Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

JUURI NYT › Henkilömiinojen korvaaminen etenee Suomessa erittäin nopeasti

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Teräsmies, 19.09.2011.

 1. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,231
  Tykkäykset:
  2,508
  Pisteet:
  1,286
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Henkil%C3%B6miinojen+korvaaminen+etenee+Suomessa+eritt%C3%A4in+nopeasti/1135269422657

  Tummennettu kohta :a-smiley:
   
 2. Mainos Google AdSense 3. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  781
  Tykkäykset:
  256
  Pisteet:
  76
  Hyvää infovaikuttamista, kuten toisessa tråådissa kommentoin. Ensin sanotaan että "tehtävä on edennyt hyvin ja sitten otetaan pisteet että no ei meilläkään tykätä miinakiellosta josta ei Kansan Syvät Rivitkään tykkää". Aika hauskasti pystytään pitämään erillään Pv:n virallinen kanta (jonka kuuluu olla tottelevainen lainsäädäntövallalle) kertomalla työntekijägallupin tilastoja.

  Se mikä tällaista tavallista "arkiturvallisuuspalvelua nauttivaa kansalaista" kiinnostaisi, olisi lausunto siitä, mihin suuntaan ja miten paljon aluevalvonnan ja -sulkemisen kyky on muuttunut. Joinakin suuntaa-antavina numeroina, jos mahdollista.
   
 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Mäkinen: Miinakeskustelussa on tunteen paloa
  Blogit Kirjoittanut TAPANI MÄKINEN 17.11.2011 18:04 Viimeksi päivitetty 17.11.2011 18:54


  Jalkaväkimiinoista tuli yhtäkkiä kysymys, jossa vaakalaudalla tuntuu olevan Suomen itsenäisyys. Se tässä keskustelussa on omituista, että puolustusvoimien johdossa ei olla huolestuneita Suomen puolustuskyvystä.

  Toisin on asianlaita eduskunnassa ja netin keskustelupalstoilla. Sieltä löytyy valtaisa joukko niitä, jotka ovat valmiita kiistämään kenraalikunnan osaamisen ja ymmärryksen.

  Kansanedustajien aseteknisten perustelujen kuuleminen saattaa olla aika ajoin jännittävää, mutta luotan kyllä sotilaiden arvioon. Heidän virkavastuunsa on näissä asioissa kova.

  PUOLUSTUSVOIMAT SAI 200 miljoonan euron lisärahoituksen korvaaviin järjestelmiin. Tätä summaa se on itse täydentänyt 100 miljoonalla eurolla.

  Johtavien sotilaiden arvio perustuu siihen, että hankintaprojekti on edennyt hyvin. Hankinnoista on tehty jo kaksi kolmasosaa. Listalla on viuhkaräjähdepanoksia, kranaatinheittimiä, lennokkeja, pimeänäkölaitteita ja paljon muuta.

  Ne korvaavat ainakin suunnilleen jalkaväkimiinat ja sen lisäksi näillä hankinnoilla on muutakin käyttöä.

  KÄYNNISSÄ OLEVASTA keskustelusta huolimatta senkin voi pitää mielessä, että myyttisiin mittoihin kasvaneet Suomen jalkaväkimiinat eivät ole mitään ikuisia ihmeaseita. Valtava varasto on vanhentumassa jo viiden vuoden kuluttua.

  Suomi on EU-maista viimeinen Ottawan sopimukseen liittyvä. Koska tuon sopimuksen solmimisella sinänsä on ollut vankat perusteet, on aivan selvää sekin, että poliittinen paine liittymiseksi olisi tulevaisuudessa vain kasvanut.

  Puolustusvoimissa tuskin riemuittaisiin, jos miinapäätökset uusittaisiin aina eduskuntavaalien jälkeen. Puolustuksen suunnittelun pitää ulottua vaalikautta pidemmälle.

  MIINOIHIN LIITTYY uskomattoman paljon tunnetta ja sanoja, joita niiden esittäjien kannattaisi pohtia toisenkin kerran. On omituista vetää yhtäläisyysmerkit isänmaallisuuden ja Ottawan sopimuksen vastustamisen välille. Suomen puolustuksen tulevaisuutta suunniteltaessa ei katsetta saisi jumittaa menneisyyteen, vaikka se tarjoaakin paljon oppitunteja.

