MPKY 2015

Eikä vain kansallinen lainsäädäntö, vaan kansainvälinen lapsisotilaat kieltävä sopimus, joka ratifioitiin 1999. Sopimus kieltää sotilaskoulutuksen antamisen alle 18 vuotiaille. Samalla poistui myös perinteinen mahdollisuus vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen 17-vuotiaana. Tämä Suomen ulkopuolelta tuleva rajoitus asettaa toki tiukkoja reunaehtoja alaikäisille annettavalle koulutukselle ja saattaa siten osaltaan vähentää MPK:n kurssitarjonnan mielekkyyttä sekä kiinnostavuutta nuoremman väen näkökulmasta.

Minä katselin tuossa aluetoimiston tulostamaa asevelvollisuusrekisterin otetta ja siinähän näkyy kaikenlaista dataa omista puuhasteluista arvosteluineen ja sopivuuksineen. Erikoista siinä oli se, että ensimmäiset rinnasteiset KH-vuorokaudet minulla on tullut 16-vuotiaana [sic] ja tuo ajankohta on ollut em. sopimuksen ratifioinnin jälkeen.

Henkilökohtaisesti näen, että alaikäisille koululaisille tarjottavan koulutuksen tärkein merkitys on nykyisten reunaehtojen vallitessa sotilaskoulutuksen antamisen sijaan tiedon lisääminen, maanpuolustustahdon kasvattaminen ja heidän motivoiminen sotilasalan toimintaan, sillä he ovat kuitenkin tulevia varusmiehiä, reserviläisiä ja myös potentiaalisia ammattisotilaita. Ehkä turvakurssi tai jokin muu koulutus sytyttää tietyn motivaatiokipinän, joka johtaa yksilön itsensä sekä maanpuolustuksen kannalta myönteiseen kehitykseen. Tämän perusteella tällaisen turvakurssin (tai vast.) voisi katsoa olevan ensisijaisesti rekrytointi- ja markkinointitapahtuma - sijoitus tulevaisuuteen.


Jos ajatellaan tuota varautumis- ja turvallisuuskoulutusta, niin siinä tulisi painotus laittaa juurikin nuorisotoimintaan, koska se on kenties vielä otollista maaperää. Nuo Marskin keittiössä- kurssit, Syö vain näitä sieniä- kurssit ja ylipäätään kaikenmaailman marttaliittotoiminta tulisi ajaa alas ja keskittyä kahteen asiaan:
1. Reserviläisten sotilaskoulutus painoarvolla 8/10 tai enemmän.
2. Sotilaallinen esiopetus sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutus alle 18 vuotiaille nuorille sekä varusmiespalvelusta suorittamattomille täysi-ikäisille miehille ja naisille. Painoarvolla 2/10 tai vähemmän. Jälkimmäiselle porukalle voidaan rajatuin aihein turvallisuusnäkökulmat ja osaamistaso huomioiden antaa ihan oikeatakin sotilaskoulutusta, joka toki olisi hyvin alokasmaista lähtien niistä pienistä perusteista. Nuorisotyön tulisi olla tietyllä tapaa sotilaallisesti järjestettyä ja pääpainon tulisi olla juurikin oikeanlaisessa kasvatuksessa, jossa nuorista saadaan vastuuntuntoisia ja maanpuolustustahtoisia kansalaisia unohtamatta sitä, että maastovaiheet erilaisine koulutuksineen ovat tärkeä osa kansalaiskasvatusta (ensiapu, alkusammutus, turvallinen aseenkäsittely, maastotaidot yms). Noilla maastovaiheilla saadaan myös toteutettua se porkkana. Malli löytyy mm. etelänaapurista tai omasta historiasta.

Tämä on puhdas järjestelykysymys ja sellaisenaankin varsin yksinkertainen ratkaistava. Kurssin päätteeksi on mahdollista järjestää tentti tai opintokokonaisuuksista voi järjestää erilliset osatentit, joiden perusteella muodostetaan kurssin kokonaisarvosana. Arvostelu voidaan toteuttaa lempeästi vaikka hyväksytty/hylätty periaatteella. Tämän perusteella oppilaitos voi myöntää opintosuorituksen.

