Kansainvälinen harjoitustoiminta

En tieda asiasta tarkemmin, mutta eikos tassa lasketa virtaus- (vuosittain loulutettavia) ja varantosuureita (jalkimmaisena Porin kv. jotka kai ovat noista jo koulutetuista?) yhteen?

En hae semantiikkaa, vaan oikeaa vastausta.
Joskus annettu tieto oli, että n 10% varuskunnissa koulutettavista ohjataan nopean toiminnan joukkoihin. Reilut 20000 on vuosittaisia varusmiehiä ja tästä saadaan se 2000 vuosittaista nopean toiminnan miestä. Utti ei kuulu ko varuskuntaryhmään.

No PorinPr suhteen joko siellä koulutetaan parisataan kansainvälisiä nopean toiminnan joukkoja ja siinä on heidän osaltaa tämä panos (eli ei yhtään lisää koska tämä määrä oli aiemminkin käytössä) tai sitten tämän lisäksi vielä uuden ohjelman mukaisesti koulutetaan kotimaan nopean toiminnan joukkoja. En usko tähän jälkimmäiseen mutta en myöskään tiedä tilannetta.

Sinänsä tällä suurempaa merkitystä koska tuohon 10% ei liene päästyn ja toisaalta ikäryhmätkin vaihtelevat kooltaan.
 
Ruotuväkilehti:
Gotlannissa, Visbyn lähellä Toftan ampuma-alueella on käynnissä Ruotsin järjestämä kansainvälinen Aurora 17 -sotaharjoitus. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat kokoontuneet yhteiseen käskynjakoon, joka alkaa täsmällisesti kello 7.15. Englanninkielisessä puheessa vilisevät niin Nato-aakkoset kuin etenemissuunnatkin.

Käskynjaon päätyttyä suomalaiset siirtyvät omaan ryhmäänsä, ja tuttujen periaatteiden mukaisesti äsken tietoa saanut komppanian toimiva päällikkö, kapteeni Patrik Lindberg, jakaa nyt tehtävät alaisilleen.

– Tuet komppanian hyökkäystä tuliasemistasi tältä paikalta sekä valmistaudut siirtymään tuliasemiin Golf 109 -alueelle tulenjohtopäällikön käskystä.

Aurora 17 -sotaharjoitus on Ruotsin suurin sotaharjoitus kahteenkymmeneen vuoteen. Harjoitukseen osallistuu noin 22 000 sotilasta. Ruotsin lisäksi paikalla on sotilaita muun muassa Suomesta, Yhdysvalloista ja Ranskasta. Suomen vahvuus harjoituksessa on 300 taistelijaa, joista noin kaksi kolmasosaa palvelee maavoimissa, tarkemmin ottaen Suomen kansainvälisessä valmiusjoukossa, Porin prikaatissa. Heidän joukossaan on 150 varusmiestä, joille kansainväliseen sotaharjoitukseen osallistuminen on koulutuksen huippukohta.

– Tosi odottavaisin mielin lähdettiin mukaan. Monikansallista toimintaa on odotettu paljon, kertoo lääkintämiehenä palveleva alikersantti Krista Virtanen.

– Hyvä päästä pois mukavuusalueelta. Huoltokaan ei ole niin helppoa, kun kasarmi on kauempana kuin 20 kilometrin päässä, jatkaa ensihoitoryhmän johtaja, kersantti Lassi Vuotari.

Molemmat toivovat pääsevänsä tutustumaan muiden maiden toimintatapoihin. Vaikka suomalaisten saapuminen harjoitukseen viivästyi, suurempaa haittaa ei kuitenkaan päässyt syntymään, sillä sunnuntain ohjelmassa oli ainoastaan ryhmitysalueelle majoittuminen, kaluston valmiiksi laittaminen sekä taisteluvalmiuden ylläpito.

– Samat asiat tehtiin nyt vähän lyhyemmässä ajassa. Ensimmäinen yö nukuttiin rauhassa, joten alku ei ollut millään tavalla hektinen, tarkentaa Vuotari.

Harjoituksessa on parhaillaan käynnissä yhteisharjoittelu- ja koulutusvaihe Toftan ampuma-alueella. Kaikki mahdolliset ongelmat pyritään korjaamaan kahden ensimmäisen päivän aikana, sillä viikko ja samalla koko harjoitus huipentuu sovelletun vaiheen kolmen päivän taisteluharjoitukseen.

Puskien takaa kuuluu huutoa.

– Sattuu ihan v***sti! haavoittunut mies huutaa tuskissaan.

Kuvitteellinen luoti on juuri mennyt miehen kyljestä läpi, ja nyt kenttäsairaanhoitajan opastuksella kaksi taistelijaa harjoittelee ensiavun antamista. Haavoittunut mies saa painesiteen vatsansa kohdalle, minkä jälkeen taistelijat päättävät, että mies pitää evakuoida, joten he pyytävät lähellä olevan panssarivaunun hakemaan hänet. Panssarivaunu saapuu pian paikalle ja haavoittunut mies kannetaan vaunun sisään.

– Tampereelle! sanoo hän puolitainnoksissa.

Porin prikaatin Satakunnan jääkäripataljoonan ensimmäisen jääkärikomppanian päällikkö, kapteeni Jani Karlsson on tyytyväinen yhteistyöhön ruotsalaisten kanssa. Suomalaiset harjoittelevat ruotsalaisista ammattisotilaista koostuvan mekanisoidun komppanian kanssa, joka on sijoitettu pysyvästi Gotlantiin. Harjoituksen alussa joukot tutustuvat toistensa kalustoon ja heidän toimintakykyään testataan.

– Tieto on kulkenut hyvin. Yhteistoiminta ruotsalaisen pataljoonan kanssa on sujunut tietyllä tapaa odotettua paremmin, vaikka se oli asia, jota itse vähän jännitin etukäteen.

Ennen Aurora 17 -harjoitusta varusmiehet ovat käyneet läpi kaksi kriisinhallintaharjoitusta, joista ensimmäinen sisältää sovellettua toimintaa kuvitteellisessa kriisinhallintaskenaariossa. Ennen harjoitusta varusmiehille opetetaan rastikoulutuksena aiheen perusteet. Nämä harjoitukset luovat perusteet toiminnalle osana monikansallista joukkoa.

– Tässä harjoituksessa kuitenkin harjoittelemme tavallista jääkärikomppanian sodan ajan hyökkäys- ja puolustustoimintaa, selventää Karlsson.Komppanian toimiva päällikkö jakaa alaisilleen käskyt suomeksi saatuaan ne itse ensin englanniksi.Kuuluu laukausten ääniä, joita seuraa huuto.

– Näköhavainto!

Varusmiehet ovat havainneet panssarivaunun, jonka kannella on jalkaväkeä. Joukkueenjohtajalta tulee käsky tuhota vaunu, minkä jälkeen kaksi taistelijaa alkaa laittamaan kertasinkojaan ampumakuntoon. Pian toiminta kuitenkin keskeytyy.

– Väärä hälytys.

Vaunu olikin jo tuhottu.

Siitä huolimatta, että Aurora 17 on virstanpylväs varusmiesten koulutuksessa, joukon varsinainen suorituskyky mitataan marras- ja joulukuun vaihteessa järjestettävässä Uusimaa 17 -harjoituksessa, joka on puolustusvoimien pääsotaharjoitus tänä vuonna.

– Yksikkö ei ole vielä valmis loppusotaa varten, mutta Aurora 17 -harjoitus antaa meille lisää edellytyksiä jatkaa vaativampiin harjoituksiin, painottaa Karlsson.

Karlsson kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa.

– Työ on totta kai mieluisaa. Varusmiehet ovat todella motivoituneita ja he ovat tulleet palvelukseen tekemään töitä täysillä. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kurinpitotoimia joudutaan järjestämään tosi vähän.

Jatkamme eteenpäin ja löydämme kaksi suomalaista varusmiestä lisää. Alikersantit Lepistö ja Jaatinen ovat suojassa valmiina toimintaa varten.

– Kunpa amerikkalaiset tulisivat jo vastaan. Näkisimme uusia toimintatapoja, sanoo Jaatinen.

Tornihuhut ovat ottaneet vallan teltoilla, sillä tietoa seuraavien päivien tapahtumista varusmiehillä on varsin vähän.

– Kaiken maailman tornareita liikkuu, kuten että amerikkalaiset laskuvarjojääkärit tulisivat tervehtimään meitä ryhmitykseen yöllä, kertoo Lepistö.

Molemmilla on tarkoitus lähteä mahdollisimman pian palveluksen päättymisen jälkeen ulkomaille rauhanturvaoperaatioon.

– Kiinnostuin rauhanturvaajatehtävistä, kun tuttavani kertoi omasta urastaan. Hänen jalanjäljissään haluaisin itsekin vastaaviin tehtäviin, valottaa Lepistö.

Millaisille ihmisille SKVJ olisi sopiva palveluspaikka?

– Kaikille, jotka haluavat tehdä jotakin tavallisesta poikkeavaa. Eihän tämäkään nyt mitään avaruusseikkailua ole, mutta eroaa kuitenkin tavallisen rynnäkkökiväärimiehen hommasta, kertoo Jaatinen.

Kaikki Suomen kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehet palvelevat täyden 347 vuorokauden palvelusajan ja saavat johtajakoulutuksen, vaikka suurin osa toimiikin miehistötehtävissä. Parhaillaan tammikuussa palveluksen aloittaneilla varusmiehillä on käynnissä kuusi kuukautta kestävä joukkokoulutuskausi.

Kapteeni Karlsson seuraa harjoitusta tyytyväisenä, mutta odottaa kuitenkin jo haastavampia ja mielenkiintoisempia skenaarioita.

– Nyt tietysti odotukset alkavat nousemaan. Kaksi ensimmäistä päiväähän on vasta harjoittelua, jossa luodaan edellytykset lähteä taistelemaan yhdessä pataljoonana. Siitä tässä harjoituksessa on kyse: Suomi–Ruotsi-yhteistyöstä.
 
Kaikkea sitä nykyään :)

 
Uutisia Englannista -ketjuun voisi laittaa tuon yo. kuvan, etta Jeremy Corbyn nayttaa ottaneen tosissaan Boris Johnsonin vitsin, etta tulee olemaan ensimmainen pysyvalle kiertoradalle ammuttava... on pukeutunut ja valmiiksi Space Cadet -asuun
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Gung Ho Vids
Julkaistu 25.9.2017

TILAA 196 T.
U.S. Marines with Marine Rotational Force-Europe join together with Swedish and Finnish Army Forces in Exercise Aurora 17, the largest Swedish led military exercise in more than 20 years. Filmed on Gotland Island, Sweden on September, 19 2017. Film Credits: SSgt Emma Mayen

 

On siellä metsän keskellä jossain pieni tie. Facebook/Ilmavoimat
Näin laskeudut Hawkilla pikkutielle metsän keskelle – huh huh
JUHA-PEKKA TIKKA | 09.10.2017 | 07:20- päivitetty 08.10.2017 | 22:09


Ilmavoimien ohjaamovideolla tullaan taivaalta hävittäjällä alas kapealle tielle.

Ilmavoimat julkaisi alla näkyvän videon Facebookissa osana Baana 17-harjoitusta. Siinä Suomen ja Ruotsin ilmavoimat käyttivät Pohjois-Savon Vieremällä kantatie 88:lle perustettua maantietukikohtaa.

Ilmavoimien mukaan tiellä harjoiteltiin lentotoimintaa poikkeusolojen taistelutukikohdasta. Videolla on Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawk-suihkuharjoituskoneohjaajan läpilasku kapealle baanalle.

Alkavalla viikolla toiminta Vieremällä jatkuu Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoituksessa. Siinä toimitaan myös seitsemästä muusta vakituisesta ja tilapäisesti ympäri maata perustettavasta lentotukikohdasta.
https://fi-fi.facebook.com/Ilmavoimat/

https://www.verkkouutiset.fi/nain-laskeudut-hawkilla-pikkutielle-metsan-keskelle-huh-huh/
 

vehamala

Kenraali
Mod
Lahjoittaja
Ilmavoimien tämän vuoden suurin harjoitus Ruska 17 käynnistyy tänään
http://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ilmavoimien-ruska-17-harjoitus-kaynnistyy
http://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/as...ntaharjoitus-baana-17-jarjestetaan-lokakuussa

"Ruska 17:ään osallistuu yli 60 ilma-alusta (mm. 30 Hornetia) ja n. 5100 henkilöä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimista.
Harjoituksessa on käytössä yhdeksän lentotukikohtaa ja siihen liittyvä lentotoiminta on valtakunnallista.
Ruska 17:ään valmistava toiminta käynnistyi laajamittaisesti jo viikolla 40, jolloin Suomen ja Ruotsin ilmavoimien lentokalustoa harjoitteli lentotoimintaa Vieremällä kantatielle 88 perustetun maantietukikohdan olosuhteissa Baana 17 -harjoituksessa.
Loppuviikon ja viikonlopun aikana varustettiin pääosa Ruska 17:ään osallistuvista joukoista, joihin kuuluu muun muassa noin 2900 reserviläistä."

 

Victor Charlie

Kapteeni
Lahjoittaja
Joo. P***a meinasi tulla hosuun kun joku meni äänivallin läpi tuossa puolen päivän aikaan. Pari muutakin pamausta kuului äskettäin, mutta ei ne nyt sentään ikkunoita heläyttänyt. Kauhavan Hawkit aikoinaan piti vähemmän meteliä, vaikka yhtä mittaa lensivätkin. Harmi kun on taivas pilvessä, muuten voisi yrittää kiikaroida noita koneita.
 

adam7

Ylipäällikkö
Onko mitään sattunut silmään sittemmin?
En silloin saanut mitään vastausta.
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ruotsin puolustuksen aamunkoi
Pauli Järvenpää | 24.10.2017 | Blogi http://www.suomensotilas.fi/ruotsin-puolustuksen-aamunkoi/


Itämeren piirissä järjestettiin viime kuussa kaksi poikkeuksellisen suurta sotaharjoitusta. Toinen niistä oli Venäjän ja Valkovenäjän yhdessä isännöimä Zapad 2017, toinen Ruotsin järjestämä Aurora 17.

