Venäjä Vladimir Putinin jälkeen

Stratforin viikkoraportit ovat näemmä alkaneet kiinnostaa iltapäivälehtien toimituksiakin. Tosin lööppilehti käsittelee niitä usein yhtä vapaasti kuin RT muokaten niitä - hmm - "myyvempään" muotoon.

https://www.stratfor.com/weekly/can-putin-survive

Ultranationalistisen Stalin v.2 nousuun Putinin seuraajaksi, skenaario on todennäköisesti Kremlin pajassa kehitetty mörkö jolla yritetään kalastella länsimaisten ihmisten tukea Putinin vallassapysymiselle. Eikä kysymys Putinin seuraajastakaan ole yhtä kiinnostava kuin kysymys siitä pysyykö Venäjä kasassa vai ratkeaako se palasiksi kun valtakuntaa yksin koossa pitävä voima - Putin - poistuu näyttämöltä tavalla tai toisella?

Moskovalla pyyhkii vielä kohtuu hyvin mutta monet alueet alkavat olla jo selvitystilassa. Erityisen kiinnostava olisi tietää mitä Uralin itäpuolella tuumataan. Peking on Moskovaa lähempänä monessakin mielessä kun Vladivostokista katsotaan.

Putinin lähipiirissä ei takuulla ole niin vahvaa perintöprinssiä että tämä pystyisi ottamaan orkesterin haltuun lennosta, siitä Putin on taatusti pitänyt itse huolen: Liian vahva mies lähpipiirissä on potentiaalinen uhka. Samasta syystä hallittu vallanvaihto seuraajalle ei onnistu koska Putinin kaltaiset miehet uskovat elävänsä ikuisesti ja siinä vaiheessa kun loppu tulee niin seuraajan kouluttaminen on myöhäistä.

Putin pysyy vallassa hajoita ja hallitse taktiikalla. Ynpärillä on voimakeskittymiä joita pelataan toisiaan vastaan niin ettei yhdestäkään ole haastajaksi ja keskinäiset välit pidetään niin huonoina ettei liittoutumia synny ja jos syntyy niin joku kolmas sen kavaltaa. Sitten kun Putin uupuu niin tappelu alkaa näiden kesken ja kun Kremlin vallasta tapellaan niin jokunen alue saattaa yrittää irtiottoa.
 
Venäjän orastavan kansannousun myötä voitaneen alkaa spekuloimaan; Millaisen Venäjän Putin jättää seuraavalle federaation presidentille? Vaihtuuko valta vaaleilla, vai verisen vallankumouksen päätteksi? Voiko Venäjästä oikeasti kehittyä demokraattinen valtio? Best-case ja worst-case -skenaario Suomen kannalta?

Otetaan oletukseksi että valta vaihtuisi seuraavan viiden vuoden aikajaksolla.

Saa suorittaa :)

linkistä NY Timesissä julkaistun Masha Gessenin pohdintaa på engelska

https://www.nytimes.com/2016/11/09/opinion/what-russia-after-putin.html?_r=0

Siirretään siis tänne...
 
"Kuka johtaa Venäjää Putinin jälkeen? Asiantuntija nostaa esiin kaksi ”prinssiä” – toiseen liittyy huimia sankaritarinoita
Julkaistu: 2.4. 7:15

51fde26e1b5c4325b889c71899d18eeb.jpg


Venäjällä muutama prinssi on jo kasvamassa Putinin seuraajaksi, Venäjä asiantuntija Martti J. Kari sanoo.

Venäjän valtakoneisto valmistautuu asiantuntijoiden mukaan presidentti Vladimir Putinin jälkeiseen aikaan. Putinin valtakausi päättyy virallisesti vuonna 2024. Yliopistonopettaja, eläkkeellä oleva tiedustelu-upseeri Martti J. Kari povaa, että vallansiirto voi tapahtua jo aiemmin.

– Venäläiset tekevät yllättäviä asioita. Kaikki odottavat, mitä voi tapahtua vuonna 2024, mutta vallansiirto voi tapahtua jo aiemmin.

