passitettiinko alokas lomille kesätakissa?

Tvälups

Ylipäällikkö
Lehtikirjoituksesta kohu - passitettiinko alokas lomille kesätakissa?
IL Maanantai 20.1.2014 klo 20.47

Sunnuntain Helsingin Sanomissa nimimerkki "Isänmaan puolesta" kirjoitti, että perjantaina kotiovelle oli saapunut Karjalan Prikaatista flunssainen ja kuumeinen alokas, jolla oli 14 asteen pakkasesta huolimatta vain kesätakki päällään.


Alokkaan mukaan talvitakin käyttö oli kielletty. Villapaita oli jäänyt tuvan kaappiin rangaistuksen pelossa.

Miksi alokkaalla ei ollut talvitakkia, esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Rami Saari Karjalan Prikaatista?

- Meillä on 16 perusyksikköä. Kaikissa paitsi kolmessa lomatarkastus oli tehty siten, että alokkailla oli pakkastakit päällä. Näissä kolmessa oli kysytty, että onhan pakkastakki mukana repussa. Asiaa ei ollut tarkastettu, eikä vaadittu pukemaan takkia päälle, joten siinä se virhe on tapahtunut.

- Jos alokas on ollut jossakin näistä kolmesta yksiköstä, hän on voinut unohtaa takin kaappiinsa, eikä ole viitsinyt tai halunnut ilmoittaa, kun asiasta kysyttiin. Missään nimessä ei ole sanottu, että villapaitaa ei voisi laittaa päälle. Eihän se edes näy takin alta.

Miksi talvella ylipäätään pidetään kesävaatteita?

- Takki, housut ja kengät ovat samat kesällä ja talvella. Talvivarustus tulee siitä, että laitetaan päällysvaatteiden alle riittävästi housuja ja paitoja. Lisäksi on pakkastakki ja karvahattu.

Voivatko varusmiehet pitää päällään kuinka paljon armeijan vaatteita tahansa, jos pukeutuminen on päällisin puolin kunnossa?

- Kyllä voivat. Poikkeus on koulutustapahtumat, joissa tulee hiki. Silloin ei kuulu olla kaikki vaatteet päällä. Hikoilun jälkeen otetaan kuivat vaatteet repusta päälle.

STT
 
Siinä vastailee evltn koulutustaan vastaavaan kysymykseen.

Muutoin olen sitä mieltä, että UITTU! Ja koska yksi töppää niin kaikki kärsii eli jatkossa lomatarkastus m/Täyd.
 
Jos lomatarkastus on tehty sisällä, pakkastakki tuskin on ollut päällä... Epäilen väärinymmärrystä.
 
Jos taistelijalla oli kuumetta ja flunssaa kotiovelle saapuessa, häntä ei olisi pitänyt päästää lomille lainkaan. Oireet eivät lyhyen kotimatkan aikana kerkeä kehittyä, vaikka miten kylmettyisi. Mutta ei, alokasta ei "passitettu lomille kesätakissa", vaan alokas ei nyt ihan tainnut osata tällä kertaa. Ensi kerralla palvelustoverien tukemana varmaankin onnistuu.
 
Esikuntapäällikkö myöntää mokat -
Alokkaita lomille kesävaatteissa
il Keskiviikko 22.1.2014 klo 07.10

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö Rami Saari kertoo Iltalehdelle, että prikaatin sisäisissä selvityksissä kolmen Vekarajärven perusyksikön kohdalla havaittiin puutteita.


Flunssainen ja kuumeinen alokas lähti kotiin kesätakissa. (JYRKI VESA)


Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistiin sunnuntaina nimetön kirjoitus, jonka mukaan ensimmäiselle viikonloppulomalleen tullut alokas oli palannut kotiin kylmissään pelkässä kesätakissa.

Kirjoittajan mukaan Vekaranjärvellä palvelevalle alokkaalle oli sanottu, että talvitakkia ei saanut käyttää eikä talvihatun korvasuojuksia laskea korvien suojaksi pakkasista huolimatta.

