F-35 Lightning II

Offtopic:

Näkee korkean ikänsä ikävällä tavalla kun miettii että F-35 on tarkoitus palvella ehkä vuoteen 2070. Tuossa vaiheessa voi itse olla jo kuopattu :|
No riippuu vähän lääketieteen kehittymisestä. Kuulin tuossa yhdeltä sosionomiprofessorilta, että hän oli kuullut yhdessä seminaarissa, jossa käsiteltiin ikääntymistä, että lähivuosikymmeninä saattaa tulla lääketieteessä murroksia, jotka mahdollistaisivat 150 vuoden iän.

Ja sitten on kuulemma tehty eläimille kokeita, joissa niiden telemeerejä, jotka aina lyhenevät solujen jakautuessa ja tämä aiheuttaa ikääntymisen, ja näissä kokeissa on saatu joillakin eläinlajeilla 5-10 kertaa hitaammaksi ikääntyminen. Jos tämä pystytään hyödyntämään ihmiseen tällaisenaan, se tarkoittaisi 500-1000 vuoden elinikää. Ja jos telomeerien lyheneminen pystytään pysäyttämään kokonaan, vanhuuteen ei enää kuoltaisi, vaan ihmiset eläisivät niin kauan, kunnes joku kuollettava onnettomuus, yms... tapahtuisi.
 
https://www.defensenews.com/air/2018/11/14/lockheed-gets-6b-downpayment-to-start-f-35-block-buy/

"Wednesday’s contract modification immediately obligates $6 billion to Lockheed and sets a cap of $22.7 billion "

Ja löytyy virallisena https://dod.defense.gov/News/Contracts/Contract-View/Article/1690639/ sen sijaan lot 11 pääsopimus on yhä kadoksissa, eli sitä todennäköisesti ei ole allekirjoitettu
///
Ja btw kivoja sanahirviöitä: "not-to-exceed undefinitized contract modification to a previously awarded fixed-price-incentive-firm-target, firm-fixed-price advanced acquisition contract "
 
Verkkouutiset



Royal_Malaysian_Air_Force_Sukhoi_Su-30MKM_over_the_South_China_Sea_in_May_2015-1118x629.jpg

Suhoi-hävittäjä. KUVA: Wikipedia / U.S. Navy / Lieutenant Jonathan Pfaff
Malesia pettyi venäläishävittäjiin: Suurin osa hajosi, vain neljällä voi lentää
MATTI LEPISTÖ | 16.09.2018 | 08:00- päivitetty15.09.2018 | 21:20
Koneiden huolto on jumittunut byrokratiaan ja tietojen pimittämiseen.
Venäjältä Suhoi Su-30MKM -hävittäjiä ostanut Malesia on kohdannut lukuisia vastoinkäymisiä koneiden kanssa, kertoo UAWire.
Monivikaisten venäläishävittäjien huollossa on esiintynyt ongelmia. Lisäksi yhteistyö valmistajan kanssa jumittunut byrokratiaan.
– Ongelma venäläiskoneissa on venäläisten tapa hoitaa liiketoimintaa, lähde Malesian ilmavoimista kertoo.
Venäläiset olivat luvanneet antaa Malesialle huoltotukea koneiden oston jälkeen, mutta Malesian mukaan Venäjä pimittää huoltotöihin liittyviä tietoja. Koneiden toimittaminen Venäjälle huoltoon on myös osoittautunut hankalaksi.
– Meille ei kerrottu ostohetkellä, että koneet tarvitsevat sellaista huolto kymmenen vuoden kuluttua, jonka vain venäläiset pystyvät tekemään, Malesian ilmavoimista kerrotaan.
Venäläishävittäjiä toimitettiin Malesiaan vuosina 2007-2009. Tällä hetkellä Malesian 28 venäläishävittäjästä vain neljällä pystyy lentämään. Loput ovat korjauksessa.
Malesiassa pohditaan parhaillaan yhdysvaltalaisten F/A-18 Hornet -hävittäjien hankintaa.
 
