Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kaliningradin merkitys - ajatusleikki

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja tjmies, 12.10.2016.

 1. tjmies

  tjmies Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.01.2014
  Viestejä:
  106
  Tykkäykset:
  92
  Pisteet:
  16
  Valmistautuuko Venäjä suursotaan langassa on keskuteltu Kaliningradista, sen merkityksestä ja roolista ennen ja jälkeen mahdollista konfliktia itämeren alueella.
  Amatöörinä näen Kaliningradin ongelmana Venäjälle ja tein pienen ajatusleikin: mitä jos Natolla (=länsimaat) olisi vastaavanlainen "saari" jossain vastavansorttisessa paikassa Venäjän ympäröimänä.
  Tässä pieni kartta johon olen punaisella merkinnyt oikean Kaliningradin sekä ajatusleikin Natogradin.
  FiktiivinenKaliningrad.png
  Natograd on suunnilleen saman kokoinen, sijaitsee sellaisen meren äärellä jota tosiasiallisesti hallitsee vastapuoli, se on eristyksissä mutta kuitenkin hyvin lähellä Suomea joka on melkein Natoa(vrt valko-venäjä joka on melkein venäjää).

  Jos Nato saisi valita haluaako se tuon pläntin vai eikö haluaisi, niin mitä luulette?
  Natograd ja Kaliningrad eivät täysin ole tietenkään vertailukelpoisia mutta mielestäni kuitenkin sen verran että jos voimme vastata kysymykseen "olisiko Natograd Natolle hyöty vai haitta" niin siitä voidaan vetää johtopäätöksiä Kaliningradin merkityksestä.
  Itse en koskisi tuohon pohjoisempaan plänttiin pitkällä tikullakaan siitä syystä että se on saareke paikassa jota ei pystytä huoltamaan. Sitoisihan se venäjän joukkoja kun tuo jouduttaisiin ottamaan huomioon mutta jotenkin vaan tulee mieleen kylmän sodan aikainen berliini, tai siis sen osa...

  Elikkäs, mitä mieltä olette Natogradista, onko se käyttökelpoinen analogia Kaliningradille ja saako se teidät näkemään Kaliningradin eri valossa?
   
  Hanski, MeriTJ ja John Hilly tykkäsivät tästä.
 2. Mainos Google AdSense 3. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,082
  Tykkäykset:
  497
  Pisteet:
  636
  Onhan tuo Kaliningrad saarroksissa eli NATO:n ympäröimä. Tosin Baltian maiden asevoimat ovat sen verran heikot, että Kaliningradin pohjoinen sivusta on "helpompi" kuin Natogradin. Tuo Natograd taas olisi kokonaan Venäjän saartama ja hyvin lähellä heille todella tärkeää aluetta, eli pohjoisen laivaston tukialueita. Joten olo Natogradissa olisi veikkaukseni mukaan vieläkin tukalampaa kuin Kaliningradissa. En ottaisi tuollaista plänttiä kiusakseni.
   
 4. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Luutnantti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  519
  Pisteet:
  36
  Kävin mielessäni tuon saman ajatusleikin jo tässä taannoin.

  Tuolla pläntillä voi kiristää jos vastapuoli on heikko mutta näin ei ole. Itseasiassa tilanteen eskaloituessa Venäjä tietää, että ensimmäiseksi menee Kaliningrad.

  Se siis etuvartioston tapaan sitoo vastapuolen voimia, viivyttää näin muita toimia ja on jo etukäteen tuomittu menetetyksi. Toisaalta tämä tilanne edellyttää jo maailmanpaloa ja Venäjä ei siinä ole - ei vahvoilla eikä halukas. Venäjä lähtee niihin uhitteluihin joissa se tietää, että länsi ei viitsi vastata.
   
  MeriTJ ja jurppi tykkäsivät tästä.
 5. jurppi

  jurppi Kenraali

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  2,323
  Tykkäykset:
  4,862
  Pisteet:
  636
  Juuri näin.

  Suuressa kuvassa Kaliningrad'in kaltaisella muusta Venäjästä irrallisella "etuvartiolla" on teoreettisestikin vain jonkinlainen puolustuksellinen merkitys. Mutta kun tiedämme etteivät ympärillä olevat NATO:maat tai Ruotsi tule missään tapauksessa hyökkäämään Venäjälle niin koko Kaliningradin sotilaallinen merkitys kuivuu käytännössä olemattomiin. Luonnollisesti sen olemassaoloon varaudutaan puolustusliiton ja Ruotsin toimesta. Mutta ymmärrettävästi sillä ei ole kovinkaan merkittävää osuutta muun sotilaallisen varustautumisen kokonaisuudessa.

  Totta kai Venäjä hyödyntää Kaliningradia monin tavoin propagandan välineenä. Se näkyy paikoin näilläkin sivuilla. Suurin merkitys sillä lienee kuitenkin Venäjän kansallisessa mediassa.
   