Esikuntapäällikkö Saari kertoo, että mielipidekirjoituksen myötä varuskunnassa käynnistettiin selvitys. Koska tapausta ei voitu kohdentaa, käytiin prikaatin koko 2000 henkilöä ja 16 perusyksikköä läpi.

Selvityksessä kävi ilmi, että osan väitteiden kohdalla oli mahdollista, että virhe oli tapahtunut.

- Ensimmäisenä tuli mieleen, voiko tämä olla edes totta, että yhdelle ihmiselle voi tapahtua kahden viikon aikana näin paljon kaikkea. Totesimme prikaatinkomentajan kanssa, että selvitämme asian ja totesimme sitten, että kolmessa yksikössä oli toimittu ohjeiden vastaisella tavalla, hän viittaa viime perjantain tapahtumiin.

Talvitakin käyttö kiellettiin pakkasrajaan vedoten

Iltalehteen yhteydessä ollut lukija kertoo vastaavanlaisen tarinan. Hänen mukaansa talvitakin käyttö ja korvaläppien hyödyntäminen oli painokkaasti ja erikseen kielletty, mikäli -20 asteen pakkasraja ei mene rikki.

Saaren mukaan käsky kuulostaa viime aikojen pakkaskelit huomioon ottaen "järjettömältä", eikä noudata missään nimessä virallista ohjeistusta.

Saari ei osaa sanoa, mistä väärinkäsitys on lähtenyt liikkeelle.

- Hyvä kysymys. Ehkä se kuulostaa siltä, että meidän on syytä tarkistaa, mitä täällä tapahtuu, hän sanoo.

Saari kuitenkin painottaa, että varuskuntien tarkoitus on ylläpitää alokkaiden toimintakykyä, eikä karaista kenenkään kylmänsietokykyä. Esimerkiksi Cooperin testiä ei saa edes juosta 17 asteen pakkasessa.

- Eihän siinä ole mitään järkeä tuollaisessa toiminnassa. Emme tietenkään halua, että joku kärsii täällä. Eihän se ole tämän homman tarkoitus, Saari sanoo.

"Ei kenellekään mitään epäselvää"

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön mukaan nykyisin varusmiehet ovat rohkeita, mutta hän myös ymmärtää, ettei alokas välttämättä uskalla avata suutaan ensimmäisen lomatarkastuksen yhteydessä.

Hän uskoo, että kesävarusteissa kotiin lähteminen liittyy juurikin tähän.

- Ensimmäisinä lomille lähdön yhteydessä voi käydä niin, että joku ei uskalla, viitsi tai saa jostain muusta syystä sanottua, että takki unohtui kaappiin. Kun on kysytty, onko pakkastakki mukana ja jos kukaan ei sano, että ei ole eikä ole vaadittu nähdä takkia niin on toki mahdollista, että yksi tai useampi on lähtenyt ilman takkia, koska ei ole tohtinut sanoa, hän pohtii.

Saaren mukaan ongelmia saattaa aiheutua myös siitä, jos tarkastus pidetään sisätiloissa, ja alokkaiden takit on pakattu reppuihin.

Hänen mukaansa alokkailta pitäisi vaatia pakkastakki nähtäville ennen kuin heidät päästetään ulos pakkaseen.

- Näillä keleillähän tässä ei ole kenelläkään mitään epäselvää, mutta todennäköisesti sillä lomatarkastuksen ensimmäisellä pitopaikalla on vaikutusta tähän. Jos tarkastus pidetään sisällä ja uskotaan alokkaiden sanaan, niin näin tapahtuu. Jos taas ollaan tarkastus pidetään ulkona, niin kaikkihan näkevät, että takit ovat päällä, hän vertaa.
 
Ja oppiihan sitä, kun jonkun kerran palelee. Näin sitä on pitänyt itsekunkin oppia pärjäämään. Ja ikävuosien karttuessa joutuu opettelemaan vielä uudestaan, kun veri ei enää kymenä hyökyile verisuonissa, jotka ovat kuin sonnilla edeleen, mutta tehot on vähentyneet. IS HS IL ovat oikeita inttijuttujen luiska-automaatteja.
 
