Reservin motivointi ja maanpuolustustahdon ylläpito

Ei, en pyri sankarikalmistoon, mutta olen valmis RISKEERAAMAAN henkeni maamme puolesta.

Kyllä. Olen saanut ja pyrin saamaan kovempaa kamppailu&taistelukoulutusta muualtakin kuin pv:n / mpk:n koulutustarjonnasta.

Kyllä +35 v ressujenkin pitäisi olla TOIMINTAKYKYISIÄ. (Pystyvät täyttämään asetetun tehtävän)

Jep, saitte minut kiinni. Olen sijoitettu MAAKKiin. Pyrin sinne tarjolla olevan koulutusmäärän vuoksi.

MAAKK toimii pääasiassa A2keltaisen erikoisjoukkoja vastaan. Näinollen yksittäisten kivääritaistelijoiden fysiikka ja taidot on oltava riittävän hyvällä tasolla

Näin selkeyden vuoksi ettette ymmärä minua väärin :)
 
Ei, en pyri sankarikalmistoon, mutta olen valmis RISKEERAAMAAN henkeni maamme puolesta.
Maan puolesta? Vaiko ihan puhtaasta taistelunhalusta ja intohimosta sodankäyntiä kohtaan. Huom. en valita, en kritisoi. Motiiveja on monia, ja mielestäni aito ja puhdas maanpuolustustahto on sitä harvinaisinta sorttia. Sitä ylempänä ovat puhdas viha sitä ajatusta kohtaan että ryssä yrittäisi tehdä sotilastemppuja täällä, jos ei suorastaan kategorinen ryssäinho. Sitten on pelko ja äärimmäinen huoli joutumisesta ryssän hallintovallan alle. Sitten on näitä tapauksia että harjoitellaan taistelutaitoja ja pohditaan sodankäyntiä intohimolla ja kaikilla tasoilla, ja uteliaisuus kasvaa siinä touhussa päivä päivältä; uteliaisuus että mitenköhän kävisi jos selkeä sota alkaisi. Se on turhauttavaa harjoitella hyvin paljon jotain touhua varten mutta päivä kerrallaan joutuu elämään pienessä epävarmuudessa kun ei pääse koettamaan niitä oppejaan, vaikka samaan aikaan saa tuntea pientä helpotusta ettei niitä taitoja tarvitse laittaa tosikoetukselle. Ja mitä näitä muita motiiveja nyt onkaan... sukuhistoria, länsimaalaisuudentunne.

Kaikki nuo eroavat puhtaasta isänmaan puolustamisen halusta. Sitä en sen tarkemmin lähde syväluotaamaan sillä siitä tulisi lopulta rumaa tekstiä täten vuonna 2016, ja varsinkin Suomen kohdalla.

Päämäärä on silti sama kaikilla, eli Suomen koskemattomuuden säilyttäminen, jos siis niinku voidaan ohittaa suomettumiset ja Rosatomit ja Väyryset ja Tuomiojat ja hybridisodankäyntikeinot sekä muut idän "säteilyhaitat". Puhtaasti koskemattomina me emme ole säilyneet. Ja sopivan suuren sotilasuhan alla Suomi menetettäisiin. Tästä on oltava yhtä mieltä. On oltava valmis menettämään Suomi ja jatkamaan suomalaisuutta muualla maailmalla. Kyseessä on isompi sota kuin pelkkä Suomi vs. Venäjä. Kuoleminen on kielletty, ja riskienkin ottamisesta pitää tuntea hieman syyllisyyttä, vaikka riskitöntähän sota ei ole. Vihollista saa ja pitää tuhota niin paljon kuin ehtii mutta hengissä siitä on selvittävä, ja mielellään haavoittumattakin. Sotiminen on uhkapeliä ja on osattava lopettaa kun on voiton puolella.

Että niinku yritetään pysyä tarkkoina ja rehellisinä, edes itsellemme. :D
 
Tämä kuulostaa kornilta mutta omaa mp tahtoani ei murra IKINÄ mikään. Se on mulla jotenkin aina ollut ja tulee olemaan. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ! Olen puhunut..