Nato-Pohjoismaat valitsivat Suomellekin tarjottavan F-35-hävittäjän - "Kuulin, että se toimii kylmässä yhtä hyvin kuin F-16", kertoo norjalaispilotti
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotim...vin-kuin-f-16-kertoo-norjalaispilotti/810358/
Pohjolan yleisin hävittäjäostos ei tällä hetkellä ole ruotsalaisten tarjoama Saabin Gripen, vaan amerikkalaisten juuri massatuotantoon saama Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjä. Se on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Luken lentotukikohdassa Yhdysvaltain Arizonassa lennetään tällä hetkellä jatkuvasti yhdellä Suomen ilmavoimien hävittäjähankintakilpailussa mukana olevalla ehdokkaalla. F-35 Lightning II -hävittäjän nimi on suomeksi Salama II.

Amerikkalaisten lisäksi häivehävittäjän lentotestauksessa ja kehitystyössä ovat kunnostautuneet norjalaiset. Norja tilasi ensimmäisten joukossa Lockheed Martin -yhtiön valmistaman F-35:n.

Norjalaisten kokemukset F-35:stä kiinnostavat suomalaisia erityisesti siksi, että maan vaihteleva ja ankara ilmasto antaa tietoa lentokoneen toimintakelpoisuudesta Pohjoismaissa.

– F-35 on ollut koko vuoden Norjassa käytössä. Olen kuullut, että se toimii kylmässä aivan yhtä hyvin kuin edellinen F-16, sanoo norjalainen everstiluutnantti Martin Tesli Lännen Medialle.

Hän työskentelee itse koelentäjänä ja kouluttajana Yhdysvalloissa.

Lännen Media vieraili tukikohdassa Lockheed Martinin kutsumana osana suomalaista toimittajaryhmää.

Lockheed Martin: konetta tarjotaan USA:n liittolaisille
Phoenixin lähellä sijaitsevassa lentotukikohdassa on kymmenien amerikkalaisten F-35-hävittäjien lisäksi seitsemän Norjan omistamaa F-35:tä.

Tällä hetkellä tukikohdassa koneen lentämistä opiskelee kymmenen norjalaispilottia. Myös tanskalaiset hankkivat F-35:n ja tutustuvat siihen.

Norjalle hävittäjä oli luonnollinen valinta, sillä toisin kuin esimerkiksi Suomi, Norja on Yhdysvaltojen liittolainen Naton kautta. Tosin Suomen tällä hetkellä käyttämät Hornet-hävittäjät myös ovat yhdysvaltalaista tuotantoa. Boiengin valmistama uusi Super Hornet -malli on sekin mukana hävittäjäkilpailutuksessa.

Suomi on Naton jäsenyyden sijaan puolustusliiton kumppanimaa. Se, että Yhdysvallat tarjoaa viimeisimmän teknologian hävittäjäänsä Suomelle, kertoo kuitenkin jostain. Lockheed Martinin esitteen mukaan F-35 tarjotaan USA:lle ja sen kansainvälisille liittolaisille.

Tesli ei ota kantaa Suomen hävittäjävalintaan, vaikka pitääkin kumppanimaiden samantyyppistä kalustoa sotilaallisen yhteistoiminnan etuna. Suomen on määrä päättää uusista hävittäjistä 2020-luvun alkupuolella.

– Valinta on suomalaisten poliitikkojen ja ilmavoimien päätös, Tesli sanoo.



xlarge-3358197.jpg
Everstiluutnantti Martin Tesli kouluttaa norjalaispilotteja Phoenixin tukikohdassa Yhdysvalloissa.
F-35:n kaikki tulevat mahdollisuudet eivät ole vielä kenenkään tiedossa.

