Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Patria mellastaa Vattajalla

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 10.05.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 10.5.2013 klo 9:23
  Patria kuvasi mainosvideon Vattajalla jo kuusi vuotta sitten - paikalliset ihmeissään

  Kotimaisen asevalmistaja Patrian Kokkolan Vattajan harjoitusalueella kuvaama mainosvideo herättää ihmetystä. Video on kuvattu peräti kuusi vuotta sitten, vuonna 2007.

  YouTube-palvelun ohella video leviää sosiaalisessa mediassa videoleikkeenä. Promovideolla Patria esittelee Pasi-panssariajoneuvosarjan uusinta versiota Patria AMV -taisteluajoneuvoa. Aseistettu ja tulittava ajoneuvo kulkee videolla runnoen ympäri dyynimaisemaa, mahtipontisen musiikin säestämänä.

  Video on kuvattu jo kuusi vuotta sitten. Samaan aikaan paikalliset asukkaat ovat käyneet kiistaa siviilien vapaa-ajankäyttöoikeuksista ja jokamiehen oikeuksista armeijan alueella.

  Puolustusvoimat on tehnyt ohjelmia ja ammuntakäytäntöohjeita, joissa dyynialuen herkkää luonto huomioidaan.

  Vasta nyt on kuitenkin selvitettävänä, tarvitseeko armeija alueelle ympäristöluvan, jota se ei tähän saakka ole tarvinnut. Käytäntöä on perusteltu alueen sotilaskäytöllä.

  YouTube-videon ainoassa suomenkielisessä kommentissa Kauko Erkkilä -nimellä esiintyvä henkilö toteaa:

  - Puolustusvoimat pakkolunastavat yksityisiltä lomamökit, että saavat vuokrata aluetta Patrialle. Törkeätä touhua minun mielestäni. Luonnonsuojelulliselta näkökannalta tuollainen touhu on aivan edesvastuutonta. vihainen.

  Palvelun katselijalaskurin mukaan videota on katsottu jo yli 200 000 kertaa.
   
 2. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  795
  Tykkäykset:
  2,132
  Pisteet:
  76
  Raflaava otsikko, mutta jo 2007 Patria toimi samoilla ympäristösäännöillä kuin Pv:kin ja musiikkikin on lisätty jälkikäteen.
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 27.5.2013 klo 13:10
  Armeijan harjoitusalueesta halutaan kansallispuisto

  Pro Vattaja ry on tehnyt aloitteen kansallispuiston perustamiseksi Kokkolan Lohtajalla sijaitsevalle Vattajanniemen harju-, dyyni- ja merenranta-alueelle. Aloite on luovutettu ympäristöministeri Ville Niinistölle. Alue täydentäisi puistoverkostoa sijaintinsa ja ainutlaatuisen luontonsa takia, perustelee yhdistys.

  Vattajanniemi

  - sijaitsee Kokkolan Lohtajalla

  - pinta-ala noin 2450 ha

  - Pohjoismaiden edustavimpia dyynialueita

  - Metsähallituksen omistuksessa

  - Puolustusvoimien harjoitusalueena

  Perustelujen mukaan Vattajaniemi on luonnonoloiltaan ainutlaatuinen, merkittävän arvokas ja säilytettäväksi määritelty alue. Se kuuluu Natura 2000 -verkostoon sekä valtakunnallisiin harjujen- ja rantojensuojeluohjelmiin. Alueella on myös ollut paikalliselle väestölle merkittävää luontoarvoihin perustuvaa virkistyskäyttöä ja kalastusta.

  Vattaja on nykyään Metsähallituksen omistuksessa ja toimii Puolustusvoimien harjoitustoiminta-alueena.

