Syyrian konflikti

The “Islamic State” behead a man on charge of “witchcraft” - [KARTTA]
The activists of the Syrian Observatory for Human Rights were informed that the “Islamic State” executed a man on charges of “witchcraft” where his head was separated from his body by the sword in the town of al-Hawayej in the eastern countryside of Deir Ezzor amid watching by number of citizens including children, while warplanes bombed places in the town of Ayyash at the western countryside of Deir Ezzor, no information about casualties, while a man from the city of al-Bokamal died under torture in the prisons of the regime forces after being detained for nearly four years.
http://www.syriahr.com/en/2015/09/the-islamic-state-behead-a-man-on-charge-of-witchcraft/
 
U.S. spots Russian attack helicopters in Syria - [KARTTA]
The United States has identified a small number of Russian helicopters at a Syrian airfield, U.S. officials said on Wednesday, the latest addition to what Washington believes is a significant Russian military buildup in the country.

One of the officials said four helicopters had been identified, including helicopter gunships, although it was not clear when the Russian helicopters had arrived there. The officials spoke to Reuters on condition of anonymity.

Reuters has previously reported on U.S. assessments that Russia has sent about 200 naval infantry forces, battle tanks, artillery and other equipment to an airfield near Latakia, a stronghold of Syrian President Bashar al-Assad.
http://www.reuters.com/article/2015/09/16/us-syria-crisis-russia-helicopters-idUSKCN0RG30T20150916
 
Suurvaltapeliä.

http://arvamus.postimees.ee/3331217...-dzihadistid-radikaliseerisid-suuria-kodusoja
Venäjältä tulleet jihadistit radikalisoivat Syyrian sisällissodan
18.9.2015 09:44 Aki Pulli http://enologi.puheenvuoro.uusisuom...hadistit-radikalisoivat-syyrian-sisallissodan
1 kommentti
Syyrian sisällissodan osalta on viime aikoina ihmetelty Venäjän voimakasta sekaantumista. Tapahtumien taustaa vasten se ei kuitenkaan yllätä, sillä Venäjä on jo vuosia toiminut aktiivisesti Syyrian tilannetta sotkien ja hämmentäen sekä paikallisesti, että globaalisti YK:n ja muiden kansainvälisten areenojen kautta. Mistä tässä kaikessa on kysymys, sitä valottaa virolaisen Reformierakonnan kansanedustajan Eerik-Niiles Krossin Postimees-lehdessä ilmestynyt mielipidekirjoitus. Eerik-Niiles Kross on paitsi Viron riigikogun kansanedustaja ja taannoinen Tallinnan pormestariehdokas, myös pitkäaikainen Viron turvallisuuspalvelujen koordinaattori ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija. Hänen isänsä on edesmennyt kirjailija Jaan Kross. Allekirjoittanut on kääntänyt artikkelin kokonaisuudessaan, lyhentämättömänä. Linkki alkuperäiseen, Postimees-lehdessä julkaistuun tekstiin. löytyy lopusta. Alkuperäistä kappalejakoa on hieman muutettu.

Eerik-Niiles Kross: Venäjältä tulleet jihadistit radikalisoivat Syyrian sisällissodan

[Kääntäjän omat kommentit ja täydennykset hakasulkeissa]
(normaalisulkeissa kirjoittajan oma sulkeiden käyttö)

Viime viikkoina on Venäjä laajentanut sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa merkittävästi. Maahan on saapunut erikoisjoukkojen yksiköitä Krimiltä ja muualta. Jättimäiset kuljetuslentokoneet ovat tuoneet mukanaan nykyaikaisia ilmatorjuntajärjestelmiä ja T-90 -panssarivaunuja sekä uusia sotilastukikohtia on alettu rakentaa, kirjoittaa reformipuolueen kansanedustaja Eerik-Niiles Kross.

Kehitys on äärimmäisen huolestuttava, vaikka eritoten Ukrainan sodan myötä alkaneen Venäjän ja länsimaiden välisen vastakkainasettelu huomioiden lähinnä looginen seuraus. Venäjä on Syyrian kapinaliikkeen alusta 2011 alkaen tehnyt kaiken voitavansa alueellisesti tärkeimmän liittolaisensa, presidentti Bashar al-Assadin, vallassa pysymiseksi. Venäjän asevoimien Tartusin laivastotukikohta ja tärkeä signaalitiedusteluasema Syyriassa ovat olleet jatkuvasti käytössä. Assadin Syyria on Venäjälle ainoa sillanpääasema NATOn eteläisellä sivustalla ja antaa suoran [Turkin kontrolloiman Bosporinsalmen-Dardanellien reitin ja Gibraltarin salmen välttävän] pääsyn suoraan Välimerelle ja sitä kautta antaa mahdollisuuden pyrkiä esittämään tuollakin seudulla suurvaltaa.

