Oman kännykän käyttö harjoituksissa

proileri

Kenraali
Olen välillä miettinyt että mikä olisi paras toimintatapa kännyköiden kanssa kun osallistuu eri harjoituksiin. Periaatteessa tietenkin paras olisi jättää kapula kotiin tai virrat pois, mutta luonnollisesti monet haluavat pitää yhteydet auki ja käyttää kännyä muuhunkin. Toinen vaihtoehto on sitten ottaa erillinen tyhmä kännykkä mukaan, jolla saa perusyhteydet tarvittaessa. Mutta entä jos silti raahaa sitä älypuhelinta mukana?

Tässä on ehkä kaksi eri aluetta, eli some/appikuri ja sitten tekninen valvonta. Teknisellä valvonnalla viittaan siihen mitä yhteydenottoja puhelin tekee tolppiin ja wlan-verkkoihin. Jos oletetaan että taistelija ei someta harjoituksessa vaan pitää kännyn taskussa ja käyttää muuhun, niin mitkä tekijät lisäävät jalanjälkeä kännyverkossa ja miten siltä voi suojautua? Onko esim. väliä jos pitää wlania tai bluetoothia päällä?

Somessa tietenkin esim. somepostauksiin sekä otettuihin valokuviin tallentuu monesti sijainti. Valokuvien ja videoiden kohdalla toki myös perinteiset että ei kuvata vehkeitä ja tunnistettavia sijainteja, eikä myöskään kuvata kavereiden naamoja ja julkaista niitä nettiin. Appien puolella monet kyselevät paikkatietoa muutenkin, kuten kartat, somet, ruoka- ja muut palvelut, säätiedotteet jne. Itselleni on joskus napsahtanut kännykkään google mapsin puolelta "arvostele käymäsi paikka: varuskunnan x ampumarata".

Harjoitusten kohdalla omasta mielestä on se suurin riski että paitsi että oma osallistuminen näkyy kännykän sijaintina harjoitusalueella, se on samalla yhdistettävissä muihin lähellä oleviin kännyköihin, josta taas saa jotain verkostoja selville. Tuo antaa tukea sille jos on sitten vaikkapa valokuva-aineistoa mihin saa yhdistettyä yksittäisen puhelimen millä se on otettu. Toki yksittäisen ressun seuraaminen on aika pientä, mutta koska systeemit ovat monesti automaattisia ja tallentavat numerotietoa rajattomasti, niin riittävästi kun jälkiä jää oikeissa paikoissa niin se taas nostaa kiinnostavuutta hiljalleen.
 
Viimeksi muokattu:
Olen välillä miettinyt että mikä olisi paras toimintatapa kännyköiden kanssa kun osallistuu eri harjoituksiin. Periaatteessa tietenkin paras olisi jättää kapula kotiin tai virrat pois, mutta luonnollisesti monet haluavat pitää yhteydet auki ja käyttää kännyä muuhunkin.

Tässä on ehkä kaksi eri aluetta, eli somekuri ja sitten tekninen valvonta. Jos oletetaan että taistelija ei someta harjoituksessa vaan pitää kännyn taskussa ja käyttää muuhun, niin mitkä tekijät lisäävät jalanjälkeä kännyverkossa ja miten siltä voi suojautua? Onko esim. väliä jos pitää wlania tai bluetoothia päällä?

Harjoitusten kohdalla omasta mielestä on se suurin riski että paitsi että oma osallistuminen näkyy kännykän sijaintina harjoitusalueella, se on samalla yhdistettävissä muihin lähellä oleviin kännyköihin, josta taas saa jotain verkostoja selville. Toki yksittäisen ressun seuraaminen on aika pientä, mutta riittävästi kun jälkiä jää niin se taas nostaa kiinnostavuutta hiljalleen.
Mie olen pitänyt kännykkää mukana mutta virrat pois lähes koko aja, välillä pikaisesti kahtonut viestit onko tärkeää viestiä. Kotiväki tiesi käytännön joten ei turhia viestejä eikä huolestuta jos ei heti vastata.
 
Tarkkana saa olla, etenkin jos kuvia ottaa - sinänsä harmittomistakin kohteista. Olen kuullut tapauksesta, missä kaveri oli lähettänyt kotiväelle kuvan hienon näköisestä perhosesta. Kyseessä sattui olemaan lajike, joka elää suomessa ainoastaan tietyllä pv:n harjoitusalueella ja kaverin sijainti oli sitten siitä pääteltävissä. Olisiko ollut tuo otus: https://yle.fi/uutiset/3-9683397
 
Tarkkana saa olla, etenkin jos kuvia ottaa - sinänsä harmittomistakin kohteista. Olen kuullut tapauksesta, missä kaveri oli lähettänyt kotiväelle kuvan hienon näköisestä perhosesta. Kyseessä sattui olemaan lajike, joka elää suomessa ainoastaan tietyllä pv:n harjoitusalueella ja kaverin sijainti oli sitten siitä pääteltävissä. Olisiko ollut tuo otus: https://yle.fi/uutiset/3-9683397
Meillä harjoituksissa oli kaikenlainen kuvaaminen kielletty, välillä puhelimet kerättiin talteen eikä niitä saanut viedä mukanaan.
 
Toivottavasti ei sodan aikana kuitenkaan. Silloin käy kuten Ukrainassa että ukrainan tiedustelu on kuunnellut ryssien puheluita.
Sotaa varten niillä paikallisjoukkojen harjoituksissa harjoitellaan. Käytössä on siis erilainen kavalkadi sovelluksia, joilla voidaan kommunikoida salatusti.
 
