Yleinen kansainvälinen harjoitustoiminta

ps. Huom: "ahkio" on itse asiassa aika uusi lainasana suomen kielestä Amerikkaan, ei ole käytössä Briteissä kun eivät kyseistä kelpo venhettä ole omaksuneet. Rupee tuntumaan kirkkoveneeltä kyllä vuorokauden sisään...

Ei taida ahkiolla olla suurta kysyntää ainakaan Brittein saarten ilmastossa.
 
Se menee tuollain, koska brittien kayttamat on sivilisti-naparetkeilijoita ja malli haetaan Norjasta ("pulka")>

Vaikka P. Amerikassakin pulka on ahkiota yleisemmin kaytossa, niin US Army perinteissa se on kuitenkin ahkio, siita yksinkertaisesta syysta, etta Marttisen miehet suunnittelivat heille ensimmaiset
- lisaa samannimisessa kirjassa, kuvien kanssa, ahkioiden tekemisesta
 
Ahkioprojekti liittyi siihen, etta heti 2 MS jalkeen hajoitettua 10th Mountain D alettiin kasaamaan uudestaan, Alaskan puolustamiseksi.
- suomalaiset saivat ensimmaisen prikaatin koulutettavakseen (talvisodankayntiin)
- mutta kun joukkojen piti olla myos "vuoristokelpoisia" niin ihan ensin (ahkiopuuhasteluiden rinnalla) piti kouluttajat kouluttaa: kiipeilyssa!

Kiiretta piti; noiden hommien valmistuttua oli jo Korean sota paalla ja piti laatia Hokkaidon puolustusuunnitelma silta varalta, etta NL paattaa tulla kaymaan - talvisaikaan!

Eiko kukaan ole lukenut tuota? Tein jo "kenttatyota" mutta sitten se putkahtikin painosta ja paasin vahemmalla - laitoin joululahjatoivomuksiin mukaan.
 
Helsingin uutiset:
USU: Tutkija yllättyi – peräti 43 prosenttia hyväksyy suursotaharjoituksen.

Miehistä puolet ja naisista joka kolmas kokee, että Suomen olisi hyvä järjestää kansainvälinen suursotaharjoitus. Kaikista suomalaisista näin ajattelee 43 prosenttia.

Joka kolmas (32 prosenttia) suomalainen puolestaan luopuisi koko ajatuksesta. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen marraskuussa tekemästä USU-gallupista.

Vieraileva tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista pitää tuloksia osittain yllättävinä.

– Suomalaiset ovat yleensä hyvin kriittistä väkeä, mitä tulee sotilasliittoihin. Kuitenkin tällainen politiikka, joka vastaa sisältömielessä liittoutumispolitiikkaa, saa suuren kannatuksen. Se on mielenkiintoista, Pesu sanoo.

Samaan aikaan suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt varsin alhaisena. Helsingin Sanomien marraskuussa julkaisemassa kyselyssä 22 prosenttia kansasta kannatti sotilasliittoon liittymistä ja 59 prosenttia vastusti.

Pesu muistuttaa, että jo usean vuoden ajan on painotettu suomalaisen puolustuksen kansainvälistä puolta ja sitä, että Suomi on kriisiaikana halukas yhteistyöhön. Tätä koskevia lakimuutoksiakin on tehty, esimerkiksi juuri säännökset ulkomaisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta.

Puolustusvoimien kansainvälinen harjoittelu nousi keskusteluun marraskuun alussa, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi esittäneensä Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisille kutsun osallistua Suomessa järjestettävään harjoitukseen. Harjoitus voisi toteutua aikaisintaan 2020.

Puolustusministeri joutui selvittämään puheitaan puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnissa.
 
Hei modet. Eikö tämä ketju voitaisi nimetä uudelleen vaihtamalla vuosiluku 2018:ksi?
 
Amerikkalainen toimittaja oli ilmeisesti nyt viime tammikuussa jenkkien mukana talvisodankäynnin peruskurssilla Jääkäriprikaatissa; aika pitkä reportaasi:

https://www.outsideonline.com/2267491/red-dawn-lapland
http://maavoimat.fi/artikkeli/-/ass...ankaynninperuskurssi-alkaa-jaakariprikaatista

Mitä hittoa!

Sodankylään on tullut thaihierontapaikka??!! Niin se sivistys vain etenee kohti pohjoista.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Ei sitten vaan lentäneet. Jenkeille oli ilma vaan hieman pyryistä... taitavat olla (jenkit) kesäkelien lentäjiä??
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Tankkauskone oli kuitenkin perjantaina ilmassa Aamulehden mukaan.
 
