Tykistö

ne day later, A Battery, 3rd Battalion, 13th Field Artillery shot six rockets at the Mish'al Bridge

ccpIpre.jpg


tuo on samalla seudulla, joten teräsbetonirunkoinen uskoisin

alalam_635655104549557175_25f_4x3.jpg

http://en.alalam.ir/news/1697679

Tämä taitaa olla paikka

https://www.google.co.uk/maps/@33.3674073,43.6235705,1953m/data=!3m1!1e3
 
Epäilisin, että tutkien lisäksi kannattaisi investoida myös akustisiin ja optisiin vastatykistösensoreihin. Uudella signaalinkäsittelyllä ja optisten sensorien osalta jo ihan vain kyvyllä määritellä suunta digikuvasta jälkikäteen saavutettaneen ihan uusia mahdollisuuksia. Tässä brittiarmeijan ja muutaman muun käyttämä HALO

Sinänsä veikkaan ihan maallikkopohjalta että passivisensorit tulevat halpenemaan huimasti ja signaalinkäsittely aina vaan paranee. Kuten olen moneen otteeseen jo kirjoittanut, esim. kännyköiden tukimastoja ym. kannattaisi hyödyntää optisen sensoriverkoston rakentamiseen. Olisi halpa ja suuliekkien perusteella voisi leikkausmitata esim. vastatykistötarkoituksiin.

@StmSvejk on ihan oikeilla jäljillä. HALO -äänimittauskalusto oli kokeiltavana Rovajärven talvileirillä 2002. Silloin haettiin korvaajaa käytöstä poistuvalle teknisesti vanhentuneelle äänimittauskalustollemme. Päätös kuitenkin oli, että 1920 -luvulla alkanut
äänimittaus lopetettiin Suomen tykistössä. Äänimittaus on mailmalla kokenu renesanssin 2000 -luvulla, koska se on hyvin käyttökelpoinen kansainvälisissä tehtävissä. Kun jossain pamahtaa, saadaan äänimittauksella tapahtumapaikka heti selville. Toinen
passiivinen sensoritekniikka on tarkka-ampujien paikallistaminen äänimittausmikrofoneilla.

Tuo jälkimmäinenkin tekniikka oli meillä vuosikymmeniä käytössä eli tykkien paikannus leikkaamalla suuliekkien suunnat eri paikoista. Tosin low-tech versiona eli "sensorina" ihminen suuntakehän takana. Itekin ollut joskus sitä harjoittelemassa. Lopetettiin
70-80 lukujen vaihteessa. Nämä entiset valo- ja äänimittaustekniikat eivät sopineet liikkuviin sotitoimiin, sillä ne vaativat aikaa vievät johdisyhteyksien rakentamiset. Äänimittausmikit vielä piti paikantaa 1-2 metrin tarkkuudella, joka myös oli hyvin hidasta.
Siinä tämä vanha tekniikka oli tosiaan erinomaista, että se oli täysin passiivista.
 
@Old Boy tekniikka kehittyy ja toiminta tehostuu. Nykyiset sensorit, paikannus ja viestivälineet poistaa ison osan noista ongelmista.

Eli valomittaus loppu sillon 70-80 luvuilla, mutta äänimittaus jatkui varmaankin 2000-luvulle asti?
 
Aikoinaan mitattiin tykkien paikkoja myös ballistisesti. Verdunin taistelussa kun Paksu-Bertan jättimäinen pommi jäi suutariksi, ranskalaiset jättivät sen paikalleen ja toivat paikalle porukan matemaatikkoja jotka laskivat ammuksen todennäköisen radan ja päättelivät tykin paikan. Kymmenien tonnien painoinen Bertta kun ei ollut kovin liikkuvaa tykistöä, eikä myöskään kantamaltaan pitkä. Matemaatikkojen paikantama tykki haarukoitiinkin sitten 155-millisillä ja lamautettiin.
 
Tämä lienee paras kertomus (julkaistu Berliinissä 1934) Paksun Bertan vaiheista mukana olleen kertomana. Vanha saksalainen tekstifontti vaan on niin raskasta luettavaa:DickeBerta001.jpg
 
Nykyiset sensorit, paikannus ja viestivälineet poistaa ison osan noista ongelmista.

Juuri näin veli @peelo. Jokuhan voisi kaivaa MaaVE:n tietopyynnön Hilmasta, mutta uskoisin, että siinä puhutaan järjestelmistä, joilla paikantaa vastustajan tykkien paikkoja. Eikä niin, että voitteko toimittaa meille lentoratatutkia.

