hypoteesit). Luulen, että päätöksentekijät ovat kuitenkin ilmavoimien upseereita. Miten usein poliitikot ovat torpanneet sotilaiden ehdotukset?

Se, mitä mielestäni ei ole järkeä hankkia, on esim. Growler-tyyppiset koneet, koska emme ole menossa isolla rynnäkkölaivueella Moskovaan.

Esim. Learjettiin on varmasti periaatteessa mahdollista asentaa vaikka mitä podia, mutta se olisi sitten myös erittäin haavoittuva kohde.
 
Esim. Learjettiin on varmasti periaatteessa mahdollista asentaa vaikka mitä podia, mutta se olisi sitten myös erittäin haavoittuva kohde.

SEAD kyky toimii vallan hyvin tuollaisellakin kalustolla, kysymys on täysin siitä onko kyky vai ei..

USA käyttää RC-135 konetta tiedon keräämiseen ja C-130 konetta signaalin syöttämiseen.
Israel käyttää Gulfstream G550 kalustoa molempiin rooleihin.
 
Mä taas kuulin, et kenuila olis mielessä saada jotakin vastaavaa halvemmalla.

Toivon, että asia on näin. Ainakin niitä heittimiä on osteltu pois kuljeksimasta vielä peruuntuneiden ATACMS kauppojen jälkeen. Jos niihin ei olisi mitään uutta tulossa, tuskinpa niitä enää tulisi lisää.
 
Lainaan tämän mainion viestin ilmavoimien tulevaisuus-ketjusta tänne.

"Toisaalta sama kysymys voidaan esittää F35:n kohdalla koska kone on optimoitu ilmasta maahan toimintaan ja ideana on että se on tunkeutumiskykyinen ja sillä voidaan lamauttaa vastustajan ilmatorjunta ja mennä syvyyteen. Jokainen varmasti tajuaa että tämä ei ole suomelle millään lailla mahdollista jos vastassa on itänaapuri. Meillä siis hävittäjät pääasiassa hoitavat hävittäjä torjuntaa omassa ilmatilassa omien maa sensorien sisällä ja oman ilmatorjunnan tukemana. Ei lentely pietarissa tai moskovassa."

Voisin sanoa, että yhtä hyvin samoja perusteluja käyttäen Suomen kannattaisi hankkia F-35. En tiedä onko se oikeasti noin, mutta ihmettelen että perusteluita ei haluta nähdä. Tuo ajatuskuvio toimisi noin jos esim. ilmatorjunta ja tutkakaluston toiminta noudattelisi valtioiden rajoja. Outo fiksaatio rajoihin. Suomi on juuri nyt venäläisen ilmavalvonnan ja myös ohjusilmatorjunnan alaista aluetta hyvin laajasti. Juuri nyt ja tällä nimenomaisella hetkellä. Ei tarvita mitään tunkeutumista. Olemme Suomena jo tunkeutuneet Venäjän ilmavalvontaan ja -torjunnan alaisuuteen kun asumme Suomessa. Toisin kuin Yhdysvallat. Se ei ole samalla lailla rajanaapuri kuin me olemme. Me olemme (osittain) juuri nyt ja jatkuvasti tilanteessa joka vastaa USA:n "tunkeutumisen" alkua. Hetkeä ennen kuin lentokoneet saapuvat aivan kokonaan Venäjän ilmatilaan, mutta ovat jo sen torjuntajärjestelmien valvottavissa ja tulitettavissa.

Se, että Suomen ilmavoimiin ei kohdistu asevaikutusta johtuu tietty siitä, että on onneksi rauha. Kun on rauha ei ammuta. Tuo on tietty itsestäänselvyys, mutta otan sen esiin koska voitaisiin ampua. Se että näin ei tehdä on kiinni vain ihmisen päätöksestä, silti jatkuvasti valvotaan.

Jos Venäjän tekninen valvonta ei näkisi meikäläisiä koneita, niin ei edes voitaisi ampua.

Aikamoinen ero. Eikö?

Se, että noin kaukaa ei välttämättä ole järkevää ampua ja on tutkakatve on toinen asia, mutta se ei olekaan pointti.