  Vetoaminen omien vanhempien tai isovanhempien sotakokemuksien kunnioittamiseen on jo loukkaavaa. Sodat käyneitä lähisukulaisia on liki kaikilla suomalaisilla. Noita kokemuksia kunnioittavat myös ne, jotka hyväksyvät jalkaväkimiinojen jäämisen historiaan.

  http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=66898:maekinen-miinakeskustelussa-tunteen-paloa&catid=70:toimituksen-blogi-uusin-blogi&Itemid=15

  #3 RE: Mäkinen: Miinakeskustelu ssa on tunteen paloa — MarkkuMatias 2011-11-18 00:55
  "Johtavien sotilaiden arvio perustuu siihen, että hankintaprojekt i on edennyt hyvin. Hankinnoista on tehty jo kaksi kolmasosaa. Listalla on viuhkaräjähdepa noksia, kranaatinheitti miä, lennokkeja, pimeänäkölaitte ita ja paljon muuta.

  Ne korvaavat ainakin suunnilleen jalkaväkimiinat ja sen lisäksi näillä hankinnoilla on muutakin käyttöä.

  Johtavat sotilaat toivat jo v. 2004 esiin sen, että minimissään ns. korvaavien järjestelmien hankinnassa tarvitaan 600 mijoonaa €, silloista rahaa.Eräs korvaavaksi järjestelmäksi hankittu raketinheitin on menossa "kielletylle listalle".

  Upseeriliiton kysely asettaa T.Mäkisen kommentit mielenkiintoise en valoon. Onko Mäkinen saanut mahdollisesti sissi-, pioneeri vai jalkväen joukkueen johtajan koulutuksen, kun puhuu näin asiantuntevasi ?

  Sotilaat , edes kenraalit, eivät politikoi, kun se on heiltä laissa kielletty. Kansanedustajat nyt ratkaisevat nappia painamalla. Toivottavasti tietävät mitä tekevät.

  #2 RE: Mäkinen: Miinakeskustelu ssa on tunteen paloa — Frank Furter 2011-11-17 19:51
  Kansallisen Kokoomuksen johdonmukainen linja ja myös edelleen voimassa oleva puoluekokouksen hyväksymä kanta tässä asiassa on ollut, ettei Suomen pidä liittyä Ottawan sopimukseen. Se on tarpeeton ja typerä sopimus, joka vahingoittaa Suomen puolustuskykyä. Mikä todetaan muuten myös hallituksen esityksen perusteluissa.

  #1 Tekopyhyyttä ilmassa — NN 2011-11-17 19:16
  "Puolustuksen suunnittelun pitää ulottua vaalikautta pidemmälle."


  Samaan aikaan hallitus vetää alas peräti 2 vuotta vanhan puolustusselont eon ja leikkaa puolustusvoimil ta vaalikauden aikana 825 miljoonaa euroa selonteon rahakehyksiin verrattuna. Siinä sitä on vaalikautta pidempää suunnittelua, joopa joo.

  Puolustusvoimie n johdon pitää esittää puolustusvoimie n ulkoisen uskottavuuden takia reipasta, vaikka yksipuolinen aseistariisunta jättäisi aseiksi pelkät kepit. Vähän rehellisempää palautetta voi saada esim. Upseeriliiton jäsentutkimukse sta, jonka mukaan 86 % kadettiupseerei sta katsoo Ottawan sopimuksen heikentävän Suomen puolustusta.
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
  "minkä tahansa järjestelmän rakentaminen lennokkitiedustelun varaan on vaarallista. Jos vastustaja kykenee estämään omilla toimillaan lennokkien järjestelmällisen käytön, moni järjestelmä makaa sen takia turhakkeena"


  ei ole suomalaisesta lähteestä.
   