Kone on häivehävittäjä, joten vastustajan ei pitäisi nähdä sitä tutkallaan. F-35 taas havaitsee kauas. Pilotti näkee kypärästään koneen rungon läpi joka suuntaan.

F-35:n tärkein ominaisuus on kuitenkin datan keruu ja jako. Koneet voivat välittää näkemänsä myös maa- ja merivoimille.

Amerikkalainen F-35-kouluttaja everstiluutnantti Pete Lee kertoo lentäjän tärkeimmän ominaisuuden olevan datan käsittely- ja päätöksentekokyky.

– 23-vuotiaat ovat vastuussa 100 miljoonan dollarin koneista, mutta he ovat parempia kuin minä aikanaan. Ehkä se johtuu videopeleistä, Lee sanoo.

F-35 on yhtä lailla lentokone kuin päivitettävä tietokone. Sen kaikkia kykyjä ei edes tiedetä ennen kuin videopelisukupolvi tarttuu puikkoihin ja alkaa kehittää taktiikoita.

F-35:n ohjelmistoja päivitetään, ja koneen tuotanto nykyisellään jatkuu pitkälle 2040-luvulle loppupuolelle. Tilauksia on yli 3000. Viimeksi F-35 voitti Belgian tarjouskilpailun.

Suorituskyky valinnan tärkein kriteeri
Suomen seuraavan hävittäjän on palveltava 2060-luvulle asti.

Suomen 64 hävittäjän kaupan muut ehdokkaat ovat Boeingin Super Hornet (USA), Eurofighterin Typhoon (Britannia), Dassaultin Rafale (Ranska) ja Saabin Gripen (Ruotsi).

Suomen seuraava eduskunta tekee päätöksen hallituksen ja puolustusministeriön esityksestä 2021, ja lentokoneiden tuonti Suomeen ajoittuu vuosille 2025-2030.

Tärkein kriteeri on sotilaallinen suorituskyky. Lisäksi valinnassa huomioidaan muun muassa hankintahinta ja elinkaarikustannukset, teollinen yhteistyö ja turvallisuuspoliittiset vaikuttimet.
 
https://www.janes.com/article/84593...riant-at-sdsr-to-deploy-stovl-f-35b-off-strip

UK to decide Lightning variant at SDSR, to deploy STOVL F-35B 'off-strip'

The UK is likely to decide on the final composition of its Lockheed Martin F-35 Lightning force at the next Strategic Defence and Security Review (SDSR) expected in 2020, a senior military official said on 14 November.

Speaking at the IQPC International Fighter Conference in Berlin, Air Commodore David Bradshaw, Lightning Force Commander and Tornado Force Commander, said that, while no official announcement has been made, it is his opinion that the Ministry of Defence (MoD) will use the SDSR to decide if the UK will continue to buy the short take-off and vertical landing (STOVL) F-35B to add to the 48 already procured, or if it will instead decide to fulfil its outstanding commitment of 90 aircraft with the conventional take-off and landing (CTOL) F-35A.

"The next SDSR defence review, whenever that might be, is when I would expect a decision to be made, but it is something that we can't leave for too long as the programme begins to ramp up as we move on from the initial 48 [STOVL] aircraft," Air Cdr Bradshaw told Jane's .

While based out of Royal Air Force (RAF) Marham in southern England, the UK's Lightning fleet is currently owned and operated by the RAF and the Royal Navy (RN) with pilots and maintainers from both services set to field the aircraft from land bases and aboard the two new Queen Elizabeth aircraft carriers as a joint force.

Air Cdre Bradshaw was unsure what effect procuring the land-based F-35A might have on this joint concept of operations, but he did note that there should be no reason to transfer the F-35Bs solely to the RN as the flexibility the aircraft provides is also of value to the RAF.
 