Äänimittauskoulutus varusmiehille taisi loppua jo 1992-93, jolloin Tiedustelupatteristoon tuli sääkoulutus ja alkoi kuvaustiedustelu. Äänimittausta ei silloin suinkaan ollut tarkoitus ikiajoiksi lopettaa, vaan meillä tehtiin paljon asiaa koskevaa tutkimusta; mm
yksi väikkärikin. Koulutetut mittauspatterithan säilyvät reservissä ainakin 10 v ja sen jälkeen oli tarkoitus jatkaa koulutusta varusmiehilleuusilla nykyaikaisella laitteilla. En tarkemmin tunne perusteita, miksi niin ei sitten käynytkään vaan koko homaan pantiin
lappu luukulle.
 
Suomen Sotilas
57 mins ·
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on parhaillaan vierailulla Etelä-Koreassa. Vierailun aikana ministeri Niinistö allekirjoittaa käytettyjä K9 Thunder -panssarihaupitseja koskevan hankintasopimuksen Etelä-Korean viranomaistahoa edustavan KOTRA:n (Korea Trade-Investment Promotion Agency) kanssa. Suomi hankkii yhteensä 48 K9 -panssarihaupitsia.

Suomen Sotilaan saamien tietojen mukaan sopimukseen kuuluu myös optio ostaa toinenkin erä panssarihaupitseja. Option koosta suostuttiin Suomen Sotilaalle kertomaan ainoastaan, että se on suuri.

Nyt toteutettava hankinta on saatu mahtumaan maavoimien hankintakehykseen pitkällä toimitusajalla: aluksi Suomeen tulee pikaisesti muutama vaunu, joihin Millog Oy tekee tarvittavat muutostyöt ja puolustusvoimat voi aloittaa henkilökunnan kouluttamisen. Sen jälkeen loput vaunut saapuvat vuoteen 2024 mennessä.

Suomen kenttätykistön ainoaksi kaliiperiksi muodostuu jatkossa 155 mm kun muista väljyyksistä luovutaan asteittain. Useita kenttätykkejämme kohtaa massavanheneminen, kun noin 500 kpl 122 mm haupitsia tai vähintäänkin niiden ampumatarvikkeet tulevat tiensä päähän 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Suomen kenttätykistö mallia 2030 koostuisi siten K9 -panssarihaupitseista sekä kotimaisista Patria/Tampella vedettävistä 155 mm:n kanuunoista.


Suomella lisäoptio K9-panssarihaupitseihin
Arto Ojanen | 01.03.2017 | Artikkeli http://www.suomensotilas.fi/suomella-lisaoptio-k9-panssarihaupitseihin/


Perjantaina 17.2. julkaistiin viimein tieto siitä, että Suomi hankkii Etelä-Korean valtion kanssa tehdyllä kaupalla 48 kpl käytettyä K9 Thunder -panssarihaupitsia 146 miljoonan euron kauppahinnalla. Suomen Sotilas kertoi viime vuonna tästä tykistä numerossa 4/2016 sekä marraskuussa järjestelmän kokeilukäytöstä Rovajärvellä MVH16 -harjoituksen yhteydessä (”Kooysin” Shoot and Scoot vakuutti Lapissa). Suomen voidaan arvioida saaneen tykit uusiin verrattuna noin puoleen hintaan.


K9 Thunder Suomen Lapissa marraskuussa 2016

Korean tykkiteollisuudelle tämä merkitsee tärkeää päänavausta läntisille markkinoille ja vireillä onkin kauppoja mm. Norjaan ja Tanskaan. Äskettettäin kerrottiin myös Viron hankkivan K9-panssarihaupitseja.

Puolustusministeriöstä kerrottiin Suomen Sotilaalle, että valtioiden välisen sopimuksen lisäksi hankkii Suomi suoraan valmistaja Hanwha Techwiniltä erilaisia varaosia. Lisäksi Suomessa Millog Oy tekee liikennekäytön, ohje ja opaskilpien ym työnimellä ”suomettaminen” liittyviä töitä. Kokonaiskustannus hankinnasta on siten noin 150 miljoonaa euroa.

Maavoimien johto on nähnyt tykkimiesten K9 hankinnan erittäin tärkeäksi, mutta kertoo, että on ollut äärimmäisen vaikeaa saada tämä hanke mahtumaan Maavoimien rahoituskehykseen. Jostain piti löytää varat riittävän suureen tykkimäärään välttämättömän huoltojärjestelmän lisäksi. Ratkaisuksi on innovatiivisesti keksitty poikkeuksellisen pitkä 7 vuoden toimitusaika. Aluksi Suomeen tulee pikaisesti muutama vaunu, jotta Millog voi aloittaa edellä kuvatun ”suomettamisen” ja puolustusvoimat henkilökunnan kouluttamisen. Sen jälkeen loput vaunut saapuvat vuoteen 2024 mennessä. Koska Korea on periaatteessa sotaakäyvä maa, sopii verkkainen toimitusvauhti myös sen armeijalle, joka siten ehtii varmasti saada uudet tykit tänne laivattujen tilalle. Molempien puolustusvoimien edut ovat näin kohdanneet, eikä K9 näin toimittaessa estä jotain muuta yhtä tärkeää hankintaa.