Kysymys ei kuitenkaan ole vain sotilaallisen läsnäolon säilymisestä. Venäjä on lännen päätöksentekokyvyttömyyttä, USA:n strategista horrostilaa sekä Euroopan pakolaiskriisiä hyväksi käyttäen asettanut meidät jälleen huonojen vaihtoehtojen äärelle. Syyrian gambiitti on pitkään valmisteltu ja taitavasti pelattu. Moskova luo muikistustaan vaivoin peitellen harhan, että lännellä ja eritoten USA:lla on kolme mahdollisuutta: liittyä Venäjän johtaman "uuteen terrorisminvastaiseen rintamaan" (johon myös Iran ja Assadin Syyria kuuluvat), opposition tukemisen kautta ottaa riski suorasta sotilaallisesta konfliktista Venäjän kanssa tai vetäytyä kokonaan ulkopuolelle, antaa venäläisten "hoitaa homma" ja käytännössä tunnustaa strateginen tappio ja Venäjän vaikutusvalta alueella.

Olennaista on ymmärtää, miten Venäjä on moisen tilanteen saanut aikaan. Kun Assadin hallituksen vastainen kapinaliike alkoi, luottivat Vapaan Syyrian armeija [FSA] ja muut maalliset kapinallisjohtajat lännen (ase)apuun. Sitä ei tullut heti eikä myöhemmin, vaikka sekä Washington että muut pääkaupungit alkoivat vaatia Assadin eroa.

Syyrian kriisin alku
Kun kapina kiihtyi sisällissodaksi, alkoi Venäjä toimittaa Damaskokselle yhä enemmän aseita ja neuvonantajia sekä estämään [vetollaan] YK:n päätöslauselmat, jotka olisivat voineet vahingoittaa Assadia. Kun Assad elokuussa 2013 käytti kemiallisia aseita kapinallisia ja siviileitä vastaan välitti Putin Obaman jatkuvaa empimistä hyväksikäyttäen sopimuksen, jolla vältti lännen sotilaallisen väliintulon. Syyrian piti luopuman kemiallisista aseista ja Assad jäisi valtaan.

Siihen mennessä oli Syyrian sisällissodan luonne kuitenkin alkuasetelmaan verrattuna olennaisesti muuttunut. Vuodesta 2012 alkaen levisi huhuja, että Syyriassa toimii islamistitaistelijoita Pohjois-Kaukasukselta. Venäjä alkoi Sotshin olympiakisojen alla puhua suuresta islamin uhasta ja keskitti Sotshin seudulle ja Kaukasukselle uusia joukkoja. Osaa niistä käytettiin myöhemmin eli 2014 Krimin valloituksessa.

Pohjois-Kaukasukselta kotoisin olevien taistelijoiden siirtymistä Venäjältä Syyriaan ovat venäläiset tutkivat journalistit sekä muutamat läntiset analyytikot jäljittäneet samoihin aikoihin alkaneeseen islamistitaistelijoiden kuljetukseen Syyriaan. Sitä tehtiin jopa tilauslentojen avulla [Irakin] Kurdistanin kautta. Venäjän turvallisuuspalveluilla oli tshetsheeneille yksinkertainen viesti: "Me joko tapamme teidät kaikki (uudet joukot ja Sotshin turvallisuuden takaaminen olisivat olleet uskottava tausta, jota vasten myös toteuttaa uhkaus), tai te lähdette autiomaahan haalimaan rikkauksia ja ikuista kunniaa."

Vuoden 2013 loppuun mennessä soti ISISin riveissä jo tuhansia Venäjältä tulleita taistelijoita. Juuri Venäjältä tulleet jihadistit radikalisoivat Syyrian sisällissodan, julistivat al-Kaidan liian lempeäksi ja neuvottelivat Irakin islamistien yhdentymisen Syyrian islamistien kanssa ISISin muodostamiseksi, siten luoden pohjan nyttemmin muodostuneelle "islamilaiselle valtiolle". Ei ole sattumaa, että useat Saddamin aikaiset sunnikomentajat olivat opiskelleet Neuvostoliiton sotilasakatemioissa.