Nämä nyt tosiaan on taas näitä sensaatio-hakuisuuden yritelmiä keltaiselta lehdistöltä.

Muuten niin toivoisin jutun varusmieheltä omien aivojen käyttöä siinä vaiheessa kun on sairaana ja kerrospukeutumista voitaisiin edellyttää jos ei muuta niin vaikka sen poolopaidan ja villapaidan muodossa sen "kesätakin" alle.
 
Esikuntapäällikkö tyrmistyi alokkaille käsketystä varustuksesta: "Tällaista ei voi enää tapahtua"

Lomalle lähdetään tästä eteenpäin talvitakit yllä, Vekaranjärven esikuntapäällikkö lupaa.
is: 22.1.2014 10:51

Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö ihmettelee, miten varuskunnassa on puetettu lomille lähteneitä alokkaita.

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla nimimerkki Isänmaan puolesta ihmetteli, että loppiaisena armeijaan mennyt alokas oli lähetetty ensimmäiselle viikonloppulomalle kesätakissa.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö Rami Saari painottaa Ilta-Sanomille, että näin ei olisi saanut toimia.

- Ulkona oli pakkasta 14 astetta, mutta alokkaalla oli päällään kesätakki. Takin alla ei ollut villapaitaa vaan puuvillainen pusero. Miksi alokkaiden terveys ehdoin tahdoin vaarannetaan? Nuorten ala-arvoinen kohtelu tulisi kitkeä armeijasta, nimimerkki Isänmaan puolesta kysyi Helsingin Sanomien mielipidesivuilla sunnuntaina 19.1.2014.

Kirjoituksessa oli kyse oli Karjalan Prikaatissa Vekaranjärvellä palvelevasta alokkaasta. Prikaati sijaitsee Kouvolassa Vekaranjärvellä.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Rami Saari sanoo Ilta-Sanomille, että Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksen tarkoittamassa tapauksessa ei ole toimittu ohjeistuksen mukaisesti.

- On täysin mahdollista, että näin on tapahtunut, Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Rami Saari sanoo.

- Lomatarkastus on tällöin huonosti hoidettu, hän painottaa.
Saaren mukaan asioista on nyt otettu opiksi.

- Nyt rivit on suoristettu ja ja esimiesketju on ohjeistettu niin, että tällaista ei voi enää tapahtua, vaan lomalle lähdetään talvitakit yllä, Saari painottaa.

- Onneksi tässäkään tapauksessa ei ilmeisesti mitään vakavampaa tapahtunut hän sanoo.
 
Ennenhän näitä vaatetusasioita hoidettiin oikein puolustusvoimien ylipäällikkö
tasolla kun Tarja Halonen aikoinaan puetutti Presidentinlinnan varusmiesparoille talvivaatteet ylle.:D
 
Miten varusmiehet oikein saavat pukeutua talvella - viisi väittämää

is: 24.1.2014 20:29
Varusmiesten pukeutuminen talvipakkasilla on puhuttanut tällä viikolla. Asiasta liikkuu paljon erilaisia tietoja, käsityksiä ja huhuja.

Asia nousi viimeksi esille, kun nimimerkki Isänmaan puolesta ihmetteli Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että loppiaisena armeijaan mennyt alokas oli lähetetty ensimmäiselle viikonloppulomalle kesätakissa.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Rami Saari kertoi Ilta-Sanomille, että mielipidekirjoituksen tarkoittamassa tapauksessa ei oltu toimittu ohjeistuksen mukaisesti.

Asia kiinnostaa myös lukijoita, sillä kyseisen jutun yhteyteen oli perjantai-iltapäivään mennessä tullut 645 kommenttia. Keskustelijat kertovat omia kokemuksiaan ja tietojaan armeijan talvipukeutumiseen liittyen.

IS kokosi keskustelusta viisi väittämää, joista keskustelijat olivat eri mieltä. Niitä kommentoi IS:n pyynnöstä Majuri Juha Karjalainen Pääesikunnan logistiikkaosastolta.

