Talvisota

11.3.

Kannas


Neuvostojoukot aloittavat ankaran tykistötulen tukemana hyökkäyksen Vuoksen yli. Vihollinen pääsee myös Viipurin esikaupunkeihin. Viiden vaunun panssarikärki saavuttaa illansuussa Tammisuon aseman. Vaunuista tuhotaan yöllä kolme.

Kello 14.45 syntyy Vasikkasaaresta luoteeseen 500 metrin sisäänmurto, jota rajoitetaan.

Suomalaiset luopuvat yöllä ankarien taistelujen jälkeen Vitsaaresta Vuosalmella.

Rannikkoryhmän joukot vetäytyvät uuteen asemaan Vilajoella.

Talin–Portinhoikan alueella puna-armeija murtautuu panssareiden tukemana Portinhoikan tienhaara-alueelle. Puolustautuva suomalaisrykmentti on äärimmäisen väsynyt ja kärsinyt suuria tappioita. Kollaalla JR 69:n voimat eivät enää riitä etummaisten tukikohtien takaisinvaltaamiseen, mutta Kollaa ei vieläkään murru.

Lentolaivue 26:ssa palveleva italialainen vapaaehtoinen ylikersantti Diego Manzochi saa surmansa pakkolaskussa Iitissä.

Muuta

Neuvotteluvaltuuskunta kokoontuu Moskovan Kremlissä kolmannen kerran kello 18.

Suomen lehdistö julkaisee ulkoministeriön tiedotteen, jossa kerrotaan ensimmäisen kerran Suomen ja Neuvostoliiton käyneen rauhanneuvotteluja Moskovassa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa 13 jäsentä äänestää rauhanehtojen hyväksymisen puolesta ja 4 vastaan. Vastaan äänestävät Isänmaallisen Kansanrintaman Kares, maalaisliiton Kekkonen ja Kämäräinen sekä sosialidemokraattien Komu. Suomen lehdistö pela hyvin, ja kertoo rauhanneuvotteluista ensimmäiostä kertaa, mutta uutinen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan suostumisesta Neuvostoliiton rauhanehtoihin vuotaa ruotsalaisiin iltapäivälehtiin.

Tieto uutisvuodosta ehtii salamavauhtia Moskovaan: Neuvostoliitto ei näe enää mitään syytä Suomea koskeviin myönnytyksiin.
 
12.3.

Karjalan kannaksella käydään kovia taisteluja Viipurin koillis- ja eteläpuolella. Viipuria puolustavat joukot vetäytyvät puoleenyöhön mennessä Patterinmäen asemiin.

Neuvostojoukot saavat noin kilometrin syvyisen murron Kollaalla, jossa Taisteluosasto Hainin päivittäiset tappiot ovat noin sata miestä. Vihollisen päivätappiot ovat kiivaimpina päivinä yli 2 000 miestä. Kollaanjoki-linjasta päätetään luopua.

Noin 50 neuvostopanssaria ajaa Vuoksen yli mantereelle ja kärsii tappioita tykistötulessa.

Vuosalmella eversti Hersalon johtama 21. Divisioona ryhtyy vastahyökkäykseen. III Armeijakunnan komentaja, kenraalimajuri Talvela tekee päätöksen joukkojen vetämiseksi taaksepäin Vuosalmella aseleponeuvottelujen vuoksi. Takana oleva tukilinja miehitetään kuitenkin illalla.

Turengin ja Harvialan välisellä rataosuudella tapahtuu tuhoisa onnettomuus. Kuormastokomppaniaa kuljettanut sotilasjuna törmää pikajunaan. Kaikki komppanian 4 upseeria ja noin 30 sotilasta kuolevat ja 40 loukkaantuu.

Muuta

Aamulla kello 9 tasavallan presidentti Kyösti Kallio allekirjoittaa avoimen neuvotteluvaltuuden Moskovan rauhanvaltuuskunnalle. Kallio lausuu valtakirjaa allekirjoittaessaan: ”Tämä on kamalin asiakirja, jonka olen koskaan allekirjoittanut. Kuivukoon käteni, joka on pakotettu tällaisen paperin allekirjoittamaan.” (Kallion käsi halvaantuukin pian sairaskohtauksen yhteydessä)

Ruotsi ilmoittaa suostuvansa aloittamaan neuvottelut puolustusliitosta Suomen kanssa. Tanner halusi, että tässä uutisessa puolustusliitosta todettaisiin asian tulevan ”nopeasti harkittavaksi”. Ruotsi poistaa uutisesta sanan ”nopeasti”.

Rauhanneuvotteluvaltuuskunnat kokoontuvat kahdesti Moskovan Kremlissä, mutta Neuvostoliiton ehtoihin ei tule muutoksia. Kello 22 alkanut kokous jatkuu yli puolen yön.
 
13.3.1940

Rauha klo 11

Talvisotaa koskeva rauhansopimus allekirjoitetaan Moskovan Kremlissä aamuyöllä kello 01 Suomen aikaa.

