Uutisia Iranista

Salaliittoteoria:
Pekka presidentiksi -> virkamatka puolisoineen Teheraniin sovittelemaan maailmanrauhan puolesta -> kaulakiikkuun -> ja kas! peruste invaasiolle on olemassa...
 
Toinen:

Sauli presidentiksi -> virkamatka Israeliin ja jenkkilään -> rytinä -> Ja kas! Suomalaiset saa "turvata rauhaa" Iranissa.
 
Tehdäänhän me sitä jo Afganistanissa, ihan demari presidentin aikakaudella. Mitä uutta?
Haavisto on tunnettu hyvän/rauhantekijä, jota Afirikan manner vetää puoleensa, uskotteko ettei hän pyrkisi ottamaan roolia siellä?
 
Mut joo, olipa pressana kuka hyvänsä, kyllä se huomio kannattaisi nyt kiinnittää Iraniin.. muuallakin olisi korjattavaa, mutta elämä on raakaa peliä. Pitää keskittyä siihen itselle suurempaan uhkaan. Tällä hetkellä se on Iranin tilanteen eskaloituminen ja taloudelliset vaikutukset meillä ja muualla. Voinpahan olla väärässäkin.
 
Tai sitten Iran-kohina ja vohina peittää alleen jotain tosiolevaista, jota ei edes huomata?
 
Einomies1 kirjoitti:
Kannattaakohan noita supercarriereita ajattaa tuonne ahtaaseen ja kapeaan Persianlahteen? Luulisi että tukialukset on paremmassa suojassa Intian valtameren puolella kun rynnäkkökoneiden kantamakin on 700-1000 km.

CAP:n toimintasäde (Combat air patrol-uloin puolustuskehä) tukialuksen ympärilläkin on 300 km joten lahdella CAP-partiot viistävät Iranin rantaviivaa hipoen kun lahti on paikoin vain reilu 200 km leveä.

Saavathan tietty harjoitella Iranin it-miehistöjen kanssa tutkalukituksen harhauttamista.

Tai sitten USA provosoi Irania hyökkäämään jotta se saa hyväksytyn syyn aloittaa sodan. Obama tarvitsee kipeästi lisää ääniä ja jenkkisotalipun liehuttelu on tunnetusti kuulunut perinteisiin presidenttien vaalikamppanioihin....

Usa ei provosoi irania hyökkäämään,koska usalla ei ole rahaa. Melkein jo sotilaiden palkat kuten muut valtion palveluksessa olevien jäi maksamatta alkusyksystä.
Tämän takia Irankin räksyttää,koska tietää että Jenkeillä ei ole varaa.
Irakin sodan todellinen hinta alkaa nyt selvitä ja se oli jumalaton määrä rahaa mitä sinne meni.

Eu:lta aivan tarpeeton ja typerä päätös. Turhaa riskien ottoa. Meidän vasemmistointellektuelli Tuomioja Erkki sukkuloi siellä ulkoministerikokouksessa rauhanmerkki puvun takin pielessä. Joka oli aika hauska sinänsä,mutta apua siittäkään ei ole. Kreikka menettä edulliset öljysopimukset Iranin kanssa. Onko siihen varaa? Eu kärsii tästä myös itse.

Mikä parasta. Mitään se ei estä. Kärjistää vain. P-korea teki alkeellisen ydinaseen paljon pienemmillä tuloilla.
 
Iran siirtyy öljykaupoissaan dollareista kultakantaan:
http://rt.com/news/iran-india-gold-oil-543/
http://turjalainen.blogspot.com/2012/01/kultakanta-tulee-oljykauppaan-usan.html
 
Iran varoittaa öljyn kallistumisesta
AP-yle 29.1. klo 20:59

Iranin valtiollisen öljy-yhtiön johto varoittaa, että raakaöljyn hinta saattaa nousta 120-150 USA:n dollariin barrelilta. Viime perjantaina raakaöljybarreli maksoi noin 100 dollaria. Varoitus tuli vain hieman ennen kuin Iranin ja EU:n virkamiesten on määrä neuvotella iranilaisen öljyn myyntikiellosta Euroopan unioniin. Iran ilmoitti myöhemmin sunnuntaina lykkäävänsä äänestystä raakaöljyn vientikiellosta Eurooppaan ensi viikolle.

