Metsäsissit - Vienan Vapautussota 1921-22

KorpiSISSI

Kenraali
Onko kenelläkään tietoa tämän kahakan taustoista?
ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Itäkarjalaisten_kansannousu

Itseäni kiinostaa erityisesti näiden vienan sissien sotilaallisen koulutuksen taustat.
Kuulin lomareissulla lähisukuni osallisuudesta kyseiseen tapahtumaketjuun sotilaallisen koulutuksen osalta.

Kotipaikallani Suomussalmen Kerälänkylässä tapahtunutta koulutusta oli antamassa karjalaisille ainakin yksi sukulaismies.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Väinö_Heikkinen

Hallan Ukon jääkäri-poika.

Hallan Ukko on taustaltaan etappimies ja voimakas suomalaisuuden esitaistelija.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Juho_Alfred_Heikkinen

Vienan miesten osalta hommaa oli organisoimassa "Parta-Vaseli" ... "Ukki Väinämöisenäkin" tunnettu: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaseli_Levonen

Jollain muotoa mukana oli myös "Parkanon Parooni", joka tuohon aikaan oli metsänhoitajana Hyrynsalmella ja kuului Hallan Ukon lähipiiriin, kuten myös korpi-kirjailija Ilmari Kianto (mm. "Suomi Suureksi ja Viena Vapaaksi" ..kirjoittaja).

Myös tämä herra liittyy tapahtumien kulkuun: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kurt_Martti_Wallenius

Parkanon Parooni: http://fi.wikipedia.org/wiki/Parkanon_paroni

Kotonani on valokuva, jossa Parkanon Parooni, parta-Vaseli ja Hallan Ukko poseeraavat "poropäivien" (peitenimi tapaamisille?) yhteydessä vanahan talomme rappusilla.. Siitä alkoi taustojen selvittely minun osaltani.

Joka tietää kyseisen asiakokonaisuuden taustoja, voi olla minuun suoraan yhteyksissä (YV).
 
Jussi Kämäräinen pasahti mieleen heti...kirjoitti susi1:ssa, vaikuttanee edelleen Joensuun Yliopistolla. Löytänet tiedot ko. laitoksen luetteloista ihan helposti.

Oliko Wallenius Rajavartioston komentajan ominaisuudessa tuossa mukana, osaatko sanoa?
 
baikal kirjoitti:
Jussi Kämäräinen pasahti mieleen heti...kirjoitti susi1:ssa, vaikuttanee edelleen Joensuun Yliopistolla. Löytänet tiedot ko. laitoksen luetteloista ihan helposti.

Oliko Wallenius Rajavartioston komentajan ominaisuudessa tuossa mukana, osaatko sanoa?
Täytyy selvitellä JK:n yhteystiedot. Olen joskus vaihtanut hänen kanssaan ajatuksia mm. partisaanijutuista Suomussalmen tapahtumapaikkojen osalta.

Wikipedian mukaan: "..Wallenius suoritti hyökkäysvaunukurssin vuonna 1922 ja oli Berliinissä sotakorkeakoulussa yleisesikuntaupseerikurssilla vuosina 1923-1925, minkä jälkeen hänet nimitettiin Suomen armeijan yleisesikunnan päällikkö 1925–1930. Wallenius suoritti myös Ilmavoimien tähystäjäkurssin vuonna 1929 ja teki tutustumis- ja opintomatkoja muun muassa seuraavien maiden armeijoihin: Jugoslaviaan ja Turkkiin vuonna 1924, Latviaan 1922, Viroon 1926, Italiaan 1928, Ruotsiin 1929, Puolaan, Tšekkoslovakiaan ja Saksaan 1930.[1][2] Kenraalimajuriksi hänet ylennettiin vuonna 1930..."