Joo. Joku hylätty/hyväksytty olisi ihan riittävä arvosteluperiaate, koska pointti oli lähinnä se, että luentoja ei voi vain pilkkiä läpi vaan opetukseen tulee keskittyä niin kuin missä tahansa asiassa, joka on entuudestaan vieras.
 
Leikin varjolla oppii paljon, joten kaikkeen on kiertotie. Voisiko MPK muistaa tämän nuoruuteen ja innokkuuteen kuuluvan piirteen. Ei saa aliarvioida lasten oppimisen halua ja luovuutta.

Minun poikani pyörivät pari kesää metsíssä Airsoft-aseiden kanssa ennen kuin urheilu vei mennessään. Oli erilaisia aseita, maskia ja tarkka-ampujan pukua, vaikka mitä. Välillä porukkaa kokoontui Vuosaaren Mustavuoressa komppanioittain. Pojat taisivat olla leikkisotaiässä 8-10-vuotiaita, kun he kokosivat naapurista ryhmän ja menivät mukaan tosiharrastajien sotiin. Olivat katsoneet kartasta, missä on Vuosaari ja menneet sinne omin lupinensa. Pojat ovat poikia. Sähköaseet ovat tarkkoja ja painavia replikoita ja muovikuulan lähtönopeus on parhaimmillaan 150 m/s.

Mitähän kansainväliset sopimukset tästä sanovat? Pojat taistelevat päivän, on erotuomarit ja kaikki. Leikki on kuitenkin leikkiä, ei sotilaskoulutusta.

Itse sorruin rikkomukseen, koska opetin muutaman suojautumiseen ja ampuma-alaan sekä etenemiseen liityvän niksin. Olikohan se sotilaskoulutusta?

Sähköviritteisillä taisteleminen tuo itse asiassa realismia. Eteneminen on hitaampaa kuin varusmiesten pum-sodassa, koska tässä kuollaan ja haavoitutaan, kun kuula osuu eikä vain siten, miten harjoituksen suunnittselijan kaava edellyttää. Kukkulan kuningasta ei siis tiedetä etukäteen, joukkuejako voi nimellisesti olla jonkin historiallisen tapahtuman mukainen. Taistelu voi jatkua keskikesällä kauan. Välillä ollaan tosi varovaisia, ehkä liikkuu vain ryhmänjohtaja. Rynnäkköön täytyy liittyä menestys, muuten sota loppuu siihen - kuten yhdeltä joukkueelta loppuisikin. Yleensä tulen ja liikkeen avulla ja tarkka-ampujia käyttäen edetään.

Pojat haluavat leikkiä. Kuten jokainen ammattijääkiekkoilija sanoo: ulkojäillä kavereiden kanssa höntsäämässä hän oppi sen luovuuden, ne omat ratkaisut.

Tuossa on esimerkkivideo paikasta, jossa nuoret kokoontuvat kai vieläkin lauantaisin:

 
MPK ottaa toimintansa liian virkamiesmäisesti tosissaan! Kurssit ovat kuin kirkossa olisi. Ei sellainen junnuja kiinnosta. TARTTIS TEHRÄ JOTAIN!
 
Muuta en tiedä tästä junnuasiasta, mutta sen tiedän että ainakin meidän seudulla on Lukiolaisen Turvakurssille aina enemmän tulijoita kuin voidaan ottaa. Ovat muuten särmiä nuoria. Siellä mennään teltoilta ruokalaan ja takaisin suljetussa muodossa tahdintoistojen kera, samalla kun VEH:ssa olevat ressut lonnivat vieressä.

Minusta teillä äijillä on nyt kyllä kokonaisuutena turhan negatiivinen perussävy tässä keskustelussa. Olen osallistunut käskettynä jokuseen MPK:n järjestämään VEHiin ja kouluttajat ovat aina olleet asiantuntevia ja järjestelyt yleensä tyydyttävä plussasta erinomaiseen. Siitä olen samaa mieltä että kokkikurssit voisi jättää Martoille.
 