Iranin uhkaus vientikiellosta on maan vastaus Euroopan ukaasiin lakata ostamasta iranilaista öljyä ja jäädyttää Iranin keskuspankin rahavarat.

Iranin uhkaus tuli samaan aikaan, kun YK:n tarkastajat saapuivat maahan selvittämään maan ydinase-epäilyjä.

USA ja maan liittolaiset ovat väittäneet, että Iran kehittää ydinteknologiaa voidakseen luoda ydinaseen. Iran on väittänyt ydinohjelman olevan pelkästään rauhanomainen.

EU määräsi viime viikolla iranilaiselle öljylle tuontikiellon EU:n alueelle painostaakseen Irania maan ydinohjelmassa.

Tuontikiellon on määrä tulla voimaan ensi kesänä, mutta Iran sanoo, että se saattaa pysäyttää parlamentin päätöksellä öljyn viennin Eurooppaan jo aiemmin. Useat iranilaiset lainlaatijat ja virkamiehet ovat suositelleet jo aiempaa aikataulua, sillä heidän mukaansa Eurooppa ei silloin ehdi hankkia öljyä muualta ja näin saarto vahingoittaisi Eurooppaa.

Iran sanoo, että Euroopan osuus maan öljynviennistä on vain 18 prosenttia ja että se kykenee löytämään uusia asiakkaita. Iranin mukaa kauppasaarto haittaisi enemmän länttä kuin lrania. Lisäksi Iran povaa saarron aiheuttavan öljyn hintapiikin Eurooppaan.

80 prosenttia Iranin viennistä muodostuu raakaöljystä. Iran vie 2,2 miljoonaa barrelia öljyä päivässä. Iran on maailman öljynviejämaiden OPEC-järjestön toiseksi suurin öljyntuottaja.
Suomalaisasiantuntija ei usko Iranin vientikieltoon

Energia-asiantuntija Lauri Kärnä Neste Oilista pitää epätodennäköisenä, että Iran lähtisi tässä tilanteessa öljynviennin lopettamisen tielle.

- Suuri osa heidän kansantuotteestaan tulee raakaöljyn viennistä. Öljytulot ovat tärkeitä Iranille ja niiden tyrehtyminen voisi johtaa kansan tyytymättömyyteen, mikä ei taas olisi vallanpitäjille eduksi, Kärnä toteaa.

Kärnä arvioi, että mikäli Irani päättäisi lopettaa öljyn viennin Eurooppaan, se näkyisi vahvasti raakaöljyn hinnassa.

- Siinä tapauksessa uskoisin raakaöljyn hinnan nousevan, sillä eurooppalaiset maat tuskin ovat vielä ehtineet solmia uusia sopimuksia, joilla korvataan Iranista tuotava raakaöljy. Voi hyvinkin olla, että tällöin nähtäisiin 120-130 dollarin tynnyrihintoja.

Kreikka, Espanja ja Italia ovat EU-maista eniten riippuvaisia Iranin öljystä, joten sen korvaamiseksi olisi etsittävä uusia kauppakumppaneita, Kärnä sanoo.

- Välimerenmaissa olevilla öljy-yhtiöillä on tarkka miettimisen paikka. Varmaankin öljyä kysytään Latinalaisesta Amerikasta, mutta myös läntisestä Afrikasta. Tietysti kysyntä myös Pohjanmeren öljylle, Venäjältä tulevalle öljylle sekä Kazakstanista tulevalle öljylle kasvaa merkittävästi, Kärnä huomauttaa.
 
