Kännykät puolustavat parisuhdetta armeijalta

Tvälups

Ylipäällikkö
27.3.2014 klo 19:00
Kännykät puolustavat parisuhdetta armeijalta
Lisääntyneet viestintämahdollisuudet vähentävät varusmiesten parisuhdekriisejä. Varusmiehet hakeutuvat aiempaa harvemmin sosiaalikuraattorin puheille ihmissuhdeongelmissa. Palvelusaika kuitenkin koettelee parisuhdetta, sillä kolmasosa seurustelevista varusmiehistä eroaa palvelusaikana.

Kuva: Kati Rantala / Yle
Varusmiespalvelusaika voi olla nuorille rakastavaisille kova paikka, kun yhtäkkiä toinen onkin viikot ja osan viikonlopuistakin toisaalla. Tutkimuksen mukaan kolmasosa parisuhteessa olevista varusmiehistä eroaa palveluksen aikana.

Aikamoinen koetinkivi armeija kyllä on ollut parisuhteelle, mutta toisaalta tämä on ollut myös hyvin antoisaa aikaa.

- upseerikokelas Antti Paattimäki

Intti voi olla kuitenkin myös vahvistava kokemus. Upseerikokelas Antti Paattimäki kotiutuu juhannuksen jälkeen palveltuaan vuoden Porin prikaatissa Säkylässä. Nuorenmiehen kertoman mukaan rakkaus löytyi vain kuukausi ennen armeijan harmaisiin hyppäämistä.

– Aikamoinen koetinkivi armeija kyllä on ollut parisuhteelle, mutta toisaalta tämä on ollut myös hyvin antoisaa aikaa. Varusmiespalveluaika on vahvistanut suhdetta, koska kaikki hyöty siitä ajasta, mitä yhdessä ollaan, otetaan irti, Paattimäki sanoo.

Eroahdistusta lieventää nykypäivänä yhteydenpidon helppous. Sosiaalinen media ja kännykät kuhisevat kasarmeilla yhtenään. Tammikuussa armeijan aloittaneen aliupseerioppilas Iris Westmanin mukaan myös naisten tuvassa tietoliikenne on vilkasta.

– Kännykät on käytössä päivittäin, vaikka se ei palvelusajalla olekaan sallittua. Kyllä ne kaikilla on käytössä silti, naurahtaa Westman.

Inttijutut kyllästyttävät myös poikaystäviä
Varusmiesten kotona odottavat tyttöystävät valittavat usein, ettei lomille palaava poikaytävä osaa puhua mistään muusta kuin armeijasta. Mutta entä kun kyseessä onkin naisvarusmies? Naisvarusmiehen mukaan myös miehet osaavat muljautella silmiään ja huokailla.

Itse haluaisin kauheasti puhua ja kertoa armeijaelämästä, mutta mies ei aina oikein jaksa kuunnella.

- aliupseerioppilas Iris Westman

– Itse haluaisin kauheasti puhua ja kertoa armeijaelämästä, mutta mies ei aina oikein jaksa kuunnella. Hän huomauttaa, että jos voisi muustakin puhua, aliupseerioppilas Iris Westman toteaa.

Upseerikokelas Antti Paattimäki vahvistaa, että intistä on hankala päästää irti lomilla.

– Voi olla, että sitä tulee tyhjennettyä tätä prikaatia sinne siviilin puolelle, mutta onneksi ainakin oma tyttöystäväni ottaa sen ihan positiivisesti ja on kiinnostunut kuulemaan asioita, Paattimäki sanoo.

Rypyt rakkaudessa näkyvät kasarmeilla
Tupakaverit ovat ensimmäisenä viestijonossa, joille puretaan parisuhteesta koituvat huolet.

– Kyllähän niitä kuulee, että erotaan palveluksen aikana, mutta tyttöjen keskuudessa ei ole sentään keskeytetty palvelusaikaa sen takia, Iris Westman kertoo.

– Kyllä se on se poissaolo, mikä saattaa aiheuttaa eron, ja myös se, että miehet ovat mustasukkaisia. Se, että kun täällä ollaan miesten keskuudessa me muutama nainen, niin se aiheuttaa sitten sitä mustasukkaisuutta, Westman toteaa.

Varusmiehen henkilökohtainen kriisi, kuten parisuhteen kariutuminen näkyy monesti palvelusmotivaatiossa. Puolustusvoimat pyrkii tukemaan sydänsuruja potevaa monin eri keinoin.

– Kaikissa joukko-osastoissa meillä on henkilöstön tuki käytettävissä, eli esimerkiksi sosiaalikuraattorit, papit ja terveysaseman henkilöstö. Jos tilanne käy todella koville, voidaan varusmiehelle myöntää tilapäistä vapaata päivän toimista asioiden läpikäymiseksi, kertoo Porin prikaatin sosiaalikuraattori Mirjami Flemmich.
 
Back
Top