Amerikkalainen ilmatankkauskone tankkaa F-16-hävittäjiä Suomenlahden yllä – Kävimme paikan päällä todistamassa, millaista Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö on käytännössä
Aamulehti lensi KC-135-ilmatankkauskoneen matkassa Englannista Itämerelle.Puolustusministeri Jussi Niinistö: ”Täällä harjoittelevat tahot tulevat tutuiksi meidän olosuhteisiimme. Kaikki tähtää Suomen puolustuksen ja ennaltaehkäisykyvyn vahvistamiseen.”
Uutiset02.02. 19.18 Päivitetty 21.09
Jukka Ritola / Aamulehti


Yhdysvaltain kansalliskaartin KC-135 lensi RAF Milldenhallista kohti Viroa ilmatankkausharjoituksia varten. Tarkoitus oli tankata F-16 hävittäjiä Viron ilmatilassa.


Lauri NurmiMildenhall, Britannia
Lentäjä Bradley Suttonin silmät loistavat, kun hän kertoo edessä olevasta harjoituksesta.
–Tehtävä on vaarallinen. Tankattava F-16-hävittäjä tulee noin 50 jalan [15 metrin] etäisyydelle meistä.
Neljän hengen miehistö kapuaa tikapuita KC-135-ilmatankkauskoneeseen.
Kuu valaisee Mildenhallin tukikohdan kiitoradan. Karjalan lennoston Hornetit valmistautuvat 1 981 kilometrin päässä Rissalassa. Ensin ilmaan ovat nousemassa Viron Ämarista Yhdysvaltain kansalliskaartin F-16-hävittäjät, jotka valvovat Baltian ilmatilaa osana Naton operaatiota.

Jukka Ritola / Aamulehti


Luutnantti Blake Kidd nousussa.

Texasilaisen Suttonin miehistöineen on tarkoitus tankata amerikkalaishävittäjiä Viron ilmatilassa ja kääntää sen jälkeen nokka kohti eteläistä Suomea.
KC-135-koneen ohjaamon kyljessä on Vapauden patsasta jäljittelevä logo All American Girl -teksteineen.
Amerikan Idols-laulukilpailun voittanut Carrie Underwood esitti samannimisen rakkauslaulun vuonna 2007.
Suomessa hymähdeltiin kymmenisen vuotta sitten Idolsille, vaikka iltaisin ihmiset avasivat television nähdäkseen Antti Tuiskun.

Jukka Ritola / Aamulehti


Kersantti Christian Villanueva tekee lähtövalmisteluja.

Presidentinvaalin väittelyissä ehdokkaat saivartelivat, onko Suomi liittoutunut maa vai ei. Asioista parhaiten perillä olevat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen eivät halunneet erikseen korostaa, että pilvien yläpuolella Suomi on jo käytännössä liitossa yhdysvaltalaisten kanssa.
Hornetit lentävät harjoituksissa KC-135:n vierelle. Suomella ei niukoista resursseista johtuen ole ilmatankkauskoneita, joten vaativaa toimenpidettä harjoitellaan amerikkalaisten kanssa.
–Ilmatankkauskoneille olisi tarve, ja tätä asiaa on ajoittain selvitetty. Ilmatankkauksella pidennettäisiin hävittäjien toiminta-aikaa ilmassa, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo.
F-16-hävittäjät ja Hornetit harjoittelevat yhdessä ilmataistelua Sauli Niinistön virkaanastujaisviikolla.
Ilmassa jylisee symboliikkaa. Tätä kaikkea kutsutaan suomalaiseksi turvallisuuspolitiikaksi. Emme ole Naton jäseniä, mutta venäläiset eivät voi silti varmasti tietää, saisivatko he Suomen ilmatilassa vastaansa myös amerikkalaishävittäjät.
Naapurilla tiedossa oleva Suomen ja Yhdysvaltain yhteinen ilmataistelukyky nostaa kynnystä uhata Suomea sotilaallisen voiman käytöllä. Puhutaan ennaltaehkäisevästä pelotteesta.
–Tämän viikon aikana harjoitellaan ohjaajien perustaitoja ilmataistelussa. Merkittävän lisähyödyn tuo se, että voimme harjoitella ilmataistelua erityyppistä konekalustoa vastaan, eikä meidän tarvitse lähteä ulkomaille. Samalla täällä harjoittelevat tahot tulevat tutuiksi meidän olosuhteisiimme. Kaikki se, mitä Puolustusvoimissa ja laajemmalti tehdään, tähtää Suomen puolustuksen ja ennaltaehkäisykyvyn vahvistamiseen, Niinistö vastaa kysymykseen, välittyykö harjoittelusta ennaltaehkäisevää pelotevaikutusta lähiympäristöömme.

Jukka Ritola / Aamulehti


Miehistö lastaamassa tavaroitaan koneeseen.

