Onko Virve vitsi ?

Kaikkien mobiiliverkkon ml. Virve, suurena ongelmana on virransaanti. Kaupalliset- ja viranomaisverkot toimivat usein samoista mastoista ja varavoimakoneista on huutava pula. Virta pois valtakunnanverkosta ja myös mobiiliverkko hiljenee pääosin ja viimeistään kun harvoista varavoimakoneista loppuu löpö.
Onko porukka niin kädetöntä, etteivät osaa tankata niitä varavoimakoneita? Jos niin on, joutavat verkot minun puolestani sitten vaikka kaatumaan.
 
Onko porukka niin kädetöntä, etteivät osaa tankata niitä varavoimakoneita? Jos niin on, joutavat verkot minun puolestani sitten vaikka kaatumaan.

Erkki hyvä, lukaise tuosta toisesta ketjusta mobiiliverkon uhista Hanskin kattavat vastaukset. Tässäkään ei ollut kyse ennenkaikkea tankkauksesta vaan varavoimakoneiden puutteesta.
 
Virven osalta tulee todeta, että sähkönsaannin varmistamisen ongelmat ovat aivan marginaaliset verrattuna julkisiin mobiiliverkkoihin. Takavuosina julkisuudessa oli juttua tilanteista, joissa jokin tukiasema ei toiminut sähkökatkoksen aikana. Uskon, että tilanne on tältä osin jo parempi (...uskon sen takia, etten 10 vuoteen ole suoranaisesti ollut Virve-verkkoon liittyvissä työtehtävissä). Kriittisimmät verkon komponentit on joka tapauksessa varmistettu mm. sähkönsyötön osalta ja jos verkossa on pienempiä tukiasemia, joiden sähkönsyöttöä ei ole vielä varmistettu, se tapahtuu tarvittaessa esim. klassisen harmaan vaiheen aikana asentajan käynnillä sopivalla siviilitukiasemalla ja sen jälkeisellä asennuskeikalla Virve-tukiasemapaikalla (ja samalla yhden siviilitukiaseman virransyöttöä oli tullut heikennettyä...)

VIRVE on joka tapauksessa viranomaiskäyttöön alun alkaen hankittu järjestelmä ja kaikkien suomalaisten etu on, että verkko toimii mahdollisimman hyvin myös kriisitilanteissa. Verkon kunnossapito, varaosat, sähkönsyöttö, jne. on priorisoitu siviiliverkkoihin nähden. Verkko ei kuitenkaan ole militääriteknologiaa ja sekin on altis mm. häirinnälle.

VIRVE on työkaluna aivan ehdoton ja se tarjoaa monia etuja siviilimobiiliverkkoihin nähden. Toisaalta sekin sisältää haavoittuvuuksia, mutta niiden julkinen puinti ei ole tarkoituksenmukaista. Tiesittehän, että Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka siirtyi yhden viranomaisradioverkon käyttöön?
 
Erkki hyvä, lukaise tuosta toisesta ketjusta mobiiliverkon uhista Hanskin kattavat vastaukset. Tässäkään ei ollut kyse ennenkaikkea tankkauksesta vaan varavoimakoneiden puutteesta.
Toki tiedän, että aggregaatteja riittänee vain tärkeimpiin kohteisiin, mutta itse mainitsit tuosta löpön loppumisesta. Mielessäni oli ainakin takavuosien käytäntö, jolloin jonkun lähitalon isäntä toimi myös linkkimaston oto talkkarina, ja olisi kyllä tarvittaessa voinut piipahtaa siellä löpökannun kanssa.
 
Ja lisätään vielä, että Virve on ainakin omassa jengissäni ollut varsin toimiva ratkaisu ainakin näin harjoitusten perusteella pääteltynä, koska esimerkiksi asiaankuuluva yhteydenpito siviiliviranomaisiin hoituu sen kautta luonnikkaasti.
 
Tiesittehän, että Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka siirtyi yhden viranomaisradioverkon käyttöön?

Se ei kuitenkaan aina ole huono asia. Yleensä on, mutta ei aina. Virven kantavuus on nolla esim meripelastus viranomaisille tai Afganistanin joukoille. Lisäksi luureja valmistaa yksityinen ulkomainen yritys, jonka osakkeet omistaa todellisuudessa tiedustelupalvelut erilaisten oligarkkien ja bulvaanien välityksellä.
 
Se ei kuitenkaan aina ole huono asia. Yleensä on, mutta ei aina. Virven kantavuus on nolla esim meripelastus viranomaisille tai Afganistanin joukoille. Lisäksi luureja valmistaa yksityinen ulkomainen yritys, jonka osakkeet omistaa todellisuudessa tiedustelupalvelut erilaisten oligarkkien ja bulvaanien välityksellä.

Kerro lisää miten tiedät tuon. Tai laita lähde, jos olet laiska.
 
