Karttasovellukset Internetissä

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja miheikki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

miheikki

Greatest Leader
Tähän ketjuun voisi kerätä kaikenlaisia netistä löytyviä karttasovelluksia, joissa on reaaliaikaista tietoa.

Hälytyskeskusten hälytykset
http://www.tilannehuone.fi/halytysmap.php?aikavali=24

Laivojen AIS- seuranta
http://www.marinetraffic.com/ais/fi/default.aspx

Lentokoneet
http://www.flightradar24.com/

Junat kartalla
http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/junatkartalla.html

Katastrofit
http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php?area=eu&lang=eng

Radioamatöörit
http://aprs.fi/
 
HSL-Ajoneuvot
http://transport.wspgroup.fi/hklkartta/Default.aspx

Säätila Suomessa
http://saa.aina.fi/weather/metar/saatila.htm

Voimajärjestelmän tila
http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman_tila/pohjoismainen_voimajarjestelman_tilakuva/

Verkkohäiriöt (Elisa?)
http://www.elisa.fi/asiakaspalvelu/hairiokartta/

Tampereen bussit
http://lissu.tampere.fi/

Maanjäristykset
http://earthquake.usgs.gov/monitoring/gsn/

Salamapaikantimia
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/myrskybongaus/paikanninkartta/

Satelliitit
http://www.n2yo.com/

Internetin tila
http://www.akamai.com/html/technology/dataviz1.html

Yö ja päivä
http://www.die.net/earth/

Ufot
http://www.ufostalker.com/

Epidemiat
http://www.healthmap.org/en/

Käytettävät radiotaajuudet (tai jotain)
http://dx.qsl.net/propagation/

Ionosfääri
http://www.ips.gov.au/HF_Systems/6/5

Tuuli
http://www.windfinder.com/windreports/wind_weather_google_map_fi.htm
 
Ehkä staattisetkin kelpaavat, varmuudeksi kun kaikilla ei tunnu olevan tärkeimmät muistissa:

Laajin ilmainen kotimainen aineisto:
http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi

Waka wanha:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=

Parempi käyttöliittymä, retkeily-dataa:
http://www.retkikartta.fi/retkikartta.php

Yhteisöllinen kartta-aineisto:
http://www.openstreetmap.org/

Karttoja ja ilmakuvia:
http://www.eniro.fi/kartta/

Kaupallista hapatusta, karttoja ja satelliittikuvia:
http://www.bing.com/maps/
http://maps.google.fi/
 
Eurooppalainen rasismi- ja ksenofobiavaroitusjärjestelmä
http://www.red-network.eu/
 
Helsingin anniskelupaikat
http://www.hs.fi/kotimaa/Helsingin+ravintolat+entist%C3%A4+suurempia++kartta+n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+anniskelupaikkojen+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4n/a1305558921283
 
Tuossa LISTA vapautuvasta kartta-aineistosta >> http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata/luettelo-avattavista-aineistoista

Sovelluksia alkaa tulla "kuin sieniä sateella" ja moni saa jatkossa elantonsa kartta- ja paikkatietopohjaisista järjestelmistä/palveluista, kun vapauttaminen mahdollistaa yksityisen käytön lisäksi myös bisnes-hyödyntämisen. Eipä tartte jatkossa turvautua googlemapsin vanhoihin, epätarkkoihin ja virheellisiinkin kartta-aineistoihin.
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Eipä tartte jatkossa turvautua googlemapsin vanhoihin, epätarkkoihin ja virheellisiinkin kartta-aineistoihin.

Tässä sulle epätarkkaa :)
Google maps 8 bittinen versio
http://maps.google.com/?t=8&utm_campaign=8bit&utm_source=yt
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Tuossa LISTA vapautuvasta kartta-aineistosta >> http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata/luettelo-avattavista-aineistoista

. Eipä tartte jatkossa turvautua googlemapsin vanhoihin, epätarkkoihin ja virheellisiinkin kartta-aineistoihin.

