Taistelijan vesi.

Sinällään taistelijan mukanaan kuljettaman veden järjestelyt ovat oma ongelmansa. Juomarakot ym., jotka ovat lyhytkestoisella ja intensiivisellä tehtävällä erittäin hyvä ratkaisu, ovat pitkäkestoisessa, maastoon tukeutuvassa toiminnassa aikamoinen riski. Ainakin kunnon puhdistamisen kestäviä pulloja / astioita pitää olla paljon välittömästi saatavilla.

Kyllä. Itse olen miettinyt samaa. Rakot ovat todella hyviä käyttää, kunhan ne saa letkustoineen päivien päätteeksi pestyinä ja ilmastoituna kuivumaan. Mutta hivenen epäilyttää niiden käyttö pidemmässä hommassa, missä niiden huoltoon ei jäisi aikaa ja mahdollisuuksia. Eikös niissä periaatteessakin ole mahdollisuus leväkasvustojen kehittymiseen? Puhumattakaan kun joku irtoroska tms jää jonnekkin letkunmutkaan muhimaan kosteaan ja tunkkaiseen tilaan? Ei kuulosta hyvältä omaan korvaan. Pulloja on helppo huuhdella ja kuivattaa sekä säilyttää kuivana korkki auki.

Siksi luotan Koposen tavoin pulloihin. Kaksi litraa menee tetsarissa pullotettuna, rinkassa vielä toiset kaksi tai kolme lisää. Kaikki jenkkiarmeijan litraisia kenttäpulloja eli voi suoraan heittää aina varsinaiseen kenttäpullon taskuun uuden pullon vanhan tyhjennyttyä ilman että täytyy alkaa kaatamaan nestettä astiasta toiseen. Sitten on vielä nuo puhdistustabletit, suodattimet ja keittimet vielä päälle "uuden veden tekemistä" ajatellen.
 
Ylellä testattiin itsepullotetun hanaveden bakteeripitoisuutta, bakteerikantaa ja pullon käyttötapoja. Likaisessa pullossa viikonkin seissyt vesi ei olisi aiheuttanut oireita.

http://yle.fi/uutiset/3-9395541

laboratorio tutki myös, paljonko koepullojen vedestä ja suukappaleen ulkopinnasta löytyy ihmisen iholta peräisin olevia bakteereja ja yleistä likaantumista kuvaavia koliformisia bakteereja tai ulosteperäisiä E.coli-bakteereja.

Mistään koepullosta ei noita bakteereja löytynyt, sisältä tai ulkoa, vaikka suukappaleet näyttivät jo rähmäisiltä ja tuoksahtivat ummehtuneelle.

Niinpä koetta jatkettiin vielä pesemättömällä pullolla seisottamalla sitä suljettuna päivänvalossa.

Seisoneen veden bakteerimäärä kasvoi viikossa moninkertaiseksi, ja veden laatu ponnahti kauas myyntiin pullotettavan veden . Bakteerimäärä oli 7500 kertaa suurempi kuin pullotusvaiheessa sallitaan.

Mitä pullotestistä voi oppia?
Ylen pullotestissä ei tarttunut haitallisia pöpöjä haaviin. Kun bakteerit ovat tuttuja ja turvalliseksi tiedettyjä, niiden suurikaan määrä ei ole ongelma – edes vedessä.

Jos veteen kuitenkin pääsee jostain sairastumisia aiheuttavia bakteereita tai norovirus, niitä ei tarvita millilitraan kuin muutama kappale, ja juoja voi saada taudin.
 
Meillä puolison kanssa kulkiessa yksi tällainen Lifestraw repussa hätävarana 1-3 hengen perheen kesken käytettäväksi jos vesihuolto retkellä alkaa jostain syystä tökkiä. http://www.vestergaard.com/our-products/lifestraw/
Ei ole tarvinnut turvautua, heräte hankintaan tuli Lapin vaelluksella keitettyä maasta talteen otettua sadevettä särppiessä kun vettä kului yli arvioidun poikkeuksellisen kuumalla säällä. Varmaan hankintalistalle menee vielä toinenkin kunhan varustebudjetissa taas ylijäämää.
 
Back
Top