Heimoistuminen, sodan uhka ja ratkaisu

hansai

Supreme Leader
BAN
Hyvin mielenkiintoinen kirjoitus Kauppalehdessä. Kommentteja ja ajatuksia?

Belgialainen Lähi-idän asiantuntija varoittaa: Uusi sota on tulossa, merkit ovat jo ilmassa
27.10.201809:30


Seuraavan suuren sodan merkit ovat ilmassa, varoittaa belgialainen Lähi-idän asiantuntija Koert Debeuf.

Koert Debeuf, 44
Kuka: Lähi-idän asiantuntija, Tahrir Institute for Middle East Policy Europen johtaja

Syntynyt: Belgiassa vuonna 1974

Koulutus: Maisterin tutkinto historiassa, Leuvenin yliopisto, Bolognan yliopisto

Ura: Belgian pääministerin tiedottaja ja puheenkirjoittaja 2000-luvulla, Euroopan parlamenttiryhmän ALDEn puheenjohtajan kabinetissa 2010-luvulla, nykyisin vieraileva tutkija Oxfordin yliopistossa

Teokset: Tribalization. Why War is Coming (Bozar 2018), Inside the Arab Revolution: Three Years on the Front Line of the Arab Spring (Lannoo 2014)

Perhe: Vaimo ja kaksi tytärtä


"Kun tapaan 80–90-vuotiaita ja sanon, että sota on tulossa, he eivät epäile sitä. He ovat kokeneet sodan ja näkevät nyt, että asiat luhistuvat ympärillä”, Koert Debeuf sanoo rauhallisella äänellä, mutta katsoo kiinteästi silmiin. Hän istuu brysseliläisen työhuoneensa nojatuolilla ja pahoittelee sikarin savua. Debeuf näyttää tyypilliseltä keskieurooppalaiselta intellektuellilta ruskeassa tweedtakissa ja kaulahuivissa. Leveällä työpöydällä on paperipinoja epäjärjestyksessä.

Tuoreessa kirjassaan Tribalization( Bozar) Lähi-idän asiantuntija ja historioitsija Debeuf perustelee, miksi maailmaa odottaa uusi sota.

Merkit ovat ilmassa. Donald Trumpin Yhdysvallat nostaa tulleja ja vetäytyy kansainvälisestä yhteistyöstä, kuten Unescosta,YK:n ihmisoikeusneuvostosta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. Kansainvälinen rikosoikeustuomioistuin on joutunut puolustuskannalle, kun siitä ovat ilmoittaneet eroavansa Filippiinit, Burundi ja Etelä-Afrikka, ja myös Venäjä vetäytyy. Britannia eroaa EU:sta, ja nationalistiset liikkeet ja äärivoimat vahvistuvat ympäri maailmaa.

Luottovakuutus suojaa isoilta murheilta vientikaupoissa

”Suuret kansainväliset instituutiot menettävät valtaansa”, Debeuf sanoo.

Sama toistui ennen toista maailmansotaa: Yhdysvallat otti käyttöön 60 prosentin tullit 20 000 tuotteelle, ja kauppakumppanit vastasivat samalla mitalla. YK:n esimuoto Kansainliitto mureni, kun moni maa vetäytyi siitä 1930-luvulla, Saksa etunenässä. Kansalliset liput alkoivat heilua, ja loppu on historiaa.

Debeuf näkee menneessä yhtymäkohtia nykyhetkeen. Maailmankauppa supistuu, maailman rauhanindeksi on heikentynyt jo neljän vuoden ajan, ja sveitsiläisen Kof-instituutinglobalisaatioindeksin mukaan globalisaatio polkee paikoillaan.


Debeuf huomauttaa, että globalisaation hidastuminen on aiemminkin ennakoinut sivilisaation rappeutumista. Hänelle globalisaatio ei ole vain 1900-luvun lopun trendi, vaan historiassa toistuva ilmiö, jonka myötä vuorovaikutus on kasvanut ja ideat ja tavarat ovat levinneet sivilisaation nurkasta toiseen. Varhaista globalisaatiota edusti antiikin Rooma, jonka aikana silkkitie kukoisti ja Roomaan kulkeutui keksintöjä ja uskontoja.

