Patria mellastaa Vattajalla

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 10.5.2013 klo 9:23
Patria kuvasi mainosvideon Vattajalla jo kuusi vuotta sitten - paikalliset ihmeissään

Kotimaisen asevalmistaja Patrian Kokkolan Vattajan harjoitusalueella kuvaama mainosvideo herättää ihmetystä. Video on kuvattu peräti kuusi vuotta sitten, vuonna 2007.

YouTube-palvelun ohella video leviää sosiaalisessa mediassa videoleikkeenä. Promovideolla Patria esittelee Pasi-panssariajoneuvosarjan uusinta versiota Patria AMV -taisteluajoneuvoa. Aseistettu ja tulittava ajoneuvo kulkee videolla runnoen ympäri dyynimaisemaa, mahtipontisen musiikin säestämänä.

Video on kuvattu jo kuusi vuotta sitten. Samaan aikaan paikalliset asukkaat ovat käyneet kiistaa siviilien vapaa-ajankäyttöoikeuksista ja jokamiehen oikeuksista armeijan alueella.

Puolustusvoimat on tehnyt ohjelmia ja ammuntakäytäntöohjeita, joissa dyynialuen herkkää luonto huomioidaan.

Vasta nyt on kuitenkin selvitettävänä, tarvitseeko armeija alueelle ympäristöluvan, jota se ei tähän saakka ole tarvinnut. Käytäntöä on perusteltu alueen sotilaskäytöllä.

YouTube-videon ainoassa suomenkielisessä kommentissa Kauko Erkkilä -nimellä esiintyvä henkilö toteaa:

- Puolustusvoimat pakkolunastavat yksityisiltä lomamökit, että saavat vuokrata aluetta Patrialle. Törkeätä touhua minun mielestäni. Luonnonsuojelulliselta näkökannalta tuollainen touhu on aivan edesvastuutonta. vihainen.

Palvelun katselijalaskurin mukaan videota on katsottu jo yli 200 000 kertaa.
 
Raflaava otsikko, mutta jo 2007 Patria toimi samoilla ympäristösäännöillä kuin Pv:kin ja musiikkikin on lisätty jälkikäteen.
 
yle uutiset Kotimaa 27.5.2013 klo 13:10
Armeijan harjoitusalueesta halutaan kansallispuisto

Pro Vattaja ry on tehnyt aloitteen kansallispuiston perustamiseksi Kokkolan Lohtajalla sijaitsevalle Vattajanniemen harju-, dyyni- ja merenranta-alueelle. Aloite on luovutettu ympäristöministeri Ville Niinistölle. Alue täydentäisi puistoverkostoa sijaintinsa ja ainutlaatuisen luontonsa takia, perustelee yhdistys.

Vattajanniemi

- sijaitsee Kokkolan Lohtajalla

- pinta-ala noin 2450 ha

- Pohjoismaiden edustavimpia dyynialueita

- Metsähallituksen omistuksessa

- Puolustusvoimien harjoitusalueena

Perustelujen mukaan Vattajaniemi on luonnonoloiltaan ainutlaatuinen, merkittävän arvokas ja säilytettäväksi määritelty alue. Se kuuluu Natura 2000 -verkostoon sekä valtakunnallisiin harjujen- ja rantojensuojeluohjelmiin. Alueella on myös ollut paikalliselle väestölle merkittävää luontoarvoihin perustuvaa virkistyskäyttöä ja kalastusta.

Vattaja on nykyään Metsähallituksen omistuksessa ja toimii Puolustusvoimien harjoitustoiminta-alueena.

Pro Vattajan huolena on alueen kehittyminen väärään suuntaan. Vattajaa on puolustusvoimien oman käytön lisäksi alettu käyttää aseteollisuuden, muun muassa Patrian koeammuntoihin. Millekään toiminnalle ei ole haettu ympäristölupaa. Metsähallituksen laatimassa neljän vuoden takaisessa hoito- ja käyttösuunnitelmassa edellytettiin seurantaryhmän perustamista; ryhmää ei vieläkään ole. Siinä piti olla edustettuna alueen eri tahot, myös paikallinen siviiliväestö, muistuttaa yhdistys.