Tvälups kirjoitti:
...
Kreikka, Espanja ja Italia ovat EU-maista eniten riippuvaisia Iranin öljystä, joten sen korvaamiseksi olisi etsittävä uusia kauppakumppaneita, Kärnä sanoo.
...

Eli ne maat, jotka vaativat lisäapua käyttävät apurahansa tarpeisiinsa.. eli se raha menee osin Iraniin. Miälenkiintosta, sano vaari kun veronsa makso. Ehkä nostin asian pois kontekstista.. mutta kellot alkoi soimaan tuossa vaiheessa.
 
Iran järjestää sotaharjoitukset ydinlaitostensa lähellä
Ulkomaat STT 20.02.2012 17:03

Iranin armeija ilmoitti maanantaina järjestävänsä nelipäiväiset sotaharjoitukset, joilla tähdätään maan eteläosan ydinlaitosten suojelemiseen.
Samaan aikaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat pyrkivät selvittämään Tehranissa, tähtääkö Iranin ydinohjelma ydinaseen kehittämiseen.

Länsimaat pelkäävät Iranin kehittelevän ydinasetta, kun taas Iranin mukaan ydinohjelma on rauhanomainen.

Vastatoimena ulkomaiden talouspakotteille Iran on lopettanut raakaöljyn myynnin brittiläisille ja ranskalaisille öljy-yhtiöille. Euroopan unioni päätti tammikuun alussa lopettaa raakaöljyntuonnin Iranista heinäkuun alusta alkaen.

Päätöksellä yritetään painostaa Irania avaamaan ydinohjelmansa ulkomaailmalle. Iran puolestaan uhkasi maanantaina lopettaa öljynviennin kaikkiin EU-maihin jo nyt.
 
Iran uhkaa lopettaa öljynmyynnin koko EU:hun
AFP, YLE Uutiset 20.2. klo 14:56

Iran uhkaa lopettaa öljynviennin koko EU:n alueelle. Mikäli vihamieliset toimet Irania kohtaan eivät lopu, öljynmyynti loppuu, sanoi Iranin valtiollisen öljy-yhtiön johtaja. Iran lakkasi myymästä öljyä Ranskalle ja Britannialle eilen sunnuntaina.

Myynti Espanjaan, Kreikkaan, Italiaan, Portugaliin, Saksaan ja Hollantiin saattaisi loppua, sanoi Iranin varaöljyministeri Ahmad Qalebani.

Ranska sanoi maanantaina, ettei Iranin öljyhanojen sulkeutuminen juuri vaikuta maahan. Ranskassa noin kolme prosenttia öljystä on ostettu Iranista. Eteläisessä Euroopassa vaikutus kuitenkin saattaisi olla suurempi: esimerkiksi Kreikassa noin kolmannes öljystä tulee Iranista.

Iran on maailman neljänneksi suurin öljyntuottajamaa päivittäisellä 2,6 miljoonan barrelin päivittäisellä viennillään. Sen raakaöljystä viedään EU-maihin miltei viidennes.

Raakaöljyn hinta on ollut nousussa Iranin jännitteiden takia. Öljyalan Keskusliiton mukaan niin sanottua Iran-lisää arvioidaan olevan hinnassa 5-10 dollaria, kun barrelihinta on pysytellyt yli 120 dollarin. Öljyn hinta nousi lähes kolme prosenttia maanantaiaamuna Iranin sunnuntaisen ilmoituksen jälkeen.
 
Voilà! Iran saa öljynsä myytyä Intiaan sekä Kiinaan ja kas näin nEuroopasta tulee täysin energiariippuvainen Venäjästä.
 
Nyt olisi hyvä olla poliittinen anarkistivaltio ja tehdä diili Iranin kanssa EU:n ohi. Lasketaan polttoaineiden hinta puoleen, ja sanotaan muille lällälällää. Mutta ei, maksetaan lisää.
 