Mutta ymmärrän tunteen. Vastaavasti minun potenssiani ei murra IKINÄ mikään! Minut haudataankin kyrpä tanassa!

potency.jpg
 
1.2.2018 12.30

RESERVILÄISLIITON UUSISTA JÄSENISTÄ LÄHES PUOLET ON NUORIA – ETENKIN AMPUMATOIMINTA HOUKUTTELEE LIITTOON
Reserviläisliittoon haki viime vuonna 3174 uutta jäsentä, joista 40 prosenttia oli 25–35-vuotiaita. Varapuheenjohtaja Terhi Hakola ja tuore jäsen Johann Rönnskog pohtivat radiossa, mikä liiton toiminnassa vetää puoleensa.

TerhiHakola.jpg

Varapuheenjohtaja Terhi Hakola liittohallituksen kokouksessa viime viikonloppuna. (Kuva: Reserviläisliitto)

Maanpuolustus kiinnostaa nuoria koko ajan enemmän. Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola kertoo, että nuorten määrä kasvoi Reserviläisliitossa viime vuonna ennätysmäisesti. Lähes puolet uusista jäsenistä on nuoria.

Jäsenmäärä on noussut hyvin, ja olemme olleet todella tyytyväisiä kasvuun. Viime vuonna uusista jäsenistä 40 prosenttia oli alle 35-vuotiaita, Hakola kertoo.

Hakolan mukaan nuoria houkuttelevat liittoon yleinen maanpuolustustahto sekä halu saada tietoa maanpuolustusasioista. Myös ampumatoiminta kiinnostaa nuoria.

Sovellettuun reserviläisammuntaan on jatkuvasti jonoa, Hakola sanoo.

Hän korostaa myös veteraanityön merkitystä ja liikuntatapahtumia, jotka kiinnostavat nuoria.

Liiton avulla pääsee myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseille ja kurssien kouluttajaksi.

MPK:n kurssit veivät Reserviläisliittoon, tavoitteena ammuntakilpailut

Koko ikänsä ammuntaa harrastanut Johann Rönnskog on yksi Reserviläisliiton nuorista jäsenistä, joka liittyi liittoon juuri ammunnan vuoksi.

Armeijan jälkeen mietin, että voisin tehdä ampumisesta kunnollisen harrastuksen. Reserviläisliitossa tavoitteenani on päästä mukaan liiton ammuntakilpailuihin, Rönnskog sanoo.

Hän löysi Reserviläisliiton toiminnan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssien jälkeen. Rönnskog uskoo, että kasvanut tietoisuus maanpuolustuksesta on saanut nuoria vapaaehtoisille kursseille.

Suomen itsenäisyys on Rönnskogille tärkeä asia. Vaikka riski sotaan on pieni, Rönnskog haluaa pitää sotilastaitojaan yllä.

On parempi olla valmistautunut sen sijaan, että tulee tilanne päälle eikä tiedä, mitä tehdä, hän sanoo.

Liiton jäseneksi pääsee, vaikka ei olisi käynyt armeijaa

Viime vuonna Reserviläisliittoon liittyneistä nuorista jäsenistä suurin osa, 50 prosenttia, on aliupseereja. Hakola kertoo, että liittyneistä miehistöä on noin kolmasosa. Seitsemän prosenttia on upseereja.

13 prosenttia ei ole käynyt armeijaa ollenkaan. Eli liiton jäseneksi pääsee, vaikka ei olisikaan käynyt varusmiespalvelusta, Hakola sanoo.

Kuuntele Terhi Hakolan ja Johann Rönnskogin haastattelu täältä.
 
No, minäkin kuulun reserviläisliittoon. Syynä minullakin ampumaharrastukseen liittyvät syyt. Samoin on monen kollegan kohdalla.
Ei silti, mielelläni Reserviläisliiton jäsenmaksun maksan. Hyvään asiaan se ilman muuta menee.

Tietysti asiassa voi nähdä myös jotenkin hyvin perisuomalaisenkin, only in Finland - ilmiön: aktiivipalveluksessa olevien ammattisotilaiden täytyy aselupien saamisen helpottamiseksi kuulua Reserviläisliittoon :)
 
No, minäkin kuulun reserviläisliittoon. Syynä minullakin ampumaharrastukseen liittyvät syyt. Samoin on monen kollegan kohdalla.
Ei silti, mielelläni Reserviläisliiton jäsenmaksun maksan. Hyvään asiaan se ilman muuta menee.