Jos Putinin kausi päättyisi ennakoitua aiemmin, venäläiset saisivat edun vallanvaihdoksessa.
– Se voisi tapahtua vaikka 2022. Eihän Putinkaan ole enää mikään nuori poika.

Venäjään erikoistunut Kari osallistui maanantaina eduskunnan pikkuparlamentissa kansalaisinfon yleisötilaisuuteen. Aiheena oli Venäjä Putinin kauden jälkeen. Kari sanoo Ilta-Sanomille, että Venäjän tuleva johtaja tulee todennäköisesti voimarakenteista. Tuleva johtaja on sellainen, joka pystyy takamaan Putinille turvan.

– Hän on vahva johtaja, vahva kaveri, joka pystyy takamaan sen, ettei Putin joudu pulaan eläkkeellä.

Kari sanoo, että muutama prinssi on jo kasvamassa. Yksi seuraajaehdokas on Aleksei Djumin. Hän on nykyinen Tulan pormestari. Vuonna 2014 Djumin sai Venäjän sankarin arvonimen.

Djuminiin liittyy sankaritarinoita. Henkivartijana toimineen Djuminin kerrotaan pelastaneen presidentin karhun kynsistä. Hän myös aavisti, että Tsetseniassa presidentille tarkoitettu helikopteri oli viallinen.
– Siellä on jo tarina valmiina, että johtaja on aina älykäs ja rohkea.

Toinen seuraajaehdokas on poikkeustilaministeri Jevgeni Zinitšev.
– Poikkeustilaministeriöstä tulee kovia naamoja. Sergei Shoigu tulee sieltä. Se on paikka, jossa tehdään sankareita, Kari luonnehtii.

Venäläinen tarina on Karin mukaan sellainen, että tsaari on erehtymätön. Pajaristo tekee virheitä. On prinssejä, joista jostain kasvaa tsaari. Prinssit ovat erehtymättömiä ja sankarillisia.
– Selvästi on ainakin muutama kaveri, jotka ovat kasvamassa korkoa. Nyt kannattaa seurata aluehallintojohdon nimityksiä.

Kari uskoo, että Putinin seuraaja tulee voimarakenteista. Putinin kauden jälkeistä Venäjää rakennetaan jo tällä hetkellä.
– Hän sellainen, joka pitää paketin kassassa ja takaa Putinille turvalliset olot.

Kari ei usko, että Venäjä hajoaa alueellisesti Putinin kauden jälkeen. Venäjää rakennetaan niin, että maa on vahva ulospäin.
– Uusi sankari varmaan äänestetään johtoon, mutta kaikille kerrotaan, että tämä pelastaa meidät."
 
Krimi, Kaliningrad, Primorje, Kaukasian kalifaatti...

Venäjä on vaarassa menettää Krimin, Kaliningradin, Venäjän Kaukoidän ja jopa osan Volgan alueesta johtuen varomattomista toimista ja nopeasta demografisesta muutoksesta. Näin arvioi Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n entinen tutkimusosaston johtaja, kenraali Nikolai Leonov.

Leonov sanoo olevansa huolissaan myös Venäjän eri alueiden kohtalosta, kertoo Venäjän tuntija Paul Goble viitaten Eurasia Daily-uutissivustoon.

– Esimerkiksi Kaliningradin alueen paikallinen väestö ei koskaan vieraillut Neuvostoliitossa. Ihmisillä ei ole enää muistikuvia siitä. Alue lähenee hiljalleen länttä ja luo siihen läheisempiä suhteita. Kaliningradilla on jo erityissuhteet Puolan ja Liettuan kanssa.

Tämä on Leonovin mukaan pantu merkille länsimaissa.

– Olen myös erittäin huolissani Venäjän Kaukoidässä sijaitsevasta Primorjen alueesta, joka ajautuu yhä enemmän Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean taloudelliseen ja kaupalliseen vaikutuspiiriin.

Hänen mukaansa osa Venäjän alueista on kulkemassa eri suuntiin, eikä maata voida pitää kasassa pelkästään hallinnollisin toimin.