On merkille pantavaa, että Venäjälle saapuneiden islamistien ja Irakin asevoimien entisten upseerien keskinäinen toiminta oli alusta alkaen erittäin hyvin koordinoitua. Syyrian sisällissota oli näin yhtäkkiä tullut hyvin "epäselväksi", olivat "hyvät ja pahat" kapinalliset, tyhjästä ilmestynyt ISIS eikä USA ei enää kyennyt päättämään, ketä tukea vai miten reagoida tilanteeseen. Se muistuttaa monellakin tavoin Itä-Ukrainan hybridisotaa.

ISISin nousu
Assad saikin äkisti tilaa hengähtää kun ISIS käänsi aseensa Irakin shialaista hallitusta sekä Syyrian maallisia kapinallisia vastaan. Niin ydinasetta himoitseva Iran kuin brutaali Assadin hallintokin tuntuivat lännelle sen jälkeen kummasti salonkikelpoisilta liittolaisilta odottamattoman terroriuhan edessä. Venäjälle oli moisesta kehityskulusta moninkertainen hyöty.

Ensiksikin se pääsi eroon Pohjois-Kaukasuksen kapinallisista (tällä hetkellä on siellä äärimmäisen rauhallista), toisekseen Syyriassa ja Irakissa sai bensiiniä tulipaloon kaatamisella epäsuorasti autettua Assadia kuin myös vetää huomiota pois Ukrainan tapahtumista. Kolmanneksi syntyi tilanne, jota voi itse alkaa ratkaista samalla kun näytetään maailmalle amerikkalaisten "epäonnistumista".

Venäjän ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa muutama päivä sitten sanottiin "Syyrian hallituksen joukkojen olevan kaikkein olennaisin terrorismin vastainen voima". Niin Putin kuin Assadkin ovat sittemmin kutsuneet "kaikkia voimia" liittoutumaan kanssaan terroristeja vastaan käytävään taisteluun. Venäjän propagandakoneisto luo tällä narratiivin, jossa terrorisminvastaisen sodan johtavat voimat ovat Moskova, Damaskos ja Teheran samalla kun Washington ja Bryssel tulevat kaukana perässä. EU on myös "täydellisesti epäonnistunut pakolaiskriisin ratkaisemisessa" (Venäjän ulkoministeriön käyttämä ilmaus) ja Moskova tarjoaakin Euroopalle apua ja neuvoja kriisin ratkaisemiseen.

Syyria on Venäjälle tällä hetkellä olennaisin kohde, minkä avulla vetää huomiota Ukrainan tapahtumista. Suunnilleen kuukausi sitten, samoihin aikoihin kun valmisteltiin ja alettiin toteuttaa sotilaallista sekaantumista Syyriassa, veti Moskova suuren osa joukoistaan Ukrainan rajalta kauemmas. Syyriaan tunkeutumisen kanssa synkronoidusti alkoi Ukrainassa kuukausia yritetty aselepo yhtäkkiä olla lähes totta.

Maailmanlaajuisesti venäläiset diplomaatit toistavat jatkuvasti ajatusta "tilanne niin huono, että Assad on paras vaihtoehto". Useat eurooppalaiset valtiomiehet, kuten Tshekinmaan presidentti [Miloš Zeman], ovat jo sanoneet että Venäjän tulee olla Syyrian tilanteen ratkaisemisessa osallinen "Ukrainan tilanteesta huolimatta".

Venäjän terrorisminvastainen liittouma
Kokonaisuutena on se, mitä Venäjä haluaa, "Reset":in uudistaminen ja laajentaminen maailmanlaajuiseksi: "Olemme Venäjän kumppaneita ratkaistaksemme Syyrian kriisin".

Kriisin mitä Venäjä on massiivisella panoksella itse ollut luomassa ja unohdamme Venäjän toimet Ukrainassa sekä muut aggressiot. Venäjän ajoitus sekaantua sotilaallisesti aktiivisemmin Syyriassa ei mitenkään sattumalta osu yhteen USA:n johtamien Iranin vastaisten pakotteiden purkamiseen tähtäävien neuvotteluiden kanssa. Putinin hallitus on jatkuvasti tukenut sellaisen sopimuksen syntyä ja yrittääkin nyt käyttää hyväkseen sunnimaiden pettymystä USA:han ja siten saada suurempaa ymmärrystä omalle Syyrian-interventiolleen.

