Ruokahuolto

Nyt en mene vannomaan mutta minusta tuntuu että parempi tapa on laittaa vähän lunta kerrallaan kattilaan sulamaan. Ei niin että kattila täyteen lunta.

Vanno vaan, sillä näin se on. Trangian liekki on varsin hengetön, kun sen täytyy puhaltaa täyteen pakattu kattila sulaksi.....kun lisätään vähän kerrallaan lunta kattilaan, on valmista vettä noin kaksi kertaa nopeammin. Jos taas on käytössä nuotio, niin sitten eikun vaan pakki täyteen puristettua lunta, nuotion onka riittää ihan eri tavalla.

Mitä tulee kylmäkontteihin tms. niin se nyt on se ja sama, toimiiko kylmäketju rankimpien taistelujen aikana. Erityisesti hajautetun toiminnan oloissa on KÄSITTÄÄKSENI varmistettava se, että jätkillä on leipälaukut täynnä sellaista pikapurtavaa jne. ja kyllä sinne kassiin voi sujauttaa tölkkejäkin: säilykelihan ja purkkihedelmät jaksaa kyllä kantaa, ainakin muutaman purkin, ei taistelija enää siihen kaadu, kun muutenkin muistuttaa siirtymätaipaleella enemmän muulia kuin ihmistä. Konttipeli on toimiva systeemi, eikä se siitä muuksi muutu, vaikka jossain marginaalitilanteessa se ei ihan perille tulisikaan. Enemmän pelottaa tällaisten pulmatilanteiden hoitamiskyky kuin - edellytykset. Tiukasti "suunnitelmassa" pitäytyvistä huoltosotilaista on varsin karseita esimerkkejä JOKA HITON sodassa, mitä maailmassa on käyty. Esimerkkejä ei tarvi kaukaa etsiä, niitä löytyy jo omasta sankarillisesta torjuntavoittojatkumostamme mm. Viipurin taistelun aattona a-tarvemakasiinit jne. Ja sehän on vain jäävuoren huippu: paljon pienempiä mistaakeja on jäänyt kertomatta tai ne on kuitattu Kansa Taisteli-julkaisuissa.
 
Erityisesti hajautetun toiminnan oloissa on KÄSITTÄÄKSENI varmistettava se, että jätkillä on leipälaukut täynnä sellaista pikapurtavaa jne.
Siinähän se juuri onkin, että ymmärtääkseni hajautettujen joukkojen vahvuuteen ei kenttäkeittimiä kuulukaan, eli kylmäketjullekaan ei ole tarvetta, miehet kantavat ja keittävät ruuat omista säilyke- ja kuivamuonistaan. Eli ns. "uuden taistelutavan" ukkoja eivät nämä murheet koske, entinen kylmäketju olisi ollut operatiivisille joukoille aika hutera pohja ruokahuollon järjestelyille.

Tässä täytyy nyt muistaa, että on kontteja ja sitten on kontteja. Konteilla on tosiaan hyvä siirtää ammus- ja muonatäydennyksiä, mutta kylmäkontteihin perustuva kenttämuonitus on ihan vain vaarallista. Pahimmassa tapauksessa tämän pettäessä voi kokonaiselta pataljoonaltakin mennä parin päivän ruuat piloille, siinä jos sitten ruvetaan puntaroimaan riskejä ja päätetään vähän epäilyttävää lihaa keitellä niin voi käydä tosi hassusti aika isolla mittakaavalla. Uusi systeemi ei ole lainkaan niin altis Murphyn laille kuin entinen (joka vissiin sekin itseasiassa oli aika "uusi"), ja hyvä niin. Kuten kaikki tietää niin sotahommissa yksinkertainen on paras, entinen kylmäketjumuonailu oli varmaan turhinta puuhastelua mitä PV:n temppuluettelosta löytyi.
 
Tämähän passaa sitten hyvin yhteen uudistusten kanssa! Nykyisessä systeemissä monipuoliset vihannes-tuoreliha-maitotuote-herkut ovat korvattu lähinnä nötkötti-makaroonilla, veden määrää säätelemällä voidaan valmistaa joko herkullinen keitto tai pata, ja kasvisruokailijoita varten liha on helppo jättää pois ;).