Neuvostokoneet pommittavat aamupäivällä Rovaniemeä ja Kemijärveä.

Helsingistä lähtee viimeinen lapsia Ruotsiin kuljettava juna vain pari tuntia ennen kuin saadaan tieto rauhansopimuksen solmimisesta.

Rauhansopimus astuu voimaan kaikilla rintamilla klo 11.

Taipaleen ja Vuosalmen rintamaosuuksilla suomalaisten torjuntavoittoihin olennaisesti vaikuttanut oma tykistömme vaikenee ankarien taistelujen tauotessa klo 11.

Rauha keskeyttää suomalaisen 12. Divisioonan vastahyökkäyksen Kollaalla.

Asemasodaksi juuttuneet taistelut Suomussalmen suunnassa Juntusrannassa päättyvät vihollisen rajuun tuli-iskuun Kellojoen asemista klo 11.

Korpimailla tappelu jatkuu

Ryhmä Talvelan eteläisen sivustan erämaa-alueella taistelut jatkuvat koko päivän. Kumpikaan osapuoli ei kykene toimittamaan ajoissa tietoa rauhasta joukoilleen.

Vihollispataljoona pyrkii kiertämään Saijalla Osasto Roinisen selustaan. Taisteluissa suomalaiset saartavat koko neuvostopataljoonan. Saijassa jatkuu laukaustenvaihto vielä tulitauon jälkeen klo 14:ään saakka.

Ulkoministeri Tanner pitää radiossa puheen klo 12, missä hän selostaa solmittua sopimusta ja rauhaan johtaneita syitä. Tanner ylistää Suomen armeijan ja kotirintaman kestävyyttä kamppailussa, jota Suomi joutui käymään yksin.

Ulkoministeri moittii pohjoisia naapurimaita, jotka puolueettomuuteensa vedoten ovat torjuneet kaikki avunpyynnöt ja estäneet samalla liittoutuneiden avuntarjousten hyväksymisen. Ilman apua Suomi ei enää voinut jatkaa taistelua, joten hallitukselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pyrkiä rauhaan. Rauhanehtojen ankaruudesta ja tuskallisista alueluovutuksista huolimatta Suomi on ulkoministeri Tannerin mielestä onnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan: ”Maan itsemääräämisoikeus on säilynyt koskemattomana”.

Suomen lippu lasketaan Viipurin linnan tornin salosta klo 15.40. Talvisota päättyy.

Raskaiden rauhanehtojen mukaan Suomi joutuu luovuttamaan sen kimppuun sotaa julistamatta hyökänneelle Neuvostoliitolle Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet. Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit liitetään Neuvostoliittoon. Suurin osa Sallasta joutuu Neuvostoliitolle, jolle vuokrataan myös Hanko 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Kaikkiaan luovutettava alue on 35 000 neliökilometriä. Neuvostoliitolle luovutettava alue on kymmenesosa maamme pinta-alasta.

Kotinsa menettää lähes 430 000 karjalaista, joka on 12 prosenttia maan väkiluvusta.

New York Herald Tribunen mielestä Moskovan rauha on osoitus demokraattisten valtioiden kyvyttömyydestä auttaa pientä vapautta rakastavaa kansaa. Erityisesti lehti kohdistaa syytöksensä Yhdysvaltain kongressille, jonka hitaus ja epäröinti vaikeuttivat avun toimittamista taistelevalle Suomelle.

Suomalaisten tappiot ovat 21 396 kaatunutta, 1 434 kadonnutta ja 43 557 haavoittunutta.

Talvisodassa ehtii olla lottatyössä mukana 84 000 naista. Suurin osa heistä on muonituslottia, osa toimi rintamalla. 64 lottaa menettää henkensä työnsä ääressä.

Vihollisen menetykset ovat 200 000 kaatuneina ja 600 000 haavoittuneina.
 
Aseet vaikenevat. Viimeisenä joukko-osastona Taipaleesta poistuu III/JR21, joka piti Terenttilää viimeiset päivät. Pataljoona jättää Taipaleen 15.3. Yksi sen hiukan ennen rauhaa kaatuneista sotureista (Erik "Erkki" Kujala) ikuistetaan naapurilohkolla sotineen runoilija-komppanianpäällikön toimesta runoon Kaivo.

901152.jpg



Kaivo

Talvipäivä puolessa on vasta,
hyökkäystä ei, vain tykkitulta:
viuhuu sirpaleet ja roiskuu multa.
Alla maan on niin tyyntä, kodikasta;
Haavoissaan vain joku hiljaa huokaa:
Veljet, vesitilkka tuokaa---.

Korsun yllä tykkien soi jyry,
Kaivotietä pyyhkii luotipyry
Päivin sekä öin, ja polun päässä
Kaivon partaalla on verta jäässä---
Kaivon luona luoti tapas monta
liian janoista ja maltitonta.
Janoos älä täällä vettä pyydä,
astiaas vain lunta syydä,
sitäkään jos löydät enään maasta---
niin sen peittää pirstat sekä, savu, saasta.
Iltaan kestä vain, niin lääkkeen saavat
Kurkut kuivat, vihlovaiset haavat
Haavoissaan vain joku hiljaa huokaa:
Veljet, vesitilkka tuokaa---.