– Vattajaniemen kansallispuisto toisi kaivatun täydennyksen nykyiseen kansallispuistoverkostoon sekä luontotyypiltään että sijainniltaan. Kansallispuiston perustaminen Vattajalle turvaa mielestämme parhaiten luontoarvojen säilymisen kansalaisten käyttöön myös tulevaisuudessa. Kansallispuiston perustamisella on paikallisesti ja alueellisesti laaja kannatus, toteaa Pro Vattaja.
 
Taitaa paikallisten silmissä ennemminkin kiiltää mahdollisuus saada Vattajallekin Kalajoen kaltainen lomahelvetti, joilta Vattaja on säästynyt PV:IEN ANSIOSTA.
 
veeteetee kirjoitti:
Taitaa paikallisten silmissä ennemminkin kiiltää mahdollisuus saada Vattajallekin Kalajoen kaltainen lomahelvetti, joilta Vattaja on säästynyt PV:IEN ANSIOSTA.

Näh. Ei se seutu kanna taloudellisesti kahta niin likikkäistä lomahelvettiä.

Ehkä mökkitonttien arvo saattaa joillain toimia jonkintasoisena pontimena. Tiedä häntä.

Eiköhän ne perimmäiset tarkoitukset löydy Pro Vattaja-yhdistyksen tehtäväkentästä:

"Pro Vattaja on Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla toimiva, vuonna 1990 perustettu yhdistys, jonka keskeinen tarkoitus on Vattajan alueen säilyttäminen siviilikäytössä. Lisäksi yhdistys pyrkii vähentämään puolustusvoimien ympäristölle ja elämänlaadulle aiheuttamia haittoja, huolehtimaan luonnonsuojelunäkökohtien huomioon ottamisesta ja turvaamaan siviilien olemassa olevat oikeudet Lahdenkroopin alueella ja kehittää niitä."
 
yle
18.10.2013 klo 10:51
Puolustusvoimat joutuu hankkimaan ympäristöluvan Vattajalle
ELY-keskus velvoittaa puolustusvoimia hakemaan ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueelle. Lupaa ei vaadita kuitenkaan koko alueelle – ainoastaan polttoaineen jakeluasemalle sekä kuorma-autojen ja muun kaluston varikolle.


Kuva: Kalle Niskala / Yle
Muiden toimintojen tai ampuma- ja harjoitusalueen kokonaisuudessaan ei katsota lainsäädännön mukaan olevan ympäristölupavelvollisia.

Kokkolan kaupunki pyysi jo neljä vuotta sitten ELY-keskusta arvioimaan, tarvitsevatko puolustusvoimat toimintaansa ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueella. Alue on Euroopan laajin boreaalisen vyöhykkeen dyynialue.

Alueella on ampumaratoja, polttoaineiden jakelupiste ja helikopterikenttä. Lisäksi siellä hävitetään ammuksia ja räjähteitä.
 
PV rupeaa kohta olemaan niin ahtaalla näiden alueiden kanssa. Että tiedä mitä tästä vielä seuraa. Kaikista alueista taitaa olla menossa valitus rumba oikeuksissa. Utti joka onneksi ratkesi ok. Vattaja, Rova, Taipalasaari, Vekaran vieressä oleva alue, Alastaron hiekkaharjut... Aina tuntuu että siviilit tietää paremmin kuinka hoitaa ne alueet ja yleisin perustelu on avata ne kaikille likkujille....Siis luontosuojeltuu paremmin kun kaikki pääsee sinne ja saa rakentaa mökkinsä yms...
 
PV rupeaa kohta olemaan niin ahtaalla näiden alueiden kanssa. Että tiedä mitä tästä vielä seuraa. Kaikista alueista taitaa olla menossa valitus rumba oikeuksissa. Utti joka onneksi ratkesi ok. Vattaja, Rova, Taipalasaari, Vekaran vieressä oleva alue, Alastaron hiekkaharjut... Aina tuntuu että siviilit tietää paremmin kuinka hoitaa ne alueet ja yleisin perustelu on avata ne kaikille likkujille....Siis luontosuojeltuu paremmin kun kaikki pääsee sinne ja saa rakentaa mökkinsä yms...

Enemmän minä murehdin julkisen hallinnon rahankäyttöä. Tällaisen viranomaisorganisaatioiden välinen ja sisäinen paperinpyöritys paisuu jatkuvasti. Hallinnon kulut ovat jo pitkälti yli kymmenen miljardia vuodessa.
 
yle 7.11.2013 klo 11:20
Kiista armeijan harjoitusalueista jatkuu – Kokkola vaatii kattavaa ympäristölupaa Vattajalle
Kaupungin mukaan Puolustusvoimat tarvitsee luvan kaikelle toiminnalleen Lohtajan harjoitusalueella. Kokkola vetoaa valituksessaan hallinto-oikeuteen muun muassa ammuntojen meluhaitoista.

Mistä on kyse?
  • ELY-keskuksen mukaan puolustusvoimat tarvitsee Vattajan harjoituisalueella ympäristöluvan vain polttoaineen jakeluun ja varikkoalueelle
  • Kokkolan kaupunki vaatii ympäristölupaa koko toiminnalle, myös ammunnoille
  • Kaupunki vetoaa Korkeimman hallinto-oikeuden uuteen päätökseen, jossa KHO vaati Santahaminan harjoitusalueen hakemaan lupaa raskaille ammunnoille
Kokkolan kaupunki valittaa ELY-keskuksen Vattaja-päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. ELY-keskus vaati puolustusvoimia hakemaan ympäristölupaa ainoastaan harjoitusalueen polttoaineen jakeluasemalle sekä varikolle. Kaupungin mukaan kaikelle toiminnalle tarvitaan ympäristölupa.

Rakennus- ja ympäristölautakunta vetoaa muun muassa Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreeseen päätökseen, joka velvoittaa Santahaminan harjoitusalueen hakemaan ympäristöluvan raskasaseammunnoille. KHO vetosi Santahaminan tapauksessa naapuruussuhdelain tarkoittamiin meluhaittoihin. Ammuntojen lisäksi lautakunta kiinnittää huomiota lentomeluun.

Ryl:n mukaan laajamittaisista ja pitkäaikaisista ammunnoista merelle saattaa myös aiheutua vesistöjen pilaantumista.

Ympäristönsuojeluviranomaisena lausunnon antanut lautakunta muistuttaa, että vaikka puolustusvoimilla on poikkeusasema joissakin ympäristönsuojelulain velvotteissa, on toimintaa viime kädessä arvioitava ympäristövaikutusten, ei toiminnan luonteen suhteen. Tällä hetkellä puolustusvoimilla ei ole minkäänlaista ympäristölupaa Lohtajan harjoitusalueella.
 
Ei ymmärrä tollasta vinkumista. Fakta kuitenkin on että pv:n on harjoiteltava jossain ja mielellään autenttisissa oloissa... no dyynit ei sellaisia ole mutta kuintekin. Toinen fakta on että pv:n toiminta on se paukuttelua, lentelyä tai veneilyä niin se häiritsee aina jotakin... Tulee aina välillä näistä valittajista mieleen että piruako ostavat mökkinsä Pv:n harjoitus alueen vierestä...
 
yle 20.1.2014 klo 12:23
Armeija taipui jakokunnille Lohtajalla
Puolustusvoimat maksaa satojentuhansien korvaukset vesialueiden käytöstä takavuosilta. Armeijan vesialueiden käyttö oli ylittänyt alkuperäisessä lunastussopimuksessa sovitun määrän.

Soutuveneitä Lahdenkroopissa Vattajalla Kuva: Ari Vihanta / Yle
Lohtajan ja Karhin jakokunnat ovat voittaneet Vattajan rantavesiä koskevan pitkällisen kiistan Puolustusvoimia vastaan. Puolustusvoimat taipui maksamaan takautuvasti Lohtajan jakokunnalle 140 000 ja Karhin jakokunnalle 80 000 euron korvaukset rannan ja valtion vesialueiden välisen merialueen käytöstä.

– Asia tuli esille uuden pakkolunastuspäätöksen yhteydessä pari vuotta sitten. Yritimme ottaa asian esillä, mutta kantaamme ei huomioitu. Hommasimme sen jälkeen asiantuntijalausunnot, jotka tulivat näkemystämme. Onneksi asiasta päästiin sopuun nyt neuvottelemalla, vaihtoehtona olisivat olleet oikeustoimet, kertoo Karhin jakokuntaa edustava Arto Huhtala.

