Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomen ydinase - Suomi suureks, Viro vapaaks, veri virroiks

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja Myrskyhiiri, 21.12.2016.

 1. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,259
  Tykkäykset:
  1,885
  Pisteet:
  156
  Riittävä tieto a-pommin tekemiseen on saatavilla, levällään pitkin poikin maita ja mantereita, mutta löydettävissä. Sen hyödyntäminen vaatii tietysti riittävät pohjatiedot ja lisäksi täytyy olla tilat ja muut fasiliteetit aineiden käsittelyyn, se ei ole ihan halpaa, joten ei se paukun tekeminen joka pojan hommaa ole.

  Pelkistettynä koko homma on siinä, miten ratkaistaan energisten neutronien tiheyden nosto tarvittavalle tasolle niin, että se tapahtuu vasta kun paukku on saatu toimitettua haluttuun paikkaan.
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 2. Mainos Google AdSense 3. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  4,435
  Tykkäykset:
  12,757
  Pisteet:
  1,286
  Ja aivan olennainen hankaluus on tietysti raaka-aineen hankkiminen. U 235 kun ei ole rautakaupan tiskiltä saatavaa tavaraa. Luonnonuraanin (U 238) rikastaminenkin on aikaa vievää ja hankalaa hommaa. Mielenkiintoista muuten se, että Irak rikasti uraania oman ydinaseohjelmansa tarpeisiin (se mikä oli olemassa ennen 1991 Persianlahden sotaa) 1940-luvun tekniikalla.

  https://fas.org/nuke/guide/iraq/nuke/program.htm

  Kalutroneilla erottelivat uraanin isotooppeja toisistaan ja tätä tekniikkaa amerikkalaiset käyttivät jo Manhattan-projektissa. Sen jälkeen maailmalla siirryttiin tehokkaampien metodien käyttöön. Ehkä Irakissa arveltiin, että tällaisen "vanhentuneen teknologian" käyttö saattaisi jäädä huomaamatta muulta maailmalta. Ja tokihan Irakin resurssit olivat muutenkin rajalliset, eli päätyivät käyttämään jo aiemmin toimivaksi todettua konstia.
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 4. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  4,182
  Tykkäykset:
  3,094
  Pisteet:
  1,286
  Deeiii, Talvela ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 5. Nurkantakanen

  Nurkantakanen Kersantti

  Liittynyt:
  19.10.2016
  Viestejä:
  229
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  16
  Deeiii ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 6. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,621
  Tykkäykset:
  1,850
  Pisteet:
  316
  Jo vain. Tykkityyppisen uraanipommin kohdalla julkisuudessa on jopa luultavasti melko tarkkoja arvailuja uraanin määrästä ja kappaleiden muodosta sekä aseen kokoonpanosta. (Löytyy hyllystä.) Riittävän väkevän 235U:n saa väitetysti räjähtämään kohtuullisella voimalla pudottamalla yhden alikriittisen massan toisen alikriittisen massan päälle; tykillä jytkystä saa isomman kun inertia pitää fissiiliä massaa koossa pienen hetken kauemmin ennen kuin vapautuvat energiat hajoittavat sen.

  Ongelma tässä on tuo 80-90% 235U:n hankkiminen. Plutoniumilla tuota designiä ei saa toimimaan reaktorilla tuotetussa 239Pu:ssa aina epäpuhtautena esiintyvän 240Pu:n aiheuttaman preinitiaation vuoksi; kyllä näinkin toki fissioita saisi aikaan, mutta saatu räjähdysvoima vastaisi suunnilleen aseen kokonaispainoa TNT:ssä. Sama ongelma on teoriassa ydinasekelpoisen 233U:n kanssa, joka sekin luultavasti vaatii imploosiota. Tykkityyppinen ase on myös erittäin tuhlaileva fissiilin materiaalin suhteen (tarvitaan moninkertaisesti imploosiopommiin nähden ja teho jää silti pienemmäksi), joten esimerkiksi Iranin arveltiin suunnittelevan 235U:hun perustuvaa imploosioasetta.

  Lisäksi tykkityyppinen pommi on erittäin vaarallinen käsiteltävä: esimerkiksi sitä kuljettavan lentokoneen putoaminen johtaisi suurella todennäköisyydellä täysimittaiseen tai liki täysimittaiseen kukuntaan. Tästä huolimatta ainakin jenkit tiettävästi varastoivat muutamia tykkityyppisiä aseita bunkkereiden tuhoamiseen pitkälle 1950-luvulle saakka, tuo ase kun on luonnostaan aika lujatekoinen.
   
  Ikarus ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 7. Nurkantakanen

  Nurkantakanen Kersantti

  Liittynyt:
  19.10.2016
  Viestejä:
  229
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  16
  Harold Agnew carrying the plutonium core of the Nagasaki Fat Man bomb, 1945

  upload_2017-1-7_20-12-16.png

  http://rarehistoricalphotos.com/harold-agnew-carrying-plutonium-core-nagasaki-fat-man-bomb-1945/

  Laskeskelin, että Nagasakiin pudotetun Fat Man pommin 14 paunan (6,2 kg) ja halkaisijaltaan 9 cm plutoniumytimen materiaali olisi nykyhinnoin 30 - 70 miljoonan dollarin arvoinen. Koko Manhattan-projektin hinnaksi on arvioitu nykyrahassa yli 30 miljardia dollaria, kolminkertainen tulevaan HX-hankkeeseen verrattuna.

  https://science.energy.gov/nbl/cert...ium-certified-reference-materials-price-list/
  http://blog.nuclearsecrecy.com/2013/05/17/the-price-of-the-manhattan-project/
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
  Deeiii ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 8. jalmari

  jalmari Alikersantti

  Liittynyt:
  02.02.2015
  Viestejä:
  67
  Tykkäykset:
  65
  Pisteet:
  6
  CSC järjesti taannoin tilaisuuden, jossa lapset saivat Heurekassa rakentaa Sisusen, eli "pienen" supertietokoneen. Teholtaan se vastasi kymmenen vuoden takaista parasta saatavilla olevaa supertietokonetta ja hintaa tänään muutamia tonneja. Siinä taisi olla kymmenkunta Intelin NUC yksikköä ja se hyödynsi rinnakkaislaskentaa. Nykyään ei laskentateho tuottane ongelmia, koska on näitä ennenkin onnistuttu simuloimaan.

  USA:n National Ignition Facility on aikanaan perustettu tällaista testaamista varten, kun ydinkoekiellon myötä käytännön testit lopetettiin. On siellä toki paljon muun muassa fuusiotutkimusta tehty myös vuosien varrella, mutta nyt NIF on palaamassa juurilleen:

  "NIF has returned to materials studies. Experiments beginning in 2015 FY have used plutonium targets, with a schedule containing 10 to 12 shots for 2015, and as many as 120 over the next 10 years. Plutonium shots simulate the compression of the primary in a nuclear bomb by high explosives, which has not seen direct testing since the Comprehensive Test Ban. Tiny amounts of plutonium are used in these tests, ranging from less than a milligram to 10 milligrams."
  https://en.wikipedia.org/wiki/National_Ignition_Facility
   
  Talvela tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu