Jenkit osaavat hallita markkinoita...

jurppi

Ylipäällikkö
Jenkeissä on aina ollut silmää nuorille osaajille..

Suomesta opiskellut nuori fiksu kaveri joka osaa funtsailla asioita hieman eri lailla kuin muut...tulevaisuus on taattu. Eikä tarvitse miettiä missä hän tulee tekemään tulevaistuutensa..

Uusi suomalaislöytö voi mullistaa langattomat verkot – "Jopa satojen miljardien eurojen arvoinen"
Suomalaisen tutkijan yksinkertainen oivallus saattaa ratkaista langattoman tiedonsiirron ruuhkat. Tekniikan alan järjestöt ennakoivat, että tutkimustulos saattaa vielä osoittautua satojen miljardien eurojen arvoiseksi innovaatioksi uusissa 5G-verkoissa.
http://yle.fi/uutiset/uusi_suomalai...a_satojen_miljardien_eurojen_arvoinen/8467844

Onneksi maailmalta löytyy paikka jossa ymmärretään tällaisten asioiden perään..Taneli Riihonen ei ole ensimmäinen enkä usko että viimeinenkään joka on kutsuttu jatkamaan työtään jenkkeihin. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy resursseja tällaisille innovaatioille.

Nokia pääsi alkuunsa ikäänkuin livahtamaan ohi jenkeiltä (kun kuvittelivat että Motorola hoitaa homman)..mutta sitten kaupalliset realiteetit tulivat mukaan peliin ja asiat menivät Nokian osalta niin kuin menivät.

Parhaat onnittelut Tanelille...vain taivas on rajana!
 
Onneksi maailmalta löytyy paikka jossa ymmärretään tällaisten asioiden perään..
Joo, väitöskirjahan on tehty Aalto-yliopistossa ja sen verta on suomalaiset tekniikan järjestötkin siitä ymmärtäneet, että ovat palkinneet.

Tästä tulikin mieleen Horneteissa ollut datalinkki, joka oli Suomessa kehitetty. Kehitystyöhön osallistui mm. Oulun yliopisto. Se oli parempi kuin amerikkalainen Link-16, mutta Nato-yhteensopivuuden vuoksi siitä luovuttiin. Nimimerkki @EK :n mukaan jenkit luulivat, ettei Hornetin ohjelmistoa voi murtaa, mutta yllättyivätpä kun se suomalaisilta onnistui.

Ei meidän kannata turhaan itseämme soimata.
 
Viimeksi muokattu:
Munasiko Noksu itsensä ulos USAn 5G:stä? Tämän jutun mukaan Massive MIMO -tuote ei ole erityisen haluttu kun siinä on jäähdytys, jonka spekuloidaan johtuneen aiemmasta Intelin käytöstä ja halusta päästä Ericssonin painoluokkaan kokonaisuudessa.
According to one industry analyst, AT&T is considering removing Nokia from its list of 5G equipment suppliers.

"Various sources we have spoken to imply that AT&T is the next wireless operator customer to remove Nokia from their RAN vendor list," wrote analyst Earl Lum, of EJL Wireless Research, in a social media post Friday. "IF true, this would be another devastating blow for Nokia in the lucrative US RAN equipment market."

Verizon replaced Nokia with Samsung as one of its primary 5G equipment vendors in 2020. Ericsson is Verizon's other primary supplier. AT&T has touted Ericsson and Nokia as its primary 5G equipment vendors.
In his social media post, Lum explained that part of the reason Verizon dumped Nokia was because of Nokia's use of Intel chips in its products. In response, Nokia has inked new deals with Broadcom and Marvell, and refreshed its product portfolio.

"However, the introduction of the Osprey and Habrok radio platforms from Nokia over the past 2 years highlighted a critical design feature of their massive MIMO solutions, the need to put active/forced air cooling (a.k.a. fan units) on the back of some of the massive MIMO models," Lum wrote Friday. "We believe that Nokia's remaining two major U.S. wireless operator customers, AT&T Wireless and T-Mobile USA have not been enamored with the fan-based massive MIMO solutions from Nokia, based on our discussions with key people at both operators. We speculate that the need to employ forced air cooling was based partly on the power dissipation of the Intel ReefShark 1.0 chips used in these systems, coupled with Nokia's desire to reduce the overall system weight to match the Ericsson Gen 4 AIR6419/3219 solutions that weigh ~19-25kg."
If AT&T does dump Nokia, "this would be a huge win for Ericsson in consolidating its North American RAN market share with 100% of AT&T Wireless, ~50% of Verizon Wireless, ~50% of T-Mobile USA, and 100% of Rogers Communications," Lum wrote.

One source familiar with AT&T who asked to remain anonymous suggested to Light Reading that AT&T might relegate Nokia as a supplier to its private wireless networking business. That business is much, much smaller than AT&T's nationwide 5G network operation.
 
