Tuleeko Suomeen "pienhiukkaspoliisi"? – Virkamies ehdottaa USU:lle sensorijärjestelmää, jolla valvottaisiin takkojen ja puukiukaiden käyttöä
Ympäristöministeriön virkamies väläyttää saunankiukaiden ja takkojen päästöille omaa valvontajärjestelmää taajama-alueilla.
Suomeen voidaan tulevaisuudessa saada viranomainen, jonka tehtäviin kuuluisi tarkkailla puukiukaiden ja takkojen pienhiukkaspäästöjä taajama-alueilla.
Viranomaisen apuna voisi olla sensorijärjestelmä, joka mittaisi alueen pienhiukkaspitoisuuksia.
Järjestelmän avulla viranomaiset voisivat puuttua naapureiden tekemiin savuvalituksiin.
Sensorijärjestelmän tarvetta väläyttää neuvotteleva virkamies
Sirpa Salo-Asikainen ympäristöministeriöstä
Uutissuomalaisen (USU) haastattelussa.
Viranomaisten tavoitteena on, että puunpoltto taajama-alueella vähenisi tai puita poltettaisiin uusilla, tehokkailla ja vähäpäästöisillä tulipesillä. Salo-Asikaisen mukaan tähän voidaan päästä uuden teknologian ja esimerkiksi nuohoojien levittämän valistuksen avulla, mutta myös viranomaisten valvontaa tarvitaan.
Mahdollisista sanktioista hän ei mainitse.
Maaseudun mummonmökkeihin "pienhiukkaspoliisi" ei valvontaansa vielä ulottaisi, eikä takkoja ja kiukaita kokonaan kiellettäisi.
Valvonta toimenpiteet kohdistuisivat taajama-alueille, joissa savuille altistuvia ihmisiä on eniten.
Puun pienpoltosta aiheutuvien PAH-yhdisteiden terveyshaitoista on puhuttu Suomessa viime vuosina yhä enemmän. Suomen Kansallisen ilmansuojeluohjelman valmistelutyöryhmän puheenjohtaja Salo-Asikainen sanoo USU:lle, että pienpoltto tuottaa 80 prosenttia ilman PAH-yhdisteistä. Salo-Asikaisen mukaan puunpoltto aiheuttaa 200 ennenaikaista kuolemaa Suomessa.
Puun pienpoltto on Suomessa USU:n mukaan lisääntynyt selvästi 2000-luvun aikana.
Suurimpiin PAH-lähteisiin kuuluvat saunojen vanhat puukiukaat. Viranomaisten urakkaa helpottaa, että saunoillaan maailman mainettakin niittävä kansakunta uusii kiukaitaan tiheämpään tahtiin kuin muita tulisijoja.