Väite 1: Karvahatun korvaläppiä ei saa laskea alas pakkasella ilman erillistä lupaa.

- Ei pidä paikkansa. Yksittäinen sotilas (varusmies) voi laskea korvaläpät alas sääolosuhteiden ja tilanteen mukaan omalla harkinnalla. Pakkasrajaa vaatteiden käytölle ei siis ole. Jos sotilas on sotilasmuodostelmassa joukon mukana esimerkiksi paraateissa ja sulkeisharjoituksissa, silloin läppien alas laiton ja kaiken muun pukeutumisen käskee joukon johtaja yhtenäisen pukeutumisen vuoksi. Sotilasjoukko pukeutuu siis aina samalla tavalla toimiessaan yhdessä.

Väite 2: Jos on kylmä ilma, varusmies saa käyttää omaa järkeään siinä, pukeeko hän talvitakin tai ottaako hän sen pois.

- Pitää paikkansa, jos varusmies ei ole vastauksen 1. mukaisesti sotilasjoukon muodostelmassa, jolloin pakkaspuvun takin päälle laiton tai poistamisen käskee joukon johtaja.

Väite 3: Talvi tulee silloin, kun prikaatin komentaja päättää.

- Ei pidä täysin paikkaansa. Talvivaatetusta käytetään sään ja tilanteen mukaisesti, siihen ei tarvita prikaatin komentajan käskyä. Varuskunnan päällikkö voi kuitenkin käskeä ajankohdan koko henkilöstölleen (palkattu sotilashenkilöstö ja asevelvolliset), mistä alkaen kaikkien tulee sääolosuhteet huomioiden käyttää yhtenäisen pukeutumisen vuoksi talvipukineita, esimerkiksi milloin aloitetaan talvipäähineen käyttö kesäpäähineen sijaan. Tällöinkin yksittäisellä sotilaalla on harkinnanvaraisuus päähineen käytöstä sääolosuhteiden mukaan.

Väite 4: Varusmiehet joutuvat talvella lomille kesäpuvuissa, koska se on sotilaallisemman näköistä.
- Ei pidä paikkansa. Varusmiehillä ei ole varsinaisesti kesäpukua, vaan koko vaatetus perustuu maastosuojavaatetuksen moniin eri pukineisiin, joista voidaan muodostaa kerrospukeutumisen periaatteella eri pukuyhdistelmiä. Peruspukineina ovat maastopuvun takki ja housut ja varsikengät, joita pääsääntöisesti käytetään jokaisen pukuyhdistelmän kanssa. Tätä perusvaatetusta käytetään esimerkiksi kesäisin lisättynä kesäpäähineellä ja nahkasormikkailla.

- Kylmempien sääolosuhteiden ja tilanteen sekä esimiesten antamien pukeutumisohjeiden mukaan
perusvaatetukseen voidaan lisätä ja sitä täydentää päällysvaatteilla, kuten pakkaspuvun takilla. Kesäpäähine voidaan vaihtaa talvipäähineeseen (esimerkiksi karvahattu) ja käyttää perusvaatetuksen alla villapaitaa, välivaatetusta ja lämpimämpiä alusvaatteita. Vastaavasti lämpimällä kelillä voidaan perusvaatetusta vähentää esimerkiksi olemalla ilman maastopuvun takkia.

- Varusmiesten käytössä oleva vaatetus on yhtä sotilaallista, pukeutuu hän sitten talviolosuhteiden mukaisesti pakkaspuvun takkiin ja karvalakkiin tai kevyemmin maastopukuun (perusvaatetukseen) ja barettiin edellyttäen tietenkin, että talvivaatteet on puettu ja niitä kannetaan oikein ohjeiden mukaisesti.

Väite 5: Lomalle on pakko lähteä niissä vaatteissa, jotka ovat päällä lomallelähtötarkastuksessa. Vaatetusta ei saa muuttaa, vaikka sää muuttuisi sen jälkeen.