Tietysti asiassa voi nähdä myös jotenkin hyvin perisuomalaisenkin, only in Finland - ilmiön: aktiivipalveluksessa olevien ammattisotilaiden täytyy aselupien saamisen helpottamiseksi kuulua Reserviläisliittoon :)

Aikoinaan asiat oli helpompaa.

Menin asepuvussa ruokatunnilla poliisilaitokselle kysymään (noin ihan mielenkiinnosta, itsellä oli luvat kahteen pistooliin), että "millaisiahan lupia olisi mahdollista saada?"

Konstaapelit ja virkailija katsoivat hetken pitkään ja sitten yksi kysyi, että "millaisia lupia tarvitset?" :D

Kai se helpotti, että tiesivät, että voin asevarastolta kuitata (siihen aikaan) vaikka PKM:n :D
 
Aikoinaan asiat oli helpompaa.

Menin asepuvussa ruokatunnilla poliisilaitokselle kysymään (noin ihan mielenkiinnosta, itsellä oli luvat kahteen pistooliin), että "millaisiahan lupia olisi mahdollista saada?"

Konstaapelit ja virkailija katsoivat hetken pitkään ja sitten yksi kysyi, että "millaisia lupia tarvitset?" :D

Kai se helpotti, että tiesivät, että voin asevarastolta kuitata (siihen aikaan) vaikka PKM:n :D
Minä kun tulin töihin niin ei tarvinnut mennä Poliisilaitokselle välttämättä lainkaan, joukko-osaston komentaja kirjoitti aselaput. Niin ne ajat muuttuu :)
 
https://yle.fi/uutiset/3-10529281

Kysely: Suomalaisten maanpuolustustahto on vajonnut – Nato-jäsenyyden kannatus jatkaa laskuaan

Suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi on noussut ilmastonmuutos.

Suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut alimmalle tasolleen lähes 30 vuoteen, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) torstaina julkistama haastattelututkimus.


Maanpuolustustahtoa mitataan kysymyksellä "Jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?".
Kaksi kolmesta vastaajasta, 66 prosenttia, vastaa kysymykseen myöntävästi. Laskua viime vuodesta on 6 prosenttiyksikköä.
Edellisen kerran alle 70 prosentin tulos maanpuolustustahtoa mittavaan kysymykseen saatiin vuonna 1989.

1543477958984.png

Eniten maanpuolustustahto on hiipunut nuorimmilla, alle 25-vuotiailla vastaajilla.

Hyökkäyksen sattuessa henkilökohtainen valmius osallistua parhaansa mukaan maanpuolustukseen on edelleen korkea, vaikka pientä laskua on siinäkin:
84 prosenttia vastaa myöntävästi, kun viime vuonna osuus oli 87 prosenttia.


Nato-jäsenyyden kannatus laskenut neljä vuotta

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on vajonnut 20 prosenttiin, mutta epävarmuus kysymyksestä on kasvanut.
Viime vuonna Nato-jäsenyyttä kannatti 22 prosenttia kyselyn vastaajista. Muutos mahtuu virhemarginaaliin, mutta trendi jatkuu: Naton kannattaminen on MTS:n kyselyissä vajonnut neljänä peräkkäisenä vuotena.
Vuonna 2014 Nato-jäseneksi pyrkimistä kannatti 30 prosenttia suomalaisista. Tuona vuonna Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja Itä-Ukrainan sota alkoi.
Toisaalta epävarmuus Nato-kannasta on tällä kertaa kasvanut: Sekä Nato-jäsenyyden kannattajien että torjujien osuus supistui ja entistä suurempi joukko, 21 prosenttia vastaajista, ei osannut kertoa kantaansa.

1543478017699.png

Entistä useampi vastaaja katsoo, että EU ja YK lisäävät Suomen turvallisuutta. Myös usko pohjoismaisen ja EU:n puolustusyhteistyön turvallisuutta lisäävään vaikutukseen on pysynyt vahvana.

