Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Maaseudun Tulevaisuus: Kertausharjoitukset loppumassa

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Peiper, 04.11.2011.

 1. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  786
  Tykkäykset:
  235
  Pisteet:
  76
  Maaseudun Tulevaisuus: Kertausharjoitukset loppumassa


  Puolustusvoimat suunnittelee kertausharjoitusten lakkauttamista neljäksi vuodeksi, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

  Puolustusvoimien toimintaa supistetaan lehden mukaan rajusti jo ensi vuonna. Varuskuntien lakkautuslista julkistetaan tammikuussa.

  Armeijan vuotuisia menoja on määrä pienentää yli 230 miljoonaa euroa hallituskauden loppuun mennessä. Ensi vuonna tavoitteena on säästää 75 miljoonaa euroa. Säästökohteita on useita.

  Reserviläisjärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmaa jäädyttää kertausharjoitukset. Suomen reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mika Hannula epäilee, että suunnitelmien taustalla voi olla puolustusvoimien halu siirtyä kohti ammattiarmeijaa.

  (MTV3 - STT)

  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/11/1427076/maaseudun-tulevaisuus-kertausharjoitukset-loppumassa
   
 2. Mainos Google AdSense 3. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,861
  Tykkäykset:
  17,286
  Pisteet:
  1,286
  Tämähän ei ole vissiin vielä varmistunut, mutta hevostietotoimisto tiesi tästä jo tohista joku viikko sitten. Ei silti kannata vielä reväistä vaatteitaan ja ripotella tuhkaa ylleen: uudistus ja sen yksityiskohdat on vielä esittelemättä. Asiat muuttuvat eikä siinä mitään.
   
 4. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,655
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  1,286
  Kuulostaa dramaattiselta, varsinkin kun ei ole kerrottu, että kertausharjoitukset ovat loppuneet 80 %:lta asevelvollisia jo 90-luvulla. :a-rolleyes:

  Ajatus lienee sama kuin vielä käyttökelpoisen, mutta pian käyttöikänsä päähän tulevan kaluston stenaamisessa. Sotaa ei ole näkyvissä, joten kenraalit katsovat olevan rahan haaskuuta ylläpitää vanhaa kalustoa ja reserviä, joiden paikka on jokatapauksessa luiskassa ennen seuraavaa sotaa. Samalla päästään uudistamaan koko reserviä puhtaalta pöydältä ja kertausharjoitukset käynnistyvät sitten reservin nuorimpien joukkojen ikääntyessä.

  Meille vanhalle kaartille tuo tietäisi lopullista irrottautumista Puolustusvoimista. Valitettavasti emme tule saamaan vapautuslappuja vaan säilymme reservissä 60. ikävuoteen saakka. Haasteita tuosta kertausharjoitusten lopettamisesta aiheutuisi ainakin reserviläisjärjestöille.

  Toki tässäkin on monta mutkaa matkassa. Koskisiko asia myös maakuntajoukkoja? Entä elintärkeitä joukkoja muutoinkin jne jne.
   
 5. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  786
  Tykkäykset:
  235
  Pisteet:
  76
  Heh,varsin totta.
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,861
  Tykkäykset:
  17,286
  Pisteet:
  1,286
  Ei tässä kohtaa kannata sotkea sitä omaa "kohtaloaan" mukaan, jos pyrkii miettimään mitä tuleman pitää. Vaatimukset ovat muuttuneet: toisaalta on kyettävä pysymään Nato-kelpoisuudessa ja toisaalta on kyettävä säilyttämään kansallinen puolustus. Kirjoittaisin mielelläni lisää, jos tietäisin varmasti mitä on tulossa mm. suhteessa asevelvollisiin.

  Valikoivampi asevelvollisuus------pyritään luomaan valittuihin pidempiaikainen suhde-------elinikäinen oppiminen------mahdolliset täkyset--------- eli varusmies-reserviläinen asetelma liudentuu ja käytetään mm. verkko-oppimista yhtenä keinona kiinnittää hlöstöä jatkuvaan kehittämiseen. Tämä nyt on sellainen iha oma hahmotelma ja petyn todella, jos jotain tällaista ei synnytetä. Kun kuitenkin oletan, että pv:n suunnittelu ja johto pääasiassa pyrkii tekemään parhaansa niin uskon Asiaan.

  Eräs wanha keino kiinnittää väkeä puolustusvoimiin ja suhteeseen sen kanssa on kriha eri muotoineen. Veikkaan, että toiminta laajenee nykyisestään jonkin verran. Jopa niin, että tulemme lähelle samaa viivaa Ruotsin ja Norjan kanssa.

