Authorities Bodyguad Bands

Monet turvallisuusasioihin vakavasti suhtautuvat kantavat jatkuvasti mukanaan tiettyjä turvallisuuteen liittyviä perusvarusteita, kuten valaisinta ja/tai monitoimityökalua. Varusteiden kantaminen on niin jatkuvaa, että varusteista käytetään englannin kielistä termiä EDC; everyday carry eli joka päivä kannettavat varusteet. Sään mukaan vaihtuva vaatetus saattaa tehdä samojen varusteiden kantamisen jokapäiväisen kantamisen haastavaksi, ainakin jos varusteita halutaan kantaa joka päivä samalla tavalla ja samoissa paikoissa. Eräs helppo ratkaisu on kantaa mukanaan pientä kassia, johon koko EDC setti mahtuu vaivattomasti, mutta kassin rahtaaminen itsessään ei välttämättä oie vaivatonta. Lahtelaisen Total Shopin kehittämä ja myymä kantojärjestelmä saattaa helpottaa monien arkea tässä suhteessa.

henkivartija-vyokotelot_(6).jpg


Bodyguard Bands on yksinkertaistettuna sarja leveitä kangaskuminauhoja jotka pujutetaan vyöhön sopiville kohdille. Varusteet pujotetaan näiden elastisten nauhojen ja vyön väliin siten, että varusteita kannetaan vaakatasossa. Koska vyö jää kannettavan varusteen ja vartalon väliin, varuste ei pääse painamaan ikävästi lonkkaan koska vyö toimii pehmusteena välissä. Lisäksi, ainakin jos sekä vyö että lenkkiin sijoitettava varuste ovat väriltään mustat, kantaminen on verrattain huomaamatonta. Vaikka toki mikäli varusteita halutaan kantaa piilotettuna, vyö peitetään vaatteella kuten paidan tai takin helmalla.

Tuotteen nimi, Bodyguard Band, eli suoraan suomennettuna "henkivartijaside" viittaa siihen, että BB:n avulla voimankäyttövälineitä voidaan kantaa huomaamattomasti siviilivaatetuksen alla, mutta kuitenkin niin että niihin päästään nopeasti käsiksi. Vyölle saa huomaamattomasti esimerkiksi pienen purkin OC:ta, valaisimen ja teleskooppipatukan jopa kesäpaidan alle niin, että välineet eivät ole välittömästi havaittavissa - mikäli käyttäjä kantaa asetta, sitä kannetaan luonnollisesti omassa kotelossaan. Ja mitä enemmän ja paksumpia vaatteita vyön päällä pidetään, sitä tehokkaammin varusteet pysyvät kätkettyinä.

Olen kantanut päivittäin jo joidenkin kuukausien ajan verrattain pientä mutta tehokasta valaisinta Bodyguard Bandin avulla. Verrattuna perinteiseen pystymalliseen koteloon, kantaminen on mukavampaa ja lamppu pysyy paremmin vaatteiden alla piilossa. Huonona puolena on, että valaisimen laittaminen takaisin BB:n alle on hitaampaa kuin perinteiseen koteloon palauttaminen. Lisäksi valaisin kuluttaa ajan kanssa vyön pintaan naarmuja, ja jo varsin lyhyen käytön jälkeen vyön pintanahkaan oli tullut selviä hankaumajälkiä. Riippuu toki myös vyön materiaalista, kuinka helposti siihen tulee näkyviä jälkiä. Lisäksi sileäpintainen esine kuten monitoimityökalu saattaa liukua kuminauhan alta pois, joten käyttäjän tulee tarpeen vaatiessa korjata kannettavan välineen paikkaa elastisen nauhan alla. Valaisimen kanssa tällaista ongelmaa ei kuitenkaan ole esiintynyt.

Yhdessä pakkauksessa Bodyguard Bandeja on viisi eri kokoista lenkkiä; yksi iso, kaksi keskikokoista ja kaksi pientä. Kaikkien lenkkien leveys on 50 mm mutta pituus/ympärysmitta vaihtelee. Mistään ei käy ilmi lenkkien pituudet, mutta viivoittimella mitattuna ympärysmitat ovat suurin piirtein 10 cm, 12 cm ja 14 cm, mutta koska lenkit ovat elastisia, niihin voi sijoittaa jonkin verran nimellisympärysmittaa suurempia esineitä. Jokaisessa lenkissä on myös pätkä tarranauhan sekä pehmeää puolta että koukkupuolta, jolloin nauhan saa pysymään paikallaan, mikäli vyö on sellaista materiaalia jossa tarranauha pysyy kiinni.

Kokonaisuutena Bodyguard Bands on yksinkertainen mutta toimiva tuote. Se voisi olla vielä parempi, mikäli pakkauksessa olisi kiinteäpituuksisten lenkkien vielä yksi, säädettävä lenkki.


Teksti: Seppo Vesala
Kuva: Total Shop


Tästä tuotteesta, ja aihepiiristä yleisemmin, voi keskustella tässä ketjussa:
https://maanpuolustus.net/threads/siviilivaatetuksen-kanssa-käytettävät-varustekotelot.6619/
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top