- Ei pidä paikkansa. Vaikka itse lomatarkastukseen, joka voidaan pitää sisätiloissa, käsketään pukeutua kevyemmin, kuten esimerkiksi perusvaatetukseen, niin tarkastuksen jälkeen varusmies voi ennen lomalle lähtöä ottaa mukaansa kassiin tai pukea päällensä kaiken tarvittavan lomapukuun kuuluvan talvivaatetuksen, mukaan lukien pakkaspuvun takki, villapaita sekä alus- ja välivaatetus. Myös omien alus- ja välivaatteiden käyttö on sallittua, kunhan ne eivät näy ulospäin sotilaspukineiden alta.

- Kun tarvittava lomavaatetus on varusmiehen mukana tai päällä lomalle lähdettäessä, sitä on mahdollista käyttää tilanteen, sääolosuhteiden ja oman harkinnan mukaisesti. Ulospäin näkyvä perusvaatetus on oltava kuitenkin aina puettuna päälle ja kannettava sitä annettujen ohjeiden mukaisesti.
 
Täytyy sitä omaakin järkeä käyttää. Kun kevättalvella "kauan sitten" poljimme Padasjoelta viikon leiriltä kohti Parolaa, oli rapea pakkanen. Sotilaallinen ylimääräisenä palkattu kersantti huomasi, että ryhmämme oli laskenut hänen selkänsä takana karvalakin korvukset. "Jos minulla on korvukset ylhäällä, myös teillä on ne ylhäällä!"

Nostimme vähän korvuksia malliksi ja painelimme ne taas kohta takaisin. Sitkeä oli kessu. Korvannipukat heloittivat kuin ipunan silmä. Paineli vain vasten pakkasta. Olikohan hieronut niihin jotain voidetta?
 
kuulostaa ihan normaalilta :D oli ''sääntö'' että -20c on raja millon ne korvukset sai puottaa alas, jos sai.
 
kuulostaa ihan normaalilta :D oli ''sääntö'' että -20c on raja millon ne korvukset sai puottaa alas, jos sai.

Sama sääntö oli meilläkin. Toisaalta edelliskesänä elokuun helteillä poljettiin 140 km valamarssi polkupyörillä nahkarukkaset käsissä ja niidenkin käyttäminen oli ehdottoman välttämätöntä.

Samoin se, että nahkasaappaissa piti kulkea pihalla, vaikka loskaa oli nilkkaan asti. Kumisaappat odottivat kaapissa kesää ja kesällä sitten hikoiltiin kumisaappaissa.

Sanoisinpa PE:n majurin puhuvan silkkaa p**kaa tai sitten on vaan niin irtautunut kasarmien todellisuudesta.
 
Inhaa tuo talvikeli. Kylmyys poistaa kaiken sotilaallisen ja virtaviivaisten tappajien tilalle tulee muumin mallisia jöpöttäjiä. ;)

Toimintakunnon ylläpito on eri asia kuin sotilaalta näyttäminen. Kovinkin sotilas näyttää muumilta oltuaan pakkasessa 18h, värjötellessään ulkona noukkarit kädessä, Pakkasvarustus päällä ja parhaassa tapauksessa laskettuaan hessut karvalakista alas (ei ne ohuet läpyskät sieltä sisältä). Lisätään tuohon vielä suojaliivi joka ei mene kiinni kunnolla ja kypärä joka heiluu 20cm liian korkealla ja saadaan oikea sotilaan irvikuva. Jos samasta kaverista kuoriutuu kuitenkin taistelukuntoinen ja -kykyinen käskyn käydessä pakastinkäsittelyn jälkeen, ulkonäköseikat voi heittää v*ttuun.

Toisaalta ymmärrän että KASARMIOLOSUHTEISSA ollaan kelistä huolimatta enemmän sotilaan näköisiä kuin niitä muumeja. Särmätään 15min mukemarssin ajaksi läpät ylös jne. Tehtäväkohtaisuus on suotavaa tunnustaa näissäkin hommissa.
 
Back
Top