Arvostelu: Scorpus Covert asekotelo

Olen kantanut asetta siviilivaatteiden kanssa reilun vuoden puolisatunnaisesti myös ampumaradan ulkopuolella; en siis ole kovin kokenut CCW-kantaja, eikä minulla ole kokemusta kovin monesta siviili-asekoteloista. Olen kuitenkin kantanut asetta 1900-luvun puolelta alkaen, ja olen käyttänyt aikaisemmin jonkin verran housujenkauluksen ulkopuolella olevaa OWB-tyyppistä siviilikoteloa. Tätä testiä ei siis pidä ottaa kaikkitietävän asiantuntijan syväanalyysinä.

Covert-2D-S-GUN.jpg


Yleisvaikutelma
Ensimmäinen hankkimani CCW-asekotelo oli FAB Defensen valmistaman Scorpus Covert -kotelo. Kyseessä on IWB-kotelo, eli sitä kannetaan housunkauluksen sisäpuolella. Koteloa pystyy kantamaan sekä perinteisesti asekäden puolella lonkalla, tai vartalon etupuolella nk appendix carryna. Tämä kotelon monikäyttöisyys olikin yksi syy, miksi päädyin hankkimaan tämän kotelon. Vaikka kannan asetta normaalisti asekäden puolella lonkalla (tai alaslasketussa kotelossa lonkan alapuolella), appendix carry tuntui heti luontevalta.

Ensivaikutelma kotelosta oli vähän lelumainen, koska kotelo on tehty puolikovasta ja ohuesta muovista eikä esim kydexistä (joka toki on myös jonkinlaista muovia). Lisäksi kotelossa on mekanismi, joka näyttää hämäävästi Blackhawkin Serpa-kotelon lukitukselta, mistä sain ensivaikutelman että kotelo yrittää esittää hienompaa kuin mitä se onkaan. Tosiasiassa kyseessä on vyökiinnikkeen irrotuspainike, jota painamalla kotelon vyökiinnike irtoaa ja sen voi vaihtaa toisen levyiseen - kotelon mukana tulee kaksi eri levyistä vyökiinnikettä. Tämän keksiminen vei tosin hetkisen aikaa, sillä kotelon mukana ei tullut muita käyttöohjeita kuin paketin ulkopuolella oleva kaaviokuva johon oli merkattu esim lukituksen säätöruuvi.

Kuten todettua, kotelon mukana tulee kaksi eri levyistä vyökiinnikettä; kotelo kiinnittyy vyöhön kahdella koukulla eikä esim umpinaisella lenkillä, joten on mahdollista että koukut irtoavat vyöstä asetta vedettäessä, jolloin kotelo tulee aseen mukana käteen. Ensimmäisellä testikerralla asetta kerran vetäessäni toinen kiinnityskoukku irtosikin vyöstä, mutta kotelo pysyi kuitenkin toisella koukulla vyöllä. Olin tosin juuri hetkeä aikaisemmin kokeillut koteloa eri paikassa, joten voi olla että olin yksinkertaisesti laittanut sen huolimattomasti vyölle. Koukkujen etu verrattuna umpinaiseen lenkkiin on luonnollisesti se, että kotelon voi pukea ja ennen kaikkea riisua vyötä irrottamatta. Kiinnityskoukut ovat kuitenkin hieman löysää muovia, ja ne saattavat irrota käyttäjän liikkuessa, etenkin mikäli vyö on koukkuja kapeampi.

Kotelossa on passiivinen kitkalukitus, eli ase irtoaa kotelosta vetäisemällä, eikä käyttäjän tarvitse käyttää mitään lukituslaitteita asetta vedettäessä tai koteloon laitettaessa; se lukittuu koteloon liipasinkaaren etuosasta. Lukituksen tiukkuutta voi säätää portaattomasti ruuvia kiristämällä. Suoraan paketista otettaessa ruuvi oli niin löysä että lukitusta ei käytännössä ollut. En testannut, kuinka tiukaksi lukituksen saa, mutta kohtuullisella kiristämisellä ase pysyi kotelossa vaikka koteloa ravisti ylösalaisin. Asetta vedettäessä kotelo on varsin hiljainen, ja koteloon laitettaessa lukitus päästää pehmeän kliksauksen, jonka tuntee mutta joka ei oikeastaan pidä ääntä. Kotelosta saa kuitenkin tuntoaistin perusteella palautteen, joka kertoo että ase on lukittunut koteloon.


Käyttö radalla
Kokeilin koteloa heti tuoreeltaan ampumaradalla, vain pienen kuivaharjoittelun jälkeen. Kannoin asetta etupäässä appendix carryssä, eli vartalon etupuolella. Parin ensimmäisen vedon jälkeen kotelo alkoi tuntumaan varsin luontevalta, vaikka minulla ei ollutkaan appendix carrysta aikaisempaa kokemusta. Kotelossa on täysimittainen sweat guard, eli aseen luistin ja vartalon väliin jäävä suoja, ja kokeilin koteloa sekä aluspaidalla että suoraan ihoa vasten. Aluspaidan kanssa käytettynä kotelo oli luonnollisesti mukavampi, mutta se ei ollut paha myöskään suoraan ihoa vasten. Kotelo on kokonaan muovia, mutta koska se on hieman joustavaa, kotelo oli kohtuullisen mukava, kun sille löysi luontevan paikan. Toki jos kotelossa olisi jotain pehmeämpää materiaalia ihoa vasten, se voisi olla vielä mukavampi. Kannoin asetta heti vyönsoljen vieressä, ja tästä aseen vetäminen oli myös luontevaa. Ja vaikka Glock 19 on minun käteeni vähän pieni, löysin melko nopeasti liikeradan jolla ase tuli hyvään otteeseen käteen. Koteloa voisi toki käyttää myös Glock 17:llä, mutta tämä on nimenomaan CCW-kotelo, joten pienempi ase on jotenkin luontevampi.