1950-luvun alkuperäisessä lunastuspäätöksessä sovittiin, että vesialue voidaan sulkea 15 vuorokaudeksi vuodessa, asia käy ilmi Korkeimman oikeuden päätöksestä vuodelta 1982. Puolustusvoimien vesialueiden käyttö on kuitenkin ollut moninkertaista.

Pari vuotta sitten tehdyssä uudessa lunastuspäätöksessä vesialueen käytöksi määriteltiin 200 päivää, joten nykytilanteelle nyt tehdyllä korvauspäätöksellä ei ole vaikutusta.

Armeijan vesialueiden käyttöön puututtiin myös yksityishenkilön pari vuotta sitten tekemässä tutkintapyynnössä poliisille. Kihlakunnansyyttäjä teki silloin poliisin esityksestä päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta. Poliisi vetosi tutkinnan lopettamisessa muun muassa siihen, että tilanne puolustusvoimien käyttöoikeuden osalta on ollut ainakin jossain määrin tulkinnanvarainen.
 
yle 8.4.2014 klo 9:34
Puolustusvoimat hakee ensimmäistä ympäristölupaa Vattajalle
Puolustusvoimat on jättänyt ympäristölupahakemuksen Lohtajan Vattajan harjoitusalueelle. ELY-keskus on vaatinut luvan polttoaineen jakeluasemalle sekä kuorma-autojen ja muun kaluston varikolle.

Kuva: Kalle Niskala / Yle
Puolustusvoimien tekemä ympäristölupahakemus on saapunut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon. Seuraavaksi AVI nimeää kokoonpanon, joka ryhtyy perehtymään hakemukseen.

– Tämän jälkeen selviää, tarvitaanko hakemukseen vielä esimerkiksi täydennyksiä, sanoo Christel Engman-Andtbacka aluehallintovirastosta.

Engman-Andtbacka arvioi, että perehtymiseen menee kolmisen viikkoa.

Kokkolan kaupunki pyysi jo viitisen vuotta sitten ELY-keskusta arvioimaan, tarvitseeko puolustusvoimat toimintaansa ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueella.
 
yle 8.4.2014 klo 9:34
Puolustusvoimat hakee ensimmäistä ympäristölupaa Vattajalle
Puolustusvoimat on jättänyt ympäristölupahakemuksen Lohtajan Vattajan harjoitusalueelle. ELY-keskus on vaatinut luvan polttoaineen jakeluasemalle sekä kuorma-autojen ja muun kaluston varikolle.

Kuva: Kalle Niskala / Yle
Puolustusvoimien tekemä ympäristölupahakemus on saapunut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon. Seuraavaksi AVI nimeää kokoonpanon, joka ryhtyy perehtymään hakemukseen.

– Tämän jälkeen selviää, tarvitaanko hakemukseen vielä esimerkiksi täydennyksiä, sanoo Christel Engman-Andtbacka aluehallintovirastosta.

Engman-Andtbacka arvioi, että perehtymiseen menee kolmisen viikkoa.

Kokkolan kaupunki pyysi jo viitisen vuotta sitten ELY-keskusta arvioimaan, tarvitseeko puolustusvoimat toimintaansa ympäristölupaa Vattajan harjoitusalueella.


Tuollaiseen virastojen väliseen paperinpyöritykseen palaa alati suurempi osa kerätyistä verovaroista. Suomessa kunnat pitäisi ruveta listaamaan hallinnon kustannusten mukaan ja heikoimmin menestyneiden kuntien johtoa sakottaa henkilökohtaisesti. Todellinen tulosvastuu toiminnan tehokkuudesta todennäköisesti karsisi paperisotaa. Pari palkatonta vuotta kannustaa kummasti kaupunginjohtajaa.
 
Suurissa organisaatioissa sisäisen kitkan osuus lisääntyy koon kasvaessa. Ja mikähän se olikaan se Suomen suurin työnantaja(-klusteri)?
 
Back
Top