  Pro Vattajan huolena on alueen kehittyminen väärään suuntaan. Vattajaa on puolustusvoimien oman käytön lisäksi alettu käyttää aseteollisuuden, muun muassa Patrian koeammuntoihin. Millekään toiminnalle ei ole haettu ympäristölupaa. Metsähallituksen laatimassa neljän vuoden takaisessa hoito- ja käyttösuunnitelmassa edellytettiin seurantaryhmän perustamista; ryhmää ei vieläkään ole. Siinä piti olla edustettuna alueen eri tahot, myös paikallinen siviiliväestö, muistuttaa yhdistys.

  – Vattajaniemen kansallispuisto toisi kaivatun täydennyksen nykyiseen kansallispuistoverkostoon sekä luontotyypiltään että sijainniltaan. Kansallispuiston perustaminen Vattajalle turvaa mielestämme parhaiten luontoarvojen säilymisen kansalaisten käyttöön myös tulevaisuudessa. Kansallispuiston perustamisella on paikallisesti ja alueellisesti laaja kannatus, toteaa Pro Vattaja.
   
 5. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  795
  Tykkäykset:
  2,132
  Pisteet:
  76
  Taitaa paikallisten silmissä ennemminkin kiiltää mahdollisuus saada Vattajallekin Kalajoen kaltainen lomahelvetti, joilta Vattaja on säästynyt PV:IEN ANSIOSTA.
   
 6. elso

  elso Majuri

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  1,317
  Tykkäykset:
  882
  Pisteet:
  156
  Näh. Ei se seutu kanna taloudellisesti kahta niin likikkäistä lomahelvettiä.

  Ehkä mökkitonttien arvo saattaa joillain toimia jonkintasoisena pontimena. Tiedä häntä.

  Eiköhän ne perimmäiset tarkoitukset löydy Pro Vattaja-yhdistyksen tehtäväkentästä:

  "Pro Vattaja on Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla toimiva, vuonna 1990 perustettu yhdistys, jonka keskeinen tarkoitus on Vattajan alueen säilyttäminen siviilikäytössä. Lisäksi yhdistys pyrkii vähentämään puolustusvoimien ympäristölle ja elämänlaadulle aiheuttamia haittoja, huolehtimaan luonnonsuojelunäkökohtien huomioon ottamisesta ja turvaamaan siviilien olemassa olevat oikeudet Lahdenkroopin alueella ja kehittää niitä."
   
 7. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle
  18.10.2013 klo 10:51
  Puolustusvoimat joutuu hankkimaan ympäristöluvan Vattajalle
  ELY-keskus velvoittaa puolustusvoimia hakemaan ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueelle. Lupaa ei vaadita kuitenkaan koko alueelle – ainoastaan polttoaineen jakeluasemalle sekä kuorma-autojen ja muun kaluston varikolle.

  [​IMG]
  Kuva: Kalle Niskala / Yle
  Muiden toimintojen tai ampuma- ja harjoitusalueen kokonaisuudessaan ei katsota lainsäädännön mukaan olevan ympäristölupavelvollisia.

  Kokkolan kaupunki pyysi jo neljä vuotta sitten ELY-keskusta arvioimaan, tarvitsevatko puolustusvoimat toimintaansa ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueella. Alue on Euroopan laajin boreaalisen vyöhykkeen dyynialue.

  Alueella on ampumaratoja, polttoaineiden jakelupiste ja helikopterikenttä. Lisäksi siellä hävitetään ammuksia ja räjähteitä.
   
