Kirjat

Jarkko Kemppi: Isänmaan puolesta - Jääkäriliikkeen ja jääkärien historia. Minerva 2011. 420 sivua.

Kemppi on uudemman polven sotahistorioitsija, joka on vaikuttanut myös Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän on kirjoittanut jääkäreistä ja jääkäriliikkeestä teoksen, jota ei valitettavasti voi kovin paljoa kehua.

Positiivista on tietenkin aiheen valinta. Jääkärit vaikuttivat suuresti maamme vaiheisiin itsenäistymisestä viime sotiin, joten he ovat kirjansa ansainneet. Positiivista on myös Kempin kirjoitustyyli. Se on selkeää ja sujuvasanaista, eli teosta on helppo lukea. Plussaa annettakoon vielä siitäkin, että viime sotiin ei ole tällä kertaa jumituttu, vaan sotavuodet ohitetaan sangen nopeasti. Löperöitä sotatapahtumien kertauksia on suomalaisessa "tieto"- ja tietokirjallisuudessa nähty liiankin kanssa.

Teoksen suuri ja suurin ongelma on kuitenkin sen jotensakin laimea sisältö. Aiempi kirjallisuus on tyhjentänyt potin melko täysin, ja nyt esiteltävät uudet tiedot ovat muille kuin jääkärifetisisteille melko merkityksettömiä. On tietenkin toisaalta mielenkiintoista lukea, että kaikilla jääkäreillä ei mennyt kovin hyvin, mutta tuleeko se nyt sitten täytenä yllätyksenä, on eri asia. Toinen suuri miinus annettakoon siitä, että sotahistorian harrastaja odotti sotahistorian tutkijalta sotahistorian tutkimusta. Nerokas ja viiltävä analyysi jääkärien vaikutuksesta Suomen armeijan ylittämättömään menestykseen viime sodissa olisi ollut rautaa. Nyt tuli lähinnä fiilis, että siellähän keikkuivat mukana. Mutta tämä puute tietenkin on vain allekirjoittaneen ongelma.

Siispä jääkäreistä kiinnostuneet voivat lukea, mutta suosittelisin mieluummin kirjaston kuin kirjakaupan versioon tutustumista.
 
Jussi T. Lappalainen: Kuninkaan viimeinen kortti - Viipurinlahden ja Ruotsinsalmen meritaistelut 1790. SKS 2011. 214 sivua.

Ja sitten Helvetin komean kirjan on SKS lykännyt pihalle. Teos oli Tieto Finlandia -ehdokkaana, eikä sitä ainakaan ulkokuoren perusteella voi ihmetellä. Tässä on teos, joka kuuluu jokaisen 1700-luvun merisodankäynnistä kiinnostuneen, suomen kieleen rajoittuneen harrastajan hyllyyn. On kuvia ja rakennepiirroksia laivoista ja erilaisista veneistä. On karttoja ja maalauksia. On näkökulmaa poliittisten ja sotilaallisten päättäjien puolelta, sekä Ruotsista että Venäjältä.

Kritiikkiä antaisin lähinnä siitä, että Kustaan sodan sitominen osaksi maailmanlaajuista suurvaltapolitiikkaa epäonnistuu pahasti. Tältä osin näkyy, että Lappalainen ei (tappiokseen) ole tutustunut Marko Tiaisen graduun, jossa nimenomaan tämä puoli on erinomainen.

Mutta maailman suurimmaksikin mainitusta meritaistelusta erinomainen kuvaus.
 
Onko joku teistä lukenut tätä kirja? onko se hyvä? paljon kuvia?

Se voidan ostaa ruotsissa mutta on kallis, 503 kruunua

Ilmatorjuntaohjukset Suomen puolustuksessa
9519559450.jpg
 
Miltä vuodelta tuo kirja on?
 
hessukessu kirjoitti:
Miltä vuodelta tuo kirja on?

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9519559450

Vuodelta: 2009
Sivua: 416
 
adam7 onko se kirja Paha sektori hyvä ja minkälaisia kartoja ja kuvia on kirjassa?
 
Hejsan kirjoitti:
adam7 onko se kirja Paha sektori hyvä ja minkälaisia kartoja ja kuvia on kirjassa?

:) Gyllenhaals blog

http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=1050&pid=33566#pid33566

Tuosta eteenpäin käydään keskustelua kirjasta.

On se ihan luettava. Kartat eivät ole mielestäni uutta, en muista tarkemmin.

Pitää muistaa että Rislakki tulee pitkältä vasemmalta ja nyt kuuskymppisenä Latvian entisen Suomen suurlähettilään kanssa naimisissa ollessaan alkaa nähdä asiota tasapainoisemmin, tosin ei Mosurin mielestä. Kirjasta puuttuu melkein täysin idän ydinaseiden käsittely. Jotain pientä on.