Yhdysvaltoihin ei samalla tavalla voitaisi ampua S-300/S-400 ohjuksilla kuin meidän alueelle. Siten mielestäni tuo Yhdysvaltojen Venäjälle tunkeutumisen vertaaminen meihin ei toimi noin että tuo optimointi olisi meille turha, vaan päinvastoin. Sodan ensimmäisestä sekunnista alkaen Venäjän kyky tässä suhteessa kohdistuu Suomeen tosi isolle alueelle. Ja ilman että Venäjä liikuttaa kalustoa, miehiä tai tekee mitään poikkeavaa verrattuna siihen mitä esim. tänään tapahtuu. Mitä se tietenkin tekisi, mikä lisäisi Venäjän kykyä entisestään ja kaikki tapahtuisi laillisesti. Sitten vielä on sekin, että Venäjän maajoukkojen mahdollinen eteneminen sallii Venäjän tutkien ja ohjusyksiköiden työntämisen meidän maaperälle. Myös Itämereltä voidaan ampua ja valvoa. Silloin meidän "turvallinen" ilmatila pienenee entisestään. Katsonkin, etä sellainen aika jolloin Suomella on turvallista ilmatilaa on jäämässä taakse. Ruotsilla asia on eri, Ruotsilla on Itämeri välissä, muta me olemme venäläisten asejärjestelmien suhteen samaa aluetta jo nyt. Toisin kuin Ruotsi, toisin kuin USA.

Lisäksi vielä haluan muistuttaa, kuinka Suomen ilmapuolustusta vaaditaan useinkin tarkasteltavaksi kokonaisuutena ja ohjusilmatorjunnan tärkeyttä muistetaan korostaa. Kai tämä toimii toisinkin päin? Eli jos meidän it on meidän mielestämme tehokasta vihollista vastaan niin kai vihollisen it on myös samalla logiikalla paha juttu meidän lentokoneita vastaan?

Toimisiko se todellakin niin, että jos emme lennä muulla kuin Suomen virallisesti määritettyjen rajojen sisällä, niin omat koneet pysyvät turvassa vihollisen ilmatorjunnalta ja niitä uhka ainoastaan vihollisen hävittäjät? En usko.

Entä jos vihollisen ilmavoimat pommittaa ja moukaroi kohteita esim. Kotkassa, Haminassa, Lappeenrannassa jne ja olisi pikku pakko mennä meidän hävittäjillä sinne vihollista torjumaan? Eikö tällöin meidän lentokoneet olisi sekä vihollisen lentokoneiden, että tehokkaiksi tiedettyjen maasijoitteisten torjuntajärjestelmien vaikutuspiirissä? Sekä että. Stealth muuttaa tilanteen kokonaan. Jos Gripen on kovempi dog-fightissä niin mitä iloa siitä on jos koneet ammutaan tai ne eivät pääse kunnolla Itä-Suomen alueelle koska muuten ne torjuttaisiin? Taktiikkaa, tilannekuva ja ja ammattitaito tietty on avainasemassa. mutta juuri Suomi voisi hyötyä häiveestä suhteessa enemmän kuin esim. Ruotsi. Koska meidän puolustustilanteesta löytyy vastaavuuksia Yhdysvaltojen offensiiviseen toimintaan siinä suhteessa, että molempien koneita uhkaa S-300/S-400. F-35 on suunniteltu tuhoamaan S-300/S-400.

Itse näen, että Suomen ilmavoimien uhka ovat tietenkin vihollisen hävittäjät, (jotka ampuvat ohjuksia) mutta myös pirun paha uhka ovat vihollisen maan pinnalta laukaistavat ohjukset. Tietty ei ole, jos päätetään että lennämme vain alueella jossa tätä uhkaa ei ole. Eikö ole viisasta hankkia kone, johon vihollisen tutkan on vaikea löytää ja vihollisen ohjuksen mahdollisimman hankala lukittua. Vaikka se onkin optimoitu suurvallalle ilmasta maahan. Tietty jos tulee stealth-ilmaherruuskone saataville alan heti kannattaa sen hankintaa.

Onko tämä ole loogista päättelyä?

Hyvää pohdintaa!

Keskeisiä kysymyksiä on, että miten ilmavoimat ovat arvioineet selviävänsä jo nyt Horneteilla noita S-X00-järjestelmiä vastaan.

Olettaisin, että operointiperusteet Hornetilla ovat esim. seuraavanlaisia:
  • Kaukana, oman maan ilmatilassa S-X00 eivät ole todennäköisesti suuri uhka, erityisesti jos saamme pidettyä ne jossain vähän kauempana etulinjasta. Väistämiseen riittää syöksy alas, jolloin ohjaustutkan kontakti katkeaa (venäläiset ovat ilmeisesti kehittämässä myös aktiivista ohjusta).
  • Etulinjan päälle Hornetit eivät tule juuri koskaan. Siellä oma toiminta suojataan ilmatorjunnalla
  • Etulinjan lähelle Hornetit pystyvät tulemaan suhteellisen turvassa, jos lentävät riittävän alhaalla. Amraamien kantama lyhenee, mutta riittänee matalalla rynnäköivien SU-25 tai TST-helikopterien pudottamiseen
  • Uusilla Amraameilla (ja tulevaisuudessa Meteoreilla) pystytään ampumaan kauas. Realistinen ampumaetäisyys kymmeniä kilometreja. Sillä pysytään jo poissa kaikkien muiden, paitsi S-X00 -järjestelmien kantamista käsittääkseni.

