Crossbreed Freedom carry asekotelo

Crossbreed Freedom carry on nk. hybridikotelo, mikä tarkoittaa sitä että kotelo on tehty osittain nahasta ja osittain keinotekoisista materiaaleista, tässä tapauksessa kydexistä. Kotelon nimi Freedom carry viittaa siihen, että käyttäjällä on vapaus valita, kantaako asetta lonkalla kello 3:ssa, vai vartalon etupuolella AIWB:ssä.
29000

Ensimulkaisu
Kotelon taustakappale on hevosennahkaa ja kuori joka ympäröi asetta, on kydexiä. Kotelo muokkautuu käytössä mukailemaan vartalon ja aseen muotoja, joten suoraan paketista otettuna se ei ole kovin mukava kantaa, mutta muutaman viikon käytön jälkeen nahka oli muokkaantunut siten, että kotelo on varsin mukava. Jos asetta kantaisi joka päivä aamusta iltaan, muokkaantuminen olisi totta kai nopeampaa.
29001

Kotelossa on vain yksi vyöklipsi, joka on sijoitettu kotelon reunaan, varsin kauas aseesta. Tämä mahdollistaa sen, että kotelo elää vyöllä ja asettuu mukavampaan asentoon vyöllä jos asetta kannetaan pidempiä aikoja kerrallaan tai liikutaan ase vyöllä.

Käyttö
Kotelo on varsin yksinkertainen käyttää, koska siinä ei ole juurikaan säätömahdollisuuksia; edes passiivisen lukituksen tiukkuutta ei voi säätää, mutta toisaalta ase istuu kotelossa varsin hyvin joten tarvetta tälle tuskin olisikaan. Ainoa säätömahdolliusuus on kotelon vyöklipsissä, jonka kulmaa voi säätää aavistuksen verran. Koska klipsi on sijoitettu kotelon reunaan, pienikin säätö kuitenkin tuntuu siinä, miten ase istuu vyölle. Vyöklipsi on metallinen, ja se napsahtaa tiukasti vyöhön kiinni, joten ei ole pelkoa että kotelo irtoaisi vyöltä asetta vedettäessä.

Kotelo on melko nopea asetta vedettäessä; ase tulee hyvin ampumaotteeseen ja otteen saa rakennettua hyvin aseen ollessa vielä kotelossa. Aseen vetäminen on myös nopeaa, ja koska ote aseesta on hyvä, laukaus voi myös lähteä nopeasti. Aseen koteloiminen voi olla hitaampaa, mikäli kotelo on elänyt sen verran että kotelon reuna on päässyt laskeutumaan housunkauluksen alapuolelle.
29003

Kotelo toimii hyvin sekä vartalon etupuolella että asekäden puolella kannettuna. Jos asetta kannetaan lonkalla kello kolmessa, kannattaa käyttää aluspaitaa koska muuten kotelon vartaloa vasten olevan pohjakappaleen mokkanahkainen puoli hankaa ihoa, kun kotelo liikkuu hieman esimerkiksi kävellessä. Vartalon etupuolella en havainnut samanlaista hankaamista.

Koska aseen paikkaa voi hieman säätää ja kallistaa, kotelo kätkee ainakin Glock 19 kokoisen aseen helposti pelkän T-paidan alle sekä vartalon etupuolella että lonkalla kannettaessa.
29005

29006

Ruusut ja risut
Kotelo on varsin mukava kantaa; ainoastaan vyöklipsin kiinnitysruuvien kohdalla on paikka joka saattaa painaa lantioon. Tämäkin on vältettävissä siirtämällä koteloa hieman toiseen paikkaan. Aseen kohdalla kotelo ei kuitenkaan paina lantioon, mikä on usein ongelmana ainakin AIWB-koteloiden kohdalla. Aseen elämisen mahdollisuus on kuitenkin myös huono puoli, sillä se saattaa tehdä aseen koteloon laittamisen hankalaksi, mikä saattaa olla ongelma erityisesti stressitilanteessa.

Teksti ja kuvat: Seppo Vesala
 
Back
Top