Sotaa varten niillä paikallisjoukkojen harjoituksissa harjoitellaan. Käytössä on siis erilainen kavalkadi sovelluksia, joilla voidaan kommunikoida salatusti.
Paikallisjoukot eivät toimi pelkästään salatuilla sovelluksilla, vaan ne ovat perusviestikalustoa täydentävä asia alatasolla. Se on parempi että on jokin viestintämahdollisuus kuin ei mitään.
 
Viime harkassa omaa kännyä käytettiin. Ohjeistettiin kuinka se tehdään salassa. Lisäksi evp everstiluutnantti oli sitä mieltä että vihollisen on käytännössä mahdotonta urkkia sotilaallisia manöövereitä sillä toimintakentällä missä harjoituksessa liikuttiin.
 
En oo välttämättä kännykköjä vastaan sota-ajan käytössä, mutta niissä on huomattavia puutteita.

Ensinnäkään kaikilla hanskoilla ei niitä voi käyttää. Niihin tarvitsee jonkinlaisen kynän, mieluusti kännykkään narulla kiinnitetty.
Toisekseen, niitä ei pitäisi käyttää ja säilöä kylmässä, tarpeeksi kylmä kun tulee ei välttämättä toimi ollenkaan. Ihan eri asia siviilissä silloin tällöin ulkona käyttää ja sodassa, missä voit joutua olemaan kovassa pakkasessa pidempiä aikoja kerrallaan. Tarvitsevat vähintään taskun jossa ne pysyvät lämpimämpänä, esimerkiksi ihoa vasten.
Kolmanneksi, ne ovat aika ohuita. Paksumpi murikka olisi paljon helpompi käsitellä, etenkin jos käsi tärisee adrenaliinista tai pelosta. Samalla voidaan parantaa asiaa neljä, eli akkukestoa. Nykyään akkukesto saattaa olla ihan ok jos niitä voi koko ajan ladata, pakkasessa se kuitenkin heikkenee paljon.

Kyseenalainen asia on myös mm Kiinan harjoittama vakoilu kännyköidenkin kautta, mutta tästä on niin monta eri mielipidettä että en osaa siihen kommentoida.

Ei mitään mahdottomia esteitä siis, mutta meikäläisen kännykkä ei täytä oikeastaan mitään noista vaatimuksista. En tiedä mitä tälle asialle sittän pitäisi tehdä. Kännyköissä tapahtunut kehitys on ollut räjähdysmäistä mutta nyt se on jo hidastunut, ehkä jossain vaiheessa tulee järkeväksi ostaa tai kehittää palveluskäyttöön sopivia kännyköitä. Niillä voisi muutakin tehdä, ryhmän yhteinen kartta johon jokainen voi merkitä asioita voi joskus olla kätevä.
 
Kännykät sodankäynnissä on nykypäivää. Oletteko muuten seurailleet tuota Ukrainaa. Sieltä on olemassa ihan vaikka ohjeitakin siihen miten kapulan kanssa olla. Ja toimiihan ne siviilissäkin vaikka minkälaisissa hommissa niin miksipä ei sodassa. Tästäkin asiasta löytyy kurssitusta MPK:ltä eli ei muuta kuin opiskelemaan.
 
MPK:n paikallisjoukkojen tason harjoituksessa oli käytössä oma puhelimet kategoriassa arjen viestivälineet.

… Testattiin asiaa ja muutamia erilaisia yleisiä ja erityisiä sovelluksia arjen viestivälineillä muutamia vuosia sitten makkaranpaistohommissa. Oleellista on, että viestivälineitä on riittävästi eli paljon ja että niitä osataan käyttää. Viestiliikenne on luonnollisesti syytä pitää peitteisenä.

Käytin noissa arjen viestivälinekokeiluissa yleisesti saatavilla olevien sovellusten kanssa mm. jälkikasvulta jäänyttä hyvin toimivaa älypuhelinta, sitä kun raski kuskata liivitaskussa. Kuulokejohdolle rakennan jatkossa ehdottomasti sellaisen suojaletkun, jonka voi kiinnittää useammasta kohtaa kaulaan ja varusteisiin esim. ohuella Velcronauhakiinnityksellä.
Varsinainen oma puhelin on ollut myös mukana, mutta enimmäkseen pois päältä (se oli muita asioita varten).

Kuinka tämän nyt oikein sanoisi, kaikella on aikansa ja paikkansa. Rauhan aika, hybridivaikuttaminen eri tasoineen, varsinainen harmaa vaihe ja sotatila ovat omanlaisiaan toimintaympäristöjä.

Koulutuksellisissa ja salaista käsittelyä vaativissa asioissa puhelimet on usein suljettu, kerätty laatikkoon ja jätetty kokonaan toiseen tilaan. Hyvästä syystä.

Mutta joo, kännykät olivat nykypäivää jo toissapäivänä.
 
Koulutuksellisissa ja salaista käsittelyä vaativissa asioissa puhelimet on usein suljettu, kerätty laatikkoon ja jätetty kokonaan toiseen tilaan. Hyvästä syystä.

Mutta joo, kännykät olivat nykypäivää jo toissapäivänä.
Samaten älykellot on jätetty samaan lootaan pois salaisten materiaalien käsittelytiloista, ihan ymmärrettävistä syistä.
 
Back
Top