Liittyen taktiikkaan: pitäisin naapurin S-X00 järjestelmien tuhoamista yhtenä korkean prioriteetin tavoitteena. Niitä on Venäjällä kuitenkin aika vähän. Ne ovat kalliita järjestelmiä. Niiden havaitseminen on myös suhteellisesti ottaen helppoa, koska niissä on todella isot ja voimakkaat tutkat, jotka ovat pitkään päällä, ja itse järjestelmät ovat niin isoja, että voidaan tunnistaa kaukaakin (sateliitit, lennokit, risteilyohjusten etäohjaus). Jos yksikin niistä saa osumaa, niin naapuri pitää ne kyllä kaukana etulinjasta.

Mitä oleellista eroa F-35 tuo? En ole ihan varma. En usko, että etulinjan päälle mentäisiin silläkään. Ja naapurin järjestelmien tuhoamiseen käytettäisiin silti kaukovaikutteisia täsmäaseita. En usko, että Suomi lähettäisi edes F-35 tekemään rynnäkköjä itänaapurin puolelle... Suurin hyöty olisi vapaampi operointi suhteellisen lähellä etulinjaa, korkealla.
 
Venäläiset ampuivat s300 ilmatorjuntaohjuksen tälläviikolla

 
Huomatkaa että ampuivat varmuuden vuoksi kaksi ohjusta joista toinen lähti normaalisti.
 
Lainaan tämän mainion viestin ilmavoimien tulevaisuus-ketjusta tänne.



Hyvää pohdintaa!

Keskeisiä kysymyksiä on, että miten ilmavoimat ovat arvioineet selviävänsä jo nyt Horneteilla noita S-X00-järjestelmiä vastaan.

Olettaisin, että operointiperusteet Hornetilla ovat esim. seuraavanlaisia:
  • Kaukana, oman maan ilmatilassa S-X00 eivät ole todennäköisesti suuri uhka, erityisesti jos saamme pidettyä ne jossain vähän kauempana etulinjasta. Väistämiseen riittää syöksy alas, jolloin ohjaustutkan kontakti katkeaa (venäläiset ovat ilmeisesti kehittämässä myös aktiivista ohjusta).
  • Etulinjan päälle Hornetit eivät tule juuri koskaan. Siellä oma toiminta suojataan ilmatorjunnalla
  • Etulinjan lähelle Hornetit pystyvät tulemaan suhteellisen turvassa, jos lentävät riittävän alhaalla. Amraamien kantama lyhenee, mutta riittänee matalalla rynnäköivien SU-25 tai TST-helikopterien pudottamiseen
  • Uusilla Amraameilla (ja tulevaisuudessa Meteoreilla) pystytään ampumaan kauas. Realistinen ampumaetäisyys kymmeniä kilometreja. Sillä pysytään jo poissa kaikkien muiden, paitsi S-X00 -järjestelmien kantamista käsittääkseni.

Liittyen taktiikkaan: pitäisin naapurin S-X00 järjestelmien tuhoamista yhtenä korkean prioriteetin tavoitteena. Niitä on Venäjällä kuitenkin aika vähän. Ne ovat kalliita järjestelmiä. Niiden havaitseminen on myös suhteellisesti ottaen helppoa, koska niissä on todella isot ja voimakkaat tutkat, jotka ovat pitkään päällä, ja itse järjestelmät ovat niin isoja, että voidaan tunnistaa kaukaakin (sateliitit, lennokit, risteilyohjusten etäohjaus). Jos yksikin niistä saa osumaa, niin naapuri pitää ne kyllä kaukana etulinjasta.

Mitä oleellista eroa F-35 tuo? En ole ihan varma. En usko, että etulinjan päälle mentäisiin silläkään. Ja naapurin järjestelmien tuhoamiseen käytettäisiin silti kaukovaikutteisia täsmäaseita. En usko, että Suomi lähettäisi edes F-35 tekemään rynnäkköjä itänaapurin puolelle... Suurin hyöty olisi vapaampi operointi suhteellisen lähellä etulinjaa, korkealla.



