Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Värvätty sotilashenkilöstö ennenmuinoin

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Alfa-keitin, 27.05.2010.

 1. Alfa-keitin

  Alfa-keitin Korpraali

  Liittynyt:
  22.05.2010
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  Luin kerran jostain nettisivulta (tai sitten se oli joku lehti) juttua, jossa käsiteltiin Suomen aliupseeriston historiaa. Jutussa mainittiin värvätty sotilashenkilöstö. Siinä vaiheessa kun värvätyt muuttuivat sotilasammattihenkilöiksi 90-luvun alussa, ”epäsotilaalliset” virat muuttuivat siviilitoimiksi. Minkälaisissa tehtävissä nämä ”epäsotilaalliset” värvätyt toimivat? Värvätyt lienee toimivat muuten samankaltaisissa tehtävissä, missä aliupseerit nykyään. Palvelivat käsittääkseni reservinarvossaan.
   
 2. Mainos Google AdSense 3. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  Täti palveli tämän vuoden huhtikuuhun asti värvättynä. Jäi eläkkeelle... Aika mielenkiintoisesti noi nimikkeet vaihteli sillä työuran aikana. Tosiaan ilman sotilaskoulutusta (80-luvulla ei naisihmiset vielä pahemmin inttiä käynyt) aloitti ja myöhemmin sotilasammattihenkilöksi. Viimeisen vuoden palveli kersantin arvolla, kun muuttui toi aliupseerihomma jotenkin. Joku aliupseerikurssi olisi pitänyt ilmeisesti suorittaa, mutta eläköitymiseen oli niin vähän aikaa, ettei ehtinyt käydä. Tehtävänä oli ilmavoimilla tutkien valvontaa yms. Kuulemma välistä melkoista sihteerin hommaa ollut. Tästä vois päätellä, että noi siviileinä palvelevat on sitten ollut ihan kahvinkeittäjinä, kun kerta täti noi kessun jämät sai.
   
 4. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Värvättyjen sotilasarvot (palvelusarvot) taisivat olla palkkaan sidottuja. Nehän erotettiin v-kirjaimella muista sotilasarvoista (esimerkiksi v-ylik) ja kauluslaatoissa ei ollut natsoja vaan laatan reunuksen värinen viiva ja laatan keskellä leijonanappi (arvonmerkit hihassa).
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  16,866
  Tykkäykset:
  17,289
  Pisteet:
  1,286
  Rvl:ssa en muista, että olisi ollut V:tä...oli viiva nappiin ja se oli rajajääkäri, kaksi viivaa ylirajajääkäri. Jos ei nyt ihan muisti falskaa.
   
 6. Heikkilä

  Heikkilä Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  453
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Värvätyn ja rajajääkärin kauluslaatta oli tosiaan samannäköinen paitsi väritystä - RVL:n vihreä/oranssia tuskin PV:n värvätyillä oli käytössä ja esimerkiksi PsPr:n värvätyt taisivat järkiään olla musta/harmailla laatoilla vaikka toimipisteenä olisi ollut HämJP:n vaunuhalli.
   
 7. Alfa-keitin

  Alfa-keitin Korpraali

  Liittynyt:
  22.05.2010
  Viestejä:
  34
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  Vanhasta tietosanakirjasta värvätyn ja ylirajajääkärin ja laivaston värvättyjen arvomerkit.

  [​IMG] [​IMG]
   
 8. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  4,846
  Tykkäykset:
  5,492
  Pisteet:
  1,286
  Rajavartioston arvoista ei ole parempaa tietoa. Mutta omaa saapumiserää (I/94) edeltänyt SE (III/93) juhli ylennystään jääkäristä rajajääkäriksi kesken varusmiespalveluksen. Olisikohan silloin muuttuneet värvättyjen arvot rajavartijaksi (alikersantti) ja ylirajavartijaksi (kersantti). Ja sotilasmestari oli meillä rajavartiomestari. Muuten taisivat olla samat arvot PV:n kanssa.
   
 9. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Suomessahan värvättyjen käytön aloitti laivasto jossa värvättyjä käytettiin ainakin jo 30-luvulla (värvätyt matruusit mm. sukellusveneissä). Maavoimissa värvätyt alkoivat yleistyä vasta 1960-luvulla. Esimerkiksi panssiprikaatissa kokeiltiin järjestelmää jossa kaikki panssarivaunujen kuljettajat olivat värvättyjä- kokeilu osoittautui täysin epäonnistuneeksi ja panssarikuskit siirrettiin muihin värvättyjen tehtäviin kokeilun jälkeen.

  90-luvun alussa osa värvätyistä tosiaankin siirrettiin siviilivirkaan. Tuollaisia tehtäviä olivat mm. erilaiset asentajan tehtävät. Myös kuljetuspuolella ja varusvarastoilla porukkaa siirrettiin siviliivirkoihin. Armeijaa käymättömiä naisia palveli paljon värvättyinä mm. merivalvonnassa ja ilmavoimien tutkavalvontaan liittyvissä tehtävissä. Vasta naisten tulo asepalvelukseen muutti värvättyjen naisten ylentämiskiellon ja naisia voitiin ylentää esim. kersanteiksi.

  Värvätyt olivat melko sekalaista sakkia. Osa oli todella tyhmiä ja kouluttamattomia miehiä kun taas osa porukasta oli omalla alalla parasta mitä Suomesta löytyi (esim. värvätyt sukeltajat).
   

Jaa tämä sivu