  Kaarne tykkäsi tästä.
 6. BlackFox

  BlackFox Kenraali

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  2,638
  Tykkäykset:
  3,417
  Pisteet:
  636
  Historiasta on hyvä muistella myös samanlaista etuvartiota mikä sijaitsi suomessa.
  Se tyhjeni vasta sen jälkeen kun saksa valloitti balttian vaikka suomi kovasti yritti sitä vallata.

  Kyllä tuo paikka varmasti sodassa menee mutta ei se ihan helposti välttämättä käy.
   
 7. Hanski

  Hanski Majuri

  Liittynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  1,109
  Tykkäykset:
  1,730
  Pisteet:
  156
  Kiitokset @tjmies äärettömän hyvästä ja mielenkiintoisesta avauksesta!

  Natograd on ajatuksena mielenkiintoinen, ihan hyvä tapa hahmottaa Kaliningradin merkitystä! Vähän vastaava Natograd olisi ollut Krimin niemimaa, josta jotkut kirjoittajista sanoivat Naton olleen kiinnostuneen. Tällainen Natograd olisi Natolle monessa suhteessa ongelmallinen ja hyödyt rajoittuisivat lähinnä rauhanaikaan. Haasteeksi tulisi löytää demokratioista maksajat tuollaiselle ulostyönnetylle tukikohdalle ja ammattiarmeijoiden myötä tuli kysymys tukikohtaan sijoitettavista joukoista ja niiden irrottamisesta jostain muualta. Ainoastaan USA:lla olisi suoraan resursseja Natogradin ylläpitoon, mutta heille se on myös vähiten tarpeellinen.

  Entä Kaliningrad? Ehkä sitä voisi lähestyä hyödyillä ja haitoilla venäläisten kannalta erilaisissa kansainvälisten suhteiden tilanteessa. Lisäksi voisi miettiä, onko Venäjän sotilaallinen asema vahvempi vai heikompi Kaliningradin hallussapidon myötä.

  Rauhanaikana
  + hyvä tukikohta tutkavalvonnalle, ELINT-toiminnalle ja ELSOlle
  + Venäjän Itämeren laivastolle päätukikohta, ilman sitä Venäjällä ei olisi paljonkaan mieltä pitää yllä koko Itämeren laivastoa
  + tarjoaa kiristys-/painostuskeinon naapurimaille
  - kallis ylläpitää
  - vaatii jo rauhanaikana merkittävien materiaalimäärien ennakkovarastoinnin
  - logistisesti hankala
  - syrjäinen militarisoitunut paikka, jossa sosiaaliset ongelmat korostuvat (tämä nyt ei varmaankaan venäläisiä kiinnosta pätkän vertaa...)

  Kriisi- / valmiudenkohottamisaikana
  + rooli eteentyönnettynä tukikohtana korostuisi
  + erityisesti painostus- ja tiedustelurooli
  + mahdollistaa yllättävän ensi-iskun sopivaan kohteeseen
  - logistiikka ja huolto alkaisivat muuttua ongelmallisiksi. Maaliikenne voisi estyä, meriliikenteeseen kohdistuisi todennäköisesti häiriöitä ja alustarkastuksia
  - alueen puolustaminen sitoo varsin paljon joukkoja, joilla jo kriisiaikana saattaisi olla käyttöä muualla
  - sisäinen järjestyksenpito vaatii enemmän joukkoja kuin Venäjän emämailla (johtuen mm. eristetystä asemasta ja sosiaalisista ongelmista)

  Sodan ensihetkinä
  + hyökkäyksen lähtöalue Bornholmiin ja Gotlantiin tehtäville hyökkäyksille. Näitä voisi mahdollisesti käyttää kaupankäyntiin: "antakaa Kaliningradin olla rauhassa, niin me emme raiskaa ja tuhoa Bornholmia ja Gotlantia ihan hirveästi..."
  + sitoo merkittävät vihollisvoimat
  + eteentyönnetty ilmavoimien tukikohta
  + eteentyönnetty valvonta- ja tiedustelutukikohta
  - huolto mahdotonta, perustuu rauhanaikana koottuihin varastoihin
  - vaatii Suwalkin käytävän tai muun maayhteyden luomisen
  - alueella oleville joukoille tulee suuret tappiot

  Sota-aikana
  + sitoo vihollisen joukkoja niin kauan, kuin on olemassa
  - mahdoton pitää Venäläisten hallussa ja tukikohdat toiminnassa
  (olettaen, että taistelut eivät eskaloidu ydinsodaksi)

  Kaliningradin kohtalo olisi sodassa olla piiritetty alue, joka ei voisi kestää pitkään. Toisaalta asiaan saattaa liittyä neuvostonostalgiaa, jolla kestoaikaa voisi yrittää pidentää: "isoisoisänne kestivät Leningradin piirityksen, teidän tulee kestää Kaliningradin piiritys..."
   