Viimeksi muokattu:
Full duplex ei ole uusi idea, mutta lähetys häiritsee vastaanottoa ja häiriön poistoon liittyy käytännöllisiä ongelmia joiden ratkaisu maksaa. En osaa lukematta sanoa oliko tässä tutkimuksessa käytännössä sovellettavaa, mutta aihe sinänsä on standardoinnissa listoilla.
Full duplex on eri asia kuin toi mistä väitelty. Mutta niin eikös ton äkkiseltään luulis toimivan jotenkin samalla periaatteella kuin noice cancellation luurit = käsitellään vastaanotettu signaali itse lähetetyn signaalin komplementilla, niin saadaan alkuperäinen, jonka oma lähettäminen vääristi.
 
Full duplex on eri asia kuin toi mistä väitelty. Mutta niin eikös ton äkkiseltään luulis toimivan jotenkin samalla periaatteella kuin noice cancellation luurit = käsitellään vastaanotettu signaali itse lähetetyn signaalin komplementilla, niin saadaan alkuperäinen, jonka oma lähettäminen vääristi.
Mistä tuossa on sitten kyse?
Kun lähetysnopeudet -ja tehot ovat suuret, syntyy epäideaalisuutta joka laskee hyötysuhdetta ja vääristää hiukan lähetettyä signaalia. Suuri tehoero lähetetyn ja vastaanotettu signaalin välillä tekee cancelloinnista vaikeampaa. Full duplex toimii jos häiriön poisto saadaan riittävän hyväksi ja/tai käytetään jotain muuta keinoa erotella signaalit (esim. riittävän kapeat keilat ja erottelu vaihe-eroilla). Toisaalta 5G -verkoissa on TDD-taajuuksilla vielä paljon kapasiteettia. TDD:ssä ratkaisu on yksinkertainen lähetyksen ja vastaanoton vuorotellessa aikatasossa.
 
Se mitä tuota väitöskirjaa plarasin vartin, niin suurimmaksi osaksi on analysoinut erilaisia verkkorakenteita ja aika/taajuusjakomahdollisuuksia. Jos nyt ymmärsin oikein, niin kyseessä on OFDMA eli käytännössä 5G/Wifi6. Aika+taajuus+taajuusleveys-teho-jaon eri yhdistelmiä.

Laskelmoi myös miten tuo ”vastaanotto/lähetys-tehojen” häiriöalttius on mahdollista minimoida tiheästi asetetuilla välitysasemilla jotka itse on yhteydessä vain lähimpään tukiasemaan ja ilman valokuituyhteyttä - vaatii siis pelkästään sähkön. Käyttäjälaite toimii välitysaseman kanssa vain tietyillä taajuus/aika-sloteilla jolloin välitysasema voi taas keskustella tukiaseman kanssa samanaikaisesti korkeammalla teholla esim. päinvastaisia slotteja käyttäen - tätä on pidetty mahdottomana/vaikeana/kustannustehottomana ennen vuotta 2015, mutta Riihonen osoitti kalkyyleillään notta saattaisi toimia.

Viisaammat korjannee?

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin mitä Riihonen on puuhannut viimeaikoina… Väitöskirjan STAR eli Simultaenous Transmission And Receiving on vain osa tuota JCAS-konseptia, eli Joint Communication and Sensing. Käytännössä siis tutkii olemassaolevien viestintätaajuuksien käyttöä passiivisena monitaajuus- sekä monisuuntatutkana. Aika mielenkiintoiset kehitysmahdollisuudet signaalitiedustelun suhteen.

On myös käynyt luennoimassa ICMCIS:ssä Yagi-Uda-antennista ja järjestelmästä jota voisi käyttää samanaikaisesti jammaukseen ja signaalitiedusteluun samalla alueella.

 
Joo, siis tarkoitin että full duplexhan ei olekaan väitöksen pihvi (kun tuolla kirjoitettiin että fd ei ole uusi idea). Full duplex on vain yleinen termi. Se varmasti vilisee muissa tarkoituksissa vanhoissa standardeissa jo viime vuosituhannelta lähtien, mutta väitöksen keinoilla sitä ei ole aiemmin toteutettu. Väitöksessä pihvi oli, että käytetään samaan aikaan, samaa taajuutta, sekä lähettämiseen että vastaanottamiseen ja silloin se tietysti voi olla myös yksi uudenlainen versio full duplexista. Se on vähän niin kuin että kertasinko on kertasinko, mutta ei siitä ydinohjusta ammuta. Sitten jos joskus ammutaan, niin se on silti edelleen kertasinko.

Silmäilin väitöskirjaa ja karkeasti siellä näytti olleen tutkittu kolmen eri mitigointitekniikan (lievennyksen) kombinaatiota oman lähettämisen aiheuttamaan häiriöön. Ne oli: physical isolation, time-domain cancellation ja spatial-domain suppression. Noista keskimmäinen TDC, takaisinkytkentöineen, vaikutti juurikin siltä mitä tuolla aiemmin äkkiseltään arvailin. Mutta laaja kokonaisuus ja yhdestä silver bulletista ei ole kyse. Aika nopeasti menee syvään päätyyn.

TDC:stä kirjoitettiin mm.: "In principle, time-domain cancellation is based on the reasonable presumption that the relay always knows its own transmitted signals at least approximately; if the relay can also emulate the loopback channel, interfering signals may be replicated and subtracted from received signals."
 
Back
Top