Turvallisuuspoliittinen ympäristö elää

UK + Pohjoismaat + Baltit + Puola = "Mini-NATO". Lähtisittekö mukaan? ;)

Lainaus artikkelista:

And yet — as I noted in a report last year for a Washington think-tank — the combined GDP of the five Nordic states, Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden, plus the three Baltic states and Poland, is bigger than Russia’s. These nine countries alone have combined defence spending that amounts to half of Russia’s.

With British help on cyber warfare, intelligence and nuclear weapons, they could create a Nordic-Baltic-Polish mini-Nato that would be more than a military match for Russia.

--

Alkuperäinen artikkeli:

Why 2017 is the most dangerous year for Britain since the Cold War: With the US and France both set to be run by Putin acolytes, it will fall to us to defend the Baltic states if Russia strikes. Yet we've cut our military to the bone...
  • Nato has been fundamentally undermined by Trump’s victory in the US
  • For him, Europe’s local security worries are no longer America’s concern
  • While we and other European countries have been cutting back, Russia has been re-arming fast
  • A full-on cyber attack from Russia could also see public services coming to a halt

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4071968/Why-2017-dangerous-year-Britain-Cold-War-France-set-run-Putin-acolytes-fall-defend-Baltic-states-Russia-strikes-ve-cut-military-bone.html

Minua kiinnostaa paljonkin, toki siis sekin että Yhdysvallat olisi myös mukana kuten nyt.
Tämä on se historiallisesti vuosisatoja toisiinsa kytkettynä ollut joukko kansoja, Pohjanmeren-Itämeren akseli.
 
Minua kiinnostaa paljonkin, toki siis sekin että Yhdysvallat olisi myös mukana kuten nyt.
Tämä on se historiallisesti vuosisatoja toisiinsa kytkettynä ollut joukko kansoja, Pohjanmeren-Itämeren akseli.

5 reformeerattua, 1 itsenäinen kirkko, 2 paavinuskoista ja yksi pakanamaa. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo olisi.
 
5 reformeerattua, 1 itsenäinen kirkko, 2 paavinuskoista ja yksi pakanamaa. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo olisi.

Kirkkohan se suurin sekoittaja näiden väleissä on ollutkin mutta silti ei ole yhteyksiä täysin katkonut koska kauppa on ollut pääosin aina vilkasta ja sille on taas edellytyksiä.
 
Tappo-raiskaus perseilyllä on aivan hieno homma.

Onneksi tätä harrastetaan "oikeissa maissa"...
 
Liimatainen: "Tämä takaa levolliset yöunet: Terrorismin uhka kasvaa, uusia sotia voi syttyä, Venäjä jatkaa aggressioita." http://yle.fi/uutiset/3-9406466
 
Voisiko Suomi hyötyä Ruotsista tositilanteessa? Sotilasstrategi: Kaikki kilpistyy yhteen kysymykseen
Arno Rydman
3 tuntia ja 10 minuuttia sitten
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen ja turvallisuuden parantaminen konkreettisella tavalla tositilanteessa on kaksijakoinen asia.

  • 52d7a5add385a2ef5ce4be1723885c1ff91515cb4645d16d9fbb4adb9aa0c69c

    Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö seurasivat maavoimien vaikuttamisharjoitusta Rovajärven ampuma-alueella marraskuussa.

    (Lehtikuva/Jouni Porsanger)
Suomen ja Ruotsin syventyvä puolustusyhteistyö parantaa maiden turvallisuutta konkreettisella tavalla kriisitilanteessa tai konfliktissa, jos luodaan yhteinen päätöksentekovalmius, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Oscar Lassenius.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi tammikuun alussa Sälenin turvallisuuskonferenssissa haluavansa syventää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa edelleen. Hultqvistin mukaan yhteistyö Suomen kanssa on tärkeä osa Ruotsin puolustuspoliittista ratkaisua vuodesta 2020 eteenpäin. Suomen ja Ruotsin välistä puolustusliittoa ei kuitenkaan ole ministerin mukaan tulossa.

