Selviytymispakkaukset

Sala

Korpraali
Selviytymispakkaukset

Kysymyksiä joihin voi vastata:
Onko teillä käytössä joitakin selviytymispakkauksia kun liikutte metsässä?
Mitä pakkauksenne sisältävät?
Mitä odotatte pakkaukseltanne?
Mitä pakkauksellanne pitäisi pystyä tekemään?
Millaisiin tilanteisiin pakkaus on suunniteltu?
Onko kokemuksia pakkauksen toimivuudesta?

Eli vapaata keskustelua selviytymispakkauksista ja vastaavista. Voi myös laittaa tietoa bug out bageista, jos sellaisia sattuu omistamaan.


Listausta oman pakkauksen sisällöstä:
Linkkuveitsi - veistäminen, ym.
Pieni Tunturisusi kompassi (lämpötila ja "viivoitin" samassa) - suunnistaminen
Pieni pilli - merkinanto, avun kutsuminen
Pieni valaisin - pimeässä liikkuminen
Vedenpitävä tulitikkurasia (pohjassa piikivi, josta voi raapaista kipinää, "korkissa" peili) - tulenteko, merkinanto

Kaikki tarvikkeet kiinnittyvät toisiinsa kranaatin sokan "avaimenperällä", eli sillä renkaalla. Pakkauksen olisi tarkoitus toimia jos sattuu esimerkiksi metsässä eksymään (Suomen metsissä). Oletetaan että lähin tie tulee vastaan kävellessä päivän sisällä eksymisestä. Saa tällä varmaankin myös nuotionkin kasattua ja sytytettyä. Sekä muita pikkuhommia. Missään erämaissahan tällä ei välttämättä pärjätä.

Toivottavasti viestiketju on oikeassa alueessa.
 
Moottorikelkalla liikkuessa on vähän samantyylinen selviytymispakkaus mukana,toki lisättynä työkaluilla kenttäkorjauksia varten eli:

-joitain työkaluja,tulppa-avain,yleisimmät lenkit jne.
-jekkulankaa
-leatherman
-puukko(leuku,jossa samassa on pienempi puukko myös)
-märkänäkin syttyvät tulitikut+sytkäri
-ylimääräistä vaatetta tavaratilassa (nallepuvun takki+välihousut+karvalakki+turkiskinttaat)
-pieni ea-tarvikepakkaus
-avaruuspeite
-taskulamppu

Noilla kamoilla pärjää metsässä tarpeenvaatiessa yön yli pakkaskelillä,jos kelkka hajoaa reitin varteen,eikä ohikulkijoita ole.
 
Kyllä minulla on pakkaus mukana. Sisältö vaihtuu useasti.
Piikivi muuten ei kipinöi ja tuskin siinä rasiassa piikiveä onkaan. Vanhoissa tuluksissa piikivellä lyötiin irti karkusta eli tulusraudasta kipinöitä. Kipinöivä osa oli siis se hiiliteräksinen karkku ei piikivi. Todennäköisesti rasiasi on samanlainen mitä itseltänikin löytyy ja sen pohjassa on ferrocium tikku. Samasta materiaalista tehdään mm. ns. Swedish Fire Steel ja löytyypä sellainen magnesiumtulustenkin kyljestä.
 
Roope Ristintekijä kirjoitti:
Todennäköisesti rasiasi on samanlainen mitä itseltänikin löytyy ja sen pohjassa on ferrocium tikku.

Minun tulitikkurasiani on siis Mil-Tecin valmistama. Varustelekan tuotekuvauksessa vaan mainittiin piikivi niin lisäsin sen tohon. Mutta saa sillä kipinöitä aikaa sillä tapilla.
 
Ei ole varsinaista selviytymispakkausta, mutta maastossa ollessa vyöllä sekä takin/housujen taskuissa kulkee poikkeuksetta vähintään puukko, kompassi, ensiside ja kosteudelta suojatut tulitikut + sytytin.