 6. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
   
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
   
 9. niäämi

  niäämi Kersantti

  Liittynyt:
  25.05.2010
  Viestejä:
  230
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Minä en vetoa vanhempieni enkä isovanhempieni kokemuksiin. Perustan mielipiteeni omiin kokemuksiini maailman miinakentiltä, joilta minulla on useamman vuoden kokemus muutakin kuin sivustakatsojana tai lehtien lukijana. OMA mielipiteeni on, että miinakiellolla ei saavuteta mitään muuta kuin entistä vaikeammin raivattavia miinoitteita/ansoitteita. Miinan/räjähdeansan tekeminen on niin helppoa, että mikäli ei tehdasvalmisteista ole käytettävissä, improvisoitujen mallien tekijöitä riittää aina. Ei tarvi kuin katsoa mitä tapahtui Vietnamissa ja Bosniassa ja mitä parhalillaan tapahtuu Irakissa ja Afganistanissa, niin muita todisteita ei tarvita. Tehdasvalmisteisen miinan raivaaminen vaan on huomattavasti helpompaa kuin jonkun pellepelottoman kyhäelmän. Olen jo tähän mennessä saanut liian monta ilmoitusta työssään menehtyneistä tutuista raivaajista. lähes poikkeuksetta on kyseessä ollut jokin muu räjähde kuin tehdasvalmisteinen miina. Eikä siviiliuhrinkaan kohdalla miina jätä toimimatta sen takia, ettei olisi tehdasvalmisteinen. Toivon, ettei entisiä kolleegoitani trarvisi enempää arkuttaa sen takia, että poliitikot voisivat istua muiden samoin ajattelevien kanssa mukavasti pöydän ympärillä.

  Mitä tulee jalkaväkimiinojen korvaamiseen, niin Mäkisen esittämin välinein, sillä määrällä mitä niitä hankitaan, ei siihen kyetä.

  En myöskään ymmärrä, miten Suomen miinat Mäkisen mukaan yhtäkkiä vanhenisivat 5 vuoden kuluttua. Minun vaatimattomalla tietotaidollani (jonka olen hankkinut yo:lla kemiaa opiskelevana ja raivaajana ulkomailla) ei selviä mikä osa niistä vanhenee silloin. Ne muoviosatko niistä hapertuvat?

  Toki Suomi on viimeinen EU-maa, joka liittyy Ottawan sopimukseen, mutta vaikka Puola on sopimuksen allekirjoittanut se ei ole sitä ratifioinut. Suomi on myö EU-maista niitä harvoja joilla on maarajaa Venäjän kanssa ja sitä myötä niitä harovja joilla on maarajaa sellaisen valtion, joka ei kuulu Ottawan sopimukseen, kanssa.

  Myönnän että itse en usko höpnää tarkoista miinakartoista ja miinoituskurista. Se toki auttaa asiaa mutta ei tule missään tapauksessa olemaan sataprosenttista ja koska vastapuoli ei moista kuria omaa, ei siihen voida täysin luottaa. Jo pelkästään vastapuolen toimien jäljiltä joudutaan taistelujen jälkeen joka tapauksessa raivaustöihin ja on uhkia siviileille. Kuitenkin näen mielummin tilanteen, jossa suomalaiset raivaavat suomalaisten hallussa olevia alueita taistelujen jälkeen kuin että ne alueet ovat jonkun muun hallussa. Ja vaikea ei ole arvata kenet he pakottavat sillonkin raivaustöihin ellei alueita sitten jätetä raivaamatta kokonaan. Yksipuolinen miinoista luopuminen ei mielestäni pienennä taistelujen jälkeisiä siviileihin kohdistuvia uhkia juurikaan, mutta lisää kyllä riskiä puolustustaistelun epäonnistumisesta.

  Nämä ovat vain minun vaatimattomia mielipiteitäni, jotka ajattelin tuoda muidenkin tietoon. En kaipaa näihin vastauksia tai vastaväitteitä. Ne eivät tule kuitenkaan mielipiteitäni muuttamaan. Ja vierailen tällä foorumilla sen verran harvoin, että ne todennäköisesti jäisivät lukemattakin minun osaltani. Kiitos tänne asti lukeneille mielenkiinnosta.
   
 10. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  80
  Pisteet:
  0
  Tämä miinakielto onko se vaan jalkaväkimiinat?
   
