Sotilaiden hajamielisyys huolettaa Pentagonia – biohajoavat laitteet veisivät salaisuudet mukanaan

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 11.1.2014 klo 13:25
Sotilaiden hajamielisyys huolettaa Pentagonia – biohajoavat laitteet veisivät salaisuudet mukanaan
Armeijan operaatioiden aikana maastoon katoaa läjäpäin laitteita. Turvallisuusuhka pienenisi biohajoavan teknologian myötä.

Pimeänäkölinssillä otettu kuva Yhdysvaltain maavoimien sotilaista taisteluharjoituksissa marraskuussa 2008. Kuva: Yhdysvaltain maavoimat
Mistä on kyse?
  • Yhdysvaltain puolustusministeriö kehittelee biologisesti hajoavia laitteita sotilaille
  • Pentagon on huolissaan operaatioiden aikana hukkuvien laitteiden päätymisestä vääriin käsiin
  • Biohajoavia akkuja kehitellään armeijan ohella myös lääketieteen tarpeisiin
  • Suomessa VTT tutkii biomuoveja, joista osa on luonnossa hajoavia
Yhdysvaltain puolustusministeriö kehittelee biologisesti hajoavaa elektroniikkaa armeijan tarpeisiin, kertoo mm. teknologiasivusto Mashable.

Nykyajan sotilaat kantavat mukanaan runsaasti erilaisia laitteita, joita hukkuu helposti maastoon. VAPR-projektin (Vanishing Programmable Resources) tarkoituksena on estää arvokkaan tekniikan ja armeijan salaisuuksien päätyminen vihollisten käsiin.

Pentagonissa haaveillaan esimerkiksi radioista, pimeänäkölaseista ja taulutietokoneista, joiden biohajoaminen voitaisiin laukaista etänä tai ohjelmoida alkamaan tiettynä hetkenä. Käytännössä laitteet katoaisivat lopulta olemattomiin.

Armeijan uuteen teknologiaan keskittyvä virasto DARPA aloitti projektin vuosi sitten. Äskettäin DARPA otti mukaan kehitystyöhön monialayritys Honeywellin ja tutkimusyhtiö SRI:n, uutisoi Mashable.

– On lähes mahdotonta jäljittää ja saada takaisin jokaista laitetta. Siksi niitä kertyy luontoon, ja teknologiaa saattaa joutua vääriin käsiin, todetaan DARPAn verkkosivuilla.

Lääkärit kaipaavat uusia voimanlähteitä
Puolustusministeriö, Honeywell ja SRI eivät ole vastanneet Mashablen esittämiin kysymyksiin projektista. Mashable tietää kuitenkin kertoa, että kolmikon ensimmäisenä tavoitteena olisi katoavan akun rakentaminen.

Sille olisi varmasti ottajia myös lääkärien keskuudessa. Perinteisen akkuteknologian käyttäminen on hankalaa laitteissa, jotka sijoitetaan ihmiskehon sisälle. Akkujen ympärille on rakennettava kookkaita suojia, ja niiden poistaminen vaatii aina leikkausta.

Yhdysvalloissa lääketieteen tarkoituksiin on jo kehitetty biologisesti hajoavia akkuja. MIT Technology Review'n mukaan vähitellen liukenevat akut ovat myrkyttömiä ja kaikin puolin turvallisia voimanlähteitä.

Carnegie Mellon -yliopistossa rakennellaan mustekalan musteesta saatavaan melaniiniin perustuvia akkuja. Nämä prototyypin asteella olevat natriumioniakut tuottaisivat tulevaisuudessa voimaa pienille implanteille ja pillereiden tapaan nieltäville laitteille, jotka annostelevat lääkkeitä tai tarkkailevat kehon tilaa.

Biohajoavien akkujen suorituskyky ei ainakaan toistaiseksi yllä edes lähelle litiumioniakkujen tasoa. Toisaalta, ei niiden tarvitsekaan ollakseen silti hyödyllisiä, sanovat tutkijat.

Luonto kiittää sotilassalaisuuksien tuhoajia
Samaan aikaan VTT:ssä kehitetään biomuovien raaka-aineita, jotka korvaavat raakaöljyn kaltaisia uusiutumattomia luonnonvaroja. Lopputuotteet, kuten juomapullot, eivät tosin poikkea tavallisista muoveista hajoamisen osalta.

Myös luonnossa hajoavia biomuoveja on olemassa, mutta ne eivät ole laajalti käytössä. VTT:n tutkimustiimin päällikkö Mika Härkönen kertoo, että biomuovien hajoamiseen vaikuttaa ennen muuta kaksi tekijää: kosteus ja lämpö.

– Ihmisen elimistössä tai kompostiolosuhteissa oikeanlainen muovi saadaan hajoamaan hyvinkin nopeasti. Sen sijaan vaikkapa ulos nurmelle jäänyt kappale hajoaa hitaasti.

Härkönen arvioi, että DARPAlla riittää sarkaa sotilastuotteiden kehittämisessä. Elektroniset laitteet sisältävät monenlaisia komponentteja, joilla on toisistaan poikkeavia ominaisuuksia.

– Yksi vaihtoehto on valita raaka-aineita, jotka alkavat hajota itsestään esimerkiksi UV-valon vaikutuksesta, sanoo Härkönen.

Biohajoavista laitteista olisi hyötyä paitsi sotilaille mutta myös ympäristölle. Kuormitus vähenisi, kun elektroniikasta ei vuotaisi myrkkyjä maastoon.
 
Back
Top