Moskova on hiljattain alkanut luoda erityissuhteita myös USA:n perinteisten liittolaisten kanssa. Tähän sarjaan kuuluvat muun muassa laajennettu sotilas- ja ydinenergiayhteistö Egyptin, koordinoitu energiapolitiikka Saudi-Arabian sekä ydinvoimaloiden rakentamisneuvottelut Jordanian kanssa.

Venäjän johtamaan "terrorisminvastaiseen rintamaan" osallistuminen tarkoittaisi Assadin lopullista maineenpalautusta, todennäköisesti johtaisi Ukrainan sodan seurauksena Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden poistamiseen, Yhdysvaltain nurkkaan pelaamiseen ja nostamaan Venäjän alueelliseksi supervallaksi Lähi-idässä. Bonuksena Moskovalle on vielä yhden "demokraattisen vallankumouksen" [Syyria] neutraloimisen, mikä Moskovan silmissä on ehdottomasti "voitto Yhdysvalloista".

On tunnustettava Venäjän olleen päättäväinen ja taidokas käyttämään hyväkseen lännen heikkoutta sekä kiskomaan itselleen voimapolitiikan aloitteen samalla kun USA:n huomio on hajaantunut ja Valkoinen talo on kiinnostuneempi Obaman hallintokauden rauhallisesta loppuun viemisestä kuin hankalasta vapaan maailman johtajuudesta. Venäjä on saanut luotua tällaisen tilanteen kaaosta luoden ja tuntuu mahdolliselta, että maan ottamat riskit kantavatkin hedelmää.

Ilman päättäväistä läntisen johtajuuden ottamista uuden politiikan kautta on Putin Lähi-idässä asemassa, jossa hän on kaikkien politiikkavaihtoehtojen keskiössä. Kremlille optimaalisin on skenaario, jossa USA hyväksyy liittoutumisen Venäjän kanssa ja auttaa Moskovaa tappamaan tshetsheenitaistelijoita samalla kun Assad rehabilitoidaan. Mikäli Yhdysvallat ei astu Moskovan ohjaamaan purteen, uhkaa Venäjä "välikohtauksilla", jossa Yhdysvaltojen sotilallisesti tukemat Assadin vastustajat joutuvat sotaan Venäjää vastaan. Toisin sanoen: syntyy uusi Vietnam.

Syyria ja Ukraina
Venäjän tavoitteena on synnyttää tilanne, jota Putin on toivonut vähintäänkin [vuoden 2008] Georgian sodasta alkaen. Pakottaa Yhdysvallat perääntymään vastakkainasettelusta sekä vahvistaa Venäjän erillisyyttä omana sivilisaatiopiirinään ja länsimaailman pelastajana. Moista narratiivia kuultiin [Putinilta] jo Krimin anneksion juhlapuheen yhteydessä. Moskova näin pelaisi itsensä globaaliksi voimapoliittiseksi toimijaksi, jonka intressit ja etupiirit lännen tulisi ottaa huomioon.

Putin voi menestyksekkäiden Georgian ja Ukrainan sotien jälkeen olla melko varma, että kolmannellakaan kerralla länsi ei lähde häntä voimalla haastaamaan. Venäjälle Ukraina ja Syyria ovat yhden konflikti eri vaiheita. Niiden päämäärä on sama, minkä Putin ja Medvedev ovat viime aikoina geopolitiikkaa sivuavissa puheissaan toistuvasti pukeneet sanoiksi: Voimassa olevan turvallisuusarkkitehtuurin romuttaminen ja uuden, Venäjän intressit ja roolin uudella tavalla huomioon ottavan, luominen. Niin kauan kuin länsi kieltäytyy sitä uskomasta tai teeskentelee sitä näkemästä, olemme tuomitut häviäjän asemaan.