En ole ajatellut asiaa mitenkään selviytymispakettina, mutta kaikki noista ovat sellaisia pieniä tavaroita, jotka on helpoin kuljettaa jatkuvasti päällä, jotta ovat tarpeen vaatiessa heti käytettävissä ilman repun penkomista.
 
Itse pidän aina mukana itse kasailemaa selvitymispakkausta. Se koostuu kahdesta osasta:
Toinen on cederrothin iso ensiside käärittynä kahteen pakastepussiin ja laitettu parilla kolmella kuminauhalla kiinni. Lisäksi siellä sisällä on vielä pötkö siripiriä (hedelmäsokeri tabletteja) ja kaksi muovikassia. Kuminauhojen alla on vielä kymmenkunta nippusidettä.
Toinen osio on pieni vedenpitävä muovinen boxi (pituus 12,5cm, leveys 8cm, korkeus 4cm). Sisältä löytyy:
- Cederrothin pieni ensiside
- kolme pientä naulaa
- noin puolitoista metriä rautalankaa
- X metriä ohutta purjelankaa
- annos pussi pikakahvia ja kaksi parin gramman sokeripötköä (otettu hotellihuoneesta)
- 5 hakaneulaa
- 4 kpl kofeiini tablettia minigrip pussissa
- kaksi aspirin zipp -särkylääkettä (voi ottaa ilman vettä)
- yksi 500mg panadol
- kyypakkaus
- Pieni ompeluväline setti (tämäkin otettu hotellihuoneesta)
- viiden purkan pikkupaketti
- Iso metallinappi (löydetty hautausmaalta)
- 3 histec tablettia (antihistamiinia)
- 2 haavanpuhdistus pyyhettä
- A3 kokoinen pala foliota (tästä voi taitella esim. astian veden keittämistä varte)
- 5 isoa rakkolaastaria
- 5cm pätkä laastaria
- 6 yksittäin pakattua laastaria
- 16 vedenpuhdistus tablettia
- parin gramman pussi suolaa (sosialisoitu mäkkäristä)
- Aski tulitikkuja, sisällä sekä normaaleja tikkuja että myrskytikkuja
- Vara kivi sytkäriin, teipattu tulitikku askin kanteen

Lisäksi minulla on aina mukana leatherman, puukko, kenttäpullo mallia SA-INT, sytkäri ja Varustelekasta tilattu bullet meal.
Tämän paketin oletuksena on se että päällä on asianmukainen vaatetus ja mukana on myös jotain muuta tavaraa.
Tämä paketti toimii joka olosuhteissa. Tulikokeena toimi syksyllä 2011 tehty selvitymys harjoitus. Isä tiputti minut keskelle korpea ja sovittiin että minun piti kävellä 50km päässä olevalle mökille ja olla maastossa vähintään yksi yö. Mukaan sain vain noiden yllä lueteltujen tavaroiden lisäksi alueen kartan. Loppupeleissä minä olin maastossa kaksi yötä kun menin eksymään. Pikkasen kylmä oli yöllä, mutta hengissä pysyttiin ja perille pääsin.
 
Kiitoksia setämies.
Ensiapu tarpeita en sillä reissulla tarvinnut käyttää ollenkaan, mutta ne mitä käytin:
- Tulitikkuja, tein matkan varrella neljä kolme nuotiota. Kaksi isompaa yöksi ja yhdet kynsitulet toisena päivänä.
- vedepuhdistustabletteja pari kappaletta
- Kahvi ja molemmat sokeri
- yksi kofeiini tabletti
- Purkat tuli kaikki syötyä
- Siripirikin meni tuulensuojaan
- Muovipussit laitoin yöksi jalkoihin lisää lämpoä tuomaan
- Foliosta taittelin vedenkeitto astian kahvin keittoa varten ja rautalangasta viritin siihen kahvan
Ei sillä reissulla sattunut mitään haavereita, niin kuten jo sanoin EA-tarpeen jäi tarpeettomiksi. Eikä tällä reissulla tullut rakenneltua mitään eikä vaatteetkaan hajonneet. Joten aika paljon jäi tavaraa toimeettoma pyörimään, mutta muuten mitä olen reissannut, niin sieltä on löytynyt ihan kaikkille tavaroille käyttöä.
 