Voiko yhteistyö parantaa turvallisuutta konkreettisesti tositilanteessa, jos varsinaista puolustusliittoa ei solmita?

– Siihen voi vastata, että kyllä ja ei. Kyllä-vastaus perustuu siihen, että puolustusyhteistyön syventämisen osalta pystytään järjestämään asiat niin, että meillä on yhteinen päätöksentekovalmius ja yhteiskäytössä omia joukkoja, joita myös käytetään tositilanteessa, Lassenius sanoo Verkkouutisille.

– Ei-vastaus perustuu siihen, että ei pystytä järjestämään yhteistä päätöksentekoa eikä siitä saatuja hyötyjä. Sitä ei voi ottaa irti kokonaisuudesta, kun nyt yhdessä harjoitellaan, suunnitellaan ja valmistaudutaan.

Suomi ja Ruotsi päättivät 2015 keväällä syventää yhteistyötään siten, että voitaisiin toimia yhdessä myös rauhanajan ulkopuolella.

Lasseniuksen mukaan tositilanne voi tarkoittaa alueloukkausta, pienempää sotilaallista yhteenottoa tai laajempaa kokonaisuutta.

– Kaikki kilpistyy siihen, miten nämä suunnitelmat ja niiden toimeenpano saadaan tehtyä ennen potentiaalista kriisiä ja siihen, miten hyvin Suomi ja Ruotsi pystyvät yhdessä päättämään tositilanteessa.

Lassenius korostaa, että niin sanotusta kovasta turvallisuudesta vastaa sekä Suomessa että Ruotsissa puolustusvoimat.

Hän kertoo puolustusvoimien kykenevän tuottamaan resurssien ja kykyjen puitteissa kovaa turvallisuutta. Yksi esimerkki kovasta turvallisuudesta on yhteinen laivasto-osasto.

– Erillisenä kysymyksenä on arviot siitä, paljonko ja mitä tarvitaan tai mikä korvaa jonkin puutteen.

Ruotsi uudistaa puolustuspolitiikkaansa parhaillaan ja on käynnistänyt laajan selvitystyön, joka perustuu kolmeen kokonaisuuteen: maanpuolustuksen kokonaisuuteen liittyvät asiat, kansallisen puolustuksen palauttaminen ja kansainvälinen yhteistyö.

Suomella ja Ruotsilla on jo ennestään laajaa puolustusyhteistyötä maa-, meri- ja ilmavoimien kesken erilaisissa yhteistoimintaharjoituksissa. Yhteistyön syventymisen tarkoituksena on perustaa yhteisiä joukkoja ja lisätä niiden yhteisharjoituksia.

– Nyt on tarkoitus laajentaa yhteistyötä ja sen eri muotoja.

Suomen ja Ruotsin yhteistyössä kaavaillaan muun muassa yhteisiä meri- ja ilmavoimien osastoja ja tukikohtia. Lisäksi maavoimien on tarkoitus luoda prikaatikehys eli kyky toimia prikaatin kokoisena toimijana yhdessä.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Suomi Ruotsi yhteistyo-60410
 
“People who want to believe that a war in Europe is not possible might be in for a surprise. We have to acknowledge great power politics; we can’t pretend that they are gone.”
"Ihmiset, jotka haluavat uskoa, että sota Euroopassa ei ole mahdollista saattaa olla yllätys. Meidän on tunnustettava suurpolitiikkaa; Emme voi teeskennellä, että ne ovat menneet. "

https://foreignpolicy.com/2017/01/2...g-to-have-to-give-up-rights-for-our-security/
 
Natolla vai ilman?

Theresa May tapaa Trumpin – "Venäjään suhtauduttava lujasti"

....
Neuvottelut Britannian Mayn kanssa tuovat Trumpin agendalle maailmanpoliittiset kysymykset, kuten suhtaumisen Venäjään ja sen naapurimaihin. May sanoi heti Yhdysvaltoihin saavuttuaan, että suhteita pitää kehittää.