Virolle on Syyrian konfliktin eskalaatio lyhyellä aikavälillä hyödyllinen. Moskovalle ei jää liikaa aikaa tai resursseja meidän suuntaamme käytettäviksi. Pitkällä aikavälillä taas kysymys on äärimmäisen uhkaavasta näkymästä. Venäjä on omaa agendaansa ajaakseen edistänyt terrorismia ja pelissä olevat panokset ovat valtavat. Jihadistien käyttäminen pelinappuloina on riskialttiimpaa ja ennalta-arvaamattomampaa kuin "pienten vihreiden miesten" kanssa pelaaminen. Mahdollinen voitto olisi Venäjälle myös paljon suurempi. Miksi pitäisi osoittaa NATOn viidennen artiklan toimimattomuus jonkin pikkuvaltion kohdalla kun sen voi näytösluontoisesti tehdä neutralisoimalla NATOn johtava mahti.

Jos Putin menestyy uhkapelissään, lopputuloksen myötä ei muutu ainoastaan Venäjän rooli, vaan myös tilanne Ukrainassa. Sitä kautta NATOn itäinen sivusta ja koko sotilasliiton tulevaisuus joutuu uhkaavampaan valoon. Syyria on Moskovan vuosikymmeniä rakentama geopoliittinen loukku ja juuri nyt lännen olisi vältettävä siihen astumista. Sen sijaan, että tyrannien liittokuntaan osallistua, on tällä hetkellä ainoa mahdollisuus Venäjän Syyrian toimien päättäväinen vastustaminen. Se tarkoittaisi Ukrainan sotavoimien kattavaa aseistamista, Lähi-idän muiden valtioiden nopea mukaantuloa [Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi], Iranin sovun negatiivisten vaikutusten lieventämistä sekä sotilaallista interventiota Libyaan muuttoaaltokatastrofin pysäyttämiseksi. Muussa tapauksessa uusi maailmanjärjestys sanellaan Moskovasta.

Alkuperäinen vironkielinen kirjoitus on luettavissa täältä:
http://arvamus.postimees.ee/3331217...-dzihadistid-radikaliseerisid-suuria-kodusoja
 
Venäjä lähettää sotilaita Syyriaan: Salailua ja kieltäytymisyrityksiä - [KARTTA]
Venäläislehden poikkeuksellinen artikkeli kertoo, kuinka osa Venäjän sotilaista yrittää viime hetkellä kieltäytyä lähtemästä Syyriaan.

Gazeta.ru-lehden selvityksen mukaan Venäjä lastaa parhaillaan laivojaan Mustallamerellä Novorossijskin satamassa, josta niiden on määrä lähteä kohti Syyrian Latakiaan.

Lehden haastattelema Aleksei N, kertoo kuinka hän itse saapui Novorossijskiin Venäjän Itäisestä sotilaspiiristä. Kun Alekseille selvisi perillä, että heitä ollaan lähettämässä kiireen vilkkaa Syyriaan, hän kertoi tarinansa toimittajalle yhdessä muutaman muun sotilaskaverinsa kanssa.

– Me emme halua Syyriaan, emme halua kuolla siellä, Aleksei sanoi.

Aleksei kertoi, että hänet oli sotilastovereineen lähetetty komennukselle elokuun lopussa, mutta jostain syystä heille ei alkujaankaan kerrottu komennuksen kestoa eikä määränpäätä. Tosin komentaja oli puhunut jotain epämääräistä siitä, että heidät saatetaan lähettää johonkin ”kuumaan maahan”.

– Sanottiin, että määränpäässä on kuuma ja täytyy pitää huolta hygieniasta. Mutta he eivät suostuneet sanomaan tarkkaan, mihin meidät lähetetään, sillä se on kuulemma pääesikunnan salainen päätös, sotilaat kertoivat...
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1442563887649.html
 
Epäilemättä valmiutta löytyy mutta nouseeko Syyria miten suosituksi palveluspaikaksi?

Kreml: Jos Syyria pyytää taistelujoukkoja, Venäjä valmis harkitsemaan
Venäjän on kerrottu viime aikoina lisänneen sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja maalla on epäilty olevan siellä myös joukkoja. Syyria kiistää venäläisjoukkojen läsnäolon, mutta sanoo pyytävänsä niitä tarvittaessa.

Dmitry Peskov Kuva: Alexei Druginyn / EPA

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä harkitsisi joukkojen lähettämistä Syyrian hallituksen tueksi, jos se pyytäisi niitä.

Tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto Tassille kysymystä, olisiko Venäjä valmis lähettämään joukkoja osallistumaan sotilasoperaatioihin yhdessä Syyrian armeijan kanssa.