Tuo artikkeli johon viitattiin Gyllenhaalin blogissa käsittelee, kuten totesin samaa aihetta, mutta ilman detaljeja.
 
Säästän kaikkien aikaa.

Jukka Rislakin koko tuotanto kahdessa minuutissa:

 
Last edited by a moderator:
:)
Hienoa nähdä etteivät kaikki ole kavunneet ylös poteroista ...
 
Tässä voisi olla mielenkiintoinen kirja Kapiaiselle :)

Yks historia-kartta kirja toisen maailmansodasta, yli 170 karttoja

swanston-alexander-historisk-atlas-over-andra-varldskriget.jpg


ps_12_2011_historiskt_atlas_1.jpg

ps_12_2011_historiskt_atlas_2.jpg


http://www.bokia.se/historisk-atlas-over-andra-varldskriget-5069071
 
L.J. Niinistö: Paavo Susitaival 1896-1993. Aktivismi elämänasenteena. Bibliotheca Historica 29. Tampere 1998.
http://genealogia.fi/genos/70/70_62.htm

SUOSITTELEN!
Kyseinen nykyisen Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan "tohtorinväitösopus" on silmiä avaavaa luettavaa julkisuudessa niin tehokkaasti vaijetusta aikakaudesta. Seuraavaksi pitänee tustua "Hukkareissun" omaan tuotantoon niiltä osin mihin en ole vielä törmännyt.

Juttuja Susitaipaleesta paljon kuulin pentuna kotona, etenkin kun hän julistautu Hyrynsalmen itsevaltiaaksi ja vallankumouspäälliköksi 1917 keväällä, samoihin aikoihin kun Hyrynsalmen ja Suomussalmen miehet julistivat Suomen itsenäiseksi Suomussalmen kirkossa järjestetyssä kansalaiskokouksessa.

Tuo tapahtumaketju Jääkäriliikkeen jälkimainingeissa (1917-24) ansitsisi laajempaakin selvittelyä. Onneksi on jonkin verran tietoa säilynyt mm. J.Niinistön tutkimustyön tuloksena.

Susitaipale oli erikoisen mielenkiintoinen persoona, oman tiensä kulkija ja monessa mukana:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Susitaival
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hx5000.sh?{hnro}=911566&{kieli}=su&{haku}=kaikki

Paavo Susitaipaleen Suomussalmen pohjoisosien taisteluista 1939-40 kirjoittama "Ryhmä Susi talvisodassa (1973)" täytyy nyt lukea uudelleen :D
 
"Tannerin unohdetut päiväkirjat". Unohdetut ja unohdetut. Tannerin päiväkirjoja vuosilta -43-44.

Pirustako näistä tietää paljonko on stilisoitu jälkikäteen ja missä muodossa ne edes ovat alkuperäisinä?

Itse tekstit eivät tuoneet mitään uutta, samaa vatkausta kuin muukin ajan materiaali. Eiköhän ala olla paketissa tuo edellissodan aineiston lukeminen osaltani.

Joka vuosi kustantajat pumppaavat kehiin sarjan "ennen julkaisemattomia" "unohdettuja" "kadotettuja" "salattuja" materiaaleja.

No jos jotakin tämä toi sitten: se vahvisti käsitystäni siitä, että Tanner oli menneen vuosisadan kylmimpiä kavereita, kutka Suomessa ovat kehdossa keinuneet. Sitä voi ajatella myös positiivisena asiana, mutta mutta. Selvästi sos.demi pelasi vaarallista peliä sodan loppua kohti: sodanjälkeinen vallanjako ja - jano määräsivät tekoja ja ratkaisuja enemmän kuin muilla puolueilla. Sos. demi ulosmittasi rankasti asemansa tuomat edut päätähtäimenä sodan jälkeinen valta. Työläisen henki rintamalla ei ollut SE juttu vaan se valta, aiai. Maailma on aika rujo.
 
Hejsan kirjoitti:
Onko joku teistä lukenut tätä kirja? onko se hyvä? paljon kuvia?
Ilmatorjuntaohjukset Suomen puolustuksessa
9519559450.jpg
On hyvä kirja.
Runsaasti kuvia.
Kirjoittaja ja julkaisija ovat alan tietävimmät tahot suomessa.
 
Luin tuossa Kyösti Pietiläisen ”Kotkanpoika ja albatrossi”.