Tvälups kirjoitti:
Ranska sanoi maanantaina, ettei Iranin öljyhanojen sulkeutuminen juuri vaikuta maahan. Ranskassa noin kolme prosenttia öljystä on ostettu Iranista. Eteläisessä Euroopassa vaikutus kuitenkin saattaisi olla suurempi: esimerkiksi Kreikassa noin kolmannes öljystä tulee Iranista.

Vaikka öljynviennin lopettaminen kuulostaa hirveän dramaattiselta, ei yhden maan vientirajoituksilla ole kuitenkaan juuri mitään vaikutusta. Jos iranilaiset eivät myy öljyä EU:lle, niin myyvätpä sitten kuitenkin jollekin muulle, jolloin muilta öljyntuottomailta jää enemmän öljyä myytäväksi EU:lle. Tuskin puhutaan muusta kuin varsin pienestä hinnannoususta. Eli tilanne ei ole verrattavissa 70-luvun öljykriisiin tai edes Venäjän kaasuntoimituksen katkoksiin.
 
http://www.nytimes.com/2012/02/20/world/middleeast/iran-raid-seen-as-complex-task-for-israeli-military.html?_r=2&hp

Israelin ilmaisku Iraniin tulisi olemaan erittäin vaativa, ellei mahdoton ilman suurta Jenkkitukea.
WASHINGTON — Should Israel decide to launch a strike on Iran, its pilots would have to fly more than 1,000 miles across unfriendly airspace, refuel in the air en route, fight off Iran’s air defenses, attack multiple underground sites simultaneously — and use at least 100 planes.

Michael V. Hayden, who was the director of the Central Intelligence Agency from 2006 to 2009, said flatly last month that airstrikes capable of seriously setting back Iran’s nuclear program were “beyond the capacity” of Israel, in part because of the distance that attack aircraft would have to travel and the scale of the task.

In any possibility, Israel would have to use airborne refueling planes, called tankers, but Israel is not thought to have enough. Scott Johnson, an analyst at the defense consulting firm IHS Jane’s and the leader of a team preparing an online seminar on Israeli strike possibilities on Iran, said that Israel had eight KC-707 American-made tankers, although it is not clear they are all in operation. It is possible, he said, that Israel has reconfigured existing planes into tankers to use in a strike.

Even so, any number of tankers would need to be protected by ever more fighter planes. “So the numbers you need just skyrocket,” Mr. Johnson said. Israel has about 125 F-15Is and F-16Is. One possibility, Mr. Johnson said, would be to fly the tankers as high as 50,000 feet, making them hard for air defenses to hit, and then have them drop down to a lower altitude to meet up with the fighter jets to refuel.

Israel would still need to use its electronic warfare planes to penetrate Iran’s air defenses and jam its radar systems to create a corridor for an attack. Iran’s antiaircraft defenses may be a generation old — in 2010, Russia refused to sell Iran its more advanced S-300 missile system — but they are hardly negligible, military analysts say.

Iranian missiles could force Israeli warplanes to maneuver and dump their munitions before they even reached their targets. Iran could also strike back with missiles that could hit Israel, opening a new war in the Middle East, though some Israeli officials have argued that the consequences would be worse if Iran were to gain a nuclear weapon.

Another major hurdle is Israel’s inventory of bombs capable of penetrating the Natanz facility, believed to be buried under 30 feet of reinforced concrete, and the Fordo site, which is built into a mountain.

Aika hankalalta Israelin pommi-isku Iranin laitoksiin vaikuttaisi. Kauheasti muuttujia ja epävarmuuksia ja iso mittakaava. Ei tule nättiä Israelille.
 
null kirjoitti:
http://www.nytimes.com/2012/02/20/world/middleeast/iran-raid-seen-as-complex-task-for-israeli-military.html?_r=2&hp

Israelin ilmaisku Iraniin tulisi olemaan erittäin vaativa.
WASHINGTON — Should Israel decide to launch a strike on Iran, its pilots would have to fly more than 1,000 miles across unfriendly airspace, refuel in the air en route, fight off Iran’s air defenses, attack multiple underground sites simultaneously — and use at least 100 planes.