– Meidän täytyy suhtautua Venäjään lujasti ja meidän täytyy rakentaa suhteita, järjestelmiä ja prosesseja siten, että ne tekevät yhteistyöstä konflikteja haluttavamman vaihtoehdon. Krimin laittoman miehityksen jälkeen meidän on annettava vakuutus Venäjän naapurimaille siitä, että heidän turvallisuuttaan ei aseteta kyseenalaiseksi, May sanoi.
http://m.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/ar...mpin-ensimmaisena-valkoisessa-talossa/6286498
 
Norjassa uskalletaan puhua vaikuttamisyrityskistä avoimesti. Voi kuin meilläkin osattaisiin... sillä täällä niitä varmasti on.

http://yle.fi/uutiset/3-9429429

Norjan poliisi: Venäjän tiedustelupalvelu yritti vaikuttaa Nobel-komiteaan
Norjan poliisi huolissaan myös Venäjän Suomeen kohdistamasta trollauksesta.

28.1.2017 klo 09:30päivitetty 28.1.2017 klo 13:50
13-3-9429433.jpg

Nobel-komitean puheenjohtaja Olav Njølstad.Heiko Junge / EPA
451
Norjan poliisin turvallisuuspalvelu PST vahvistaa, että Venäjän tiedustelupalveluilla oli vuonna 2015 operaatio, joka pyrki vaikuttamaan Nobel-komitean päätöksentekoon. Asiasta kertoo

.

Tapahtumat alkoivat, kun venäläisille uutiskanaville ja blogisivustoille ilmestyi uutinen, jonka mukaan Ukrainan parlamentin puhemies Vladimir Groisman olisi lähettänyt kirjeen Yhdysvaltain Oslon-suurlähetystöön.

Kirjeessä ukrainalaiset kiittävät yhdysvaltalaisia diplomaatteja siitä, että he ovat varmistaneet jo kahden Nobel-komitean jäsenen tuen Ukrainan presidentille Petro Porošenkolle. Kirjeessä kuitenkin todetaan, ettei tämä vielä riitä siihen, "mistä oli sovittu". Porošenko oli ehdolla palkinnonsaajaksi.

– On hyvin tärkeää, että herra Porošenko saa vakuudet siitä, että hän saa vuoden 2015 [rauhan]palkinnon, kirjeessä sanotaan.

Kirje sai paljon huomiota ja mm. Venäjän hallitusta hyvin lähellä oleva Sputnik-kanava kyseli, painostaako USA Nobel-komiteaa antamaan palkinnon Porošenkolle?

Merkkejä väärennyksestä
Ukrainan johto kiisti heti jyrkin sanoin, että se olisi lähettänyt kyseistä kirjettä. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö epäilee, että kirje on väärennös.

Nobel-komitean pääsihteeri Olav Njølstad pohtii, mikä on mahtanut olla väärennöksen tekijöiden mielessä.

– Voidaan ajatella, että he jotka laativat kirjeen, halusivat liata mahdollisen palkinnonsaajan maineen siten, että palkinto näyttäisi "ostetulta". Ehkä he halusivat saada Nobel-komitean huonoon valoon. Tai molempia.

Kaksi viikkoa kirjeen julkitulon jälkeen Venäjän Oslon-suurlähtystöstä otettiin yhteyttä Nobel-komiteaan ja pyydettiin tapaamista. Kaksi henkilöä lähetystöstä tuli tapaamaan pääsihteeri Olav Njølstadia ja tutkimusjohtaja Asle Tojea.

Njølstad kertoo NRK:lle, että tapaamisessa oli absurdi tunnelma. Norjalaiset epäilivät jo tuolloin, että kyseessä oli Venäjän vaikuttamisyritys. He kysyivät venäläisiltä, tiesivätkö nämä mitään kirjeestä. Nämä kiistivät hymyillen.