Boeingin valmistaman klassikkokoneen kyljessä lukee “Peace through strength” (suom. rauhaa voiman kautta). Länsimaiset historioitsijat pitävät lausahduksen äitinä Rooman keisari Hadrianusta.
Suomen valtionjohto kannattaa tätä reaalipoliittista ajattelua. Siksi se kiirehti kahdenvälisen puolustusyhteistyöasiakirjan allekirjoittamista ennen Naton vahvimman jäsenmaan presidentinvaalia. Puolustusyhteistyön syventämisestä sovittiin lokakuussa 2016.
–Yhdysvaltojen kanssa tehtävä yhteistyö on vakiintunut viime vuosina. Ilmavoimien osalta tärkein yksittäinen harjoitus on Red Flag, johon ilmavoimat on tänä vuonna osallistumassa Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa Hornet-kalustolla, Niinistö toteaa.
Punaisen lipun harjoituksessa olosuhteet ovat mahdollisimman lähellä oikeaa ilmataistelua.
Suomenlahden lumikaaos pakottaa perumaan harjoituksen torstailta, mutta perjantaina KC-135 lennättää Aamulehden toimittajan ja kuvaajan Suomenlahdelle.
–Ilmatankkauskyky on kriittinen asia sodankäynnissä. Ilman sitä koneet joutuvat tulemaan alas, ja niiden toimintasäde pienenee. Pystymme tarjoamaan Suomelle ilmatankkausta mihin tahansa konetyyppiin, myös Jas Gripeniin, taustoittaa kansalliskaartin eversti Dave Lenderman. Hän näyttää seinältä valokuvaa, jossa tankataan suomalaista Hornetia.
Taulun alla lukee ”Satakunta”, ja kiitokset.
Kylmän sodan kuumalla 1960-luvulla Yhdysvallat hankki yli 700 KC-135:ttä.
–Niistä on yhä käytössä vajaat 400. Ranskalla on kaksitoista ilmatankkauskonetta, Lenderman vertailee.
Tänä vuonna Yhdysvallat esittelee uuden ja nopean KC-46-koneen. Vaikka aikakausi vaihtuu, eurooppalaisten valtioiden riippuvuus Yhdysvaltain tarjoamista tankkauspalveluista säilyy.
Fakta
Koneklassikko on jo 60-vuotias
Suomen ilmavoimat harjoittelee ilmatankkausta Mildenhallista Itämerelle lentävien Yhdysvaltain kansalliskaartin KC-135-koneiden kanssa.
Kyse on koneklassikosta, jota Boeing valmisti Yhdysvaltain ilmavoimille 732 kappaletta vuosina 1957–1965.
Naton eurooppalaisilla jäsenmailla ja kumppanimailla on hyvin vähän ilmatankkauskalustoa.
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan ilmatankkauskyvylle on tarve Suomen puolustamisessa.
Yhdysvallat on hankintaoptioineen tilannut Boeingilta 179 KC-46-tankkauskonetta. Uutuusmallin kapasiteetti on yli 90 tonnia polttoainetta.
Puolustusministeri Niinistö korostaa, että tämän viikon harjoitus on hyväksytyn harjoitussuunnitelman mukainen tapahtuma.

Jukka Ritola / Aamulehti


Koneen kapteeni Matthew Boatman (vas.) ja luutnantti Blake Kidd nousussa.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/am...n-puolustusyhteistyo-on-kaytannossa-200717053
 
Niin se aika menee, parin viikon päästä Jenkit on taas Niinisalossa. Nähdäänköhän mukana uusia 30mm konetykillä parannettuja Strykereita?
 
jsslllvrrs-1118x629.jpg


Viron Siili-harjoituksen tunnuksena on "jokainen piikki merkitsee".

USA ja Suomi mukana Viron sotaharjoituksessa

Juha-Pekka Tikka | 24.04.2018 | 07:43- päivitetty 24.04.2018 | 10:18

Kaksiviikkoinen Siil18 on Viron kaikkien aikojen suurin sotaharjoitus.

Viron ERR uutisoi yli 15 000 sotilaan voimin vapun jälkeen alkavasta Siil-sotaharjoituksesta. Se on Viron vuoden pääsotaharjoitus ja suurin Siili koskaan.
Viroon tulee 15 maasta noin 2 000 sotilasta 2.5.-14.5.2018 väliseksi ajaksi. Osallistujamaat ovat Britannia, USA, Tanska, Saksa, Puola, Ranska, Latvia, Liettua, Belgia, Kanada, Suomi, Ruotsi, Georgia, Ukraina ja Irlanti.

Suomen harjoitusjoukon vahvuus on noin 250 henkilöä. He ovat pääosin kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehiä.
Kaksiosaisen harjoituksen alku kestää 6.5. asti, johon mennessä saavutetaan taisteluvalmius. Toisella jaksolla osastot harjoittelevat yhteistoimintaa.
– On hyvin tärkeää että saamme vihollisemme muuttamaan suunnitelmiaan lujalla pelotteella, Viron suojeluskuntien komentaja kenraalimajuri Meelis Kiili sanoo.

https://www.verkkouutiset.fi/usa-ja-suomi-mukana-viron-sotaharjoituksessa/
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Back
Top