Muutama kyssäri Erakanille valinnoista ja ehdotus vaihtoehdoiksi.
Erakan kirjoitti:
Toinen osio on pieni vedenpitävä muovinen boxi (pituus 12,5cm, leveys 8cm, korkeus 4cm).
Muovinen boxi on tosin helpommin saatavissa vesitiiviksi, mutta metallinen mahdollistaisi sen käytön keittoastiana eikä erillistä foliota siten tarvittaisi.
Erakan kirjoitti:
- kolme pientä naulaa
Onko näillä jokin spesifi käyttötarkoitus? Mieleeni tulee kyllä useampikin, mutta olisi mukava kuulla, että miksi juuri sinä olet ne valinnut.
Erakan kirjoitti:
- X metriä ohutta purjelankaa
Jokin tietty syy valita purjelanka? Sillä on kyllä hyviä ominaisuuksia kuten sopivuus tulentekoon ja turpoavuus, mutta melko harvinainen valinta silti.
Erakan kirjoitti:
- annos pussi pikakahvia ja kaksi parin gramman sokeripötköä (otettu hotellihuoneesta)
- parin gramman pussi suolaa (sosialisoitu mäkkäristä)
Miksi noin pienet määrät? Sosialisoiduissa tarvikkeissa ei voi hinta olla kyseessä eikä noissa myöskään paino eikä ainakaan suolan kohdalla edes se että veisi liikaa tilaa.
Erakan kirjoitti:
- Iso metallinappi (löydetty hautausmaalta)
Toimiiko tuo ns. vangintuluksena vai mikä tarkoitus sillä on?
Erakan kirjoitti:
- 3 histec tablettia (antihistamiinia)
Allergia vai ihan varmuuden varalle?
Erakan kirjoitti:
- A3 kokoinen pala foliota (tästä voi taitella esim. astian veden keittämistä varte)
Edellä jo mainitsin pakkauksen vaihtamisen metalliseksi, mutta toinen vaihtoehto on korvata folio sellaisella valmiilla foliovuoalla joihin jouluisin tehdään laatikkoruokia. Sellainen on vahvempaa foliota kuin rullalla saatva, on valmis astia jo sellaisenaan ja taitettavissa levyksi kasaan. Kestää huomattavasti enemmän kuin tavallinen folio ja etenkin siitä tehty astia. Usean eri tahon testeissä on imittäin huomattu, että taiteltu rullafolio alkaa pidempään säilytettynä murtua ja astiaksi tehtynä vuotaa vettä laskosten kohdilta.
Erakan kirjoitti:
Tulikokeena toimi syksyllä 2011 tehty selvitymys harjoitus. Isä tiputti minut keskelle korpea ja sovittiin että minun piti kävellä 50km päässä olevalle mökille ja olla maastossa vähintään yksi yö. Mukaan sain vain noiden yllä lueteltujen tavaroiden lisäksi alueen kartan. Loppupeleissä minä olin maastossa kaksi yötä kun menin eksymään. Pikkasen kylmä oli yöllä, mutta hengissä pysyttiin ja perille pääsin.
Erinomaista, että olet testannut pakkaustasi tosi käytössä ja harjoitellut tilanteen varalle. Ehkäpä pieni parin euron avaruuslakana kannattaisi lisätä pakkaukseen tai taskuun muuten vain vai onko sinulla esim sadeviitta matkassa jonkin moiseen nukkumissuojan rakentamiseksi tuulen ja sateen suojaksi?
 