Norjan poliisin turvallisuuspalvelun mukaan toinen venäläismiehistä paljastui venäläisen tiedustelupalvelun edustajaksi, joka vain väitti olleensa diplomaatti.

Venäjä: vainoharhaisuutta
Venäjä kiistää tiukasti norjalaisten väitteet. Venäjän suurlähestystö on lähettänyt Nobel-komitealle kirjallisen vastineen, jossa Norjan epäilyksiä kuvataan "vainoharhaisuudeksi".

Kyseessä oli Venäjän mukaan normaali diplomaattinen työ.

Norjassa Venäjän vaikutusyrityksistä ollaan kuitenkin huolissaan.

Norjan puolustusvoimien korkeakoulun informaatio-operaatioiden asiantuntija Geir Hågen Karslen ottaa esimerkiksi Venäjän vaikutusyritykset Suomeen.

– Venäläisten "trollitehtaiden" nettihyökkäykset ovat niin laajoja, että puolustusministeriö on antanut varoituksen Venäjän informaatiosodankäynnistä Suomea vastaan. Aggressiiviset nettihyökkäykset mainitsee ministeri, joka puhuu suhteista Venäjään, kertoo Karlsen.

Vuoden 2015 rauhanpalkinto myönnettiin Tunisian rauhankehityksen taustavoimille.

Lähde: Tass
 
Prikaatinkenraali HS:ssä: ”Suomi on niemi, joka venäläisessä geopoliittisessa ajattelussa kuuluu Venäjän etupiiriin”

Prikaatinkenraali evp Lauri Kiianlinna korostaa maavoimien varustamisen tärkeyttä mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

–Jotkut vertaavat Suomea saareen sillä perusteella, että ulkomaankauppamme kulkee pääosin meritse. Suomi ei kuitenkaan ole saari, vaan niemi, joka venäläisessä geopoliittisessa ajattelussa kuuluu Venäjän etupiiriin. Yhteistä maarajaa tällä ”saarella” on Venäjän kanssa 1 230 kilometriä. Esimerkiksi Ruotsilla ei tällaista maarajaa ole laisinkaan, hän kirjoittaa.

Kiianlinnan mukaan Itämeren alueen tilanne on muuttunut perusteellisesti ja Suomi on tilanteessa ”aika yksin”.

–Suomi on EU:n jäsenmaana osa läntistä puolustusyhteisöä. Puolustuksemme painopiste on maa-alueen kohteiden puolustamisessa – siellä, missä ihmiset elävät. Tässä maamme on aika yksin, eikä Naton jäsenyys toisi juurikaan maavoimien joukkoja avuksemme. Maavoimien materiaali vanhenee. Maavoimia, joiden varuskuntiin niiden valmius perustuu, on supistettu rajusti. Varustaminen on pahasti kesken, hän kommentoi.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/21...oka-venalaisessa-geopoliittisessa-ajattelussa
 

Lainaus mielipidekirjoituksen ydinkohdasta:

"Neuvostoliitolla liittolaisineen oli kylmän sodan päättyessä Itämerellä 530 taistelualusta, Venäjällä oli vuonna 2015 44 alusta. Itämeren Nato-mailla sekä Ruotsilla ja Suomella oli vuonna 2015 186 taistelualusta. Luvussa ei ole huomioitu Ruotsin, Tanskan ja Saksan Itämeren ulkopuolella toimivia aluksia, mutta ei myöskään Itämerellä toimivia Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian, Hollannin ja Ranskan aluksia."
 
Aika raju linjanveto Puolustusvoimilta.

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa
Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä eri tavoin kuin aiemmin.