  Perinteisen vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan on löydettävä uusi roolinsa, kuten olen jo vuosia paahtanut. Perinteet, lallatukset ja porinat on ihan jees, mutta mutta.....

  Saa nähdä muuttuuko mpky ja kotu-orkesteri jollain tapaa nykyisestä...veikkaan, että kyllä muuttuu.
   
 7. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,655
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  1,286
  Nyt ollaan sillä viimeisellä rannalla, jossa jätetään jäähyväiset jos ei aseille, niin ainakin kylmän sodan aikaisen doktriinin massa-armeijalle.

  Pakko siinä on reserviläisympyröidenkin muuttua ja päivittyä 90-luvulta suoraan 10-luvulle.
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,861
  Tykkäykset:
  17,286
  Pisteet:
  1,286
  Mieluummin se päivitys kannattaisi tähystää katsoen 2020 ja plus. Pakkohan ei ole mihinkään, toki laajassa jäsenmaksujen kantokentässäkin on puolensa....:angel:
   
 9. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,869
  Tykkäykset:
  1,089
  Pisteet:
  316
  Samanlaista tuntumaa on minullakin, etenkin tuosta kouluttautumisen jatkumosta ja monimuotoisuudesta.. systemaattisen suunnitelmallisesti edetään. Täkysenä yhtenä voisi vaikkapa olla että mies voi itse enempi vaikuttaa kouluttautumisellaan tuleviin tehtäviin. Tämä "täykkärikoulutus" etenkin varusmieskoulutuksessa saamansa peruskoulutuksen jälkeen (sopivuudet luonnollisesti huomioiden). Tuo nykyinen aliups-ups täydennyskoulutuskin näkyy jääneen suht pysyväksi käytännöksi.

  Entäpä jos tulevaisuudessa ei enää reserviin siirryttäisikään täyspainoisesti?
  Entäpä jos sitoumuspaperit laitetaan eteen varusmiespalveluksen lopuksi?
  Entäpä jos tuo MAAKK:n malli laajentuukin ja synnytetään sitoumuksen tehneistä puoli-ammattilais-reserviläis-armeija?

  "Maanpuolustustoiminta" reserviläisten keskuudessa on ollut jakautunutta jo pitkään. On ollut kerhoilijat ja reenaajat. Reenaajat ovat useinkin vain muodollisesti organisoituneita (ei ry tms) mutta tiiviisti harjoituksissa kulkevia/järjestäviä. Jotkut reserviläisyhdistyksetkin sisällyttävät "reenaaja osaston", kilpailutoiminnan lisänä. Baikal tarkoittanee lallattajilla ja porinoitsijoilla tuota kerhoilija -ryhmää?

  Sen verran on jo muuttunut että vuoden alussa jäi lyhenteestä pois tuo "Y"
  eli MPK (MaanPuolustusKoulutus ... yhdistys) :a-grin:
  Toinen juttu on jako "Kotu-A/Kotu-B" eli ei-niin-sotilaallinen ja sotilaallinen koulutus. Ammuntoihinkin löytyy jo lisenssoituja valvojia (koulu/tst), eikä joka pamaukseen tarvita virassa olevaa valvojaa. Pitää myös muistaa suuri evp-reservi, jossa on runsaasti ex ammattilaisia sotilaskouluttajia. Tuo aktiivipalveluksesta vapautuva ammattilaisreservi tulee kasvamaan kun supistetaan virkoja. Ei viiskymppinen "eläkeläinenkään" vielä liian vanha kouluttamaan ole.

  KH:t tulee varmaankin vähenemään lähivuosiksi mutta harjoittelu korvautunee suunnatuilla VEH-reeneillä, joka on huomattavasti edullisempaa. Vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuu kuitenkin harmittavan harva kutsuttu (kun ei ole PAKKO, eikä saa palkkaa).
   
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Ammattiarmeija on näkyvissä. Kh:ten jäädyttäminen on yksi välietappi matkalla Ruotsin ja muiden länsimaiden malliin.
  Samalla vm-koulutusta vähentämällä päästään lakkauttamaan useampikin kuin kaksi varuskuntaa...
  Vapaaehtoinen reserviläistoiminta etenkin ammuntoineen onkin nyt vakavan paikan edessä: peruste res.kiväärin hallussapitoon poistuu kun sijoitus reservissä katoaa.