Rooman kukistuttua globalisaatio loppui Euroopassa ja manner vajosi keskiaikaan. Arabimaailma jatkoi Rooman perintöä, kunnes vetäytyi kuoreensa. Kiina kukoisti dynastioineen, kunnes yksi sen keisareista sulki maan rajat 1400-luvulla. Samaan aikaan Eurooppa alkoi suunnata takaisin ulkomaailmaan Kristoffer Kolumbus etunenässä. Taiteissa alkoi kukoistaa renessanssi, eikä lainkaan sattumalta, Debeuf huomauttaa.

”Renessanssissa oli kyse Euroopan liittymisestä takaisin globalisaatioon.”

Nykyään yhteiskunnallisia ongelmia tavataan selittää talouden mullistuksilla. Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen, taloudessa kun menee nyt varsin hyvin.

”Mielestäni ongelma ei ole taloudessa”, Debeuf toteaa. ”Heimoistuminen alkoi ennen finanssikriisiä. Se osoittaa, että ongelma on muualla.”


Debeuf käyttää termiä heimoistuminen, tribalization, globalisaatiolle vastakkaisesta trendistä, jossa ihmiset vetäytyvät kuoreensa. Arabian kielessä on sana qabaliyya, joka tarkoittaa paluuta heimoon. Kaupungin haasteissa eläneelle paluu heimoon tarkoittaa paluuta siihen, minkä tuntee parhaiten. Heimo on perhe, ja sen säännöt ovat selkeät.

Debeuf vetoaa psykologian tutkimuksiin ja kertoo, että ihmiset reagoivat traumaan regressiolla, taantumisella. Miksei regressiota esiintyisi myös kansakunnissa tai maailmanlaajuisesti, hän ehdottaa.

Esimerkiksi ensimmäinen maailmansota oli traumaattinen kokemus, joka järkytti ihmisten uskoa huomiseen. Taantuvien ihmisryhmien näkemykset mustavalkoistuvat, ja ne luovat sisäisiä ja ulkoisia uhkakuvia. Vaihtoehtoisille näkemyksille on entistä vähemmän tilaa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen turvaa haettiin autoritaarisista johtajista, jotka saivat otteen ympäri Eurooppaa. Nyt tapahtuu samoin. Debeuf sanoo, että heimoistuminen on tarttuvaa kuin tauti.

”Isisin olemassaolo lisää islamofobiaa kaikkialla. Islamofobinen diskurssi painaa länsimaiden muslimit yhä syvemmälle identiteettikriisiin. Jotkut reagoivat liittymällä Isisiin ja hyökkäämällä länsimaiden yhteiskuntia kohtaan. Pelko hyökkäyksistä lisääntyy lännessä.”

Debeufin mielestä syy nykyiseen heimoistumiseen on maailmanlaajuisessa kollektiivisessa traumassa, joka syntyi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista.

”Miljardit ihmiset ovat nähneet sen. Se sokeerasi ja hämmensi ihmisiä, vain reilu vuosikymmen Berliinin muurin murtumisen jälkeen.”

Kokemus ei olisi ollut niin traumaattinen, jos se olisi jäänyt ainoaksi. Lisää iskuja kuitenkin tuli, ympäri maailmaa.

”Ihmiset eivät tunne olevansa turvassa enää missään, vaikka järjellä pelko ei ole perusteltavissa.”


Islamilaisen radikalismin lisäksi Euroopan ongelma ovat äärioikeistolaiset liikkeet, jotka ovat alkaneet aseistautua.

”Se on erittäin huolestuttavaa. Kun valtiolla ei ole enää monopolia väkivaltaan, laillisuusperiaate on vaakalaudalla. Paniikin synnyttämiseksi ei tarvita suuria ihmismassoja.”

Debeuf muistuttaa Italiasta, jossa Benito Mussolinin fasistipuolue voitti vuonna 1921 vain 37 paikkaa 535 edustajan parlamentissa. Mussolini päätti järjestää marssin Roomaan vuonna 1922. Italian kuningas Viktor Emanuel III ei suostunut asettamaan maan armeijaa Mussolinin aseistautuneita joukkoja vastaan, vaan teki Mussolinista pääministerin. Lopputulos tiedetään.