Lähtee mies, kun vettä pyytää veikko,
Tuskissaan huojuva ja heikko,
Lähtee, koska veljellä on jano,
Enempää ei mieti eikä sano.
Käteensä hän sieppaa vesikannun,
Juoksee yli myllerretyn mannun,
Häipyy sekaan viuhunan ja tuiskeen
Kuullen korvissaan vain avunkuiskeen.
Tykit jyskyttävät korsunsuuta,
Viipyy vesimies---ei muuta.
Haavoissaan vain joku hiljaa huokaa:
Veljet, vesitilkka tuokaa---.

Päivä hämärtyy, ja vihdoin kuullaan
Kaivon partaall` mies on suullaan,
Verta valunut on kaivoon, josta
yksikään ei enään vettä nosta.
Verta pulpahtavat suonet lähteen
verta valuvaiseen iltatähteen.
Haavoissaan vain joku hiljaa huokaa:
Veljet, vesitilkka tuokaa---.


Yrjö Jylhä, 1940

Killi+006.jpg


Kuvan lähde:

http://historianhavinaa.blogspot.fi/2011/08/erik-erkki-kujalan-asevelihenki.html
 
Ääninauhoja:

Autenttinen helmikuun Taipaleesta, jos nyt ei aivan etummaisessa montussa tehty: Pekka Tiilikainen käy haastattelemassa rentoja panssarintorjuntamiehiä:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/30/tykkien-jysketta-talvisodan-taipaleella

Suomen Sotaveteraaniliiton Facebook-sivulta löytyy muiden muassa ääninauha, jossa ritari Aarne Ahola muistelee talvisodan päättymistä 13.3.1940. Nauhoitus on tehty lokakuussa 1989 talvisodan 50v. juhlallisuuksia varten.

https://www.facebook.com/sotaveteraaniliitto?fref=nf
 
Kiitos Vonka näistä Talvisodan koosteitasi!
Hyvää kertausta tällaiselle "vanhalle" ja varmaan ainakin jotain uutta nuorille. :)
 
Kuunneltavissa!

Ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäsky luettiin radiossa talvisodan päätyttyä ja vuorokauden vaihtuessa 14. maaliskuuta 1940.

Päiväkäskyn lukijana toimii Lauri Vennola ja ruotsinkielisen puheen lukijana Christoffer Schildt. Radiokuuluttaja oli vuorossa Ebba Lilius. Äänite on saatu Norjan kansalliskirjaston kautta Ylen arkiston kokoelmaan helmikuussa 2016. Alkuperäinen ohjelma on äänitetty vuoden 1940 radiolähetyksestä pikalevylle, josta se on kopioitu nauhalle.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/11/mannerheimin-paivakasky-talvisodan-paatyttya
 
Kuunneltavissa!

Ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäsky luettiin radiossa talvisodan päätyttyä ja vuorokauden vaihtuessa 14. maaliskuuta 1940.

Päiväkäskyn lukijana toimii Lauri Vennola ja ruotsinkielisen puheen lukijana Christoffer Schildt. Radiokuuluttaja oli vuorossa Ebba Lilius. Äänite on saatu Norjan kansalliskirjaston kautta Ylen arkiston kokoelmaan helmikuussa 2016. Alkuperäinen ohjelma on äänitetty vuoden 1940 radiolähetyksestä pikalevylle, josta se on kopioitu nauhalle.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/11/mannerheimin-paivakasky-talvisodan-paatyttya



Talvisota Venäläissilmin Osa 1

Talvisota Venäläissilmin Osa 2
 
Viimeksi muokattu:
Olen joskus nähnyt nuo "Venäläissilmin" videot aikaisemminkin, mutta aina siinä jotain uutta löytää.
Mielenkiintoista muuten, että filmin venäläiset tekijät ovat käyttäneet musiikkina mm. Sibeliusta....

Ja tosiaan Vonkalle myöhäinen kiitos ansiokkaasta uutisoinnista.
 
Veteraanin haastattelu,

Lahtelainen sotaveteraani Jouko Eräkorpi ei ole katkera, vaikka nuoruuden parhaat vuodet jäivät rintamalle.

Vuoden 1939 heinäkuussa Eräkorpi oli juuri 18 vuotta täyttänyt nuorukainen Terijoelta. Hän ei ehtinyt kauaa nauttia täysi-ikäisyydestään, sillä talvisota syttyi saman vuoden marraskuussa.

Nyt 94-vuotias Jouko Eräkorpi ja 87-vuotias Milja-vaimo pärjäävät kotonaan vielä erinomaisesti.

Lahden sotaveteraanipiiri juhlii 50-vuotisjuhlaansa sunnuntaina Lahden upseerikerholla.


http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2272124
 
Perskuta ko olis ollu KP, niin olisin ollut aamulla setelit ojossa oven takana kun putiikki aukeaa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top