Asevelvollisuusjärjestelmän kannatus heikentynyt

Nykyisenkaltaista, miesten yleistä asevelvollisuusjärjestelmää kannattaa kolme neljästä vastaajasta, 74 prosenttia.
Viime vuoteen verrattuna tuki on laskenut seitsemän prosenttiyksikköä.
Eniten tuki on laskenut 15–34-vuotiaiden keskuudessa.
Entistä hieman useampi – 13 prosenttia vastaajista – siirtyisi nykymallia valikoivampaan järjestelmään, jossa vain osa ikäluokasta saisi sotilaallisen koulutuksen.
Selvä enemmistö pitää nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää silti parhaana vaihtoehtona.
Vain 17 prosenttia laajentaisi asevelvollisuuden naisille ja 13 prosenttia tekisi siitä vapaaehtoisen molemmille sukupuolille. Ammattiarmeijan kannatus on pysynyt alle kymmenessä prosentissa.
Myös tuki puolustusmäärärahojen nostamiselle on notkahtanut kyselyn mukaan. Puolustusmäärärahojen korottamista tukee 40 prosenttia, kun vuonna 2017 korottamista tuki 47 prosenttia vastaajista.

Naisten luottamus ulko- ja puolustuspolitiikkaan laskenut
Valtaosa vastaajista, 75 prosenttia, pitää puolustuspolitiikkaa hyvin hoidettuna, mutta naisten luottamus siihen on laskenut peräti kahdeksan prosenttiyksikköä.
Myös luottamus ulkopolitiikan hoitoon on heikentynyt enemmän naisten keskuudessa. Kaikista vastaajista 70 prosenttia pitää ulkopolitiikkaa hyvin hoidettuna.
Viime vuonna ulkopolitiikan hyvään hoitoon luotti 73 prosenttia vastaajista.
Miesten luottamus sekä ulko- että puolustuspolitiikkaan on säilynyt ennallaan.

MTS kysyi nyt ensimmäistä kertaa myös Suomen aseviennistä. Noin puolet, 49 prosentti vastaajista antoi tukensa sille, että puolustustarvikkeita viedään nykyisten sääntöjen mukaisesti.
Lupaharkintaa tiukentaisi 31 prosenttia vastaajista.

Ilmastonmuutos noussut suurimmaksi huoleksi

MTS:n kyselystä selviää lisäksi, että yleinen turvattomuuden tunne on vähentynyt viime vuodesta.
Viime vuonna 60 prosenttia vastaajista uskoi suomalaisten elävän lähivuosina entistä turvattomammassa maailmassa. Nyt osuus on laskenut noin puoleen vastaajista.
Yksittäiset uhat huolestuttavat silti yhä useampaa ja kärkihuolenaiheeksi on ampaissut ilmastonmuutos.

1543478120799.png

Viime vuonna 75 prosenttia piti ilmastonmuutosta paljon tai jonkin verran huolta aiheuttavana asiana. Tänä vuonna ilmastonmuutos huolestuttaa yhdeksää kymmenestä vastaajasta.
Seuraavaksi eniten huolta aiheuttaa kansainvälinen terrorismi ja kolmanneksi maailman pakolaistilanne, joka aiempina vuosina on ollut huolenaiheiden ykkönen.

MTS kartoittaa vuosittain laajasti kansalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta.
MTS tilasi tutkimuksen Taloustutkimukselta, ja sitä varten haastateltiin 1 034 henkilöä.
Haastattelut tehtiin 21.9.–7.10.2018. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosentti- yksikköä suuntaansa.
 
Nykyisenkaltaista, miesten yleistä asevelvollisuusjärjestelmää kannattaa kolme neljästä vastaajasta, 74 prosenttia.
Viime vuoteen verrattuna tuki on laskenut seitsemän prosenttiyksikköä.
Eniten tuki on laskenut 15–34-vuotiaiden keskuudessa.

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on vajonnut 20 prosenttiin, mutta epävarmuus kysymyksestä on kasvanut.
Viime vuonna Nato-jäsenyyttä kannatti 22 prosenttia kyselyn vastaajista. Muutos mahtuu virhemarginaaliin, mutta trendi jatkuu: Naton kannattaminen on MTS:n kyselyissä vajonnut neljänä peräkkäisenä vuotena.

Eniten maanpuolustustahto on hiipunut nuorimmilla, alle 25-vuotiailla vastaajilla.

Perkaan ensin Nato-kannatusta. Onko Suomessa harjoitettu "nato-keskustelu" ollut suksee, onko se johtanut muuhun kuin kannatuksen laskuun? Muistanette, että tästä minä olen tauhannut vuosia.