31.1.2017 klo 12:00päivitetty 31.1.2017 klo 12:32
13-3-9083437.jpg

Jyrki Lyytikkä / Yle

Venäjän toimet Ukrainassa ja kiristyneet välit EU:n kanssa ovat saaneet Suomessa aikaan pohdinnan, pitäisikö Suomen rajoittaa tai jopa estää pääsy tiettyihin valtion virkoihin niiltä henkilöiltä, joilla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Suomessa on jo vuosia mietitty kaksoiskansalaisuuskysymystä, mutta lakihanke on edennyt verkkaisesti. Lakiuudistus on parhaillaan työn alla valtiovarainministeriössä.

Puolustusvoimissa oma käytäntö
Puolustusvoimat ei ole jäänyt odottamaan lakimuutosta, vaan on ottanut käyttöön omat säännöt ja toimintatavat Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisia kohtaan.

Jokaiselle Puolustusvoimiin töihin tulevalle tehdään turvallisuusselvitys. Jos siinä on käynyt ilmi henkilön Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus, häntä ei ole otettu töihin Puolustusvoimiin. Näin on toimittu jo jonkin aikaa.

Kaksoiskansalaisuus paljastui turvallisuusselvityksessä
Puolustusvoimat teki muutamia kuukausia sitten turvallisuusselvityksen henkilölle, jonka piti käyttää työssään Puolustusvoimien tietojärjestelmää, jossa on henkilökuntaa koskevia tietoja.

Turvallisuusselvityksessä paljastui työntekijän Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus. Tämän jälkeen häntä ei päästetty työtehtävään, joka oli hänelle jo aiemmin suunniteltu.

Yle sai nähtäväksi salaisen ohjeistuksen
Yksittäisten tapausten lisäksi Puolustusvoimissa on Ylen saamien tietojen mukaan alettu rajoittaa varusmiespalvelukseen tulevien Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisten toimintaa.

Yle sai nähtäväksi Puolustusvoimien hiljattain antaman salaisen ohjeistuksen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavien varusmiesten koulutusta muutetaan. Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisia ei enää kouluteta sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Aiemmin tällaista linjausta ei varusmiespalveluksessa ole ollut.

http://yle.fi/uutiset/3-9433295
 
Samaa linjaa lisää:

Jussi Niinistö: Vihreiden miesten mentävä aukko laissa tukitaan pikatahtia
Juha-Pekka Tikka
1 tunti ja 16 minuuttia sitten (päivitetty 1 tunti ja 12 minuuttia sitten)
Suomi valmistelee lakimuutokset tunnuksettomaan sotilaalliseen uhkaan vastaamiseksi alueloukkaustilanteessa.

  • 72252764afb7dc6df35831a831cf4b9ebcb0ddce82a18d7abd2588af255703d5

    Jussi Niinistö.

    (Lehtikuva/Emmi Korhonen)
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoittaa sivuillaan niin sanottujen vihreiden miesten mentävän aukon tukkimisesta.

– Viime vuosien kriisit, joihin on liittynyt asevoiman käyttöä, ovat tapahtuneet yllättävästi ja nopean tilannekehityksen jälkeen. Aseellisissa konflikteissa on käytetty myös tunnuksettomia, mutta selvästi järjestäytyneitä sotilaallisia toimijoita, ”pieniä vihreitä miehiä”, Jussi Niinistö toteaa.

Hän kertoo asettaneensa hankkeen, jonka tehtävänä on valmistella ehdotukset lainsäädäntömuutoksista, jotka ovat tarpeen tunnuksettomaan sotilaalliseen uhkaan vastaamiseksi alueloukkaustilanteessa koko Suomen alueella.

– Nykylainsäädännössä on vihreiden miesten mentävä aukko. Tällä hetkellä ei ole olemassa riittävää laillista pohjaa, jolla voidaan sotilaallisesti vastata myös sellaisen valtiotoimijan aiheuttamaan uhkaan, joka ei noudata kansainvälisen oikeuden periaatteita. Eli sellaisen joukon sotilaalliseen toimintaan, joka ei kanna selkeästi toisen valtion asevoimien tunnuksia.

– Hankkeen tavoitteena on saattaa Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan kattavammin muuttunutta tilannetta.