  Henkilökohtaisesti olen SK:n kannalla. Annetaan sitten armeijan häärätä maailmalla ja leikkiä Hi-Tech härpäkkeillään, mutta erotetaan maanpuolustus siitä touhusta täysin vapaaehtoistoiminnaksi. Mukava olisi nähdä kuinka moni kantahenkilökuntaan kuuluva jättäytyisi ammattiarmeijan ulkopuolelle, varsinkin virasta irtisanottua. Veikkaan kovin alhaista prosenttia, sillä kukapa sitä nyt töitä ilman tekee?
   
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,861
  Tykkäykset:
  17,286
  Pisteet:
  1,286
  Eli Korpisissi laillani näkee tilanteessa syntyvän todennäköisesti jotain todella positiivistakin. Minusta Korpisissi listasi oivallisesti myös sitä sanomaa, jonka mukaan pv on kyennyt hahmottamaan käytössä olevat paukut ja realiteetit tarkoin ja aikoo ne hyödyntää. No, katsotaan, eiköhän ensi vuoden alusta puoleen oltane viisaampia.
   
 12. muhvetti

  muhvetti Kersantti

  Liittynyt:
  18.07.2010
  Viestejä:
  294
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Ei kertaukset varmastikaan tule loppumaan. Aina on tarvetta kertauttaa elintärkeitä erikoisosaamista tarvitsevia joukkoja. Ei pv:llä yksinkertaisesti ole varaa palkata näitä ja tokkopa löytyisi edes palvelukseen halajavia. Esimerkkinä nyt vaikkapa ilmavoimien JOKE puolen tyypit ja apumekaanikot jne jne jne.

  Säästöjä ei haeta NATO:on liittymällä eikä varsinkaan krihatouhuilla.

  Tuntuu idioottimaiselta ajatuksela jäädyttää isot kertausharjoitukset, kun kuitenkin järkätään maanvyöryn ja pyörremyrskyn kaltaisia isoja harjoituksia. Siinä samallahan kertautetaan halvalla suuret massat reserviäkin.
   
 13. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  1,286
  Milloin reserviläisympyrät on 90-luvulle päässeet? Hyvä kun ovat edes 60-luvulta pääsemässä eteenpäin.
   
 14. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,548
  Tykkäykset:
  824
  Pisteet:
  636
  noskan kommenttiin... Muistuttaisin noista KorpiSISSIn mainitsemista "reenailijoista". Sitä väkeä roikkuu täälläkin, mutta ennen kaikkea tekemässä juttuja jotka jossakin haarukassa nostavat henkilökohtaista ja joukon SA-suorituskykyä. Se on minun kielenkäytössäni reserviläistoimintaa, tai ainakin reserviläisten toimintaa.

  Sitä paitsi, aatteelliselle ja perinnetyölle on varmasti tilausta maanpuolustuksessa ja yhteiskunnassa edelleenkin.

  Tietenkään ei saa hyväksyä että "kerhoilijat" esittävät "reenailijoita" tai edustavansa "reenailijoita". Ai piru, tässä kohtaa taitaakin olla pientä hienosäädön paikkaa...

  Kertausharjoituksien määrä, vapaaehtoisten harjoitusten määrä ja palvelussuhdetta muodostamattoman harjoittelun määrä eivät myöskään välttämättä seuraa samaa polkua positiivisesti maanpuolustukseen suhtautuvien tekemisissä. Siihen välinpitämättömään ja erityisesti vastentahtoiseen enemmistöön vaikutus tietenkin seuraa suoraan käskykorttien määrän kehitystä.
   
 15. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  Ministeriö: Kertausharjoituksiin ei neljän vuoden taukoa
  STT Perjantai 4.11.2011 klo 15.29

  Puolustusministeriö kiistää uutisen, jonka mukaan kertausharjoitukset lakkautetaan kokonaan neljäksi vuodeksi.

  Maaseudun Tulevaisuus kertoi tänään, että asiaa on suunniteltu Puolustusvoimissa.

  Ministeriöstä kerrotaan, että armeijan säästösuunnitelman on määrä olla valmis tammikuussa.

  Alkuvuodesta pitäisi olla selvillä myös mahdollisesti lakkautettavat varuskunnat.

  Puolustusvoimat ilmoitti viime kuussa, että armeijan on säästettävä neljän seuraavan vuoden aikana yli 800 miljoonaa euroa.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,655
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  1,286
  Niin, kalusto on kyllä ehtaa 60-lukua, mutta tarkoitin 90-luvun henkistä vapautumista. Silloinhan reserviläistoiminta eli elämänsä kevättä, ainakin sitten suojeluskuntien, ja koululaisryhmiä myöten oltiin järjestämässä jos jonkinlaista sotilaallista toimintaa. Sittemmin into on hieman hiipunut ja on muutoinkin jämähdetty menneeseen.