Edelliseen liittyen, Scorpus on melko universaali kotelo; siihen sopivia asemalleja oli pitkä rivi: Glockit 17,19, 22, 23, 26, 27, 31, 32 ja 33; CZ P-10 C; H&K VP9; Walther P99; FN FNS-9 ja FNS-9 compact, Ruger SR40, Schmeisser SLP-9 ja FMK 9C1 G2 sopivat kaikki samaan koteloon. Tämä oli toinen syy, miksi päätin hankkia Scorpuksen.


Käyttö radan ulkopuolella
Olen kantanut asetta Scorpuksen kanssa sekä perinteiseen tyyliin asekäden kohdalla lonkalla, että vartalon etupuolella. Käyttötunteja on tullut päivää kohden muutamasta tunnista noin kymmeneen, mikä on sisältänyt vaihtelevan määrän myös istumista, mutta ei autossa istumista.

Ase on hyvin piilossa; olen aina päivän mittaan pyrkinyt tarkastelemaan peilistä, onko ase havaittavissa ja omasta mielestäni se oli varsin huomaamaton, vaikka erityisesti katsoin itseäni sillä silmällä. Ulkopuoliselle tarkkailijalle joka ei tiedä aseen olemassaolosta se pysyisi uskoakseni todella hyvin piilossa. Kotelon käytettävyyttä ja aseen piilottavuutta lisää se, että Scorpus on nk tuckable kotelo, eli paidan helman pystyy sullomaan housunkauluksen ja asekotelon väliin, jolloin asetta pystyy kantamaan varsin huomaamattomasti myös esimerkiksi paitapuseron kanssa. Ainoastaan kotelon kiinnityskynnet jäävät paidan ulkopuolelle näkyviin.

Kannettaessa asetta asekäden puolella lonkalla (nk kello kolmessa), kotelo on varsin mukava. Luonnollisesti aseen puolelle kumarruttaessa ase ottaa jonkin verran vastaan, mutta muuten ongelmia ei esiinny. Vartalon etupuolella, appendix carryssa kannettaessa sen sijaan kotelon alareuna alkaa päivän mittaan helposti painamaan jonkin verran häpyluun kohdalta, eli nk munaosaston vierestä. Tätä pahentaa vielä se, jos ampumaradalla suojaliivin alareuna painaa aseen perää alaspäin (meillä ampumaradalla pitää käyttää suojaliivejä). Tämä on kortelon yleispätevyyden varjopuoli: jotta ase sopisi mahdollisimman monen aseen kanssa käytettäväksi, sen täytyy olla tarpeettoman iso esim Glock 19:ää ajatellen. Jos kotelossa olisi kantokorkeuden ja/tai -kulman säätö, se voisi kuitenkin helpottaa hieman tätä hiertämistä, tai jos kotelon vartaloa vasten oleva puoli olisi jotain pehmeämpää materiaalia.


Yhteenveto
Yhteenvetona melko lyhyen käytännön kokeilun jälkeen ja ilman suurempaa kokemusta IWB-koteloista sanoisin, että scorpus on hintaansa nähden hyvä kotelo; ehkä neljä tähteä viidestä. Jos hinta jätetään arvioinnin ulkopuolelle, arvosana putoaa hieman, sillä Scorpuksen ehkä suurimmat valttikortit ovat hyvä hinta-laatusuhde sekä kotelon sopivuus monen asemallin kanssa käytettäväksi, mikä luonnollisesti hyödyttää sellaisia käyttäjiä, joilla on useampia koteloon sopivia aseita. Lisäksi koteloa voi kantaa sekä vartalon sivulla että etupuolella, mikä voi vähentää useamman kotelon hankkimisen tarvetta. Itselläni Scorpus ei toiminut kovin hyvin vartalon etupuolella pitkiä aikoja kannettaessa, mutta jollekin toiselle käyttäjälle se voisi sopia paremmin. Kun liimasin kotelon pintaan pehmeän kantapääpohjallisen, se teki kantamisesta jonkin verran miellyttävämpää.

Ampumaradalla kotelo oli hyvä ja toimiva, sekä lonkalla että vartalon etupuolella kannettaessa.

Ebaysta tilattuna kotelo maksoi postimaksuineen noin 31 euroa, ja toimitusaika oli noin viikko. Mikäli vierastaa ulkomailta tilaamista, niin koteloa saa Suomesta ainakin JPA-Safety housesta Tampereelta.


Teksti: Seppo Vesala
Kuva: FAB Defense
 
Viimeksi muokattu:
Taas tuli pari päivää tuollaisella kannettua G17, miellyttävä istua autossa ja ase ei paista paidan tai kevyen takin alta.
Omaani liimasin huopapohjallisen sisäpuolelle, niin ei haittaa vaikka osuisi paljaalle iholle.
Hinta-laatusuhde on kohdallaan.
 
Back
Top