Eikö se maksaa?
 
Tuulikartta ... tällä hetkellä vasta USAsta. Kartta perustuu National Digital Forecast Database -tietokantoihin, jotka päivittyvät tunnin välein. Tutkijakaksikko aikoo laajentaa tuulikarttaa käsittämään koko maailmaan ja pyytääkin siihen vinkkejä, mistä tuulidataa saisi käyttöön. Myös Suomessa avoimen datan ympärille syntymässä useita eri projekteja. Hallitus linjasi viime viikolla, että julkishallinto avaa nopealla aikataululla datavarantojaan.

http://hint.fm/wind/
Klikkaamalla voi zoomata.
 
Tuuliatlas, tuulienergiakartasto
http://www.tuuliatlas.fi/fi/index.html
http://tuuliatlas.fmi.fi/fi/

Historiallisia karttoja (5400 karttaa Suomesta)
http://www.vanhakartta.fi/
 
omia karttoja/karttasovelluksia OSKARI:lla >> http://www.oskari.org/xwiki/bin/view/Main/

Paikkatietoikkunaan kannattaa rekisteröityä. Sillä saa koostettua omia teemakarttoja halutuilta alueilta, jotka voi upottaa omaan web-sivustoon: http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/etusivu
Jopa väärävärikuvia voi käyttää yhdistelmäaineistossa esim. täydennettynä korkeuskäyrillä, vesistöllä, tiestöllä yms.

Esim: http://havu.net/tikiwiki/tiki-index.php?page=Siira
(tässä on vain karttapohja, ei omia layereitä ..ja ilmakuva täydenttynä korkeuskäyrillä+tiestöllä)
 
Reittiopas Antiikin Roomaan
http://www.iltalehti.fi/digi/2012052815631468_du.shtml

http://orbis.stanford.edu/# (klikkaa karttaa)
 
Aseiden määrä, laatu ja sijainti metropolialueella (pääkaupunkiseutu)
http://www.saunalahti.fi/villemai/
 
Häätökartta Helsingistä.

http://dynamic.hs.fi/2012/haatokartta/index.php
 
Hassu juttu, minua ei ole ikinä yhdestäkään noista paikoista vartija häätänyt vaikka olen niissä viettänyt lukemattomia tunteja
 
Asukkaiden turvallisuuden tilannekuva: Kartan ja kaavakkeen avulla voit merkitä havaintosi ja valvontapyyntösi kaikkien käyttäjien luettavaksi. Voit myös tarkastella lähialueesi merkintöjä kartalta tai asentaa ilmaisen Grafetee-sovelluksen (Android, iOS) jolloin voit lukea ja kirjoittaa merkintöjä matkapuhelimellasi. Poliisi on luvannut seurata ja kommentoida merkintöjä. Poliisi ei vastaa palvelusta tai sen sisällöstä. Pilottivaiheessa mukana on Helsingin poliisilaitos. Poliisin tekemät merkinnät erottuvat kartalta omalla logollaan. Kiireellisissä tapauksissa soita 112.

http://www.lahivinkki.com/
 
Joten tähän se kehitys on johtamassa: YLEn uutisissa 22.7.2012 lukee että Perinteisistä maastokartoista voi tulla historiaa ja uutinen kertoo mm että
Maanmittauslaitoksen koko Suomen alueelta tehtyjen maasto- ja peruskarttojen myynti on vähentynyt viime vuodet tuhansilla kappaleilla vuodessa. Vielä 1990-luvun alussa karttoja meni kaupaksi 100 000 vuodessa, mutta viime vuonna enää 26 000.

Vastuualuepäällikkö Kari Leppäaho Maanmittauslaitoksesta sanoo, että syynä muutokseen ovat etenkin gps-paikannuslaitteiden ja ilmaisten nettikarttojen suosio.