Eli hän ei varsinasesti osallistunut ko. koulutustoimintaan (oli kait hyökkäysvaunukurssilla) vaan Hallan Ukon poika Väinö Heikkinen johti Hyrynsalmelle perustettua Karjalan taistelukoulua.. Wallenius toimi kylläkin Lapin RV:n komentajana aiemmin Vienan retken 10. maaliskuuta–2. toukokuuta 1918 aikaan.
Ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vienan_retkikunta

"..Sisällissodan jälkeen hänet komennettiin 23. kesäkuuta 1918 eversti Malmin (myöhemmin jääkärikapteeni Toivo Kuisman) retkikuntaan. Retkikunnassa hän toimi 1. komppanian päällikkönä ja samalla esikuntapäällikkönä ja otti osaa taisteluihin Uhtualla ja Jyvälahdella sekä Vuokkiniemessä. Sotaretkeltä palattuaan hän toimi retkikunnan jäännösten komentajana (Lapin ryhmän 1. pataljoonan alaisena) 1. tammikuuta 1919 saakka. Sekä edellä mainituista joukoista muodostetun niin sanotun Karjalan retkikunnan harjoitusjoukon johtajana ja näiden toimien ohella hän toimi myös Kuopion maalaiskunnan suojeluskunnan paikallispäällikkönä. Sotaisaa luontoaan hän pääsi toteuttamaan kun hän liittyi 1. huhtikuuta 1919 Karjalaan hyökänneeseen Aunuksen retkikuntaan) ja toimi aluksi retkikunnassa 4. pataljoonan 2. komppanian päällikkönä ja myöhemmin 2. rykmentin 1. pataljoonan komentajana. Hän otti osaa retkikunnalla taisteluihin Veskelyksessä, Matrossassa, Polovinassa, Suollusmäellä, Salmenniskassa ja Säämäjärvellä. Hän toimi vähän aikaa täydennyspataljoonan komentajana Sortavalassa, josta hän siirtyi 15. syyskuuta 1919 Pohjois-Inkerin rykmenttiin ja toimi siellä muun muassa esikuntapäällikkönä ja osallistui taisteluihin Kirjasalossa, Lempaalassa, missä hän haavoittui ja Miikkulaisissa. Seuraava sotaretki jolle hän osallistui oli Vienan-Karjalan sotaretki vuosina 1921–1922, missä hän toimi Vienan rykmentin komentajana ja otti osaa taisteluihin Kokkosalmella, Sohjanansuulla, Käpälissä, Akkasessa, Ohtassa, Pistojärvellä ja Tiirossa. Sotaretkeltä palattuaan hän toimi retken jälkeen muodostetun Karjalan taistelukoulun johtajana Hyrynsalmella 30. huhtikuuta 1922 saakka.

Virtain suojeluskunnan paikallispäällikkönä hän toimi 20. tammikuuta 1920–30. kesäkuuta 1921 välisen ajan ja Jyväskylän suojeluskuntapiirin 1. alueen päällikkönä 1. heinäkuuta–15. syyskuuta 1921 välisen ajan. Kajaanin suojeluskuntapiirin aseupseeriksi hänet määrättiin 1. toukokuuta 1922 alkaen, josta hänet siirrettiin 1. sotilasohjaajaksi 15. maaliskuuta 1924, missä tehtävässä oli 15. kesäkuuta 1924 saakka. Suojeluskuntatoimiensa jälkeen hän siirtyi puutavara-alalla Kiehimäelle ja Kajaaniin vuosiksi 1924–1932, jonka jälkeen hän toimi tilapäistöissä. .."
(Lainaus Wikipediasta "Väinö Heikkinen" , jossa myös viiteaineisto linkit)

Tähän taisi pohjautua Vienan taistot : http://fi.wikipedia.org/wiki/Karhunpesäsuunnitelma

Kyseinen Karjalan taistelukoulu järjesti koulutusta ainakin kotipaikassani Suomussalmen Kerälänkylässä (tarkemman kotipaikani tietoja saa minulta),
Tuohon Kainuun "puutavara-alaan" liittyy paljon mielenkiintoisia juttuja, joka juontaa myös kaukopartiotoiminnan kehittymiseen, asekätkentään ja sen jälkeisiin tapahtumiin. Siihen minun pitää vielä tehdä muutamia jututuksia lähisuvun piirissä, kun sitä tietoutta on vielä tallella.
 
Back
Top