Ool rait. Ylivieskan kaupunki (vai kunta) päätti luopua Virvestä KOKONAAN. Säästävät 40 tonnia vuosittain. Käyttävät jotain vhf systeemiä (meri-vhf?). Hienoa jos meritaajuudet saadaan sisämaassakin käyttöön.

http://www2.ylivieska.fi/Dynasty5/kokous/KOKOUS-837-5.HTM

Sehän hienoa,

Tuohan tarkoitti, että hankittiin miehistölle vhf alueella toimiavia ns. savusukellusradioita. Radioita joilla ei ole verkkoa tukenaan. Niillä voi siis pitää yhteyttä jos kaksi radiota on keskenään kantomatkan päässä toisistaan.
Eli yksikössä on kaksi - kolme Virveä yksiköiden väliseen ja hätäkeskuksen kanssa liikennöintiin ja vhf:t sisäiseen liikennöintiin.
Ylivieska ei ollut ainoa jossa näin tehtiin, mutta todellinen säästö taisi jäädä melko pieneksi. Koska nämä puheet ovat alalla loppuneet.
Ylivieskan kunta ei ehkä käytä Virveä, mutta sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulla toimiva ensihoito käyttää ja samoin aluepelastuslaitos. Hätäkeskus kun ei operoi vhf laitteilla.

Afganistan taas ei sijaitse Suomessa joten on melko luontevaa, ettei Virve toimi siellä.
Meripelastus taas käyttää myös Virveä, mutta ei pelkästään, vaan heillä on tietysti ilmailuradiot ja meri-vhf käytössä.

Mitä tulee tiedustelupalveluiden omistamaan valmistajaan, valmistajia on useampia. Osa on tosin pahoja pörssiyhtiöitä, kuten Motorla.
Suomessa taas ei taideta valmistaa mitään luuria enää, joten vaihtoehtoja ei taida olla.
 
Cassidian ja tämmöiset on varmaan suht luotettavia, tosin kun eads-cassidian-airbus työntekijöitä on 150 000, niin jokaisesta ei voi mennä takuuseen.

Ehkä huolestuttavampia on pienet alihankkijat joilla on täysi pääsy kaikkeen. Pieniä softavalmistajia esim tukholmalainen Crystalcode voi antaa kaiken keräämänsä datan laillisesti Ruotsin tiedustelupalvelulle. Tai myydä minne vaan.

Mikä on heidän huolellisuuden taso? Sitä voi aina arvoida esim web-sivun kirjoitusvirheiden määrästä:

TETRA-älypuhelinratkaisut
Crystalin TETRA Edition tarjoaa useita toiminnallisuuden, käytettävyyden, joustavuuden ja integraation tasoja yleisen turvallisuuden ja toimintakriittisen kommunikaation sektorille. Crystal Code voi hybriditekniikan avulla ja yhdistämällä TETRAn ja 3G/LTE-palvelun toimittaa seuraavat moduulit: Tilausjärjestelmä, Kustomoitava työnkulun hallintajärjestelmä, GIS/Kartta, Mobiili/Keskitetty toimeksiantojen välitys, Sähköiset asiakirjat, Sähköiset suunnitelmat, Sanomanvälitys, Navigointi, Kuvat ja videot, Hälytystoiminnot ja Yleinen integraatioliitäntä mihin tahansa backend-järjestelmään liittämiseksi.

Näitä moduuleja voidaan käyttää riippumatta siitä, käytetäänkö niitä ainoastaan TETRAn sisältävässä ratkaisussa vai hybridiratkaisussa, jossa hyödynnetään sekä TETRAa että 3G/LTE-palvlua.
 
Tuota mikä on sitten mielestäsi luotettava valmistaja?
Logiikkasi mukaan vain itse suunniteltu ja tehty voi olla luotettava. Sinun pitäisi luoda kaikki itse, mutta ongelmaksi voisi nousta tuo yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa.
Kaikkea langatonta viestintää voidaan kuunnella ja häiritä. Kyse on vain sen vaikeudesta.

Virve on viranomaisten massaviestintä väline, sen hinta ei saa olla liian suuri, yhteiskunnalla tulee olla varaa tuhansien päätelaitteiden hankintaan. Lisäämällä ominaisuuksia hinta nousee, nythän Cassidian on tuonut päinvastoin supistetumman version käsikoneestaan, THR9+. Tästä on riisuttu mm. gps pois. Suurimmassa osassa hommia noita ei tarvita, joten karsinta on hyödyllistä.
 
Ehkä Suomen viranomaiset voisivat vuokrata yhden televisiokanavan kaupallisesta Astra satelliitista, vaikka yhdessä Ruotsin kanssa. Siinä voi tv-kuvan sijasta tai ohella siirtää dataa, puheluita ja kaikenlaista.
 
Eikö helpompaa olisi käyttää maan alle kaivettuja kaapeleita?
 
Viimeksi muokattu:
Siis niitä olemassaolevia? Kyllähän se aika fiksua olisi. Radioliikennettä voi myös johtaa vedessä ja maassa ilman kaapeleitakin, kuten sukellusveneet tekee.
 
Back
Top