Muuta en tiedä tästä junnuasiasta, mutta sen tiedän että ainakin meidän seudulla on Lukiolaisen Turvakurssille aina enemmän tulijoita kuin voidaan ottaa. Ovat muuten särmiä nuoria. Siellä mennään teltoilta ruokalaan ja takaisin suljetussa muodossa tahdintoistojen kera, samalla kun VEH:ssa olevat ressut lonnivat vieressä.

Pieni kysymys: ovatko lukiolaiset ainoa kohderyhmä nuoria, joka MPK:ta kiinnostaa??
 
Viimeksi muokattu:
Pieni kysymys: onko lukiolaiset ainoa kohderyhmä nuoria, joka MPK:ta kiinnostaa??

Sitä en osaa sanoa, kun en ole toiminnassa muuten mukana.

Toisaalta - jos lukiolaiset kiinnostavat, se on jo yli puolet kustakin ikäluokasta.
 
Pieni kysymys: ovatko lukiolaiset ainoa kohderyhmä nuoria, joka MPK:ta kiinnostaa??
Ei ole,vaan tuolle nimitykselle on selvä syy:
Kurssi hyväksilasketaan yhdeksi opintokurssiksi lukio-opinnoissa,korvaten jonkun vapaaehtoisesti valittavan koulun tarjoaman kurssin.
Ammattikoululaisille pitäis tarjota samanlaista kurssia myös,mut johtuen opintojen erilaisuudesta ei ole nykyään mahdollista korvata jotain koulun opintoa MPK:n kurssilla. Valitettavasti. Täytyypä muuten parin viikon päästä kokouksessa ottaa esille ja käskeä kertoa terveisiä eteenpäin!
 
Kerroppa meille mikä oli aloitteen vastaanotto... (jollei muuten niin yv:nä) mielenkiinnolla odottaen!
 
Noniin, otsikko etsii vastausta vuodelle 2015. Miten päivittäisit nähtyä ja koettua? Ovatko tavoitteet täyttymässä? Jos mahdollista, koettakaa peilata asiaa "hieman ulkopuolisen silmin".
 
Noniin, otsikko etsii vastausta vuodelle 2015. Miten päivittäisit nähtyä ja koettua? Ovatko tavoitteet täyttymässä? Jos mahdollista, koettakaa peilata asiaa "hieman ulkopuolisen silmin".

Hyvä siitä tulee ja on riittävää (btw MPK on virallinen lyhenne?). Tosin "tilatut ja suunnatut" VEH-määrät ovat suhteessa muuhun tarjontaan kasvanut huomattavasti, mikä on oikeastaan hyvä asia. Vaikka ovat suunnattuja, on harjoituksissa paikkoja myös muille kuin ko. viiteryhmään kuuluville. Mielestäni kaikki reserviläisille tarjottava "muu sotilaallinen koulutus" tulisi olla ilmaista, vaikka ei VEH olisikkaan.

Koulutustarjonta monimuotoistuu ja jalostuu ammattimaisempaan suuntaan, vaikka talkoina hoidetaankin isolta osin. Osallistujiltakin vaaditaan entistä enmmän itsensä likoon laittamista.

Paikallispataljoonien julkistaminen on iso asia jatkolle. Koulutusta (sekä yksilö- että joukkotasolla) pystytään kehittämään pitkäjänteisemmin ja nousujohteiseksi, kun osallistujilla on joku tietty tehtävä mihin kouluttautumisellaan tähtäävät. Tämä toivottavasti sitouttaa enempi reserviä reenaamaan. Vielä kun joukkojen sisäinen kierto mahdollistaa "uraputkia" ja "tehtävävaihdoksia kehittyvien uusien kykyjen mukaan", ollaan jo aika hyvässä jamassa.

Toivotaan parasta että myös KHt lisääntyy huomattavasti nykyisestään. Tämä mahdollistaisi paremmin reserviläisten reenamisen joukkona, kun koko kupletti olisi koossa.

2015 >>>> näyttää miten kehitys kehittyy, tämäkin vuosi on lupaava, haasteellinen ja antoisa
 
Minä katselin tuossa aluetoimiston tulostamaa asevelvollisuusrekisterin otetta ja siinähän näkyy kaikenlaista dataa omista puuhasteluista arvosteluineen ja sopivuuksineen. Erikoista siinä oli se, että ensimmäiset rinnasteiset KH-vuorokaudet minulla on tullut 16-vuotiaana [sic] ja tuo ajankohta on ollut em. sopimuksen ratifioinnin jälkeen.