Malesia pettyi venäläishävittäjiin: Suurin osa hajosi, vain neljällä voi lentää
MATTI LEPISTÖ | 16.09.2018 | 08:00- päivitetty15.09.2018 | 21:20
Koneiden huolto on jumittunut byrokratiaan ja tietojen pimittämiseen.
Erikoista venäläisiltä:LOL:
Meille ei kerrottu ostohetkellä, että koneet tarvitsevat sellaista huolto kymmenen vuoden kuluttua, jonka vain venäläiset pystyvät tekemään, Malesian ilmavoimista kerrotaan.
Eivät sitten ole perehtyneet miten ko. maa on hoitanut kalustoaan vuosikymmenet! Venäjällä on ollut tietääkseni tapana jo pitkään hoitaa hävittäjien ja tankkien huolto siten että palveluksessa huolletaan vehkeitä tyyliin öljyt määrävälein ja sitten rakkine pitää purkaa atomeiksi kerran, pari eliniässä.
Ruski- hävittäjien elinikä on muutenkin ollut alhaisempi perinteisesti kuin länsimaissa, koska koko teollisuus on perustunut halpaan tekemiseen massamaisesti.
 
Malesian Sukhoiden käyttöasteista keskusteluun löytyisi varmaan muitakin vitjoja?
 
Korjataan keskustelun kurssia, kuten ystävämme ja huonetoverimme @Gyllis1 yllä aiheellisesti toivoo.

KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan – F-35:n hinnan luvataan laskevan
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/26...kisaan-valmistaja-lupaa-f-35n-hinnan-laskevan
Suomi on tekemässä suurta hävittäjähankintaansa hyvään aikaan, kerrotaan amerikkalaisyhtiö Lockheed Martinilta Kauppalehdelle.

Suomi valmistautuu tekemään vuonna 2021 noin 7–10 miljardin dollarin päätöksen Hornet-kaluston korvaajakoneesta. Kauppalehden tietojen mukaan suorituskyvyn perusteella ilmavoimien suosikki uudeksi koneeksi olisi Lockheed Martinin F-35-kone, mutta sen yksikköhinta on ollut liian suuri Suomen budjetille. Lisäksi vielä ei ole tiedossa, mitä tekniikkaa Lockheed Martin aikoo tarjoukseen sisällyttää.

Esimerkiksi Norja tilasi kymmenen vuotta sitten F-35-hävittäjiä noin 142 miljoonan dollarin yksikköhinnalla, mutta koneen hinta on laskenut vuosien saatossa roimasti. Lockheed Martinin Suomen-myyntiä johtava Mark Pranke sanoo, että Suomi ostaa hävittäjänsä hyvään aikaan.

”Laskelmiemme mukaan saamme koneen yksikköhinnan 80 miljoonaan dollariin vuosikymmenen loppuun mennessä. Suomi on tekemässä hankintansa hyvässä ikkunassa”, Pranke kommentoi Kauppalehdelle yhtiön pääkonttorilla Fort Worthissa.

Olennaista hävittäjäkaupoissa on yhteistyö suomalaisten yritysten kanssa. Pranke sanoo, että yhtiön tulevassa tarjouksessa on otettu tämä huomioon.

”Olen viettänyt paljon aikaani Suomessa tapaamassa teollisuutta”, Pranke sanoo.
HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kiistää Kauppalehdelle, että ilmavoimilla olisi suosikkia hankinnan suhteen tässä vaiheessa prosessia

Nasevien kommenttien uhallakin jälleen kerran: panokset kovenee.
 
https://cms.polsci.ku.dk/publikatio..._Integrating_the_F-35_into_Danish_Defence.pdf

"Integrating the F-35 into Danish Defence"
///
https://www.af.mil/News/Article-Dis...s-results-highlights-innovation-problem-solv/

"The numbers – and implications – add up fast. Each F-35, for example, demands 20 maintainers "
///
http://www.rcinet.ca/en/2018/11/21/norway-f-35-fighter-jets-offers-lesson-for-canada/

"Norway’s saga with the acquisition of F-35 stealth fighters offers Canada a valuable lesson. "
 
Back
Top