 8. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,952
  Tykkäykset:
  5,690
  Pisteet:
  636
  PV rupeaa kohta olemaan niin ahtaalla näiden alueiden kanssa. Että tiedä mitä tästä vielä seuraa. Kaikista alueista taitaa olla menossa valitus rumba oikeuksissa. Utti joka onneksi ratkesi ok. Vattaja, Rova, Taipalasaari, Vekaran vieressä oleva alue, Alastaron hiekkaharjut... Aina tuntuu että siviilit tietää paremmin kuinka hoitaa ne alueet ja yleisin perustelu on avata ne kaikille likkujille....Siis luontosuojeltuu paremmin kun kaikki pääsee sinne ja saa rakentaa mökkinsä yms...
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 9. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Enemmän minä murehdin julkisen hallinnon rahankäyttöä. Tällaisen viranomaisorganisaatioiden välinen ja sisäinen paperinpyöritys paisuu jatkuvasti. Hallinnon kulut ovat jo pitkälti yli kymmenen miljardia vuodessa.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 7.11.2013 klo 11:20
  Kiista armeijan harjoitusalueista jatkuu – Kokkola vaatii kattavaa ympäristölupaa Vattajalle
  Kaupungin mukaan Puolustusvoimat tarvitsee luvan kaikelle toiminnalleen Lohtajan harjoitusalueella. Kokkola vetoaa valituksessaan hallinto-oikeuteen muun muassa ammuntojen meluhaitoista.
  [​IMG]
  Mistä on kyse?
  • ELY-keskuksen mukaan puolustusvoimat tarvitsee Vattajan harjoituisalueella ympäristöluvan vain polttoaineen jakeluun ja varikkoalueelle
  • Kokkolan kaupunki vaatii ympäristölupaa koko toiminnalle, myös ammunnoille
  • Kaupunki vetoaa Korkeimman hallinto-oikeuden uuteen päätökseen, jossa KHO vaati Santahaminan harjoitusalueen hakemaan lupaa raskaille ammunnoille
  Kokkolan kaupunki valittaa ELY-keskuksen Vattaja-päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. ELY-keskus vaati puolustusvoimia hakemaan ympäristölupaa ainoastaan harjoitusalueen polttoaineen jakeluasemalle sekä varikolle. Kaupungin mukaan kaikelle toiminnalle tarvitaan ympäristölupa.

  Rakennus- ja ympäristölautakunta vetoaa muun muassa Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreeseen päätökseen, joka velvoittaa Santahaminan harjoitusalueen hakemaan ympäristöluvan raskasaseammunnoille. KHO vetosi Santahaminan tapauksessa naapuruussuhdelain tarkoittamiin meluhaittoihin. Ammuntojen lisäksi lautakunta kiinnittää huomiota lentomeluun.

  Ryl:n mukaan laajamittaisista ja pitkäaikaisista ammunnoista merelle saattaa myös aiheutua vesistöjen pilaantumista.

  Ympäristönsuojeluviranomaisena lausunnon antanut lautakunta muistuttaa, että vaikka puolustusvoimilla on poikkeusasema joissakin ympäristönsuojelulain velvotteissa, on toimintaa viime kädessä arvioitava ympäristövaikutusten, ei toiminnan luonteen suhteen. Tällä hetkellä puolustusvoimilla ei ole minkäänlaista ympäristölupaa Lohtajan harjoitusalueella.
   
 11. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,730
  Tykkäykset:
  4,227
  Pisteet:
  1,286
  Ei ymmärrä tollasta vinkumista. Fakta kuitenkin on että pv:n on harjoiteltava jossain ja mielellään autenttisissa oloissa... no dyynit ei sellaisia ole mutta kuintekin. Toinen fakta on että pv:n toiminta on se paukuttelua, lentelyä tai veneilyä niin se häiritsee aina jotakin... Tulee aina välillä näistä valittajista mieleen että piruako ostavat mökkinsä Pv:n harjoitus alueen vierestä...
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 12. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 20.1.2014 klo 12:23
  Armeija taipui jakokunnille Lohtajalla
  Puolustusvoimat maksaa satojentuhansien korvaukset vesialueiden käytöstä takavuosilta. Armeijan vesialueiden käyttö oli ylittänyt alkuperäisessä lunastussopimuksessa sovitun määrän.
  [​IMG]
  Soutuveneitä Lahdenkroopissa Vattajalla Kuva: Ari Vihanta / Yle
  Lohtajan ja Karhin jakokunnat ovat voittaneet Vattajan rantavesiä koskevan pitkällisen kiistan Puolustusvoimia vastaan. Puolustusvoimat taipui maksamaan takautuvasti Lohtajan jakokunnalle 140 000 ja Karhin jakokunnalle 80 000 euron korvaukset rannan ja valtion vesialueiden välisen merialueen käytöstä.