Ei varmaan haittaa niin paljoa yksittäistä taistelijaa, jos hetken joutuu elämään makaroni-nötkötillä, kunhan vain jotain sapuskaa saa eteensä. Kunhan rasva-proteiini-hiilari-kuitusuhde on kohtuullinen niin kyllähän sillä elää tilapäisesti. No, toivotaan että maustehuolto pelaa sen verran että ei tarvi irvistellä kauheana suuhun pistäessä.

Reilu 10 vuotta sitten suuri innovaatio taisi olla yksittäistyhjiöpakatut makaronilootan köntit, jotka sitten pistettiin uimaan soppatykkiin pusseineen. Taistelija viilsi lämmitetyn pussin auki ja haarukoi sisällön kitusiin. Ihan kätevä kun yksi jantteri pystyi noutamaan ryhmän sapuskat säkissä, eikä soppatykkiäkään tarvinut putsata - periaatteessa siis voisi joka joukkueeseen sijoittaa oman lämmitysastiansa. Vieläkö nämä 'soppatykin kertalaukaukset' ovat käytössä?
 
Viimeksi muokattu:
Eikös henkilökohtaiset trangiat tee ruoan saamisen ja syömisen hitaammaksi? Ennenhän äijät jonossa soppatykille, ruoka naamaan ja menoksi. Nyt pitää purkaa kamat, koota trangia, keittää vesi, sitten alkaa sotkemaan sapuskaa sinne, sitten valmistaa se ja lopuksi pestä ja koota koko setti kasaan. Aikaa menee pirusti enemmän. Vai?
 
Siinähän se juuri onkin, että ymmärtääkseni hajautettujen joukkojen vahvuuteen ei kenttäkeittimiä kuulukaan, eli kylmäketjullekaan ei ole tarvetta, miehet kantavat ja keittävät ruuat omista säilyke- ja kuivamuonistaan. Eli ns. "uuden taistelutavan" ukkoja eivät nämä murheet koske, entinen kylmäketju olisi ollut operatiivisille joukoille aika hutera pohja ruokahuollon järjestelyille.

Tässä täytyy nyt muistaa, että on kontteja ja sitten on kontteja. Konteilla on tosiaan hyvä siirtää ammus- ja muonatäydennyksiä, mutta kylmäkontteihin perustuva kenttämuonitus on ihan vain vaarallista. Pahimmassa tapauksessa tämän pettäessä voi kokonaiselta pataljoonaltakin mennä parin päivän ruuat piloille, siinä jos sitten ruvetaan puntaroimaan riskejä ja päätetään vähän epäilyttävää lihaa keitellä niin voi käydä tosi hassusti aika isolla mittakaavalla. Uusi systeemi ei ole lainkaan niin altis Murphyn laille kuin entinen (joka vissiin sekin itseasiassa oli aika "uusi"), ja hyvä niin. Kuten kaikki tietää niin sotahommissa yksinkertainen on paras, entinen kylmäketjumuonailu oli varmaan turhinta puuhastelua mitä PV:n temppuluettelosta löytyi.
kyllähän siellä on muutakin ruokaa kuin kylmä ruoka esim nuo kuivamuonat jos kontti lentää hevon helvettiin. Kyllähän tuo kylmäkontti on jo perus hygienian takia hyvä juttu. asia oli eriasia silloin kun naapurin lehmä ammutiin jotakuinkin suoraan kattilaan ja jokaisen talon pihalta löytyi perunapelto. Taisteliaa ei voida myöskään loputtomiin pitää kuivamuonan perässä. Kyllä, puolustusvoimat on laskennut kauan voidaan pitää sotilasta pelkällä taistelian muonalla. Sekä tuo kuivamuona on aivan pirun kallista
 
Nyt on vähän sekavaa mutta katsotaan osaanko purkaa asiakohtiin ja vastata:

kyllähän siellä on muutakin ruokaa kuin kylmä ruoka esim nuo kuivamuonat jos kontti lentää hevon helvettiin
Vaan riippuen tilanteesta se kesähelteillä pilaantumaton ruoka voi jäädä ihan niinkin ravitseviin kuivamuoniin kuin pari päiväannosta näkkileipää ja puurohiutaleita.

Sekä tuo kuivamuona on aivan pirun kallista
Nyt taidat puhua vähän eri asiasta, on kuivamuonaa (olosuhteista riippumatta hyvin säilyvää kuiva- tai säilykemuonaa josta valmistetaan kenttäkeittimessä ateriat) ja sitten on kuivamuonaa (sitä mediaseksikkäämpää sorttia, retkimuonapusseja yms. eli ns. sissimuonaa). Tässä tapauksessa on nyt kyse tuosta aiemmasta, purkkilihasta, makarooneista, kuivatuista kasviksista yms. Se ei ole lainkaan kallista, ainoa miinus tuoreisiin kylmäketjusta riippuvaisiin aineksiin verrattuna on suppeampi valikoima eli vähän tylsemmät ruuat.