Peskov vastasi, että jos pyyntö tulisi, siitä luonnollisesti keskusteltaisiin ja sitä harkittaisiin. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin vaikea puhua hypoteettisesti.

Aiemmin perjantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallem sanoi Venäjän televisiolle, että Syyria aikoo tarpeen vaatiessa pyytää Venäjältä joukkoja taistelemaan Syyrian armeijan rinnalla.

Venäjän uskotaan rakentavan sotilastukikohtaa
Useat länsimaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja tiettävästi lähettämässä maahan joukkoja sekä raskasta aseistusta.

Venäjän on uumoiltu rakentavan Latakiaan Syyriaan lentotukikohtaa ja sijoittaneen sen tuntumaan taistelupanssarivaunuja. Uutistoimisto Reuters sanoi äskettäin, että kentän lähelle olisi sijoitettu myös noin 200 merijalkaväen sotilasta.

Syyria on kiistänyt väitteet venäläissotilaista. Muallemin mukaan Venäjä on auttanut heitä konfliktin alusta asti, mutta Venäjän joukkoja Syyriassa ei nykyisin ole.

Venäjä on sanonut, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita.

Presidentti Vladimir Putin on puolustanut presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tukemista väittäen, että ääri-islamistista Isis-järjestöä on mahdoton kukistaa ilman Syyrian hallituksen apua.
 
Kreml: Jos Syyria pyytää taistelujoukkoja, Venäjä valmis harkitsemaan

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä harkitsisi joukkojen lähettämistä Syyrian hallituksen tueksi, jos se pyytäisi niitä.

Tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto Tassille kysymystä, olisiko Venäjä valmis lähettämään joukkoja osallistumaan sotilasoperaatioihin yhdessä Syyrian armeijan kanssa.

Peskov vastasi, että jos pyyntö tulisi, siitä luonnollisesti keskusteltaisiin ja sitä harkittaisiin. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin vaikea puhua hypoteettisesti.

Aiemmin perjantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallem sanoi Venäjän televisiolle, että Syyria aikoo tarpeen vaatiessa pyytää Venäjältä joukkoja taistelemaan Syyrian armeijan rinnalla.
Venäjän uskotaan rakentavan sotilastukikohtaa
Useat länsimaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja tiettävästi lähettämässä maahan joukkoja sekä raskasta aseistusta.

Venäjän on uumoiltu rakentavan Latakiaan Syyriaan lentotukikohtaa ja sijoittaneen sen tuntumaan taistelupanssarivaunuja. Uutistoimisto Reuters sanoi äskettäin, että kentän lähelle olisi sijoitettu myös noin 200 merijalkaväen sotilasta.

Syyria on kiistänyt väitteet venäläissotilaista. Muallemin mukaan Venäjä on auttanut heitä konfliktin alusta asti, mutta Venäjän joukkoja Syyriassa ei nykyisin ole.

Venäjä on sanonut, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita.

Presidentti Vladimir Putin on puolustanut presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tukemista väittäen, että ääri-islamistista Isis-järjestöä on mahdoton kukistaa ilman Syyrian hallituksen apua.

http://yle.fi/uutiset/kreml_jos_syy...venaja_valmis_harkitsemaan/8315179?origin=rss
 
Photos: Russia's forward operating base in Syria is growing at a rapid pace - [KARTTA]
The Russian military deployment to the Bassel al Assad air base in Latakia, Syria, is continuing at a rapid tempo, Stratfor can confirm. Previous imagery of the airfield, taken Sept. 4, showed significant engineering works underway. New imagery from Sept. 15 reveals the completion of several large concrete aprons that were previously under construction.

A large amount of Russian military equipment has also arrived at the airfield. A battalion-sized Russian contingent now appears to be located at the base, along with artillery and attack helicopter support. Several large Russian transport aircraft are also visible on the runway and the nearby ramps.

Kcw8oD5.jpg


Most notable is the presence of four military helicopters. The helicopters do not have the rotors installed on them in the imagery, indicating that they may have recently been delivered. (Helicopters are often shipped long distance by transport aircraft, with rotors removed to allow them to fit in the cargo hold.) The shape of the helicopter fuselages, along with statements by anonymous U.S. intelligence sources, indicate that there are two Mi-24 Hind attack helicopters and two Mi-17 Hip transport helicopters.