In any possibility, Israel would have to use airborne refueling planes, called tankers, but Israel is not thought to have enough. Scott Johnson, an analyst at the defense consulting firm IHS Jane’s and the leader of a team preparing an online seminar on Israeli strike possibilities on Iran, said that Israel had eight KC-707 American-made tankers, although it is not clear they are all in operation. It is possible, he said, that Israel has reconfigured existing planes into tankers to use in a strike.

Even so, any number of tankers would need to be protected by ever more fighter planes. “So the numbers you need just skyrocket,” Mr. Johnson said. Israel has about 125 F-15Is and F-16Is. One possibility, Mr. Johnson said, would be to fly the tankers as high as 50,000 feet, making them hard for air defenses to hit, and then have them drop down to a lower altitude to meet up with the fighter jets to refuel.

Israel would still need to use its electronic warfare planes to penetrate Iran’s air defenses and jam its radar systems to create a corridor for an attack. Iran’s antiaircraft defenses may be a generation old — in 2010, Russia refused to sell Iran its more advanced S-300 missile system — but they are hardly negligible, military analysts say.

Iranian missiles could force Israeli warplanes to maneuver and dump their munitions before they even reached their targets. Iran could also strike back with missiles that could hit Israel, opening a new war in the Middle East, though some Israeli officials have argued that the consequences would be worse if Iran were to gain a nuclear weapon.

Another major hurdle is Israel’s inventory of bombs capable of penetrating the Natanz facility, believed to be buried under 30 feet of reinforced concrete, and the Fordo site, which is built into a mountain.

Aika hankalalta Israelin pommi-isku Iranin laitoksiin vaikuttaisi. Kauheasti muuttujia ja epävarmuuksia ja iso mittakaava. Ei tule nättiä Israelille.

Ei Israeli sitä yksin tule tekemään. Koalitio on takuu varmasti mukana
 
Iranin ydinasekiista iskee myös bratwursteihin
YLE Uutiset 25.2. klo 13:13

Iranin ydinaseohjelmasta noussut kiista hiertää myös saksalaisia makkaravalmistajia. Lihakauppiaiden mukaan maiden välinen kitka on nostanut makkarankuoren hintaa. Saksalaisten makkaroiden valmistajilla onkin nyt paineita nostaa bratwurstien hintaa, kirjoittaa The Local internetsivuillaan.

Bratwurstien valmistamiseen tarvittavia lampaan suolia tuodaan pitkälti Iranista, jossa on pitkät perinteet eläimistä saatavien sivutuotteiden myynnissä. Makkaranvalmistajia harmittaa nyt se, että iranilaisten lampaiden sisälmysten hinnat ovat kolminkertaistuneet 1,5 vuodessa.

The Local -sivuston mukaan tuhannen bratwurstin valmistamiseen tarvitaan 90 metriä suolta. Puolitoista vuotta sitten tarvittava suolimäärä maksoi 6,3 euroa, mutta nyt sen hinta on noussut 17,2 euroon. Nürnberger bratwursteja valmistavan Claus Steinerin mukaan kuoren raaka-ainetta on vaikea korvata, joten hintojen korotus voi tuntua pian makkaroita rakastavien kukkaroissa.

- En usko, että asiakkaat lopettavat makkaroiden ostamisen, emmekä odota myynnin vähentyvän. Ne ovat vain vähän kalliimpia, Steiner kertoo.

Claus Steinerin mukaan suolten hintojen nousu ei johdu vain Saksan ja Iranin välisestä politiikasta, vaan sitä nakertaa myös maailmanlaajuisesti vähentynyt lihatuotteiden myynti. Iranin suolikauppaan näyttäisi vaikuttavan myös Kiinasta suuntautuva, voimakkaasti paisunut kysyntä. Bratwurstinvalmistaja kertoo myös harkitsevansa suolten tuontia myös muista maista, kuten Egyptistä.