Mitä heimoistumiselle voi tehdä? Debeuf vastaa yhdellä sanalla:

”Mechelen.”

Mechelen on yksi Belgian monikulttuurisimmista kaupungeista. Alle 12-vuotiaista lapsista yli puolet on ulkomaalaista syntyperää. Kaupunki on panostanut lapsiin ja nuoriin ja osallistanut heitä yhteiskuntaan.

”Kaupungin pormestari puhuu monikulttuurisuuden ja avoimuuden puolesta, eikä se jää vain retoriikaksi.”

Tulokset näkyvät: Mechelenistä ei ole lähtenyt yhtäkään ihmistä taistelemaan Isisin joukkoihin.

Hyviä esimerkkejä heimoistumisen vastustajista ovat myös Kanadan pääministeriJustin Trudeau ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron , jotka myös voittivat maissaan vaalit. Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui hänkin maahanmuuton puolesta.

”Kun Merkel sanoi ’me hoidamme tämän’ ja kun Saksan jalkapallostadioneilla oli julisteita, joissa luki ’ Refugees welcome’, se oli valtava isku Isisin propagandalle.”

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...-ilmassa/ccc3c985-ff0a-38c8-a8ba-1734cbfff36a
 
Nopeasti tuon luin KL:stä.
Nopealla lukaisulla oli minusta ehkä vähän kevein perustein tehtyjä johtopäätöksiä.
Esimerkki: kauppatullien noston yhteys siihen että maailma on painumassa kohti suursotaa. En nyt ihan suoraa yhteyttä kyllä pysty näkemään/ kauppasotia on kyllä käyty moninverroin enemmän kuin suursotia.
Tämä siis vain yhtenä pienenä esimerkkinä, mutta mielestäni samanlaisia esimerkkejä om koko attikkeli täynnä. "Olen jutellut 90-vuotiaiden kanssa, he sanovat että sota on tulossa" - josta johtopäätös on että onhan se sota sitten tulossa.
Historia kyllä tapaa toistaa itseään, mutta kyllä kahdelle edelliselle suursodalle on ihan rationaaliset syyt löydettävissä kummallekin. Artikkelissa tutkailtiin vain näiden syiden seurauksia, ei juurikaan varsinaisia syitä. Seuraukset eivät kuitenkaan suursotia sytytä, kyllä siihen niitä syitäkin tarvitaan.

Toki esimerkiksi Venäjän asevoimat ovat 2008 alkaneella asevoimareformillaan ilmiselvästi varautuneet konventionaaliseen sotaan, jopa isohkoon sellaiseen - ja siinä mielessä riski on olemassa. Väitän kuitenkin että länsi kykeni reagoimaan yllättävän nopeasti Venäjän osittaiseen bluffiin ja käytännössä ilmoitti katsovansa bluffin. Tällä se saattoi saada venäläisten kuviot toimimattomiksi.
Tarkoitan siis sitä että länsi kykeni reagoimaan yllättävän nopeasti, selkeästi ja vahvasti Venäjän uhitteluun ja kykeni osoittamaan ettei länttä kannata lähteä asein haastamaan.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei alueellisten konfliktien uhka Venäjän lähialueilla olisi edelleen varsin suuri. Se saattaa olla sitä jo ihan Venäjän sisäpoliittisista syistä. Suursodan uhkaa ainakaan Venäjän ja lännen välillä en pysty kovin suurena tällä hetkellä näkemään.
Toki muita, vaikkapa ilmastopakolaisuuteen jne jne liittyviä uhkia voi ilmaantua suht nopeastikin ja seuraava iso kriisi voikin olla hyvin erilainen kuin edellinen.
 
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen turvaa haettiin autoritaarisista johtajista, jotka saivat otteen ympäri Eurooppaa. Nyt tapahtuu samoin.


Itseasiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Saksa oli hyvin liberaali. Saksassa jopa homokultuuri kukoisti, ehkä jopa samalla tavalla kuten nykyään koko Euroopassa.

Siitähän voisi mutkia oikoen päätellä, että liberaalit ajavat yhteiskunnan tilaan, jossa maailmansota on mahdollinen. Siis jos samalla tavalla oikoisi mutkia kuten asiantuntija Bedouf..

Maailma ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen paikka.
 
Viimeksi muokattu:
Itseasiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Saksa oli hyvin liberaali. Saksassa jopa homokultuuri kukoisti, ehkä jopa samalla tavalla kuten nykyään koko Euroopassa.

Siitähän voisi mutkia oikoen päätellä, että liberaalit ajavat yhteiskunnan tilaan, jossa maailmansota on mahdollinen. Siis jos samalla tavalla oikoisi mutkia kuten asiantuntija Bedouf.

Haha..totta!! Jos tarkkoja ollaan niin nykytiedon valossa voisi jopa sanoa että SA oli Natsipuolueen homosiipi, jonka sitten konservatiivisiipi siivosi pois puolueesta ja vei Euroopan sotaan. Syy maailmansotaan on siis nationalistihomojen - eikun konservatiivisten nationalistien - eikun...mutkia voi vedellä suoriksi vaikka miten päin :)
 
Hyvin mielenkiintoinen kirjoitus Kauppalehdessä. Kommentteja ja ajatuksia?

Hauskaa miten eri lailla voi asian nähdä. Oma tulkintani on päinvastainen kuin tutkijalla. Hän näkee globalisaation ratkaisuna kun taas itse näen sen ongelman aiheuttajana. Tosin globalisaatio tässä yhteydessä tarkoittaa pääoman vapautta eli vapautta käyttää halpatyövoimaa joka kurjistaa ihmisiä jotka ennen tienasivat kohtuullisesti ja saattoivat uskoa tulevaisuuteen Näin kävi myös Roomalle, jossa työn arvo romahti orjuuden viedessä työpaikat. Vanha sanonta "hän joka kilpailee orjan kanssa muuttuu orjaksi" pitää yhä paikkansa.

Tiedä tuosta suursodasta mutta sisäiset levottomuudet tulevat varmasti lisääntymään talouksien alkaessa sakkaamaan. En epäile, etteivätkö Eurooppalaiset sisällissodatkin olisi mahdollisia.
 
Hauskaa miten eri lailla voi asian nähdä. Oma tulkintani on päinvastainen kuin tutkijalla. Hän näkee globalisaation ratkaisuna kun taas itse näen sen ongelman aiheuttajana. Tosin globalisaatio tässä yhteydessä tarkoittaa pääoman vapautta eli vapautta käyttää halpatyövoimaa joka kurjistaa ihmisiä jotka ennen tienasivat kohtuullisesti ja saattoivat uskoa tulevaisuuteen Näin kävi myös Roomalle, jossa työn arvo romahti orjuuden viedessä työpaikat. Vanha sanonta "hän joka kilpailee orjan kanssa muuttuu orjaksi" pitää yhä paikkansa.

Tiedä tuosta suursodasta mutta sisäiset levottomuudet tulevat varmasti lisääntymään talouksien alkaessa sakkaamaan. En epäile, etteivätkö Eurooppalaiset sisällissodatkin olisi mahdollisia.

ja ihmetellään miksi syntyvyys on romahtanut..
 
Kommentteja ja ajatuksia?
Artikkelin sisältämä ajatus harmoniasta on ihanteellinen ja olisi ok maailmanrauhan kannalta, mutta itse en usko siihen.
Ihmiseen on sisäänrakennettu ymmärrys siitä, että samankaltaiset ihmiset haluavat elää samankaltaista yhteisöelämää. Katsokaa mitä tahansa eliötä maailmassa, niin samanlaisen heimoistumisen voi huomata. Pitää ymmärtää että ihminen on samankaltainen eliö ja toimii samalla tavalla.
Sodat tulevat jatkossakin syntymään siitä että erilaisella tavoitteella liikkeellä olevat ihmiset eivät pysty sopimaan keskenään. Toisen elämäntavan tyrkyttäminen pakolla toiselle johtaa konfliktiin. Vastentahtoiseen elämäntapaan ei pitäisi ollenkaan suuntautua vaan erotella tyylit omikseen.
Kannatusta kansallisvaltioille!
.
 
Ollaanko maahanmuuttoa lisäämässä Suomeen?

Kaikki merkit viittaavat siihen. Tuollaisia lausunnonantajia aletaan kaivaa kuin kivien alta. Samaan aikaan esiin ponnahtaa eri puolilla juttuja, miten syntyvyys laskee ja väestö vanhenee... Ilkka Herlin kirjoitti juuri, että pitää saada lisää väkeä heti. Tunnettu folkloristi nousi esiin SK:ssa ja kertoi, että suomalaisia kansansatuja ei ole, vaan ne ovat EU-lainaa (koska samat aihiot liikkuvat).

Näyttää siltä, että kansallinen historia, johon liittyi suomalainen kulttuuri, muutetaan vanhaksi "tarinaksi", jolla ei ole relevanssia ja otetaan uusi "tarina" tilalle. Suomalaisuus määritellään uudelleen vähän laajemmin...
 
Näyttää siltä, että kansallinen historia, johon liittyi suomalainen kulttuuri, muutetaan vanhaksi "tarinaksi", jolla ei ole relevanssia ja otetaan uusi "tarina" tilalle. Suomalaisuus määritellään uudelleen vähän laajemmin...

Tuo on ollut tiedossa jo 20+ vuotta sitten, siis jos pystynyt tunnistamaan ja tulkitsemaan heikkoja signaaleja. Nyt alkaa vähitellen suomut tippua silmiltä niiltä joilla ei kipsi täysin kovettunut korvien välissä.

Aivan samalla tavalla on taputeltu eurostoliiton tulevaisuuden suunnitelmat. Porukka vain huijaa itseään hokemalla "että asioista äänestetään ja kyllä tämä nykyinen hölmöily loppuu jossain vaiheessa".

Tämänkin foorumin kirjoittajista huomattava osa kuuluu täysin perspektiivittömään porukkaan, jolla ei minkäänlaista sijaa liittovaltiossa.

Toisaalta aikoinaan keskitysleirin "suihkuunkin" käveli miehiä rautaristi taskussaan ja huutelivat vielä vartijoille, että ovat frontkämpfereitä ja että milloinkohan he mahtavat päästä paskaisten polakkien joukosta pois?!
 
Ollaanko maahanmuuttoa lisäämässä Suomeen?

Kaikki merkit viittaavat siihen. Tuollaisia lausunnonantajia aletaan kaivaa kuin kivien alta. Samaan aikaan esiin ponnahtaa eri puolilla juttuja, miten syntyvyys laskee ja väestö vanhenee... Ilkka Herlin kirjoitti juuri, että pitää saada lisää väkeä heti. Tunnettu folkloristi nousi esiin SK:ssa ja kertoi, että suomalaisia kansansatuja ei ole, vaan ne ovat EU-lainaa (koska samat aihiot liikkuvat).

Näyttää siltä, että kansallinen historia, johon liittyi suomalainen kulttuuri, muutetaan vanhaksi "tarinaksi", jolla ei ole relevanssia ja otetaan uusi "tarina" tilalle. Suomalaisuus määritellään uudelleen vähän laajemmin...

Itseäni jutussa kiinnosti tämän maisterin ratkaisu kaikessa yksinkertaisuudessaan..

Mitä heimoistumiselle voi tehdä? Debeuf vastaa yhdellä sanalla:

Mechelen.”

Mechelen on yksi Belgian monikulttuurisimmista kaupungeista. Alle 12-vuotiaista lapsista yli puolet on ulkomaalaista syntyperää. Kaupunki on panostanut lapsiin ja nuoriin ja osallistanut heitä yhteiskuntaan.

”Kaupungin pormestari puhuu monikulttuurisuuden ja avoimuuden puolesta, eikä se jää vain retoriikaksi.”

Tulokset näkyvät: Mechelenistä ei ole lähtenyt yhtäkään ihmistä taistelemaan Isisin joukkoihin.


Kotipaikallani on monikulttuurisia perheitä euroopasta ja aasiasta..täältäkään ei ole ketään lähtenyt Isisin riveihin...miksiköhän?
Täällä ei tosin ole maisterin unelman mukana tulevia lieveilmiöitä...mistäköhän se sitten johtuu?

Mitenköhän Mechelen muuttuu, kun seuraava sukupolvi on aikuisiässä?

Ihan oikeasti, foliohatuksihan sinun aloitusveikkauksella pääsee, mutta jotain paskaa on syntymässä ja ehkä laajempaa kuin uskalletaan kuvitellakaan...
 
Minä olen aina ajatellut että kun Suomi sijaitsee tälläisessä paikassa kuin se nyt on, pitkä itärajakin vielä, niin se laittaa poliittisen johdon edes joskus ajattelemaan. Edes hetken.

Koska jos tätä maata aletaan hämmentää vielä uudelleen massamaahanmuutolla, olipa se laitonta tai "laillista" joka on päätetty Suomen ulkopuolella "kansainvälisillä sopimuksilla" niin isoja ongelmia tulee.
 
Viimeksi muokattu:
Minä olen aina ajatellut että kun Suomi sijaitsee tälläisessä paikassa kuin se nyt on, pitkä itärajakin vielä, niin se laittaa poliittisen johdon edes joskus ajattelemaan. Edes hetken.
Hää, räkäistä naurua. Katso mitä ne tollot tekivät 30-luvun jälkipuoliskon, kun suursodan merkit olivat jo ilmassa tai olisi pitänyt olla jokaisella eduskuntaan päässeellä (hmm, IKL:n edustajat käyttivät eniten puheenvuoroja puolustusvoimien määrärahojen nostamisen puolesta).
Sotilaiden puheet olivat vain 'turhaa määrärahojen kärkkymistä', perkele, vielä senkin jälkeen kun Neuvostoliitto rupesi ehdottelemaan rajatarkastuksia sotaa edeltäneenä vuona.

Silloin sodasta oli vain kaksi vuosikymmentä. Euroopassa oli juuri kansalaissodittu, mutta puna-sini-multa ei tiennyt mittää.

Mites tänään? NATO-jäsenyys: ei ole; turvatakuut Yhdysvalloilta tai Iso-Britannialta: ei ole; turvallisuuspolitiikan tulevaisuus: feministinen ulkopolitiikka ja hinku päästää Valio myymään juustoa iivanalle.
Voittajan valinta!
 
Sitä on melkein todennäköisempää voittaa lotossa kuin muuttaa karjan mieltä logiikalla. Jengi on kitannut EU-Mehukattia kurkusta alas kunnes ovat alkaneet uskomaan itsekin näitä valheita, joita puffaavat muille, että EU on soomalaisen paras kaveri, paras instrumentti rauhaan ja talouskasvuun, jne. Kun on demokratia niin eletään illuusiossa, että omalla äänellä on jotain väliä, vaikka nämä sätkynuket on tarkkaan valittu etukäteen eliitin toimesta, ja eliitti-karja suhteesta ei ole mitenkään mahdollista. Koetaan että tämä talousjärjestelmä ja kansakunnan näivettäminen on kuin luonnonvoima. Täytyy melkein nostaa hattua itsepäisyydestä rahoittaa koneistoa, jonka tarkoitus on käytännössä eliminoida kansakunnat.

Rooman imperiumin tapauksessa syitä luhistumiselle on oikea smörgåsboordi, jokaiselle on vähän joitakin syitä mistä henkkoht pitää erityisesti. Lopussa imperiumin alueella kävi mm. eräs Kimbri-kansan (https://en.wikipedia.org/wiki/Cimbri) liike pistämässä Rooman palkka-armeijan väkeä oikeen kunnolla kumoon ihan vaan vitsillä, koska eivät edenneet Rooman asti vaikka pistivät legioonat kumoon vaan jatkoivat matkaansa muualle. EU kollektiivina sekä EU-valtiot itsenäisinä ovat ihan samalla tavalla täysi vitsi, pelkkä kulissi luomaan illuusiota hyvästä puolustuksesta, vaikka operatiivisella tasolla sotilaat ovat aivan rapakunnossa ja strategisella tasolla firman johto tunkee jihadisteja rajojen sisälle ja samaan aikaan pähkäilevät että miten saadaan puolustus organisoitua uskottavasti viikon sisällä vaikka tälläisellä määrällä sissisotilaita ja neukkujen organisoituminen itärajalla sodat on sodittu tuon viikon sisällä.

Eurooppaa pitäisi suojata ensin siltä itseltään eli eliitiltä ennen kuin tähän hullujen huoneeseen saadaan mitään tolkkua. Shakkilaudan soldaaton pitäisi kyllä osata kuikuilla ympäriinsä huomatakseen mikä rooli sillä on eli toimia uhrilampaana suojelemaan kuningasta.
 
Hää, räkäistä naurua. Katso mitä ne tollot tekivät 30-luvun jälkipuoliskon, kun suursodan merkit olivat jo ilmassa tai olisi pitänyt olla jokaisella eduskuntaan päässeellä (hmm, IKL:n edustajat käyttivät eniten puheenvuoroja puolustusvoimien määrärahojen nostamisen puolesta).
Sotilaiden puheet olivat vain 'turhaa määrärahojen kärkkymistä', perkele, vielä senkin jälkeen kun Neuvostoliitto rupesi ehdottelemaan rajatarkastuksia sotaa edeltäneenä vuona.

Silloin sodasta oli vain kaksi vuosikymmentä. Euroopassa oli juuri kansalaissodittu, mutta puna-sini-multa ei tiennyt mittää.

Mites tänään? NATO-jäsenyys: ei ole; turvatakuut Yhdysvalloilta tai Iso-Britannialta: ei ole; turvallisuuspolitiikan tulevaisuus: feministinen ulkopolitiikka ja hinku päästää Valio myymään juustoa iivanalle.
Voittajan valinta!
Sinulta unohtui Lovebot Blue..
 
Tuo on ollut tiedossa jo 20+ vuotta sitten, siis jos pystynyt tunnistamaan ja tulkitsemaan heikkoja signaaleja. Nyt alkaa vähitellen suomut tippua silmiltä niiltä joilla ei kipsi täysin kovettunut korvien välissä.

Aivan samalla tavalla on taputeltu eurostoliiton tulevaisuuden suunnitelmat. Porukka vain huijaa itseään hokemalla "että asioista äänestetään ja kyllä tämä nykyinen hölmöily loppuu jossain vaiheessa".
!

Politiikkaa ei tee vain yksi. Joku tarvitsee työvoimaa, mutta enimmiltään se tarve on halpatyövoimasta, jolla saataisiin palkkoja laskuun. Siksi asiaa ajaa porvarillisia voimia, jotka kätkevät sen "auttamisen" alle. Vasemmisto kulkee ideologia edellä idioottina antamassa mojovaa sivustatukea.

Pitää puolustaa kansallista kulttuuria, mutta se pitää tehdä hyvin argumentoiden. Valitettavasti suomalaisuuden puolustajissa, sellaisena kuin sen käsitämme, on paljon väkeä, joiden avautumisista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ellei sitten vastapuoli trollaa itse jollain sinivalkonimimerkeillä niin älyttömästi, että jokainen vähänkin älyä omaava juoksee karkuun.

Kylmän järkevää perustelemista pitää saada lisää. Netti nyt on toki vain netti.
 
Mielenkiintoista, että #vihapuhe kehyksessäkin puhutaan "heimoistumisesta"

MG_9820-1118x629.jpg

Kirjailija Jarkko Tontti. Kuva: Tuukka Ylönen.
Ex-vihreä juristi: Vihapuheen kitkeminen vaarassa johtaa ylilyöntiin
SATU SCHAUMAN | 28.10.2018 | 09:20- päivitetty28.10.2018 | 09:26
Jarkko Tontin mielestä sananvapaudella on aina hintansa.

Kirjailija, juristi ja vihreiden ex-puolueaktiivi Jarkko Tonttivaroittaa ilmassa olevista pyrkimyksistä kitkeä vihapuhetta.
– Vaikutelmani on, että Suomessa erityisesti viiden vuoden sisällä sananvapauden puolustajien joukko on vähentynyt ja niiden joukko kasvanut, jotka eri perustein toivovat sananvapauden rajoittamista, Tontti arvioi Nykypäivänhaastattelussa.

Pyrkimyksillä rajoittaa sananvapautta Tontti viittaa sinänsä hyvää tarkoittaviin kampanjoihin ja lainsäädännöllisiinkin kiristysvaatimuksiin vihapuheen kitkemiseksi. Juristille vihapuhe on kuitenkin ”ongelmallinen käsite”. Vihapuhe on tulkinnanvaraista eikä sitä löydy Suomen lainsäädännöstä.

Jarkko Tontti on paitsi kirjailija myös juristi ja oikeustieteen tohtori. Hän on aiemmin työskennellyt juristina eduskunnassa, oikeusministeriössä ja Espoon käräjäoikeudessa. Vihreiden eduskuntaryhmässä hän on toiminut lainsäädäntösihteerinä, myöhemmin ryhmäsihteerinä.

Tontti sanoo ymmärtävänsä monien huolen keskustelukulttuurin muuttumisesta sosiaalisen median myötä entistä aggressiivisemmaksi.
– Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että avoimella yhteiskunnalla on hintansa. Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka käyttävät oikeuksiaan väärin ja hölmöllä tavalla. Itse olen valmis maksamaan tämän hinnan, koska pitkällä aikavälillä olemme huolestuttavalla tiellä, jos ryhdymme rajoittamaan sananvapautta.

Netissä ei saa sanoa tai tehdä mitä tahansa. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, laiton uhkaus, vainoaminen, uskonrauhan rikkominen – näistä voidaan jo nykyisinkin tuomita ja on tuomittukin.

Jarkko Tontin mielestä Suomen lainsäädäntöä pitäisi sananvapauden osalta pikemminkin höllentää kuin kiristää. Hän poistaisi rikoslainsäädännöstä ainakin niin sanotun jumalanpilkkapykälän sekä pohtisi vakavasti sitä, onko vankeusrangaistuksen mahdollisuus törkeissä kunnianloukkausrikoksissa paikallaan. Suomen lainsäädäntö herättää Tontin mukaan näiltä osin usein ”kummastusta” länsimaisissa verrokkimaissa kansainvälisten kokousten yhteydessä. Tontti kuuluu kansainvälisen kirjailijajärjestö PEN Internationalin hallituksen johtoryhmään.

Jarkko Tontti väittää, että Suomessa todella vakavaa, vaarallista ja uhkailevaa vihapuhetta on vähemmän, mitä julkisesta keskustelusta saattaisi ymmärtää. Toki meilläkin on esimerkiksi toimittajia, joita vainotaan. Tapauksiin on syytä puuttua jämäkästi.

– On kuitenkin eri asia lähteä suitsimaan ihmisiä nykyistä tiukemmin toimin vaikkapa siinä, mitä he ajattelevat maahanmuutosta. Pitäisi ymmärtää, että taustalla on ihminen, jota jokin asia polttelee. Vaikka hän sanoisikin sen vähän kiivaasti ja kärkkäästi.

Kirjailija muistuttaa, että sosiaalinen media mahdollistaa keskustelun laaja-alaiselle ihmisjoukolle, josta kaikilla ei ole hienostuneen ja fiksun puheilmaisun taitoa. Rikoslaki on hänestä kuitenkin ”todella huono väline opettaa ihmisille hyviä käytöstapoja”. Parempi keino on olla provosoitumatta.
– Kun lapsi suuttuu, huonointa mitä vanhempi voi tehdä, on suuttua myös. Sama pätee yhteiskunnalliseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Poliitikkojen ja muidenkin pitäisi vastata vihapuheeseen rauhallisella puheella sen sijaan, että ryhdytään heti vaatimaan järeämpiä keinoja.

Nykypäivässä julkaistu Jarkko Tontin haastattelu luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus-osiostailmaiseksi kirjautumalla. Siinä hän pohtii myös sosiaalisen median ”heimoutumista” sekä kritisoi entistä puoluettaan vihreitä vastakkainasettelujen lietsomisesta.

https://www.verkkouutiset.fi/juristi-kirjailija-varoittaa-pyrkimyksista-kitkea-vihapuhetta/
 
Mielenkiintoista, että #vihapuhe kehyksessäkin puhutaan "heimoistumisesta"

Tontti ei ilmeisesti ymmärrä että hänen aatetoverinsa haluavat supistaa sananvapautta koska pelkäävät häviävänsä julkisen diskurssin, pisteet hänelle siitä että ei itse halua huijata.
 
Back
Top