Kirjassa Pietiläinen kuvailee kokemuksiaan merimiesajoiltaan ennen legioonaa.
Samanlainen kerrontatyyli kuin legioonakirjoissa, joka kuulostaa kauniisti ilmaistuna ”paljon väritetyltä”.
Oikeastaan kirja toistaa jatkuvasti samaa kaavaa, johon sisältyy yksitoikkoisia töitä laivalla, paljon panotarinoita, paljon alkoholinkäyttöä sekä paljon tappeluita ja muuta väkivaltaa.

Kirjan tapahtumien aikana P muunmuassa tappaa "vahingossa" tai tarkoituksella ainakin kolme ihmistä ja nussii varmaan jokatoista maailman huorista sekä pahoinpitelee ison osan työkavereistaan.
Lisäksi P moralisoi tuttuun tapaan tupakoitsijoita ellei ole laivan komentosillalla juomassa ”vahvoja kahveja” keskellä myrskyävää valtamerta. Kahvit juotuaan luonnollisesti pelastaa koko laivan lasteineen ja miehistöineen haaksirikolta.

Kirjan lukemisen jälkeen ei varmastikaan jää epäselvyyttä siitä, ketä P pitää maailman kovanyrkkisimpinä ja isokyrpäisimpänä karjuna tässä galaksissa. Huomioiden tietysti, että sama mies on maailman parhaita ruorimiehiä. Ja lisäksi ”vaatimaton suomalainen, joka ei osaa kehua itseään”.

Ehkä noiden vuosien jälkeen olikin hyvä lähteä legioonaan, kun poliisit juoksivat perässä ja maailman meret oli jo valloitettu.

Eipä sillä, ihan hyvää viihdettä tuo oli, mutta meni aika pahasti överiksi.
 
Mikko Karvosen (Ottoni Miihkali) mielenkiintoinen "Salainen sotapäiväkirja Itä-Karjalasta 1941–1942, toimittanut Eero Marttinen. Gummerus, 2007"
Tiedustelu-upseerin oli tarkoitus julkistaa päiväkirjansa 1943 mutta sensuuri esti.
Kesti näin kauan ennenkuin tuli hyllyille. Erittäin hyvää ajankuvaa Neuvosto-Karjalan väliaikaisesti vapautetulta alueelta. TARKEMPI KUVAUS

Jatkosodan alkaessa Karvosesta tuli heinäkuun puolivälissä 1941 heimosoturipataljoonista muodostetun Osasto K:n tiedustelu-upseeri. Hän toimi Itä-Karjalan sotilashallinnon varakomentajan ja Itä-Karjalan neuvottelukunnan puheenjohtajan, jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin adjutanttina aina marraskuuhun 1942 saakka. Karvonen teki 1941-1942 useita tarkastusmatkoja Itä-Karjalaan ja laati mielialaraportteja sekä tilanneraportteja suoraan marsalkka Mannerheimille.
 
Ilkka Kylävaara : Talvisota Kakkonen (Gummerus)1984

Yrittää ilmeisesti olla fiktiivinen ,humoristinen romaani.
Ei onnistu on aivan p..ka, jos sattuu käsiin niin ei kannata lukea.

-Suis-
 
KORUTONTA KERTOMAA II

Sotamuistelmia 1941-42

Julkaissut Kadettioppilaskunta
Werner Söderström OY 1943

Kadettioppilaskunta omistaa tämän kirjan suomalaiselle
johtajalle ja taistelijalle, joka verellään on lunastanut
kansansa vapauden ja suuruuden.

Ehdottomasti suositeltava, usean kirjoittajan tarinoista koostuva kirja Jatkosodan päiviltä.
Hurmoshenkinen kirja joka suorastaan haisee ruudille, verelle ja rotulille.
Kirjoittajista löytyy tulevia kenraaleja ym...

-Suis-
 
Suis kirjoitti:
Ilkka Kylävaara : Talvisota Kakkonen (Gummerus)1984

Yrittää ilmeisesti olla fiktiivinen ,humoristinen romaani.
Ei onnistu on aivan p..ka, jos sattuu käsiin niin ei kannata lukea.

-Suis-

Kylävaarahan oli aikansa virallinen huomristinen älykkö, jonka jutut eivät naurattaneet ketään. Virka jota nykyisin hoitaa Jari Tervo ja Enbuske.
 
Hans Halberstadt: Battle Rattle - The stuff a soldier carries
Mitä ameriikan sotilas raahasi taisteluun 2007, millä se sen sinne raahasi ja miksi. Lyhyt historia henkselikantolaitteista MOLLEen. Paljon erinomaisia kuvia ja asiantuntevaa tekstiä. Mukana myös sotilaiden hyväksi havaitsemat siviilikamat.
 
Back
Top