1) Naulat on mukana siksi että yleensä minä kokkailen pakissa ruokani. Nauloilla on vain niin yksinkertaista ja helppoa kiinnittää esim. pakin kansi kepin päähän kiinni. Toinen syy on se joskus partion kanssa mentäessä puolijuokkue teltan kamiinaa pitää vähän viritellä.
2) Purjelangan valitsin siksi että se meni kaikista pienimpään tilaan ja se on riittävän vahvaa jos pitää sitoa tai korjata jotain.
3) Hinta ei ole kyseessä, mutta enempää ei mahdu pakettiin sisälle. Kyllä jos saa enemmän tavaraa ottaa mukaan niin se pakki täyttyy kaiken näköisistä puuroista ja hernekeitoista
4) Nappi toimii vangintuluksena tai sitten varanappina jos vaatteista sattuu irtoamaan.
5) Varmuuuden varalle. Kaksi kertaa olen itse saanut todella kovan allergisen reaktion ja sen jälkeen histecciä on aina ollut mukana. Ensimmäisellä kerralla syynä oli uusi urheilukerrasto ja toisella kerralla paarman purema (yleensä paarmat ei aiheuta minulle yhtään mitään)
6) Hyvä pointti, en ole itse miettinytkään niitä valmiita foliovuokia. Mutta toisaalta foliopalasta voi tarpeen vaatiessa taitella hatun joko syvän vainoharhaisuuden takia tai hypotermiaa vastaan taistellessa.
7) Minulla on yleensä repussa suhteellisen iso avaruuslakana, jota kyllä talvella pidän taskussa. Kesällä en sillä hirvesti käyttöä näe, mutta kesällä sekin löytyy repusta.
8) Se vielä unohtui kertoa että toisessä reisitaskussa on aina mukana A5 muistilehtiö minigrip pussissa ja laminoitu itse taiteiltu paperi josta löytyy lähes kaikki taktiset merkit. Plus pari lyijykynää.
Sellaista nyt olen miettinyt että tämän selviytymispakkauksen lisäksi vielä kasaan vyölle IFAK:n. Mutta se kuuluu taas toiseen topicciin. Voisi katsoa jos huomenna saisi näpsittyä kuvia kokonaisuudesta.
 
Lääkm. kirjoitti:
Selviytymispakkaukset

Kysymyksiä joihin voi vastata:
Onko teillä käytössä joitakin selviytymispakkauksia kun liikutte metsässä?
Mitä pakkauksenne sisältävät?

Ei, periaatteena on että aina kun kotipihasta lähdetään on mukana teräase ja tulitikut (kompassi). Vaatetus säätilan mukaan.

Vaelluksella rinkan sisältö on se selviytymispakkaus.

Kotona on Nurkkaan pakattu ns. häippäisy-pussi jossa n. vuorokauden muona, swedu-pakki, avaruushuopa, teräase ja paristoradio.

Mitä pakkauksellanne pitäisi pystyä tekemään?

Periaatehan on se että jos eksyy, niin silloin mennään kotiin :a-grin: Napapiirin eteläpuolelta ei taida sellaista korpea löytyä josta ei vuorokaudessa kävelemällä pääse sivistyksen pariin jos hätä tulee.

Eli pitäisi pystyä tekemään tulet ja ottamaan suunta lähimmälle maantielle.

Millaisiin tilanteisiin pakkaus on suunniteltu?
Onko kokemuksia pakkauksen toimivuudesta?

Häippäisypussukka on suunniteltu tilanteeseen jossa on pakko lähteä nyt ja mukaan saat sen minkä ovelle juostessa ehdin käteesi napata.
 
Kuinka monella foorumin selviytyjistä on mukanaan heijastin tai siihen verrattava kapine (peili, yms)?