 11. crane

  crane Eversti

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  1,928
  Tykkäykset:
  1,179
  Pisteet:
  316
  Kyllä
   
 12. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
  niäämeltä painava posti, joka on allekirjoitettava jetsulleen. Minä ajattelen asiaa kuitenkin vähän sanotaanko savolaisesti:

  nyt on kaunista ja ihanaa ja halutaan "olla mukana samisten kanssa niissä pöydissä jne." ja liitytään kaikkeen kivaan. Jos Suomessa on edelleen järkeä ollenkaan, tämä miinakieltosopimus on otettava "ehdollisena". Jos Suomi on joutumassa hyökkäyksen kohteeksi niin niitä käytetään, armotta. Tusina keskikokoista metallipajaa takoo osat muutamassa viikossa sellaiseen määrään miinanrunkoja, ettei niitä tusina rekkaa jaksa kiskoa. Räjähteitä ja nalleja saa olla varastossa vaikka luolastokaupalla, koulutusta ei ole kielletty.

  Liittymällä sopimukseen pv sai mahdollisuuden rahoitukseen, joka "korvaa" miinat, sitä rahaa ei olisi tullut muuten. Aika hyvä diili ja samalla sai aiheen lallattaa itkuvirttä vuosikausiksi eteenpäin. Reserviläiset lehtineen itkevät vuolaita kyynelten virtoja aiheen parissa, kenties samalla kiinnittäen huomionsa johonkin hmmm, järjestelyyn, joka on kuitenkin vain ehdollinen.

  En usko, että tilanteen pahoin kiristyessä yksikään merkittävä poliitikko nousee barrikadeille, jos sotilaat osoittavat, että nyt sitä sitten pitää takoa tinamukit miinoiksi ja muovisankot sakaroiksi, joku Hhhhaavisto voi toki aloittaa normijargoninsa, mutta se ei paljon asiaa muuta. Sotilaat voivat tuollaisessa tilanteessa muutoinkin osoittaa aika kovaakin jääräpäisyyttä, jopa sanotaanko, haluttomuutta tehdä asioita muutoin kuin tarkoituksenmukaisesti.
   
 13. Radar

  Radar Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  752
  Tykkäykset:
  63
  Pisteet:
  76
  On..herkistetty telamiina ei ole henkilömiina..ei haavakkoja vain kunnolla teurastettuja
   
 14. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,025
  Tykkäykset:
  922
  Pisteet:
  636
  Tuskimpa meillä ruvetaan pitämään lennokkeja jonain kotkan silmänä ja ainoana tiedon kerääjänä. Senverran on hankittu ja hankitaan lisää lämpötähystimiä, maatutkia ja muita kannettavia sensoreita että partiotiedustelusta ei varmasti luovuta.
  Lennokit täydentävät tiedustelua ja niillä voidaan nopeasti tiedustella syvältä ja laajalta alueelta tilanne joka vaatisi muutoin useiden tiedustelupartioiden läsnä-oloa laajalla alueella.

  On myöskin etu että esim. tykistön iskun jälkeen voidaan nopeasti ja tarkasti (UAV+lämpökamera) tiedustella iskun teho ja vihollisen tappiot sekä johtaa/korjata uutta tulta vihulaisen niskaan. UAV ei varmasti ole myöskään hyödytön vihollisen tykistön havaitsemisessa.

  Mini-UAV järjestelmä on senverran pieni ja vaikeasti havaittava lennokki että sitä on meidän peitteisestä maastosta vaikea havaita. Lisäksi osuminen siihen on vaikeata muille paitsi ohjuksille. Pikkuinen, melko nopea, kädestä lähetettävä ja matalalla lentävä kone ei juuri tutkassa loista.