Leppäahon mukaan perinteisten painettujen karttojen alamäki alkoi jo 1990-luvulla karttatulosteiden myynnistä. Käyttäjän kannalta painettu kartta ei ollut aina oikealta alueelta, ja esimerkiksi kesämökki saattoi osua karttojen reunaan, jolloin piti ostaa jopa neljä karttalehteä.

- Maailma on muuttunut, kaikki eivät näe enää tarpeelliseksi hankkia paperikarttaa. Saadaan tuloste siitä mökin ympäristöstä, Leppäaho sanoo.

Leppäaho pitää mahdollisena, että perus- ja maastokarttojen painaminen nykyiseen tapaan varastoon loppuu tulevaisuudessa. Sen sijaan kartat tehtäisiin vain tilauksesta ostajan itse rajaamalta alueelta, vaikka juuri oman mökin lähistöltä.

Vielä nykyiset tekeillä olevat karttasarjat on tarkoitus painaa perinteiseen tyyliin, mutta niiden jälkeen Maanmittauslaitos pitäisi enää yllä digitaalista aineistoa, josta kartat tulostettaisiin.

- Olemme etsineet jo useamman vuoden elektronista painokonetta, joka pystyisi tuottaisi isompaa kokoa kuin A3:sta. Jatkossa siirrytään siihen mihin Ruotsissa on menty jo muutama vuosi sitten, eli elektroniseen painamiseen, Leppäaho sanoo.

No, yksi taho on joka ei vielä luovuta. Sama uutinen kertoo että
Suomessa on ainakin yksi karttojen suurkuluttaja, jonka mukaan paperista karttaa ei uhkaa mikään. Se on puolustusvoimat.

- Sotilas tarvitsee aseita, ammuksia, ruokaa, viestivälineet ja kartat. Jos näistä joku puuttuu, toimiminen muuttuu mahdottomaksi tai erittäin hankalaksi, sanoo paikkatietopäällikkö, insinöörimajuri Matti Rantanen puolustusvoimista.

Sotilaan kartan tunnistaa siitä, että se ei kestä yhtä pitkään avaamista ja kasaan taittamista kuin siviilin kartta. Selitys on rahan säästäminen.

Puolustusvoimat alkoi painattaa karttansa viime vuosikymmenellä itse. Paperi on halvempaa kuin siviilikartoissa, koska armeijassa kartat ovat Rantasen mukaan kertakäyttömateriaalia. Halvan paperin takia niiden kulumista käytössä ei tarvitse myöskään surra.

Jos laatu ei ole sama kuin siviilikartoissa, niin ainakin karttoja pitäisi riittää, sillä puolustusvoimat pitää niitä mahdollisten tarpeiden varalta suuren määrän varastossa.

Tuota kertakäyttömateriaali-lausuntoa en ihan allekirjoita. Minun näkövinkkelistä karttoja ei ole tarkoituksella tärvätty ja varsinkaan heitetty muun paperiroskan mukana pois. Ei ennen eikä nyt. Jos karttaa kuluu niin kuluu, mutta uutta karttaa ei ehkä ns. Tilanteessa ole välttämättä saatavilla heti kollegalta pyytämällä. Mitenkähän tässä pallomeri-taistelutavassa, tarvitaanko karttalehtiä heti repullinen, kun alue on iso ja liike jatkuvaa?
 
http://mak.hsl.fi/

Matka-aikakarttojen avulla näet, kuinka nopeasti määrittelemäsi paikat ovat saavutettavissa joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä eri puolilta HSL-aluetta. Voit myös tarkastella yhdellä kartalla, kuinka pitkälle pääset edellä mainituilla kulkumuodoilla tietyn minuuttimäärän kuluessa. Laskennat on tehty Reittioppaan tietojen pohjalta.

Lisäksi palvelu kertoo, kuinka paljon määrittelemästäsi paikasta laskettuna on asukkaita tai työntekijöitä eri matka-aikavyöhykkeillä. Laskennat on tehty Reittioppaan, HSY:n Avoindatan ja Helsingin seudun aluesarjojen tietojen pohjalta.
 
Back
Top