Tuossa lainaamassasi viestissä puhuttiin aluksi uuden taistelutavan hajautetuista touhuista. Näillä hajautetun taistelutavan ukoilla ei ole mitään syytä roudata metsässä kylmäkontteja perässään ja kantaa repussa jotain tuoreita juustoja, lihoja jne. jotka mätänevät päivässä.
 
Joku on jo kehitellyt ns. täydellistä ruokalajia, josta saa luonnollisista aineista kaikki mahdolliset vitamiinit, proteiinit, kuidut yms. ravitsemuksen osat kerralla. Ilmeisesti jonkinlainen suklaata, taateleita ja proteiinijauhetta sekä paljon muita vastaavia 'oikeita' ainesosia sisältävä leiväntapainen on lopputulos. Tuommoisia 80g leipäsiä 5 kpl päivässä = 2000 kcal. Ei muuta kuin kertakääreisiin ja taistelijoille, samalla voi heittää pakitkin mäkeen. Tai no, kofeiinia ei vissiin sisällä, jonkinlaisen kipon siis taistelija tarvii edelleen ;)

1399015629.jpg
 
Eikös henkilökohtaiset trangiat tee ruoan saamisen ja syömisen hitaammaksi? Ennenhän äijät jonossa soppatykille, ruoka naamaan ja menoksi. Nyt pitää purkaa kamat, koota trangia, keittää vesi, sitten alkaa sotkemaan sapuskaa sinne, sitten valmistaa se ja lopuksi pestä ja koota koko setti kasaan. Aikaa menee pirusti enemmän. Vai?

Menee, mutta omavalmisteinen ateria on VARMEMPI monessa tehtävässä kuin kuuluminen soppatykkiruokintaporukkaan. Osa tehtävistä on sellaisia, että käytännössä omavalmisteinen on AINOA MAHDOLLISUUS saada lämmintä pöperöä syöntiin. Ei armeija tukehdu yhteen malliin, jokaiselle tehtävälle ja joukolle ja tilanteelle löytyvät oikeat eväät ja menetelmät.

Sulan maan aikana ja plussakeleillä trangia-aterian valmistaa kolmelle varsin sujakkaan. 45 minuuttia ja makaroni-bolognese on jo vatsalaukuissa kera leivän jne. Kiisselit voi tehdä kylmään veteen, kun nyt se vesi on suunnilleen puhdasta, ettei sitä tarvi keittää öyryyttää bakteerien vuoksi. 30 vuotta on kokemusta kertynyt aiheesta ja tässä sitä vaan edelleen naputellaan, ei ole suomalainen vesi vielä tappanut wanhaa, toki pitää katsoa, mitä ottaa käyttöön ja mitä ei. Tulvavesien ja helteiden aikaan pitää olla tarkkana, pari kuninkaallista ripulia on opettanut aiheesta jotain. Ja ripuliin Mil-apteekilla on mojovat lääkkeet olemassa, suoli lauhtuu kuin ydinvoimalan jäähdytysputki, kun pari nappaa koteloon.

Pakkasella touhu hidastuu, mutta niin hidastuu kaikki muukin toiminta. Suomen oloissa pitkä pimeä tovi vuorokaudesta mahdollistaa, haluttiin sitä tai ei, huoltamista. Termospullo on silloin kova sana: pimeän aikana voi valmistaa lämmintä ja pistää sen vastaisen varalle repun sivutaskuun.

Suomessa osataan nämä jutut mielestäni hyvin. Vielä.
 
Pääsee vähemmällä jos karttatiedustelee lähteet.
 
Tässä on edullisempi tuote joka myös valmistuu silleen että lisää kiehuvaa vettä ja antaa liota. Tosin vaatii enemmän liotusaikaa, puolisen tuntia. Tiedän kokemuksesta.
knorr-spg_car157g_134418932.jpg
 
Vastustaja ajattelee epäilemättä samalla tavalla. Tähän tulee varautua omassa toiminnassa.