Zapadista myöhemmin, tässä havaintojani Aurorasta.

Syyskuun 11.-29. päivien välillä Ruotsissa järjestetty Aurora –harjoitus oli nimensä mukaisesti todellinen Ruotsin maanpuolustuksen ”aamunkoitto”. Siihen osallistui Ruotsin puolustusvoimien mukaan lähes 19 000 ruotsalaista (ammattisotilaita, varusmiehiä, reserviläisiä ja kodinturvajoukkojen jäseniä). Kokonaismaanpuolustuksen tavoitteiden kannalta mukana oli myös runsaasti eri ammattialojen ja yhdistysten keskeisiä toimijoita sekä yhteiskunta-aktiiveja. Mukana oli myös liike-elämä. Harjoitus oli suurin Ruotsissa järjestetty sotaharjoitus sitten vuoden 1993, eikä näin suuria ja monipuolisia harjoituksia järjestetty usein sitä ennenkään.

Ulkomaisia sotilaita oli mukana pari kolme tuhatta. Osallistuvien maiden joukossa olivat Latvia, Liettua, Norja, Suomi, Ranska, Tanska ja Viro. Yhdysvallat oli mukana yli 1 400 sotilaallaan sekä raskaalla kalustollaan: joukoilla oli käytössään muun muassa Abrams –taistelupanssarivaunuja ja Bradley -miehistönkuljetusvaunuja, Patriot –ilmatorjuntakalustoa ja Apache –rynnäkköhelikoptereita.

Toisin kuin Zapad –harjoituksessa Aurorasta tiedotettiin aikaisin, runsaasti ja seikkaperäisesti. Sen keskeistä tarkoitusta ei sen kummemmin myöskään peitelty. Aurora oli selkeä maanpuolustusharjoitus, joka pelattiin oikeilla joukoilla oikeassa ympäristössä. Ruotsin asevoimista harjoituksissa oli mukana noin puolet: tämän enempää ei parikymmentä vuotta sitten oman puolustuksensa tuuliajolle jättänyt ja ”rauhanosingosta” nauttimaan jäänyt pienehkö maa yksinkertaisesti saa jalkeille.

Harjoitus alkoi etelä-Ruotsista, Göteborgin alueelta, jonne ranskalaisia ja amerikkalaisia ilmatorjuntayksiköitä ja niiden kalustoa lennätettiin raskailla kuljetuskoneilla. Sisääntulossa päästiin käyttämään uudenkarheaa vuonna 2014 Ruotsin (ja Suomen) NATO:n kanssa solmimaa ”isäntämaasopimusta” (Host Nation Support), jossa määritellään isännän ja vieraiden oikeudet ja vastuut avun antamis- ja -vastaanottamistilanteissa.

Göteborgin seudulta joukot sitten siirtyivät kohti Tukholmaa, jonne pelättiin vieraan vallan sotilaallista hyökkäystä. Sinne se tulikin, sinne ja Gotlantiin. Tässäkään tilanteessa eivät ruotsalaiset juuri kainostelleet. Hyökkäys tuli harjoitusmateriaalin mukaan Baltian yli Venäjältä, ja sen lyömiseksi Ruotsi yhdisti voimansa NATO-maiden joukkojen kanssa. Aivan kuten kautta aikain sotaharjoitukset ovat päättyneet puolustajan eduksi, niin tämäkin: pohjoisesta vyöryivät ruotsalaisten omat Leopard 2 –panssarit ja CV90 –rynnäkkövaunut Tukholmaan, ja Yhdysvaltain joukkojen tuella vihollinen työnnettiin Gotlannista takaisin merelle.

Sotilaallisen yhteistyön rinnalla, jopa askelen sen edellä, kulki Aurorassa kaiken aikaa poliittinen sanoma: Ruotsi on valmis ja kykenevä viemään konkreettisen sotilaallisen yhteistyönsä Yhdysvaltain ja muiden NATO-maiden kanssa tappiin saakka. Ruotsi tarvitsee puolustukseensa NATO:a, mutta niin tarvtsee NATO:kin Itämeren alueen jäsentensä puolustamiseen Ruotsia. Ja sen tietävät nyt kaikki ne, jotka seurasivat Aurora –harjoitusta, läheltä tai kauempaa.

Pauli Järvenpää on vanhempi tutkija, ICDS Tallinnassa
 
USA:n merijalkaväki oli kyseessä. Taistelukestävyys oli kuulemma huonompi kuin pohjoismaalaisilla joukoilla.
 
Tykkäykset: PSS