Leonov viittaa muun muassa Kaukasian emiraattiin, joka oli separatistinen valtio.

https://www.verkkouutiset.fi/kgbn-ex-kenraali-pelkaa-venajan-menettaavan-krimin-ja-kaliningradin/

Kansojen vankila.
 
Ainakin osa kenraalin jutuista lie peräisin joltain sikäläisiltä rajakki-foorumeilta:
"– Myös väestöllinen muutos on Venäjän etujen vastainen. Kun kuulen, että Moskova on pian maailman suurin muslimikaupunki, se ahdistaa minua. "
Vuonna 2012 Moskovan väestöstä oli muslimeja 3.6%. Tietämättä veikkaan ettei demograafinen kehitys ole niin nopeaa että kaupungin muslimiväestö olisi heti ohittamassa vaikka Lahoren väkiluvun (11 miljoonaa).
 
Kommunismin aikaisesta harmaasta Moskovasta on tullut 30 vuodessa kiiltävien kultaisten kupolien pääkaupunki. Vuoden 2010 jälkeen on rakennettu noin 50 kirkkoa ja lähes yhtä monta on rakenteilla. Kaupungissa sijaitsee ortodoksisen kirkon keskus, Moskovan patriarkaatti.

https://areena.yle.fi/1-4550384

Patriarkka Kirilliin henkilöityy valta, jota läntiset mittarit eivät juuri havaitse. Se valta kuuluu Venäjän ortodoksiselle kirkolle.

Kirkko laajenee kotimaassa, mutta nopeaan tahtiin myös ulkomaille. Esimerkiksi Pariisissa vihittiin vuonna 2016 uusi ortodoksinen katedraali.
 
Kommunismin aikaisesta harmaasta Moskovasta on tullut 30 vuodessa kiiltävien kultaisten kupolien pääkaupunki. Vuoden 2010 jälkeen on rakennettu noin 50 kirkkoa ja lähes yhtä monta on rakenteilla. Kaupungissa sijaitsee ortodoksisen kirkon keskus, Moskovan patriarkaatti.

https://areena.yle.fi/1-4550384

Patriarkka Kirilliin henkilöityy valta, jota läntiset mittarit eivät juuri havaitse. Se valta kuuluu Venäjän ortodoksiselle kirkolle.

Kirkko laajenee kotimaassa, mutta nopeaan tahtiin myös ulkomaille. Esimerkiksi Pariisissa vihittiin vuonna 2016 uusi ortodoksinen katedraali.

Jos ja kun Venäjän valtio kippaa nurin niin tuossa on seuraava suuremman mittakaavan kollektivisoitumisen lähde venäläisille. Paha sanoa kuinka vaarallinen entiteetti tuosta kehkeytyy vuosien varrella, vaikka Suomessa ortokirkko ei ole entuudestaan tuntematon. Islamia vastaan kirkon rooli on selkeä, mutta, korporaation tavoin, tuo tulemaan etenemään tännekin isomman vaikutusvallan perässä.
 
Diktatuurissa hallinnon uudistukset tapahtuu sisäisesti. Venäjällä paineet Putinia kohtaan lisääntyy.
https://www.verkkouutiset.fi/venajan-eliitin-uskotaan-jakautuneen-yha-jyrkemmin/#e84c297f
Presidentti Vladimir Putinin hanke Venäjän perustuslain muuttamiseksi tavalla, joka muun muassa mahdollistaisi hänen virkakausiensa jatkamisen aina vuoteen 2036, viittaa politiikan tutkija Tatjana Stanovajan mukaan yhä konservatiivisempaan, ideologisempaan ja länsivastaisempaan linjaan.

Samaan aikaan Venäjän eliitti on kuitenkin entistä jakautuneempi ja saattaa ajautua jopa sisäiseen konfliktiin.

Tämä on ymmärrettävää kehitystä. Venäjällä eliittiin kuuluvat tietävät minkälaiseen asemaan Venäjän valtio on ajatunut kansainvälisissä suhteissaan. Näennäisestä rikkaudestaan huolimatta Venäjä on kansainvälisessä vertaiussa taloudellinen "Mikkihiiri". Lisäksi maan tuotantotalouden jo entisestään vanhanaikaiset ja täydellisen kilpailukyvyttömät laitokset ja rakenteet tuhoutuvat uudistuksien puutteessa.