Vielä 90-luvulla lukiolaisille ja muille vm-palvelusta suorittamattomille oli MPK:n toimesta tarjolla perinteisten turvakurssin ja valmiuskurssin lisäksi myös runsaasti sotilaskoulutusta sotilaallisten kurssien muodossa. Esimerkiksi sissitoimintakursseja, SRA-kurssi sekä erilaisia jv-/jääkäri -joukkue/-komppania aiheisia harjoituksia.

Tiedän tällaisten sotilaallisten kurssien myös eräissä tapauksissa korvanneen sinänsä kunnioitettavan määrän lukion vapaavalintaisia opintoja. Täten voidaan todeta, että valkolakin asettuessa kutreille on lukion oppimäärään tällöin kuulunut monien yleisten perustaitojen lisäksi esimerkiksi kootun tuliylläkön perusteet, kevyen konekiväärin käsittely, kevyen ja raskaan kertasingon käsittely sekä erilaisten miinoitteiden tekeminen sekä ties mitä muuta.

Ei oppi ojaan kaada ja olihan Suomi toki aikanaan myös PISA-tutkimuksen kärkimaa. Huomioiden nykyisen yhteiskunnallisen kehityksen suunnan, tällainen kehittävä poikakerhotoiminta tuskin on nykyaikana enää mahdollista.
 
Enpä tiedä kuuluuko tämä tähän mutta laitan kuitenkin. Tämä oli yksi motivoivimmista kursseista meilläpäin, mutta toisaalta en ole vielä MPK:n järkkäämällä huonolla kurssilla näillä rintamailla käynytkään (en ole KOTU-yksikön jäsen). Tässä oli konkreettinen ja pysyvä tuotos, saatiin erikoisosaamista mitä tarvitaan mahd. myös rauhanajan tulvakatastrofin tai muun meteoriittihyökkäyksen sattuessa, tieto erikoisosaamisesta menee PV:n tietoon ja kantakortteihin, lapsia voi käyttää kattomassa mitä isi on vklopun aikana tehnyt, kuntoilua tuli monen salikäynnin verran... kaikki meni kohilleen. Mitä nyt ay-aktiivit itkevät lehdessä että liian halvalla rakennutettu. Kurssia edelsi viime kesänä pidetty valmentava harjoitus ja nyt on todella erikoiskoulutettu olo :D

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/varusmiehet-ja-reservilaiset-rakentavat-sillan-liminkaan/668376/

upload_2014-6-29_16-39-21.png
 
Kun otsikko on MPK 2015, niin laitetaan nyt sitten vähän uutisia:
1) Koko MPK:n toiminnanjohtaja vaihtuu, Pekka Tuunasen tilalla aloittaa 1.1.2015 kenraali Pertti Laatikainen. Hän siirtyy eläkkeelle Etelä-Suomen sotilasläänin komentajan tehtävistä.
2) MPK:n Etelä-Suomen piirin päällikkö vaihtuu, uusi piiripäällikkö kommodori Markus Aarnio aloittaa tehtävässä 1.2.2015. Hän siirtyy eläkkeelle Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan tehtävistä.
 
Kun otsikko on MPK 2015, niin laitetaan nyt sitten vähän uutisia:
1) Koko MPK:n toiminnanjohtaja vaihtuu, Pekka Tuunasen tilalla aloittaa 1.1.2015 kenraali Pertti Laatikainen. Hän siirtyy eläkkeelle Etelä-Suomen sotilasläänin komentajan tehtävistä.
2) MPK:n Etelä-Suomen piirin päällikkö vaihtuu, uusi piiripäällikkö kommodori Markus Aarnio aloittaa tehtävässä 1.2.2015. Hän siirtyy eläkkeelle Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan tehtävistä.
Kyseisten herrojen ja muidenkin ex-sotilaiden kohdalla, voisi olla paikallaan katsella hieman jonkin aikaa maailman menoa eläkeläisen tai siviilipalkollisen näkökulmasta ennen siirtymistä johtamaan vapaaehtoista, palkatonta työvoimaa.