On huomattavasti helpompaa pysäyttää esimerkiksi ohiajava auto hätätilanteessa, kun autoilijakin näkee pysäyttäjän näin pimeän aikaan. Tämä siis tietenkin tilanteessa jossa ensin ollaan vaellettu sen tiettömän korven halki autotielle. Todellinen selviytyjähän ei siis pysäyttele autoja, mutta JOS sellainen tarve tulisi jostain mystisestä syystä. Esimerkkinä loukkaantunut selviytyjäkumppani tai vastaava hengenhätä. Lisäksi tietysti väsähtänyt selviytyjä löytyy maastosta (ojasta) helpommin.
 
Naamiovärilaukussa on peili, mutta luonnollisesti naamiovärit eivät aina ole mukana, varsinkin jos kyseessä on siviilimäinen retkeily. En ole kokenut tarpeelliseksi ihailla likaista ja parroittunutta naamaani kenttäoloissa. Ajoneuvon saa todellisessa hätätapauksessa pysäytettyä kaatamalla puun tielle. Heijastin saattaa olla jossain taskussa, mutta käytän sitä ainoastaan tarpeen mukaan, eli esimerkiksi pimeää tienvartta kävellessä laitan sen tienpuoleiseen jalkaan, jotta en jää vahingossa auton alle. Luonnollisesti heijastinta tai muuta senkaltaista paljastavaa esinettä/ainetta ei tule käytettyä jos "tilanne on päällä".
 
Mietinpäs itse juuri tätä selviytymispakkausasiaa, ja tulin siihen tulokseen että voisinpa kasailla molle-taskuun perusmallin EA-pakkauksen muutamilla selviytymisvälineillä ryyditettynä. EA-pakkausta haluaa muutenkin roudata mukana, niin on sitten kaikki tarpeellinen samassa, sekä saa tetsariin tjsp. kiinni halutessaan.

Toinen oveluus mitä pohdin oli että voisi myös kasata takintaskuun minipakkauksen missä olisi mm. pari kappaletta paristoja. Näin on aina tuoreet paristot mukana valaisinta varten, ja suurimman osan aikaa viettävät lämpimässä toisin kuin esim. auton perässä säilytettävässä kitissä.

Onko muuten joku paristotyyppi joka kestää muita paremmin varastointia ja/tai kylmää?
 
Toinen oveluus mitä pohdin oli että voisi myös kasata takintaskuun minipakkauksen missä olisi mm. pari kappaletta paristoja. Näin on aina tuoreet paristot mukana valaisinta varten, ja suurimman osan aikaa viettävät lämpimässä toisin kuin esim. auton perässä säilytettävässä kitissä.

Onko muuten joku paristotyyppi joka kestää muita paremmin varastointia ja/tai kylmää?

Nopea kierrätys. Kun kotona jostain laitteesta loppuu patterit niin korvaa ne selviytymispakkauksen pattereilla ja laita selviytymispakkaukseen uudet patterit.

Patterit ja akut kestävät huonosti lämpötilojen vaihteluita.
 
Maastossa mukana puukko jonka tuppeen teipattu ensiside. Taskussa yleensä paskapaperia ja stendari noin miniminä. Repussa semikattava ea-paketti avaruuslakanalla ja litra vettä + pari bullet mealia ja Jervenin Fjellduken taukotakkina ja hätämajana. Siihen sitten tilanteen mukaan lisää, yleensä mukana ampuma-ase ja koulutettu koira.
 
Patterit ja akut kestävät huonosti lämpötilojen vaihteluita.

Toisaalta asiantuntijat väittävät että varaus ei pattereista häviä vaan kemiallinen reaktio hidastuu kylmässä, jolloin akusta ei saa virtaa kunnolla ulos. No, litiumparistot näyttävät olevan vähän parempia joka tapauksessa.