  Lepard, MeriTJ ja jurppi tykkäsivät tästä.
 8. John Hilly

  John Hilly Majuri

  Liittynyt:
  24.11.2014
  Viestejä:
  1,300
  Tykkäykset:
  1,321
  Pisteet:
  156
  Kyllä suomalaiset yrittivät enemmänkin välttää turhia tappioita kuin yrittää kalliiksi tulevaa hyökkäystä Hankoniemelle, varsinkin kun tiedettiin, että alueen huoltaminen ei ole enää mahdollista.
   
  jurppi ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 9. jurppi

  jurppi Kenraali

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  2,323
  Tykkäykset:
  4,862
  Pisteet:
  636
  Yllätyshyökkäys Kaliningradista mitä tahansa NATO:n jäsenmaata kohtaan tarkoittaisi käytännössä sodan aloitusta..Esimerkiksi Tanskalle kuuluvaan Bornholm'iin kohdistettuna hyökkäys johtaisi myös NATO:n 5. artiklan mukaisiin toimiin. Puolustusliiton uskottavuuden vuoksi vastaus ei voisi olla yhtään sen vähäisempi/heikompi kuin hyökkäys. Käytännössä yllätyshyökkäys on mahdollista vain ohjuksilla toteutettuna. Kaikkeen muuhun kyetään NATO:n jäsenmaissa valmistautumaan riittävällä tavalla.

  Tuskinpa Gotlantiakaan kyettäisiin yllättämään muuten kuin mahdollisesti jollain ohjushyökkäyksellä. Mutta mitä tällaisella hyökkäyksellä olisi voitettavissa?

  Siis, miksi Venäjä aloittaisi sodan NATO:n jäsenmaita vastaan? Ja, miksi se aloitettaisiin Kaliningradista tehtävällä ohjusiskulla jonkin NATO:n jäsenmaan kohteeseen? Sehän on sinällään aivan sama mistä Venäjä ohjuksensa laukaisee. Vai ajatteleeko joku niin että Venäjä ikään kuin välttäisi vastuunsa aloittamalla hyökkäyksensä Kaliningradista? Tai kuvitellaanko niin että NATO:n puolustus-/vastatoimet kohdistuisivat vain Kaliningradiin?

  Toisekseen, ilman ydinkärkiä toteutetulla ohjusiskulla ei ole mahdollista aiheuttaa kovin laajaa tuhoa. Tässä mielessä koko yllätys menisi täysin hukkaan. Sehän vain paljastaisi Venäjän aikeet ja jättäisi jatkotoimet käytännössä NATO:n harkintaan. Todennäköisesti niitä on jo suunniteltu valmiiksi..en nimittäin usko siihen että puolustusliitto jäisi vain katselemaan Venäjän hyökkäystä omien jäsenmaidensa kohteisiin.

  Vaikka täällä sanotaan ettei Venäjän toimilla ole mitään logiikkaa niin olen eri mieltä. Eivät he lähde tahallaan kärsimään tappioita. Totuus lienee ettei Kaliningrad'illa ole mitään todellista tekoa Venäjän puolustukselle tai hyökkäykselle. Jos venäläiset ryhtyvät ampumaan ohjuksiaan niin siinä vaiheessa ollaan jo todella syvällä suursodassa. Siinä pommituksessa ei kukaan jää koskemattomaksi.
   
 10. MeriTJ

  MeriTJ Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  512
  Tykkäykset:
  761
  Pisteet:
  76
  Kiitoksia mielenkiintoisesta avauksesta @Tja! Eräs kotimainen kenraali vastasi keskustelussa kun puhuttiin aktiivisten vapaaehtoisten maanpuolustajien tilaisuudessa Itämeren merkityksestä suunnilleen sanasta sanaan seuraavaa:" Naton tulenkäytöntasa menee Uralilla ja Venäjä 1000km Atlantilla Euroopassa. Tässä mittakaavassa Itämeri on melko merkityksetön lätäkkö. " Itse uskon toki Ahvenanmaalla, Gotlannilla ja Bornholmilla kuten vaikka Kalingradillakin olevan merkitystä mutta ainoastaan siihen asti kunnes alkaa täysimittainen sodankäynti. Siinä vaiheessa tuollaiset liikkumakyvyttömät taistelulaivat saavat äkkiä sen verran asekuormaa niskaansa että niiden toimintakyky on melkoisen rajoitettu. Etuvartioita ja sensorialustoja mutta melkoisen rajallisia alueita olla vihollisen vaikutuksen alaisena.
   
  jurppi ja John Hilly tykkäsivät tästä.
 11. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  11,252
  Tykkäykset:
  19,167
  Pisteet:
  1,286
  Ari Pesonen on itämeren alueesta ja sen merkityksestä Suomen huoltovarmuuteen kirjoittanut myös jotain...

   
  Lone Soldier, TBman ja PSS tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu