Hyökkäysaseiden torjuntaa kustannustehokkaasti laserilla

neme

Kapteeni
Tänä päivänä isommat ampuu hanakasti risteilyohjusta ja pommia yhdessä tykinkuulien kanssa niiden päälle, joista eivät pidä ja jotka ovat pienempiä. Yhdysvaltojen asekehitystä on mukavaa seurata. Siellä ymmärretään sodan päälle. Nyt kun laser-aseiden komponentitkin ovat halventuneet ihan silmissä, niin siitähän on mahdollista rakentaa ihan jalkaväen ja strategisten kohteiden suojajärjestelmiä kustannustehokkaasti. Laukaus ei paljon nimittäin maksa, eikä se vaadi, kuin kohteen paikannuksen ja sen, että sen laserin rakennustekniikka on hanskassa. Esimerkiksi AMV:n katolle tai vaikkapa pieneen ilmalaivaan saa asennettua sellaisen laserin, jolla on tehoa pudottaa ohjus. Kyllä mahtaisi ryssän poikaa harmittaa, kun kallis ohjus ammutaan parilla eurolla alas. Niin. Eihän se ihan noinkaan helppoa ole. Laser kun vaatii hurjasti energiaa ja se kohdennus. Mutta Yhdysvalloissahan ollaan tässäkin jo pitkällä muiden tulevaisuudessa. Ei mene kauaa, niin ei niitä Yhdysvaltain laivojakaan upoteta enää ohjuksilla tai tykeillä. Tarvitaan kavitaatiotorpedo, mutta sitäkin vastaan kehitetään kavitaatiotykkiä.

Yhtä ja kaikki. Tarvitaan tehokas maalinosoitus ja se voidaan tehdä useammalla alustalla. Valonnopeudellehan se ohjus ei mahtane mitään. Esimerkiksi 3 alustaa, joilla yhdellä on Laser, yhdellä ilmatorjuntaohjukset horisontin taakse ja yhdellä vaikkapa 57mm boforsin ilmatorjuntatykki. Siinä sitä on ilmatorjuntaa kerrakseen.

Siinähän sitä olisi Tekesille ja Aalto yliopistolle yhteistyömahdollisuuksia yhdessä muiden yliopistojen kanssa. Sellainen laser-ase olisi nimittäin mukava vientituote.
 
Back
Top