vlad

Lisunov Li-2

Lisunov Li-2, perustuu Douglas DC-3/ C-47 Dakotaan - konetyyppiä alettiin valmistaa Neuvostoliitossa lisenssillä ”lend and lease” -sopimuksen perusteella. Kyseinen koneyksilö kuvattuna Kiovassa, toukokuussa 2016 - National Museum of the History of Ukraine in the Second World War (ukr. Музей історії України у Другій світовій війні).
Suurin ja näkyvin ero DC-3:n ja neukkulisenssikoneen välillä on moottorit. Pratt & Whitney Twin Wasp on erilainen kuin venäläinen Svetsov. Lisäksi joissain Li-2:ssa oli takarungossa taka-ampumo.
 
@tulikomento Moottoreissa tosiaankin on selkeä ero, kunhan kohdille osuu kuva DC-3:sta siten, että moottoreiden ero näkyy selkeästi, niin pitää tehdä joku kuvakollaasi, jossa erot näkyvät selvästi.

Itse en ole nähnyt ainoatakaan Li-2:sta jossa on takarungossa taka-ampumo, Kiovan koneen lisäksi olen - muistaakseni - nähnyt jollain ulkomaan reissulla toisenkin Li-2:sen. Kuvia olen kyllä nähnyt myös niistä versioista, joissa on takarungossa taka-ampumo.
 
@vlad

Neukut käyttivät Lisunov kakkosta myös pommittajana. Näitä käytettiin myös talvella 1944 Helsingin suurpommituksissa, tosin tyyppi soveltui pommitusrooliin melko huonosti (onneksi). Veikkaan vahvasti, että näissä sotalennoilla käytetyissä koneissa on ollut tuo taka-ampumo mukana.
 
@tulikomento Suomen Sotilaassa käsiteltiin Helsingin pommituksia vuosi (?) sitten, muistan, että kyseisessä artikkelissa mainittiin myös Li-2 osallisena Helsingin pommituksiin. Uskaltaakohan sen perusteella tehdä johtopäätöksen, että myös Tallinnan (Viron) pommituksiin osallistui ko. konetyypin koneita.
 
@vlad

Veikkaan että kyllä vaan. Minäkin luin tuon SS:n jutun. Kaukopommitusilmavoimien pääkalustoa olivat Il-4, Pe-8 (joskin määrät pieniä), B-25 Mitchell ja Li-2. Eli uskallan veikata että kyllä ne noillakin Tallinnaan iskivät. Siellähän torjunta oli sakujen vastuulla ja se ei onnistunut. Tallinna kärsi kovat tuhot Helsinkiin verrattuna.
 
Minun käsityksen mukaan Li-kakkoset olivat lukumäärältään runsain konetyyppi, ainakin Helsinkiin tehdyissä hyökkäyksissä. Olisikohan ollut kirjassa 'Hävittäkää Helsinki' jotain mainintoja lukumääristä, kentistä ja lentoetäisyyksistä. Li-2 kantoi 1000 kg pommeja ja operoivat Leningradin lähikentiltä. Pe-8* 'sia oli Helsinkiin tehdyissä hyökkäyksissä mukana n. 20 konetta, joka lienee ollut aika lähellä 100% koko käytettävästä vahvuudesta. Koneita oli kuitenkin valmistettu alle sata, ja tappiot olivat olleet jo aiemmin ilmeisesti melkoisia. ADD:llähän oli lentokykyistä kalustoa kokonaisuudessaan ja samoin miehistöjä(vielä vähemmän yö-lentokykyisiä) reippaasti alle niiden lukujen mitä Helsinkiin tehdyt pommitusyöt käsittivät hyökkäävinä koneina, eli osittain koneet/miehistöt tekivät kahta keikkaa. Joka on varmasti ollut käsittämättömän kauhea kokemus. ADD siis veti aivan täysillä noissa hyökkäyksissä. Pe-8* koneet mm. lensivät kaukaa Moskovan ja sen eteläpuoleisilta kentiltä, ja osa niistä kantoi 5000kg pommia, jota enempää koneeseen ei voinut mitenkään saada kyytiin. Li-2 :ssa oli sentään jonkinlainen lämmitys, mutta Pe-8* ja Il-4 koneissa oli kylmä kuin ryssän helvetissä ja koneita menetettiin suomalaisten havaintojen ulkopuolella melkoisia määriä epäonnistuneissa laskuissa ja muissa häiriöissä. Lisäksi miehistö kärsi pahoista paleltumista ja näiden kanssa osa menetti raajansa amputoinnissa. Tallinnaan tehty hyökkäyshän oli huomattavasti pienemmällä konemäärällä.