Voisi hieman maailmankatsomus avartua ja opppisivat, että on muunlaistakin näkökulmaa johtamisesta kuin vain se "virallinen" pv:n näkökulma.
 
Kyseisten herrojen ja muidenkin ex-sotilaiden kohdalla, voisi olla paikallaan katsella hieman jonkin aikaa maailman menoa eläkeläisen tai siviilipalkollisen näkökulmasta ennen siirtymistä johtamaan vapaaehtoista, palkatonta työvoimaa.

Voisi hieman maailmankatsomus avartua ja opppisivat, että on muunlaistakin näkökulmaa johtamisesta kuin vain se "virallinen" pv:n näkökulma.

Minkähän äjäyksen tuo tekisi, jos noille paikoille valittaisiin kokeeksi inhoittavia siviilejä? Esim. joku asiasta kiinnostunut itselleen eläkkeen maksanut teollisuushemmo? Pankista nuorehkona downshiftaamaan siirtynyt pirteä ihminen? Tms. siviilipuolelta vasitun kompetenssin hankkinut hlö. Oletan, että alle vuodessa saisi harrastuksesta kysta kyllin ja lähtisi kohteliaasti pöytänsä tyhjentäen....

Suomalaiskansalliseen tapaan toimittaessa on parasta miehittää nuo eläketoimet sotilailla. Että niihin ei tule, herran tähen, ainakaan luiskaan joutuneita poliitikkoja.
 
Taitaa olla vissi merkitys henkilövalinnoissa sillä, että sotilaalliseen maanpuolustukseen laajasti perehtynyt, johtamiskykynsä osoittanut henkilö saadaan todella edullisesti hommiin. Koska sotilaseläke. Toki muitakin perusteltuja näkökohtia asiassa on. Ei muuta sitä, että "kansanliikkeeksi" ja luonnostaan nousevaksi turvallisuustrendiksi nostamiseen tarvittaisiin ihan eri alan osaamisia kuin mitä sotilasvirkauralla kertyy.

Erilaiset MPK ympärillä tapahtuvat jutut antavat vihiä siitä, että on varovasti tunnistettu että toisinkin voisi tehdä, mutta toimeenpanon lähestyessä usein uskallus loppuu. Vai liekö resursseista kiinni? Onhan niitä muitakin osaajia kuin Jone Nikula, jotka anta(isi)vat panostansa isänmaan hyväksi myös tuota kautta.
 
Taitaa olla vissi merkitys henkilövalinnoissa sillä, että sotilaalliseen maanpuolustukseen laajasti perehtynyt, johtamiskykynsä osoittanut henkilö saadaan todella edullisesti hommiin. Koska sotilaseläke. Toki muitakin perusteltuja näkökohtia asiassa on. Ei muuta sitä, että "kansanliikkeeksi" ja luonnostaan nousevaksi turvallisuustrendiksi nostamiseen tarvittaisiin ihan eri alan osaamisia kuin mitä sotilasvirkauralla kertyy.

Erilaiset MPK ympärillä tapahtuvat jutut antavat vihiä siitä, että on varovasti tunnistettu että toisinkin voisi tehdä, mutta toimeenpanon lähestyessä usein uskallus loppuu. Vai liekö resursseista kiinni? Onhan niitä muitakin osaajia kuin Jone Nikula, jotka anta(isi)vat panostansa isänmaan hyväksi myös tuota kautta.

Niin. Resurssit kertovat yleensä todella paljon siitä tahtotilasta, joka kulloinkin on valittu ja muotoiltu. Tämä koskee suunnilleen kaikkea inhimillistä toimintaa. Eipä sillä, ei tämä nyt minua kosketa oikeastaan millään tavalla, mutta on tullut tavaksi seurata asioita, joissa joskus on ollut jollain tasolla mukana.
 
Laatikaisen osalta voisi vielä todeta, että herra kenraali siirtyy varhaiselakkeelle, PV:n sivujen mukaan hän on vuosikertaa 1957. Tietysti yhtenä syynä voi olla, että kun lääni alta lakkautetaan, niin tämä on yksi tapa hoitaa työuran jatko ns. sivistyneesti.
 
Back
Top