Puolllustushalukkuuden luvut ovat VIELÄ kunnossa. Mutta kehityslinja panee miettimään. Ja eritoten nuorten asenteet. Halutaanko voidaanko viitsitäänkö nähdäänkö tarpeelliseksi pyrkimystä vaikuttaa asenteisiin?

Ok, luvut ovat kunnossa ja valtakunnassa kaikki hyvin. Mutta tasaisen vauhdin taulukolla alle kymmenessä vuodessa puolllustuksen kannattaminen alkaa olla salut.

Onko ennenaikaista kysyä, mikä niinkun meni pieleen? Oma mielipiteeni on selvä: puolustamisesta on tullut epäselvää talkkunaa yleisön silmissä. Kuka kohkaa minne päin milloinkin. Tohistaan kumppanuuksista ja kv-toiminnasta ihan jatkuvasti. SE on ollut julkisuudessa SE. Ikäänkuin -oma itsevarainen puolustus- olisi jotenkin epäkelpoa kurnaalia tai jotain.....

Osittain aletaan niittää myös sitä satoa, joka kasvaa, kun melkoinen osa intin käyneistäkin menettää kosketuksen absolute Asiaan heti lusittuaan pakolliset kuukaudet. KH-lappuja tulee -tärkeimmille joukoille- ym..ym..syvä reservi huokaa tyhjää, noin asiallisesti ottaen.

Ihan turha on kaakattaa mitään kremlin vaikutuksesta, kyllä tää kehityslinja on luotu ihan omien päättäjien, metian ja Suomenlinnan edarisaunan lauteilla syntyneiden ahaa-elämysten tuloksena. Neljännesvuosisata on puuhattu jos minkälaisten -sidosryhmien- ja hankkeiden parissa...jotain näyttää jääneen nöten osalle.

Kyllä te vielä velhopiät uskotte, mitä minä alinomaa kaakatan näistä asioista. Kuten kirjoitin, luvut ovat vielä -kunnossa-, mutta kehityslinja on keturallaan.
 
Kunnon sota tuossa lähialueilla tai Ukrainassa ja kummasti alkaa sitä tahtoa löytyä. Ja vielä enemmän, jos Venäjä alkaa uhitella Suomelle.

Osalla suomalaisista on se kumma käsitys, että Venäjän kanssa pärjää sitä myötäilemällä.
 
  • Mutta kehityslinja panee miettimään. nuorten asenteet. Halutaanko voidaanko viitsitäänkö nähdäänkö tarpeelliseksi pyrkimystä vaikuttaa asenteisiin?
  • puolustamisesta on tullut epäselvää talkkunaa yleisön silmissä.
  • melkoinen osa intin käyneistäkin menettää kosketuksen asiaan heti lusittuaan pakolliset kuukaudet
  • kyllä tää kehityslinja on luotu ihan omien päättäjien, tuloksena
Olen samaa mieltä yllä mainituista kohdista.
Lisäksi huomautan edelleenkin Remeksen kirja "Jäätynyt Helvetti" on lukematta suurimmalla osalla kansaa. Lukekaa perkele!
.
 
Kunnon sota tuossa lähialueilla tai Ukrainassa ja kummasti alkaa sitä tahtoa löytyä. Ja vielä enemmän, jos Venäjä alkaa uhitella Suomelle.

Osalla suomalaisista on se kumma käsitys, että Venäjän kanssa pärjää sitä myötäilemällä.
Tätähän meille poliitikot syöttävät oikealta vasemmalle pääministerin johdolla ja kansa uskoo.
 
puolustamisesta on tullut epäselvää talkkunaa yleisön silmissä.