Edit: * karmeita typoja, höpötin Pe-2:sta kun piti kirjoittaa Pe-8. Korjasin ne hävyttömästi tuohon tekstiin. En olisi itse huomannut ellen olisi lähtenyt tarkistamaan A.Lapin kirjoitusta, jossa hän mainitsee yöhävittäjien pudotukset - ja siellä mainitsee Pe-2:n ... jota epäilen että tarkoitti Pe-8:aa. Pe-2 ei kuulunut ADD:n kalustoon. Pahoittelen.
 
Suomen Sotilas 2/2014 - jokunen poiminta - Ilmatorjuntavoitto -artikkelista (alk. s. 78).

"Helsingin pommituksiin osallistui kahdeksan ilma-armeijakuntaa ja 17 lentodivisioonaa, joista yhdeksällä oli kalustona Il-4, viidellä Li-2, kahdella B-25C Mitchell ja yhdellä raskas pommikone Pe-8. Lisäksi käytettiin muutamaa amerikkalaisvalmisteista A-20G Boston -konetta hyökkäyksiin ilmatorjunta-asemia vastaan".

"Pudotetuista pommeista noin 670 osui silloisen Hensingin alueelle ja noin 130 lähiympäristöön. Kantakaupungin alueelle osui vain 530 pommia. Tästä voidaan päätellä, että ilmapuolustus onnistui torjumaan yli 95% pommeista!"

Artikkelin nimi on varsin oikeaan osunut, kyse on melkoisesta ilmatorjuntavoitosta. Ilmatorjunnan erinomaisesta työskentelystä.

Artikkelissa oli varsin kattavasti myös tilastoja lennoista, pudotetuista pommeista tms.

vlad
 
Ehdottomasti samaa mieltä. Samansuuntainen toteamus tehtiin myös Suomen Sotilas -lehden artikkelissa. Kyse oli niin merkittävästä onnistumisesta, että siitä olisi kuulunut korkein mahdollinen kunnianosoitus ja kuten sanoit, se olisi ollut samalla kunnianosoitus koko rykmentille erinomaisesta työstä.
 
@vlad Pahus, en löytänyt lainkaan vuotta 2014 Suomen Sotilaista omassa hyllyssä, vaikka lehtiä löytyy sekä ennen että jälkeen. Tyypillistä. Pitää kaivaa tuo jostain.

Nuo lukumäärät ovat varsin hankalia, kun vielä puhutaan divisioonista, ei ainakaan minulla ole käsitystä siitä, miten paljon mitäkin kalustoa on kyseessä(olisiko tuossa SS:n artikkelissa ?). Ainakin lentorykmentit olivat kalustoltaan homoneeginisia, ehkä myös divisioonat (ainakin näin voinee olettaa). Mutta mikä niiden vahvuus sitten lienee ollut? Rykmentissä periaatteessa pitäisi olla 63 konetta, mutta tuskin ovat olleet lähelläkään määrävahvuuksiaan. Liekö divisioonassa ollut sitten kaksi tai useampi pahasti vajaa rykmentti.. Lentokelpoista kalustoa ADD:lla oli 777 ja kyseiseen pommistukseen kykeneviä miehistöjä 732, siis wikipedian mukaan. Kun 26.2. tehtiin 930 lentoa, siinä on samat koneet ja ukkelit lennelleet aika paljon edestakaisin.

ADD oli kärsinyt edellisenä vuonna massiivisia tappioita, tehnyt 75.000 sotalentoa ja menettänyt 50% kalustosta (n. 500 konetta), A.Lapin mukaan. Ahti myös kertoo, että saksalainen I/JG302:n 12 koneinen lentue toimi Malmilta yöhävittäjinä, ja ampui alas neljä pommittajaa. Hänen mukaansa 1 kpl Pe-2(josta oletan että tarkoittaa Pe-8:aa, .. tiedän varmasti, että yöhävittäjä ampui alas yhden Pe-8:n, .. tiedän että myös A.Lappi tietää sen ;) ) sekä 1 kpl Il-2 ja kaksi muuta joiden tyyppi ei ollut tiedossa.
 

Media info

Albumi
vlad kiertelee museoita
Lisännyt
vlad
Lisätty
Katsottu
1,395
Kommentit
11
Arvostelu
0.00 star(s) 0 arvostelua

Metadata

Device
OLYMPUS IMAGING CORP. E-PL1
Aperture
ƒ/7.1
Focal length
14.0 mm
Exposure time
1/250
ISO
200
Flash
Auto, did not fire
Filename
Ilmailu20.jpg
File size
1.8 MB
Date taken
Per, 20 Toukokuu 2016 12:40 PM
Dimensions
2581px x 1936px

Jaa tämä media

Top