  Mitä tulee henkilömiinojen tarpeellisuuteen, asiaa pitäisi lähteä setvimään perusteista ja ase-vasta-ase ajattelusta. Sakaramiinat on olleet aluepuolustuksen
  tärkeimpiä tekijöitä viimeiset 50 vuotta. Sakaramiinat toimivat hyvin pelotteena vielä 1980-luvulle asti kun vastapuolen massiivinen armeija oli tarkoitus sumputtaa kapeille tie-osuuksille ja suluttaa aukeat ja sekä sivustat suurilla määrillä panssarimiinoja. Raivaaminen tehtiin vaikeaksi ja kalliiksi täydentämällä sulutteita nimenomaan sakaramiinoilla jotka siis pystyvät silpomaan jalkasotilaan jalan/raajan sekä rikkomaan auton renkaan.

  Putkimiinat oli tarkoitettu laukaistavaksi tähysteisenä tai passiivisena, ansalangan avulla. Putkimiinahan on sakaraa huomattavasti tuhovoimaisempi ase jonka vaikutusalue on 360 astetta ja useita metrejä sirpaleiden ansioista. Putkimiinaa käytettiin suojaamaan vartiopaikkoja, majoitusalueita ja sissitoiminnan väijytyksissä. Sillä myös rajattiin jalan liikkuvan vihollisen toimintaa ja tuotiin lisätehoa sulutteisiin. Näen itse että sakarasta poiketen tällä aseella olisi edelleen käyttöarvoa.

  Miinat ovat kyllä edelleen käyttökelpoisia välineitä joilla voidaan tuottaa jonkin verran tappioita mutta niiden tärkein käyttötarkoitus on ollut vihollisen etenemisen hidastaminen jopa estäminen yhdessä muun puolustuksen kanssa. Tämä on toimiva konsepti silloin kun vihollisella ei ole kuranttia miinanraivauskalustoa riittävästi ja/tai raivaaminen pitää tehdä pää-asiassa miesvoimin.

  Kysynkin tässä:
  1.Onko vihollisen toimintatapa ja kalusto 2010-luvulla sama kuin 1960-luvulla?
  2. Mikä on naapurin raivauskaluston määrä ja laatu?
  3. Voidaanko olettaa että naapurin mekanisoituun kalustoon saadaan samanlaista pelotetta tai vaikutusta perus-tellu/sakaramiina-yhdistelmällä?
  4. Naapurin omatessa nopeasti mobilisoitavia joukkoja tarvitaan porukkaa ja aikaa asettelemaan niitä miinoja tuhansittain. Onko meillä nykyään enää aikaa ja joukkoja siihen lyhyellä varoitusajalla?
  5. Mikä on vihollisen taktiikka ja miten se todennäköisimmin käy hyökkäykseen?
  6. Vihollinen on nykyään ja tulevaisuudessa yhä liikkuvampi ja käyttää pienenpiä yksiköitä valtavan sumputtamisen sijaan, luulen ma. Onko naapurilla enemmän kykyä/joustavuutta ohittaa sulutteet?

  Siinäpä kysymyksiä joihin minä en vastauksia tiedä. Vaikka henkilömiinakielto on peräisin kansalaisryhmiltä, luulen että suomen miinasodankäynti mallia 1960-luku, ei ole teholtaan enää samaa tasoa mitä se oli viimeisen 40-50 vuoden ajan.
   
 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
  Hyviä kysymyksiä. Enkä tiedä vastauksia.

  Ykköskysymykseen: en tiedä, mutta kymmenen vuoden kuluttua se ei ainakaan ole sama kuin -60-luvulla. Halvatunmoinen eskaaderi hekoja on tulossa remmiin, uutuuttaan kiiltävänä ja tupattu täyteen ammattilais- ja sopimusväkeä. Miksi?

  Näyttävää näyttävämmin esiteltiin iskuvoiman uusin helmi, täsmäohjusjärjestelmä, joka hups vaan, niitä ei sijoitetakaan herkän vatsan alueelle vaan järjestys on selvä: tasastaan Euroopan vastaiselle alueelle. Pietari, -vsk mikä se oli ja Kaliningrad. Miksi?

  Lennostojen rahoitusta ei käytetäkään ikikulujen romujen päivittelyyn vaan pyritään kehittämään ravakka nykyaikainen lentokone. ?

  Maailman merille ei pyritäkään isolla rahalla, vaan rahoituksen nielaisee lähivesien käyttöön tulevat purtelot. Tästä pl. sukellusvenejoukot.