Miksi puolustaa jotain mikä ei ole puolustamisen arvoista? Vähän kuin että jos töllöstä alkaa kuva karata niin ei sitä korjata vaan viskaistaan kierrätykseen ja uutta tilalle. Jos alkaa valtio kyykätä ihan omasta henkkoht näkövinkkelistä katsoen eli valtio on päättänyt eliminoida omaa kansaansa epäsuorasti ekonomisin keinoin niin siinä ei siniristilipun liehuttelut ja yms korulauseet ja mielikuvamarkkinoinnit auta. Irtiottoa valtiosta ja jos kompromissia uudesta järjestelystä ei saada aikaiseksi niin sitten diasporaa länteen päin. Eihän tämä ole edes uusi asia käsitteenä, koska suomalaisia on lähtenyt mooilmalle ja uuden kansan muodostajia on tullut tilalle, mutta ehkäpä nyt vasta aletaan saapumaan kriittiseen pisteeseen, jossa alikeisarit ja skapparit raapivat toistensa päitä "kyllä meille luvattiin jotain miehistöäkin pompoteltavaksi?" kun alkaa valtion sisällä että rajoilla alkaa olla kuumat oltavat.
 
Ilmastonmuutos on tietenkin suuri huolenaihe, etenkin jos se alkaa kesken kirkkaan päivän. Sontsan mukaanotto yleensä estää tällaisen yllätyksen – ja suojaa sateenkin sattuessa.

Mutta jos global warming muuttuukin yöpakkasiksi, Uunon sanat palauttavat maan pinnalle.

Synkeä, kylmä on talviyö,
Hyisenä henkii itä.
Siell’ ovat orjuus ja pakkotyö;
tähdet katsovat sitä.

Kaukaa aroilta kohoaa
Iivana Julman haamu.
Turman henki, se ennustaa:
verta on näkevä aamu.

Mut isät harmaat haudoistaan
aaveratsuilla ajaa:
karhunkeihäitä kourissaan
syöksyvät kohti rajaa.

—Henget taattojen, autuaat,
kuulkaa poikanne sana —
jos sen pettäisin, saapukaat
koston armeijana —:

Ei ole polkeva häpäisten
sankarileponne majaa
rauta-antura vihollisen, -
suojelen maani rajaa!

Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multiin tänne.

Pakko on paras muusa.
 
https://www.verkkouutiset.fi/puolus...inisto-yllattyi-maanpuolustustahdon-laskusta/

Puolustusministeri yllättyi maanpuolustustahdon laskusta

Jussi Niinistö pitää MTS:n tutkimustulosta jossain määrin erikoisena verrattuna varusmiehiltä tulleeseen palautteeseen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo olevansa yllättynyt kyselytutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreessa kyselyssä 66 prosenttia vastanneista katsoo, että suomalaisten olisi ”puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta”. Viimeksi tätä alempi luku on saatu MTS:n kyselyssä vuonna 1988.

– Tässä on ehkä tunnistettavissa jotain isompaa muutosta. Maanpuolustustahto on nyt yhtä alhaalla kuin 30 vuotta sitten ja suurin lasku on alle 25-vuotiaiden joukossa. Ei tästä voi vielä mitään kovin vahvaa johtopäätöstä tehdä, mutta havainto on jossain määrin yllättävä, Niinistö kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Onko tästä syytä olla huolissaan?

– Kyllä tästä kannattaa olla huolissaan ainakin niin, että asiaa on syytä seurata ja tutkia, mitä lukujen taustalla on.
Puolustusministerillä ei itsellä ole suoraa vastausta tähän, mutta maanpuolustustahdosta on vireillä tutkimusta muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulussa. Niinistö painottaa pitävänsä MTS:n tutkimustulosta kuitenkin ”hieman erikoisena” siinä mielessä, että varusmiesten maanpuolustustahto on edelleen ”hyvin korkealla tasolla”.

– Tämä ilmenee hyvin esimerkiksi tämän vuoden maalis- ja kesäkuussa kotiutuneiden varusmiesten loppukyselystä. Kun siinä kysyttiin maanpuolustustahdosta asteikolla 1-5, niin se oli 4,2 ja tämä on ollut viime vuosina nousussa.

Niinistö huomauttaa myös, että MTS:n tutkimuksen mukaan suomalaisten henkilökohtainen maanpuolustustahto on edelleen vahva. MTS:n kyselyssä 84 prosenttia vastanneista ilmoittaa olevansa itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjensä ja taitojensa mukaan, jos Suomeen hyökätään, kun edellisvuoden kyselyssä luku oli 87. Miehistä näin vastaa 89 prosenttia ja naisista 80 prosenttia.

Näkyykö kansalaispalveluskeskustelu?