  – Asia tuli esille uuden pakkolunastuspäätöksen yhteydessä pari vuotta sitten. Yritimme ottaa asian esillä, mutta kantaamme ei huomioitu. Hommasimme sen jälkeen asiantuntijalausunnot, jotka tulivat näkemystämme. Onneksi asiasta päästiin sopuun nyt neuvottelemalla, vaihtoehtona olisivat olleet oikeustoimet, kertoo Karhin jakokuntaa edustava Arto Huhtala.

  1950-luvun alkuperäisessä lunastuspäätöksessä sovittiin, että vesialue voidaan sulkea 15 vuorokaudeksi vuodessa, asia käy ilmi Korkeimman oikeuden päätöksestä vuodelta 1982. Puolustusvoimien vesialueiden käyttö on kuitenkin ollut moninkertaista.

  Pari vuotta sitten tehdyssä uudessa lunastuspäätöksessä vesialueen käytöksi määriteltiin 200 päivää, joten nykytilanteelle nyt tehdyllä korvauspäätöksellä ei ole vaikutusta.

  Armeijan vesialueiden käyttöön puututtiin myös yksityishenkilön pari vuotta sitten tekemässä tutkintapyynnössä poliisille. Kihlakunnansyyttäjä teki silloin poliisin esityksestä päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta. Poliisi vetosi tutkinnan lopettamisessa muun muassa siihen, että tilanne puolustusvoimien käyttöoikeuden osalta on ollut ainakin jossain määrin tulkinnanvarainen.
   
 13. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 8.4.2014 klo 9:34
  Puolustusvoimat hakee ensimmäistä ympäristölupaa Vattajalle
  Puolustusvoimat on jättänyt ympäristölupahakemuksen Lohtajan Vattajan harjoitusalueelle. ELY-keskus on vaatinut luvan polttoaineen jakeluasemalle sekä kuorma-autojen ja muun kaluston varikolle.
  [​IMG]
  Kuva: Kalle Niskala / Yle
  Puolustusvoimien tekemä ympäristölupahakemus on saapunut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon. Seuraavaksi AVI nimeää kokoonpanon, joka ryhtyy perehtymään hakemukseen.

  – Tämän jälkeen selviää, tarvitaanko hakemukseen vielä esimerkiksi täydennyksiä, sanoo Christel Engman-Andtbacka aluehallintovirastosta.

  Engman-Andtbacka arvioi, että perehtymiseen menee kolmisen viikkoa.

  Kokkolan kaupunki pyysi jo viitisen vuotta sitten ELY-keskusta arvioimaan, tarvitseeko puolustusvoimat toimintaansa ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueella.
   
 14. Mainos 15. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Tuollaiseen virastojen väliseen paperinpyöritykseen palaa alati suurempi osa kerätyistä verovaroista. Suomessa kunnat pitäisi ruveta listaamaan hallinnon kustannusten mukaan ja heikoimmin menestyneiden kuntien johtoa sakottaa henkilökohtaisesti. Todellinen tulosvastuu toiminnan tehokkuudesta todennäköisesti karsisi paperisotaa. Pari palkatonta vuotta kannustaa kummasti kaupunginjohtajaa.
   
  PSJ-Ukko, Tähystäjä ja Tvälups tykkäsivät tästä.
 16. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Suurissa organisaatioissa sisäisen kitkan osuus lisääntyy koon kasvaessa. Ja mikähän se olikaan se Suomen suurin työnantaja(-klusteri)?
   

Jaa tämä sivu