Diktatuurihallinnon johdon toimesta vain armeijaa sekä omaan kansaan kohdistuvaa sisäisen turvallisuuden väkivaltajärjestelmää kehitetään ja kasvatetaan.

Läheskään kaikki eliittiin kuuluvat sekä usein myös ulkomailla työskentelevät ja asuvat venäläiset eivät ole tyhmiä ja kykenemättömiä ymmärtämään syitä ja seurauksia Venäjän nykytilanteeseen. Putinin johtama diktatuuri kulkee väistämättä loppuaan kohden. Ja se loppu saattaa koittaa nopeammin kuin monet osaavat arvatakaan.

Ehkä kannattaisi käydä kysymässä Venäjän tulevaisuudesta Paavo Väyryseltä..Hänellä oli aikoinaan hämästyttävä kyky nähdä ja ymmärtää Neuvostoliiton tulevaisuutta.
 
Viimeksi muokattu:
Diktatuurissa hallinnon uudistukset tapahtuu sisäisesti. Venäjällä paineet Putinia kohtaan lisääntyy.
https://www.verkkouutiset.fi/venajan-eliitin-uskotaan-jakautuneen-yha-jyrkemmin/#e84c297f


Tämä on ymmärrettävää kehitystä. Venäjällä eliittiin kuuluvat tietävät minkälaiseen asemaan Venäjän valtio on ajatunut kansainvälisissä suhteissaan. Näennäisestä rikkaudestaan huolimatta Venäjä on kansainvälisessä vertaiussa taloudellinen "Mikkihiiri". Lisäksi maan tuotantotalouden jo entisestään vanhanaikaiset ja täydellisen kilpailukyvyttömät laitokset ja rakenteet tuhoutuvat uudistuksien puutteessa.

Diktatuurihallinnon johdon toimesta vain armeijaa sekä omaan kansaan kohdistuvaa sisäisen turvallisuuden väkivaltajärjestelmää kehitetään ja kasvatetaan.

Läheskään kaikki eliittiin kuuluvat sekä usein myös ulkomailla työskentelevät ja asuvat venäläiset eivät ole tyhmiä ja kykenemättömiä ymmärtämään syitä ja seurauksia Venäjän nykytilanteeseen. Putinin johtama diktatuuri kulkee väistämättä loppuaan kohden. Ja se loppu saattaa koittaa nopeammin kuin monet osaavat arvatakaan.

Ehkä kannattaisi käydä kysymässä Venäjän tulevaisuudesta Paavo Väyryseltä..Hänellä oli aikoinaan hämästyttävä kyky nähdä ja ymmärtää Neuvostoliiton tulevaisuutta.
Ei tarvitse ihmetellä miksi Venäjän eliitti hankkii useampia passeja ja omaisuus virtaa länteen.
Turvaa ne hakevat ettei käy kuin bolsevikkeja paenneille. Ruhtinattaret bordelleissa ja aateliset taksikuskeina...
 
Putin pitäisi syrjäyttää, että Venäjästä tulisi demokratia.

Ei siitä tule.

Läntisessä keskustelussa on jonkinlainen ”regime change”-ajatusvinouma. Valtiollinen perinne ja identiteettihistoria ei kuitenkaan taida muuttua vallanpitäjää vaihtamalla.

Georgian sodan aikaan presidenttinä oli Medvedev. Silovikit ja kovat kundit ovat vallassa eikä edes Putin ole yksin. On Venäjä, ja ikään kuin monta Putinia, ja tältä kollektiivilta Putin kuuntelee, mitä tsaarin pitää tänään päättää.

Totta kai presidentinkanslia voi syöttää päätöksentekoa varten juttuja musikoille, jotta ne sitten kiipeävät takaisin Kremliin kansan vaatimuksena.

Vaikkapa juttuja suomalaisista.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top