Jussi Niinistön mukaan ehdotukset säädösmuutoksiksi pyritään saamaan eduskunnan käsittelyyn vielä kevätistuntokaudella 2017.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tunnuksettomat jussi niinisto-60920
 
Aika raju linjanveto Puolustusvoimilta.

http://yle.fi/uutiset/3-9433295

Tuossa oltiin vähän pakkoraossa. Kun Venäjä muuttaa muutenkin kyseenalaista lainsäädäntöään suuntaan jossa se vaatii kansalaisiltaan maanpuolustuksellisia velvoitteita maanpetturuuden ja kuolemanrangaistuksen uhalla niin silloin kaksoiskansalaisuuden omaavat eivät pysty olemaan lojaaleja Suomelle jos toisen kansalaisuutensa osalta Venäjä vaatiikin toista - esim vakoilua.

Näin ollen voidaan sanoa, että on vain kohtuullista, ettei Suomi sitä vaadikaan. Toisaalta kansalainen pääsee helposti eroon rasitteestaan luopumalla Venäjän kansalaisuudestaan.
 
Ruotsin puolustusministeri: Suunnittelemme Suomen kanssa liittymistä brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön

Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi ja Suomi analysoivat yhdessä mahdollista osallistumistaan JEF-yhteistyöhön.

Ruotsin puolustusvoimat suunnittelee liittymistä seitsemän Nato-maan muodostamaan sotilasyhteistyöhön JEF:ään (Joint Expeditionary Force), puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo Dagens Nyheterille. Iso-Britannia-johtoiseen JEF:ään kuuluu lisäksi Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Alankomaat.

– Vaikka Britannia eroaa EU:sta, maan puolustusministeri on vakuuttanut, että Iso-Britannia haluaa olla aktiivinen toimija ja kantaa vastuunsa Euroopan turvallisuudesta, Hultqvist sanoo.

Hultqvist allekirjoitti kesäkuussa 2016 yhdessä brittikollegansa Michael Fallonin kanssa yhteistyösopimuksen, johon ei sisältynyt Ruotsin osallistuminen JEF:ään. Nyt britit ovat kuitenkin ilmaisseet haluavansa Ruotsin mukaan.

– Olemme myös keskustelleet Suomen kanssa, ja meidän pitäisi yhdessä analysoida mahdollista osallistumista JEF-yhteistyöhön, Hultqvist sanoo.

JEF:llä ei ole pysyviä joukkoja, mutta jäsenmaat tarjoavat yhteistyöhön yksikköjä, jotka osallistuvat yhteispuolustukseen kriisitilanteissa.

Hultqvist ei näe ongelmaa siinä, että Ruotsi ei kuulu Natoon, vaikka muut JEF-maat kuuluvat.

– JEF ei ole Nato-joukkoja vaan brittijohtoinen operaatio. Tämä tarkoittaa, että voimme osallistua operaatioihin ilman minkäänlaisia sitoumuksia, Hultqvist sanoo.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ruotsi_uk_sotilasyhteistyo-61102
 
Tässä on kappareiden venäläiset muijatkin vielä perkaamatta.

Jos miehen nimi on Aladár Antero Zoltán Béla Gyula Árpád Paasonen tai edes Georgij Alafuzoff, häntä ei saa päästää lähellekään sotilastiedustelua.

Vakavammin: ehkä henkilövalinnoissa tosiaan voitaisiin taustat selvittää ja turvallisuusluokitus päivittää tapauskohtaisesti, kun virka tai viranhoito sitä edellyttää.

Kaksoiskansalaisuuskysymyksessä taas on herätty hieman liian myöhään. Asiaa olisi voinut ajatella silloin kun lakia uusittiin. Esimerkiksi vastavuoroisuutta korostaen: jos jokin maa ei myönnä kaksoiskansalaisuutta kansalaisilleen, ei Suomikaan tuon maan kansalaisille Suomen passia myönnä.
 
Back
Top