MTS:n kyselytutkimuksesta ilmenee myös, että yleisen asevelvollisuuden tuki on laskussa.
Järjestelmää kannattaa nyt 74 prosenttia suomalaisista, kun vielä vuosi sitten sitä tuki 81 prosenttia suomalaisista.

– Lukemathan ovat heitelleet aikojen saatossa aika paljon. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei näistä vielä pysty tekemään, Niinistö arvioi.

Niinistö pohdiskelee, että lukujen taustalla saattaa näkyä muun muassa viime aikoina julkisuudessa käytyä keskustelua kansalaispalveluksesta. MTS:n kyselytutkimuksen mukaan sen suosio onkin kasvanut.

– En lähtisi kuitenkaan veikkamaan vielä mitään. Vaikka tässä on seitsemän prosenttiyksikköä laskua, nykymallia kannattaa edelleen 74 prosenttia eli kolme neljästä mikä on huikea kannatus yhteiskunnassa mille tahansa aatteelle tai asialle.
Miten tämä lähtee parin seuraavan vuoden aikana kehittymään – onko kyseessä trendi – tätä pitää seurata.

Vuoden 2017 MTS:n kyselyssä yleisen asevelvollisuuden säilyttämistä kannatti 81 prosenttia, vuonna 2016 79 prosenttia ja kahtena tätä edellisenä vuonna 75 prosenttia suomalaisista.
Vuoden 2013 kyselyssä luku oli 68 prosenttia.
 
Kiinnittäisin myös huomiota tähän seikkaan, tässä siis tuosta MTS:n tutkimuksesta puoluekannan mukaan siitä, pitäisikö Suomen puolustautua kaikissa tilanteissa sotilaallisesti:
maanpuolustustahto.png

Mutta toisaalta henkilökohtainen puolustustahto ei ole muuttunut juuri mihinkään:
6ce61d54.png
 
Viimeksi muokattu:
Ei, en pyri sankarikalmistoon, mutta olen valmis RISKEERAAMAAN henkeni maamme puolesta.

Kyllä. Olen saanut ja pyrin saamaan kovempaa kamppailu&taistelukoulutusta muualtakin kuin pv:n / mpk:n koulutustarjonnasta.

Kyllä +35 v ressujenkin pitäisi olla TOIMINTAKYKYISIÄ. (Pystyvät täyttämään asetetun tehtävän)

Jep, saitte minut kiinni. Olen sijoitettu MAAKKiin. Pyrin sinne tarjolla olevan koulutusmäärän vuoksi.

MAAKK toimii pääasiassa A2keltaisen erikoisjoukkoja vastaan. Näinollen yksittäisten kivääritaistelijoiden fysiikka ja taidot on oltava riittävän hyvällä tasolla

Näin selkeyden vuoksi ettette ymmärä minua väärin :)
Ai perkele, olenkin ihmetellyt miksi A2 keltaisen joukot eivät ole vielä tänne hyökänneet, ne tietää sinun olevan valmiina :ROFLMAO:
 
Veikkaan, että mitä tulee tuohon ilmastonmuutos kohtaan niin tietynlainen fatalismi mahdollisesti kehittyy. Maanpuolustustahto alkaa vaikuttamaan ympäristökatastrofin edetessä täysin hyödyttömältä.
 
Valmius hengen riskeeraamiseen,joo,mielipiteet muuttuu kun saa jokusen reijän ainoaan nahkaansa,mussa on 7 puukon reikää, eivät tulleet samalla kertaa, kun vuotaa verta ja taju alkaa hämärtymään niin kummasti vaan tulee äitiä ikävä, sillon pelottaa, jälkipeli oman päänsä kanssa on luku ja taisto sinänsä, se tulee mieleen vielä vuosien päästä, muisto siitä kun terä leikkaa omaa lihaa, kiittää luojaa ettei käynyt pahemmin, pari milliä sivuun niin olis jänne poikki tai henki pois..
 
Vihreidenkin olisi ehkä hyvä ymmärtää, että mikäli venäläiset isännöisivät täällä, se ei tulisi olemaan varsinaista juhla-aikaa intersektionaalisille feministeille, muunsukupuolisille tai mitä näitä kirjainyhdistelmiä nyt onkaan. Jopa vasureilla taitaa olla aavistus siitä, mitä se saattaisi merkitä.

1543498419499.png
 
Back
Top