Kauppaan ilmoitettiin myös sisältyvän mahdollisuus jatkokauppoihin. Suomen Sotilas selvitti puolustusministeriöstä mitä tämä käytännössä tarkoittaa: Korean valtio on sitoutunut myymään Suomelle tulevaisuudessa toisenkin erän käytettyjä K9 tykkejä edulliseen hintaan. Määristä suostuttiin Suomen Sotilaalle kertomaan ainoastaan, että se on suuri. Optio, eli mahdollisuus lunastaa edullisia K9:ä on voimassa aina 2020 -luvun loppupuolelle asti. Mitään uusia 2020 -luvulle ulottuvia K9 -hankintojen rahoitussuunnitelmia ei silti vielä ole, kerrottiin Suomen Sotilaalle.

Aikaisemmin on kuitenkin ilmoitettu, että muista kun 155 mm kaliipereista luovutaan asteittain. Toisaalta kenttätykkejämme kohtaa massavanheneminen 2020 -luvun jälkipuoliskolla, kun noin 500 kpl 122 mm haupitsia tai vähintäänkin niiden ampumatarvikkeet tulevat tiensä päähän. Siten voidaan olettaa, että edellä mainittu optio myös käytetään, ja varat siihen löydetään vaikka kiven alta. Listahinnoin tykkejä tietysti voitaisiin hankkia koska tahansa, mutta sellaisen kaupan rahoittaminen olisi Maavoimille vielä vaikeampaa.

Suomen kenttätykistö mallia 2030 koostuisi siten K9 -panssarihaupitseista sekä kotimaisista Patria/Tampella vedettävistä 155 mm:n kanuunoista. Tulevissa Suomen Sotilaan numeroissa on muun muassa erikoistoimittaja Kari Kuuselan suorittama K9:n koeajo sekä muutakin lisätietoa järjestelmästä.

Jutun pääkuva: K9 Thunder patteristo liikkeellä, kuva Korean tasavallan puolustusvoimat.

Avainsanat: K9, Maavoimat, Puolustusministeriö
 
K9-lisähankinta on tyyppiesimerkki Maavoimien projektista joka on täysin hävittäjähankinnan ns. lisärahoituksen armoilla. Eli uutinen on hyvä mutta ennuste huono.
 
Tampellasta periytyvillä taidoilla on mahdollista tehdä K9:n varaputket suomessa. Toki vaatii, että nykyiset mallit räätälöidään uusiksi K9:n sopiviksi mutta kun omiin kenttätykkeihimmekin tehdään edelleen putkia niin homma onnistuisi. Oletettavasti Koreasta varaosat saadaan kuitenkin edullisemmin.
 
Tampellasta periytyvillä taidoilla on mahdollista tehdä K9:n varaputket suomessa. Toki vaatii, että nykyiset mallit räätälöidään uusiksi K9:n sopiviksi mutta kun omiin kenttätykkeihimmekin tehdään edelleen putkia niin homma onnistuisi. Oletettavasti Koreasta varaosat saadaan kuitenkin edullisemmin.

Ikävää tuottaa pettymys, mutta kotimaiset kenttätykit ja kranaatinheittimet eivät ole pitkään aikaan olleet kokonaan kotimaista työtä. Putkiaihiot on tullu ulkomailta jo varmaan 80 -luvun lopulta asti.
 
Ikävää tuottaa pettymys, mutta kotimaiset kenttätykit ja kranaatinheittimet eivät ole pitkään aikaan olleet kokonaan kotimaista työtä. Putkiaihiot on tullu ulkomailta jo varmaan 80 -luvun lopulta asti.
No niin, tieto on, että niitä 155 putkia tehdään edelleen muutamia varaosiksi Patrialla vuosittain. Tarkoittaako tuo, että Patria tuottaa ne Tampellan malliin sopivina alihankintatyönä ulkomailta. Minä kun ymmärsin, että edelleen muutama putki tehdään täällä. En oikein usko, että olisin ymmärtänyt väärin mutta "suullinen" tieto vain.
 
Kyllä ne tuliputket tehdään ulkomaisista aihioista ja edelleenkin ne tehdään Tyrväällä, samoilla koneilla kuin Tampellassakin, konekannan omistaja vaan on vaihtunut vuosien varrella. Täysin avainlipputuote, hyvä kun ei joutsenmerkinkin ansaitseva:)
 
Kyllä ne tuliputket tehdään ulkomaisista aihioista ja edelleenkin ne tehdään Tyrväällä, samoilla koneilla kuin Tampellassakin, konekannan omistaja vaan on vaihtunut vuosien varrella. Täysin avainlipputuote, hyvä kun ei joutsenmerkinkin ansaitseva:)
No näin minäkin ymmärsin, eli paikkansa pitää.
 
Back
Top