Arvostelu: Safariland 537 asekotelo

Safariland 537 GLS kotelo


Testailin Safarilandin housunkauluksen ulkopuolella kannettavaa siviilikoteloa (OWB; Outside WaistBand). Minulla on aikaisempaa kokemusta ainoastaan yhdestä OWB-kotelosta, joka on malliltaan erilainen kuiin tämä, eli puolikova nk pancake-tyylinen kotelo, joita olen joskus kuulllut kutsuttavan kampeloiksi. Testatun kotelon nimessä GLS tulee sanoista Grip Lock System, mikä kertoo että kotelossa on aktiivinen lukituslaite.
IMG_0418.JPG

Yleistä kotelosta
Malliltaan OWB-kotelot eivät ole varsinaisia piilokoteloita, mutta niitä voi käyttää esim takin kanssa CCW-tyylisesti, ja joissakin ampumauhreilulajeissa, kuten IDPA, käytetään lähes yksinomaan OWB-koteloita suojaavan takin tai liivin alla, jolloin kotelo täyttää sääntöjen asettamat vaatimukset siitä että kotelo on piilossa vaatteiden alla.

Kotelo sijoitetaan vyölle oikeakätisellä käyttäjällä noin kello kolmeen, eli asekäden puoleiselle lonkalle - kotelosta on olemassa myös vasenkätinen versio. Kotelossa on kiinteät reiät vyölle, eli käyttäjän täytyy avata vyö, pujottaa vyö kotelon vyöreijistä ja pukea vyö takaisin päälle. Tämä saattaa olla hankalaa tilanteissa, joissa koteloa täytyy laittaa vyölle ja ottaa pois useita kertoja päivän aikana, mutta toisaalta kotelo pysyy tiukasti paikallaan eikä ole pelkoa että se pääsisi luiskahtamaan irti vyöltä. Jos kotelon vielä saa sijoitettua siten, että yksi housujen vyölenkeistä jää kotelon alle, ei kotelo pääse liikkumaan edes takaisin edes tavallista housuvyötä käytettäessä - 1,5 tuuman levyisessä asevyössä kotelo istuu muutenkin jämäkästi.

Kotelon tekee erityisen mielenkiintoiseksi sen lukituslaite, joka toimii samalla periaatteella kuin Safarilandin ALS-lukitus, eli kun ase painetaan koteloon, se lukittuu kiinni automaattisesti. Kotelosta pois vedettäessä käyttäjän on avattava lukitus, joka toimii GLS-koteloissa vielä ALS-koteloitakin intuitiivisemmin: käyttäjä yksinkertaisesti ottaa aseen kahvasta hyvän, normaalin otteen jolloin asekäden keskisormi painaa automaattisesti lukitusvipua. Käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään erillistä liikettä lukituksen avaamiseksi.

Käytännön kokemukset
Kun laitoin koteloa ensimmäistä kertaa vyölle, vyölenkit tuntuivat varsin tiukoilta mutta vyön sai kuitenkin pujotettua niistä läpi. Lenkit on muotoiltu siten, että vyö tekee molempien lenkkien kohdalla voimakkaan mutkan ulospäin, mikä estää kotelon liikkumista vyöllä edes takaisin, mutta saattaa aiheuttaa vyöhön pysyvää muodonmuutosta jonka huomaa, kun vyötä käyttää ilman koteloa tai eri kotelon kanssa.

Kotelo on laminoitua nahkaa, tai ehkä paremminkin nahalla päällystettyä muovia tai vastaavaa materiaalia, mikä tekee siitä hyvin jäykän ja muodossaan pysyvän, mutta kotelon ulkopinta on kuitenkin samalla tavalla miellyttävän tuntuinen kuin nahkakoteloissa. Kotelo pysyy hyvin muodossaan myös tyhjänä, mutta toisaalta se ei jousta juurikaan vartaloa vasten, tehden siitä hieman epämukavamman kuin mitä pelkkä nahkakotelo olisi. Olen lukenut käyttäjien arvosteluista, että kotelon muotoilu ei välttämättä sovi hyvin hoikan käyttäjän vartalolle. Koska minulla on kokemusta vain yhdestä OWB-kotelosta ennen tätä, en voinut välttää vertailemasta tätä koteloa vanhaan, nahkaiseen OWB-kotelooni. Olikin yllätys, kuinka pahasti kotelo alussa painoi lonkkaani; olisi voinut kuvitella että kotelo on housunkauluksen sisäpuolella. Tilanne helpottui kuitenkin huomattavasti melko nopeasti: joko totuin kotelon paineeseen lonkallani, kotelo löysi ihanteellisen paikan vyötäröltäni missä sen muotoilu sopi hyvin vartaloni muotoihin, tai sitten kotelo nöyrtyi hieman käytössä. Tämä viimeinen vaihoehto ei kuitenkaan ole kovin todennäköinen, koska pelkästä nahasta tehdyn kotelonkin muokkautuminen vartalon mukaiseksi saattaa kestää useamman viikon. Joka tapauksessa, kun kotelo asettuu kunnolla vyötärölle, se on varsin mukava kantaa eikä sen mukanaoloa juurikaan huomaa.

Kokeilin koteloa ensin tyhjällä aseella ja sen jälkeen normaalisti ampumalla. Aluksi minulla oli hieman vaikeuksia kotelon lukitusmekanismin kanssa, kunnes tajusin että minun ei pidä yrittää erikseen avata lukitusta, vaan ainoastaan ottaa aseesta normaali ote aivan kuin kotelossa ei olisi lukitusta lainkaan. Tämän valaistumisen saatuani kotelon käyttö muuttui erittäin helpoksi ja luontevaksi. Lukituksen avaaminen ei myöskään hidasta aseen kotelosta vetämistä millään tavalla. Ainoastaan, jos kotelossa olevasta aseesta ottaa huonolla otteella kiinni, lukitus saattaa jäädä päälle. Kotelo toimii hyvin molempiin suuntiin, eli myös aseen koteloiminen on helppoa ja lukitus menee päälle automaattisesti.

Lukituksen tiukkuutta voi säätää tarpeen vaatiessa, mutta tämä lienee verrattain harvinaista koska jokaiselle asemallille on oma kotelonsa. Säätäminen ei kuitenkaan ole täysin vaivatonta, vaan se vaatii lukituskappaleen irrottamisen kotelon sisältä ja sen tiukkuuden säätämistä, minkä jälkeen lukituskappale kiinnitetään takaisin koteloon, ja sama toistuu kunnes koteloon saadaan sopiva tiukkuus.

Kuten todettua, koteloa ei ole tarkoitettu varsinaiseksi piilokoteloksi, mutta se toimii kuitenkin kohtuullisesti myös T-paidan kanssa. Vanha pancake-koteloni on kuitenkin litteämpi ja vetää aseen tiukemmin vartaloon kiinni, vaikka sekään ei ole piilokotelo. Pusakan tai liivin kanssa kotelo luultavasti toimisi hyvin myös CCW-käytössä, paksummasta takista puhumattakaan.

Safariland 537 on erinomainen valinta sellaiselle, joka haluaa aktiivisella lukituksella varustetun siviilivaatteiden kanssa käytettäväksi sopivan kotelon, jonka ei kuitenkaan tarvitse tarjota maksimaalista kätkettävyyttä.

Teksti: Seppo Vesala
Kuva: Safariland
 
Back
Top