  10-luvulla olisi syytä reserviläisympyröissäkin tunnustaa, ettei valtaosa reservissä olevista ole mitenkään aidosti reservissä, kun ovat siirrettynä nostoväen takariviin.
   
 17. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,228
  Tykkäykset:
  2,957
  Pisteet:
  1,286
  Ei sen nyt pitäisi enää mikään uutinen olla, että kertausharjoitusten lukumäärään tulee hetkellinen muutos huonompaan päin. Se on selvää ja täysin varmaa, että näin tulee käymään.. kuten myös se, että kokonaan ne eivät lakkaa neljäksi vuodeksi.

  Sensijaan uutisen suurin virhekäsitys on, että suunnitteilla olisi siirtyminen ammattiarmeijaan. Pidän tässä kohtaa täysin selvänä, että sitä ei ole suunnitteilla, vaan jatkossakin puolustus tulee nojaamaan nimenomaan reservissä oleviin sotilaisiin.
  Kuten mediasta olemme saaneet lukea, uudet taistelutavat tekevät tuloaan..ja ne ovat laadultaan sellaisia taistelutapoja, ettei yksinkertaisesti ole mahdollista toteuttaa niitä ammattiarmeijalla. Tai siis tottakai on..mutta lähellekään niin suureen ammattiarmeijaan meillä ei tule olemaan varmaan koskaan varaa, mitä em. taistelutavat edellyttävät. Pidän siis 100% varmana, että toiminta perustuu jatkossakin nimenomaan reserviin ja asevelvollisuuteen. Näitä nyt meneillään olevia toimia ei olisi käynnistetty, ellei näin olisi.
   
 18. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  1,286
  Juu tarkennetaan, että minä käsitän reserviläisympyrät oin kerhoilijoina ja reenailijat lasken ulkopuolelle niistä.
  Erityisesti tarkoitin sitä, että monilla muilla tahoilla on yhdentymistä tapahtunut ja keskinäinen kissanhännänveto jätetty kabinettiväelle ja päästetty toiminnallinen puoli kehittymään. Esim urheilussa on TUL vs. SVUL taisto jäänyt historiaan kentiltä. Reservin ja veteraanien järjestöjen välillä kuitenkaan ei ole moista saatu aikaiseksi. Nykyinen tilanne jakaa keinotekoisesti kentän toimijoita ja heikentää toimintamahdollisuuksia. Tehot kuluvat keskinäiseen vääntämiseen, valtataisteluun , julkilausumiin ja moninkertaisesti päällekäisiiin byrokratioihin. On suorastaan hävettävää, että yhteisellä asialla olevat porukat sortuvat moiseen. Uusi talvisotako tarvitaan hengen yhdistämiseen?
   
 19. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  1,286
  Skärdis seison ojennettuna. Käsitin että puhe oli nimenomaan reserviläisten omaehtoisesta toiminnasta kuten yhdistyksistä jne. Tarkoititkin siis reservin toimintaa osana puolustusvoimia.

  Mitä tulee tuohon kertausharjoitusten täydelliseen nollaukseen, niin on selvää ettei sellaista tapahdu koska kertausharjoitus on yksinkertaisesti ylivoimaisesti halvin ja helpoin tapa puolustusvoimille teettää määrättyjä töitä reserviläisistä löytyvillä erikoisosaajilla. Myös määrättyjen tahojen korvauksia on kätevää maksaa kh-puolen kassasta. Eri asia sitten on, että kuinka pieneen osaan nykyisestä nuo harjoituspäivät putoavat ja miten ja mihin niitä jäljelle jääviä päiviä käytetään. Nollaan ne eivät ule kuitenkaan putoamaan.
   
 20. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  4,605
  Tykkäykset:
  3,901
  Pisteet:
  1,286
  oliko se maaseudun tulevaisuus kepulehti? (retorinen kysymys)
   
 21. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  168
  Pisteet:
  316
  Kepulaisen hevosmiesten tietotoimiston ennakointia :sleepy:. Ohessa
  oikaisua uutisen osalta

  "Puolustusministeriö kiistää uutisen, jonka mukaan kertausharjoitukset lakkautetaan kokonaan neljäksi vuodeksi. Maaseudun Tulevaisuus kertoi tänään, että asiaa on suunniteltu Puolustusvoimissa"

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194704083959/artikkeli/ministerio+kertausharjoituksiin+ei+neljan+vuoden+taukoa.html
   

Jaa tämä sivu