Kieltämättä tämä ajatus kävi mielessä itsellänikin, että olisi hyvä olla varalähde juomavedelle jos jakelussa on ongelmia. Pumpattavia vedenpuhdistusvempaimia mukaan, siis. http://www.retkiaitta.fi/category/146/vedenpuhdistimet

En tiedä miten huolto-organisaatiossa juomavesiasioihin on varauduttu, mutta oletan että siellä on vedenpuhdistuslaitteistoa ns. riittävästi. Tehokaskin järvivedestä suodattava pumppuyksikkö mahtuu vielä peräkärryyn.
 
Tässä on edullisempi tuote joka myös valmistuu silleen että lisää kiehuvaa vettä ja antaa liota. Tosin vaatii enemmän liotusaikaa, puolisen tuntia. Tiedän kokemuksesta.
knorr-spg_car157g_134418932.jpg

En muista, olenko tuota syönyt koskaan, mutta on olemassa tosi luokattomankin makuisia pussiruokia. Real Turmat on valmis 5:mm:n jälkeen, kun n. 0,5 litraa vettä on pussissa hautunut ja hyviä ja laadukkaita.
Tosin kyllä noihinkin kyllästyy, vaikka lajeja vaihtelee. Viime kerran, viikon mittaisen kevätvaelluksen söin noita ja kyllä täytyy sanoa, että sen jälkeen tuoreruoka maistui hyvälle.
 
@Rajajääkäri, juu olen syönyt Realin pussimuonaa ja se on hyvää, ollakseen pussimuonaa niin yläkastista. Knorrin Spaghetteria-tuotteet mainitsin vain vinkkinä jos haluaa jotain edullisempaa, ohjeiden mukaan niitä tulee keittää muutama minuutti mutta menee myös liottamalla. Mutta kuten mainitsin se vie reilusti aikaa.
 
Kieltämättä tämä ajatus kävi mielessä itsellänikin, että olisi hyvä olla varalähde juomavedelle jos jakelussa on ongelmia. Pumpattavia vedenpuhdistusvempaimia mukaan, siis. http://www.retkiaitta.fi/category/146/vedenpuhdistimet

En tiedä miten huolto-organisaatiossa juomavesiasioihin on varauduttu, mutta oletan että siellä on vedenpuhdistuslaitteistoa ns. riittävästi. Tehokaskin järvivedestä suodattava pumppuyksikkö mahtuu vielä peräkärryyn.
Olen kuullut joistakin laitteista, joilla voi tehdä porakaivon tapaisen. Tuskin kuitenkaan kovin laajassa jaossa.
Yksittäinen taistelija pärjäsi minun aikoina hyvin vedenpuhdistustableteilla. Makuun tottuu, kun on jano. Käyttänyt apteekista saatavia myös vaelluksilla.

Sotahistoriasta olen muuten jäänyt käsitykseen, että kenttäarmeijallamme oli yleinen ripulikausi siinä vaiheessa, kun oli ryhmitetty rajan läheisyyteen -41. Höökivaiheeseen mennessä mahat tottuneet. Kai se sitten on mahdollista? Käsittääkseni kun juuri punatauti liittyy huonoon hygieniaan ja saastuneeseen juomaveteen? Nyt voisi kyllä joku lääkintäalan osaaja kommentoida, tämä poikkeusolojen ruokapuolikin menee jo turhan mututuntumalla.
 
Olen kuullut joistakin laitteista, joilla voi tehdä porakaivon tapaisen. Tuskin kuitenkaan kovin laajassa jaossa.

Muistaakseni ainakin valmiusprikaateissa on jonkinlainen porauskalusto olemassa. Yksityiskohtia en tunne mutta tuosta oli jossain lehdessä joskus juttua.
 
Olen kuullut joistakin laitteista, joilla voi tehdä porakaivon tapaisen. Tuskin kuitenkaan kovin laajassa jaossa.
Sellaisen käsityksen olen saannut, että näitä ja tarvittavia pumppu-vedenpuhdistusautoja ei löydy muualta kuin valmiusprikaateista. Kuvassa reippaat spade-au oppilaat poraamassa:

porajutut.jpg

Homman nimi on, että jos ja kun sitä vettä ei ihan oikeasti millään muulla tavalla saada niin näillä sitä sitten pystytään imemään. Vaatii tosin aika pohjavesikartat ja kaikkea, ei mikään ihan helppo homma imeä sitä vaadittavaa litramäärää mistä tahansa märästä pusikosta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top