Kannatta huomata ettei nuo patterit ole yksin vaan niiden suojana/tukena on muita ilmatorjunta järjestelmiä.
Lisäksi myös noilla järjestelmillä on kyky torjua niin lennokkeja, liitopommeja, risteilyohjuksia kuin myös raketteja.

Ja tuhon turvassa oloon kauempana etulinjasta kannatta ottaa huomioon että s400 yksi tehtävä on vihollisen AWACS / AEW koneet.
Eivätkä ne ole mitään suojattomia maaleja lähellä ”etulinjaa”
 
Kannatta huomata ettei nuo patterit ole yksin vaan niiden suojana/tukena on muita ilmatorjunta järjestelmiä.
Lisäksi myös noilla järjestelmillä on kyky torjua niin lennokkeja, liitopommeja, risteilyohjuksia kuin myös raketteja.

Ja tuhon turvassa oloon kauempana etulinjasta kannatta ottaa huomioon että s400 yksi tehtävä on vihollisen AWACS / AEW koneet.
Eivätkä ne ole mitään suojattomia maaleja lähellä ”etulinjaa”

Tuo on kyllä totta, että siellä on kerroksellinen puolustus ja varmaan vielä kohdetorjuntaa apuna. Jassmihan on kai kuitenkin suunniteltu nimenomaan tuhoamaan noita S-X00 järjestelmiä? Eikös se ole jenkkien paras peli niitä vastaan?

Awacs olisikin varmasti pulassa, jos tulisi ampumaetäisyydelle. Mutta hävittäjän kyky liikehtiä on ihan jotain muuta.

Tarkoitin sillä sitä, että jos Hornet tulee sen verran matalalla, että pitkän kantaman tutkat eivät näe, mutta pysyy niin kaukana, että lyhyemmät eivät yllä, niin sillon se on suht. turvassa. Mutta, sieltä pystyy kyllä sitten jo laukomaan Amraameja.
 
Laitetaanpa ajatusten herättämiseksi hieman tutkahorisonttiympyröitä. Aloitetaan Suursaarella, jonka korkein kohta on 176m merenpinnasta. Katsotaan tutkahorisontti 200m korkeudelle, 113km, mikä esim. Kouvolan tienoilla tarkoittaisi about 100m maanpinnasta. Ja suottaapi olla muutama puu ja rakennus joka ulottuu korkeammalle.

https://www.freemaptools.com/radius...3257896&lc=FFFFFF&lw=1&fc=00FF00&mt=r&fs=true

Eli karkeasti Helsinki-Lahti-Lappenranta -akselilla saa aika matalalla lennellä ja maanpinnan muotoja hyväillen ellei halua Suursaaren sijoitetun tutkan tutkahorisontin piiriin.

Kilometrin korkeus tarkoittaa sitten jo 185km tutkahorisonttia.

https://www.freemaptools.com/radius...6377354&lc=FFFFFF&lw=1&fc=00FF00&mt=r&fs=true

Implikaatioita omalle ilmatoiminnalle?
 
Viimeksi muokattu:
Kiinteän tutkan kyseessä ollen tulee mieleen viisi kirjainta: JASSM
 
Kiinteän tutkan kyseessä ollen tulee mieleen viisi kirjainta: JASSM

Tottahan toki, ja monia muitakin vaikutusmahdollisuuksia on. Suursaari on vaan pirullinen kohde iskeä koska ympäristö on lättänää merta mikä mahdollistaa mainiot torjuntamahdollisuudet. Suursaarella on myös pari muuta korkeaa kohtaa. Ylipäätään jo Venäjän alueelta toimien voidaan mitata sangen pitkälle Suomen alueelle, nimenomaisesti tuolle painopistealueelle Saimaa-Päijänne vesistöjen eteläpuolelle.

Tämä on yksi syy, miksi fanitan pitkän kantaman ilmatorjuntaa ja ilmatorjuntaa ylipäätään nykyisen hävittäjäpainotteisuuden sijaan. Toki myös tutkaohjukset voi laukoa kauempaa, mutta niiden suoritusarvot ovat matalalla heikompia.
 
Viimeksi muokattu:
Myös @Rannari

Tottahan toki, ja monia muitakin vaikutusmahdollisuuksia on. Suursaari on vaan pirullinen kohde iskeä koska ympäristö on lättänää merta mikä mahdollistaa mainiot torjuntamahdollisuudet. Suursaarella on myös pari muuta korkeaa kohtaa. Ylipäätään jo Venäjän alueelta toimien voidaan mitata sangen pitkälle Suomen alueelle, nimenomaisesti tuolle painopistealueelle Saimaa-Päijänne vesistöjen eteläpuolelle.