- Lampaan suolet ovat sivutuote, ei syy lampaan teurastamiseen, Steiner sanoo.
 
Saksan lannistaminen

Tvälups kirjoitti:
Claus Steinerin mukaan suolten hintojen nousu ei johdu vain Saksan ja Iranin välisestä politiikasta, vaan sitä nakertaa myös maailmanlaajuisesti vähentynyt lihatuotteiden myynti. Iranin suolikauppaan näyttäisi vaikuttavan myös Kiinasta suuntautuva, voimakkaasti paisunut kysyntä. Bratwurstinvalmistaja kertoo myös harkitsevansa suolten tuontia myös muista maista, kuten Egyptistä.

Jotenkin tuntuu siltä, että Saksa kyetään lannistamaan jo pelkällä lampaansuolella. Kumpi tässä on konna? Saksa, joka maksaa juutalaisille kunniatonta velkaansa tukemalla Yhdysvaltain ja Israelin politiikkaa Irania vastaan vai kiinalainen, joka Yhdysvaltoihin myymänsä kulutustavaran vuoksi alkaa olla sen verran äveriäs, että hänelläkin on varaa riisikupin lisäksi myös makkaraan?
 
RE: Saksan lannistaminen

jokiranta kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Claus Steinerin mukaan suolten hintojen nousu ei johdu vain Saksan ja Iranin välisestä politiikasta, vaan sitä nakertaa myös maailmanlaajuisesti vähentynyt lihatuotteiden myynti. Iranin suolikauppaan näyttäisi vaikuttavan myös Kiinasta suuntautuva, voimakkaasti paisunut kysyntä. Bratwurstinvalmistaja kertoo myös harkitsevansa suolten tuontia myös muista maista, kuten Egyptistä.

Jotenkin tuntuu siltä, että Saksa kyetään lannistamaan jo pelkällä lampaansuolella. Kumpi tässä on konna? Saksa, joka maksaa juutalaisille kunniatonta velkaansa tukemalla Yhdysvaltain ja Israelin politiikkaa Irania vastaan vai kiinalainen, joka Yhdysvaltoihin myymänsä kulutustavaran vuoksi alkaa olla sen verran äveriäs, että hänelläkin on varaa riisikupin lisäksi myös makkaraan?

Miksi tuossa pitäisi löytää joku konna?
 
RE: Saksan lannistaminen

jokiranta kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Claus Steinerin mukaan suolten hintojen nousu ei johdu vain Saksan ja Iranin välisestä politiikasta, vaan sitä nakertaa myös maailmanlaajuisesti vähentynyt lihatuotteiden myynti. Iranin suolikauppaan näyttäisi vaikuttavan myös Kiinasta suuntautuva, voimakkaasti paisunut kysyntä. Bratwurstinvalmistaja kertoo myös harkitsevansa suolten tuontia myös muista maista, kuten Egyptistä.

Jotenkin tuntuu siltä, että Saksa kyetään lannistamaan jo pelkällä lampaansuolella. Kumpi tässä on konna? Saksa, joka maksaa juutalaisille kunniatonta velkaansa tukemalla Yhdysvaltain ja Israelin politiikkaa Irania vastaan vai kiinalainen, joka Yhdysvaltoihin myymänsä kulutustavaran vuoksi alkaa olla sen verran äveriäs, että hänelläkin on varaa riisikupin lisäksi myös makkaraan?

Saksalaiset barbaarit joutuvat viimeinkin lopettamaan ensiluokkaisen lihan jauhamisen makkaraksi. Opetelkoot pirulaiset kypsentämään lihan lihana.

No ei vaiskaan. Kyllä sielu aina lepää kesäreissulla Keski-Eurooppalaisten lihatiskien äärelle. Iltaa varten kaupan kärryt täyteen lihaa, makkaraa, vihanneksia, olutta, viiniä ja viinaksia. Lasku puolet tai kolmannes siitä mitä Suomessa. :-/
 
Back
Top