Itsekin järkeilin tuota selviytymispakkausta että Suomessa sen avulla pitäisi pystyä vetämään 48h marssi kohti sivistystä, eli kahden yön yli. Sen ajan selviää ruoatta pl. mahdollinen verensokeri, mutta vesitalous voi heikentää suorituskykyä. Uhkana on myös hypotermia jos jossain kylmässä syyssateessa joutuu talsimaan. Pääpiirteet siis navigointi, lämpö, vesi, merkinanto.

Vesitalouden kannalta voisi tehdä pari lisäystä omaan settiin. Jossakin oli hyvä pointti että vedenpuhdistustablettien lisäksi imodium-lääkkeitä ja hiilitabuja kannattaa olla parit kumpaakin, nimittäin jos saa vatsansa sekaisin niin siinä lähtee äkkiä iso osa nesteistäkin pihalle. Toinen olisi rullattava vesipullo, onkos näitä jossain myynnissä paitsi mainoslahjakaupoissa? XXL ainakin myy jotain hintaan 13e, mutta toisaalta nuo perusmallit maksavat pari euroa normaalisti.

Vapur-foldable-bottle-1.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta asiantuntijat väittävät että varaus ei pattereista häviä vaan kemiallinen reaktio hidastuu kylmässä, jolloin akusta ei saa virtaa kunnolla ulos. No, litiumparistot näyttävät olevan vähän parempia joka tapauksessa.

Omakohtaiset havainnot on sellaisia, että patterihuolto kannattaa järjestää ns. nopealla kierrolla. Itse pidän rajana kriiittisissä laitteissa kuten hätävalaisimissa korkeintaan vuoden ikäisiä paristoja.

Kemiallisista reaktioista en tiedä, mutta kovin montaa kertaa ei avaamatonta pakettia tarvitse viedä kenttäolosuhteisiin, niin jo vuoden tai parin päästä tulee tauhkaa patterista ulos vaikka valmistajan mukaan patterin pitäisi olla täysin kuranttia tavaraa 12-24 kk eteenpäin.
 
Koska ketjun aihe sopii kysymykseen, niin en aloita uutta ketjua.

Eli tuossa kävin paikallisen prisman valikoimaa katsomassa ja katselin kompasseja "ihan siltä varalta" -silmällä. Käteen sattui sellainen 4,95€ maksava halpa kompassi, joka luonnollisesti vaikutti houkuttelevalta jo hintansa puolesta. Mutta sitten otin siihen rinnalle sellaisen 24,95€ maksavat Silvan ja rupesin miettimään, että onkohan kuitenkin parempi ottaa se kalliimpi, kun siinä vierekkän vertailtaessa se kalliimpi kääntyi huomattavasti nopeampaan oikeaan suuntaan ja muutenkin kaikesta päätellen oli paljon herkempi. Sitten mietin, että olisiko siinä halvemmassa kuitenkin oma puolensa, koska huomasin että se kalliimpi otti myös helpommin häiriötä ilmeisestikin siitä, kaupan käytävää tukkineesta betonitolpasta tai sen kylkeen kiinnitetystä putkesta (sprinkleri tai viemäriputki tms. ?).

Eli onko halpa kompassi nyt niin paljon huonompi, jos tarkoitus ei ole osallistua mihinkään suunnistuskilpailuun, jossa jokainen sekuntti ratkaisee?

Ja toisaalta, samassa hyllyssä alle puolen metrin täässä oli kaupan myös mini GPS, jonka hinta oli alle tuplat sen mitä tuo halpa kompassi maksaa. Tietenkään siinä ei ole mitään karttanäyttöä, mutta kyllä siitä koordinaatit saa ulos ja ilmeisesti se myös näyttää suuntia paikkoihin. Eräs mahdollinen vika mikä siinä saattoi olla, on se että se on ladattavaa mallia. Eli se pitää saada USB väylään kiinni, ja patterien vaihto ei ole vaihtoehto. Joten kumpi olisi parempi ostos? Vaiko molemmat?
 
Back
Top