Tämä on yksi syy, miksi fanitan pitkän kantaman ilmatorjuntaa ja ilmatorjuntaa ylipäätään nykyisen hävittäjäpainotteisuuden sijaan. Toki myös tutkaohjukset voi laukoa kauempaa, mutta niiden suoritusarvot ovat matalalla heikompia.

Suursaareen yltää hyvin myös raskailla raketinheittimillä, joita arvatenkin olisi Kymenlaakson painopistealueella, kunhan GMLRS alkaa saapua Suomeen. JASSM on hieman tuhlausta tuolta matkalta. Jos jokin järjestelmä torjuu raketinheitinpatterin täysilaukauksen (8 heitintä a 12 rakettia), niin kyseessä on maailman mittakaavassakin melkoinen suoritus. Tiedä sitten, kumpi on taloudellisesti järkevämpää, ampua pienempi määrä JASSM-risteilyohjuksia luottaen enemmän häiveominaisuuksien luomaan heikkoon torjuttavuuteen, vai ampua isompi määrä GMLRS-raketteja luottaen torjunnan kyllästämiseen.

Tosin, jos olisin jostakin tutkasta huolissani, niin Venäjän pitkän kantaman ennakkovaroitustutkista (Voronezh). Myös ydinhyökkäyksen havaitsemiseen käytettävien tutkien tuhoaminen on aika kova juttu, mutta toisaalta tarpeen, koska tutkat pystyvät tiedustelemaan myös Suomen ilmavoimien liikkeitä Suomen ilmatilassa. Lisäksi tutkien tuhoamista voisi potentiaalisesti käyttää kiristyskeinona ja ennaltaehkäisevänä pelotteena: "Suomi ei tee X, jos Venäjä ei tee Y." Ko. tutkia on Suomen lähialueilla kaksi, toinen Pietarin alueella (60°16′31.65″N 30°32′45.66″E) ja toinen Murmanskissa (68°6′59.63″N 33°55′8.69″E), joista ainakin Pietarin tutka on satelliittikuvien perusteella suunnattu niin, että se mittaa juurikin Suomen ilmatilaa. Murmanskin tutkasta Googlella ei ollut yhtä hyviä kuvia, mutta se lienee suunnattu pohjoisesta tulevaa hyökkäystä vastaan, joten sen tuhoaminen ei välttämättä suoranaisesti edesauttaisi puolustautumistamme.
 
Suursaareen yltää hyvin myös raskailla raketinheittimillä, joita arvatenkin olisi Kymenlaakson painopistealueella, kunhan GMLRS alkaa saapua Suomeen. JASSM on hieman tuhlausta tuolta matkalta. Jos jokin järjestelmä torjuu raketinheitinpatterin täysilaukauksen (8 heitintä a 12 rakettia), niin kyseessä on maailman mittakaavassakin melkoinen suoritus. Tiedä sitten, kumpi on taloudellisesti järkevämpää, ampua pienempi määrä JASSM-risteilyohjuksia luottaen enemmän häiveominaisuuksien luomaan heikkoon torjuttavuuteen, vai ampua isompi määrä GMLRS-raketteja luottaen torjunnan kyllästämiseen.

Toki, pian myös varmaan 155mm ammuksilla, mutta perusongelma säilyy, mittaava tutka voi olla myös maarajan toisella puolella jolloin toki alakatve on hiukan isompi. Vihollistutkat pitää löytää ja niiden lamauttamiseen allokoida tulivoimaa, teoriassa yksinkertaista, käytännössä monimutkaisempaa.

Eli, oma ilmatoiminta Helsinki-Lahti-Lappeenranta -painopistealueella on toimintaa vihollisen ilmapuolustuksen piirissä jolloin meidän parhaita resurssejamme, olipa kyse sitten GMLRS:stä, risteilyohjuksista, hävittäjien lentosuoritteista ym. sitoutuu vihollisen ilmatorjunnan lamauttamiseen jotta oma hävittäjätorjunta on käytännössä mahdollista. Ja se on pirun kallista touhua, kuten on havaittu konflikteissa ympäri maailmaa. Lisäksi tulee synkronointiongelmat, jos mietitään esim. torjuntatehtävää pitää sen yhteyteen suunnitella vihollisen ilmatorjunnan lamauttaminen,
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top