Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Mindanao

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja Tvälups, 08.12.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle 8.12.2013 klo 21:44
  150 000 henkeä vaatinut sisällissota päättymässä
  Filippiinien hallitus ja islamilaiset kapinalliset ovat allekirjoittaneet tärkeän sopimuksen, jonka perusteella Mindanaon saarella valta jaetaan maan hallituksen ja paikallisten asukkaiden kesken. Lopullinen rauhansopimus on määrä allekirjoittaa tammikuussa.
  [​IMG]
  MILFin sotilaita valokuvattuna lokakuussa 2012. Kuva: STR / EPA
  Filippiinien hallitus ja Mindanaon saarella toimiva islamilainen järjestö ovat allekirjoittaneet sopimuksen vallanjaosta. Sopimus on tärkeä askel Filippiinien islamilaisia alueita repineen sisällissodan lopettamisessa. Neuvotteluja on käyty Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

  Sopimuksen myötä Mindanaolla toimiva Moron islamilainen vapautusrintama MILF luopuu vaatimuksestaan itsenäisestä valtiosta. Vastineeksi Filippiinien hallitus lupaa alueen asukkaille laajan autonomian.

  Sopimuksen yksityskohdat eivät ole täysin tiedossa. Molemmat osapuolet ilmoittavat kuitenkin olevansa tyytyväisiä sopimukseen. Osapuolet uskovat, että rauhansopimuksen viimeisetkin osaset saadaan sovittua nopeasti ja lopullinen rauhansopimus allekirjoitetaan ensi vuoden tammikuussa.

  Hallituksen ja MILF:n on hyväksyttävä kaikkiaan neljä sopimusta sisällissodan lopettamiseksi. Nyt allekirjoitettu sopimus oli näistä kolmas. Kaksi aikaisempaa sopimusta koskivat ylimenokauden hallintojärjestelyjä ja julkisten varojen jakamista.

  Jäljellä on enää sopimus olojen normalisoimisesta, mikä pitää sisällään mm. vaatimuksen entisten sissitaistelijoiden aseiden luovuttamisesta. Tämä ei liene helppoa, sillä kapinalliset eivät ole halukkaita luopumaan aseistaan.

  Ennen kuin rauhansopimus astuu voimaan, on laki islamilaisten alueiden itsehallinnosta vielä hyväksyttävä Filippiinien parlamentissa ja alueen asukkaiden hyväksyttävä se paikallisesti järjestettävissä kansanäänestyksissä.

  Filippiinien johto uskoo, että rauha saadaan aikaan. Presidentti Benigno Aquino on onnitellut molempien osapuolten neuvottelijoita hyvästä työstä.

  Mindanaon sisällissota puhkesi jo 1960-luvulla ja siinä on saanut surmansa noin 150 000 ihmistä.

  Lähteet:
  AFP
   
 2. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,145
  Tykkäykset:
  5,463
  Pisteet:
  1,286
  Ja arvata saattaa, että tuolta alkaa pakolaisaalto pois Sharia -lain alta.
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle 26.1.2014 klo 13:55
  Sopimus: Sota loppuu ja 12 000 viidakkosissiä luovuttaa aseensa
  Filippiinejä jo 1970-luvulta riivannut sisällissota päättyy, kun viimeinenkin rauhansopimuksen osa saatiin hyväksyttyä. Tuhannet islamilaiset taistelijat luovuttavat aseensa.
  [​IMG]
  Filippiinien hallituksen edustaja Miriam Coronel-Ferrer (vas.) ja Moron islamilaisen vapautusrintaman MILF:n edustaja Mohagher Iqbal kättelivät Malesian Kuala Lumpurissa lauantaina Kuva: Ahmad Yusni / EPA
  Filippiinien hallitus ja Mindanaon saarella toiminut Moron islamilainen vapautusrintama (MILF) ovat hyväksyneet lopullisen rauhansopimuksen sisällisodan päättämiseksi.

  Neuvottelutulos saatiin syntymään Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa käydyissä neuvotteluissa. Filippiinien parlamentin on vielä hyväksyttävä rauhansopimus laiksi. Tämä tapahtunee helmi- tai maaliskuussa.

  Filippiinien hallitus ja Moron islamistisissit ovat solmineet jo kolme keskinäistä sopimusta rauhantilan palauttamisesta. Ne koskivat vallanjakoa, verotulojen jakamista ja autonomisen alueen hallintoa.

  Neljännestä ja viimeisestä sopimuksesta odotettiin kaikkein vaikeimpia neuvotteluja. Sopimus koskee olojen normalisointia ja sen keskeinen osa on MILF-sissien lupuminen aseistaan. Sopimus saatiin kuitenkin lauantaina aikaan ja 12 000 islamistisissiä luovuttaa aseensa. Mindanaon autonomiselle alueelle perustetaan omat poliisivoimat.

  Sotaan osallistuneille sisseille luvataan armahdus, mutta se koskee vain sopimuksen solminutta MILF-järjestöä. Mindanaolla on jonkin verran muita kapinallisryhmiä, jotka ovat irrottautuneet MILF:stä. Niiden taistelijat eivät kuulu armahduksen piiriin.

  Eteläisen Filippiinien islamistikapinaalkoi jo 1970-luvulla ja sen aikana noin 150 000 ihmistä.

  Lähteet:
  AFP, AP
   

Jaa tämä sivu