  Edelleen mieletön määrä erilaista wanhaa kalustoa on käytössä, mutta ei kai senkään kurantti elinkaari ilman peruskorjauksia ja päivityksiä lie loputon....niihin ei satsata siltikään. Toisaalta uusien tankkien koesarja pantiin tuotannosta läpi ja sitä vissiin kehitetään edelleen.

  Satsaus on hirmuinen, jos sitä vertaa Eurooppaan, Euroopassakin osataan rahaa kuluttaa jos minkälaiseen puuhailuun, mutta kovin eri tavoin suunnataan rahoitus kuin mitä tehdään Venäjällä.

  Mihin väliin tuohon sitten ymppäisi keskustelun sakaramiinasta ja putkimiinan kehitysversioista?????? Jottei enää tämän enempää tekisi itseään naurunalaiseksi.
   
 16. kunnas

  kunnas Majuri

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  1,050
  Tykkäykset:
  27
  Pisteet:
  156
  Armeija aloittaa henkilömiinojen räjäyttämisen

  Puolustusvoimat on valmis aloittamaan henkilö- eli jalkaväkimiinojen tuhoamisen. Miinat hävitetään massaräjäytysleireillä Pohjois-Suomessa.

  Edessä on iso urakka. Suomessa on noin miljoona kappaletta putki- ja sakaramiinoja. Niistä pitää päästä eroon vuoden 2016 alkuun mennessä.

  Miinojen hävittämisen syynä on henkilömiinat kieltävä Ottawan sopimus, johon Suomi päätti liittyä viime vuoden lopulla.

  Armeija on myös lopettanut vuoden alussa jalkaväkimiinojen käytön koulutuksen.

  Sotilaiden pitää kuitenkin pystyä tunnistamaan miinat ja pioneerien raivaamaan ne. Ottawan sopimus sallii, että tätä koulutusta varten Suomeen jää yli 16 000 miinaa.

  http://www.hs.fi/kotimaa/Armeija+aloittaa+henkil%C3%B6miinojen+r%C3%A4j%C3%A4ytt%C3%A4misen/a1305553321702
   
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286


  aha.
   
 18. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,057
  Pisteet:
  1,286
  SNAFU.
   
 19. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,869
  Tykkäykset:
  1,089
  Pisteet:
  316
  "Armeija on myös lopettanut vuoden alussa jalkaväkimiinojen käytön koulutuksen.
  Sotilaiden pitää kuitenkin pystyä tunnistamaan miinat ja pioneerien raivaamaan ne. Ottawan sopimus sallii, että tätä koulutusta varten Suomeen jää yli 16 000 miinaa."
  Höh. Kolmen viikon päästä oli tarkoitus kouluttaa putkimiinan käyttöä suojamiinana :(
  Tosin tuossa uutisessa on pieni porsaanreikä; jv-miinoja voi kouluttaa raivaamaan ja jonkunhan pitää asentaa raivattavat miinat :D
   
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
  Eikun Korpisissi miinakoulutuskortit äkkiä takkaan. D.
   
 21. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,869
  Tykkäykset:
  1,089
  Pisteet:
  316
  Viuhkaa kehiin lisää :D Ansoituksiin hieman mielikuvitusta.

  Pitää opettaa kuinka viuhka kiinnitetään tukevasti, vaikkapa puuhun.
  Niitähän voi sitten kytkeä R-langalla toisiinsa useitakin niin saa sopivasti ristivetoa laajalle alueelle.

  Näin talviaikaan voi vetolanka unohtua ladun poikki, kun on tuota luntakin tullut sopimoilleen.

  Kunhan vaan muistaa sanoa koulutettaville etteivät "unohda" viuhkan vetolangan toista päätä puuhun kiinni. Sehän saatettaisiin tulkita miinakiellon vastaiseksi, kun passiiviseksi jää.. :camo:

  "Korvaavia järjestelmiä" saa aikaiseksi ihan tee-se-itse keinoillakin.

  Onneksi vetosytytin ei kuulu kiellon piiriin, eikä sähkönallit :a-cool:
   

Jaa tämä sivu