Another striking element of the new imagery is the presence of materiel that suggests a large Russian mechanized infantry unit is on the ground. Several lines of light, wheeled BTR-type armored personnel carriers are evident, as well as a line of possible T-90 main battle tanks.

zm7eD4A.jpg


OJnzWZc.jpg


Yq6tvhM.jpg


Read more...
http://www.businessinsider.com/phot...se-in-syria-is-growing-at-a-rapid-pace-2015-9
 
siittä venäjän maskirovka taktiikasta puheenollen...

Virolaiskansanedustaja väittää: Venäjä houkutteli tuhansia jihadisteja Isisiin

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/isis venaja kross-41027

Virolainen kansanedustaja sanoo Venäjän radikalisoineen tarkoituksella Syyrian tilanteen.

Kansanedustaja ja entinen Viron turvallisuuspalvelun johtaja Erik-Niiles Krosskirjoittaa Postimees-lehdessä Venäjän strategiasta Syyriassa ja Lähi-idässä. Terrorisminvastaisen sodan verukkeella Venäjän on tarkoitus kasvattaa valtaansa alueella.

Krossin mukaan Venäjän strategiaan on sisältynyt Syyrian tilanteen hämmentäminen houkuttelemalla alueelle jihadisteja Kaukasukselta.

"Venäjän turvallisuuspalveluilla oli tshetsheeneille yksinkertainen viesti: 'Me joko tapamme teidät kaikki, tai te lähdette autiomaahan haalimaan rikkauksia ja ikuista kunniaa", Kross kirjoittaa.

Venäjän toimista jihadistien houkuttelemiseksi Isisin riveihin on kirjoittanut myös venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta.

Krossin mukaan Isisin riveissä oli vuoden 2013 loppuun mennessä tuhansia Venäjältä tulleita taistelijoita. Hänen mukaansa nämä radikalisoivat Syyrian sisällissodan ja neuvottelivat jihadistien yhdentymisen Irakin islamistien kanssa. Kross muistuttaa myös, että Saddam Husseinin aikaiset sunnikomentajat opiskelivat aikoinaan Neuvostoliiton sotilasakatemioissa. Useat näistä sunnikomentajista ovat sittemmin liittyneet Isisin riveihin.

Krossin mukaan Venäjän strategiana on ollut hämmentää tilannetta niin, ettei Yhdysvallat ole osannut päättää enää, mitä tehdä Syyrian tilanteen suhteen. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa Venäjä voi tällä hetkellä esiintyä alueen voimakkaimpana "terrorisminvastaisena" toimijana yhdessä Iranin ja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin kanssa.

"Venäjän propagandakoneisto luo tällä narratiivin, jossa terrorisminvastaisen sodan johtavat voimat ovat Moskova, Damaskos ja Teheran samalla kun Washington ja Bryssel tulevat kaukana perässä", Kross kirjoittaa.

Samalla Venäjä on vetänyt joukkojaan Ukrainan rajalla ja näyttää pyrkivän tilanteen rauhoittamiseen Ukrainassa. Krossin mukaan Venäjän tavoitteena on saada länsi unohtamaan Venäjän toimet Ukrainassa ja saada länsi purkamaan pakotteet uuden terrorismin vastaisen liittouman myötä.

Tämän lisäksi Venäjä yrittää Krossin mukaan käyttää hyväkseen Lähi-idän sunnimaiden uutta epäluuloa Yhdysvaltoja kohtaan. Sunnimaat eivät nimittäin ole katsoneet shiiajohtoisen Iranin ydinsopimusta hyvällä. Kross huomauttaa, että Venäjä on laajentanut sotilas- ja ydinenergiayhteistyötä Egyptin kanssa ja lisännyt energiapolitiikan koordinaatiota Saudi-Arabian kanssa ja aloittanut ydinvoimaloiden rakentamisneuvottelut Jordanian kanssa.

Kross varoittaa, että lännen osallistuminen Venäjän johtamaan "terrorisminvastaiseen rintamaan" tarkoittaisi, että Yhdysvallat ajetaan nurkkaan ja Venäjä nousee alueelliseksi supervallaksi Lähi-idässä. Syyriaa Kross kuvaa Moskovan rakentamaksi geopoliittiseksi ansaksi.

"Tyrannien liittokuntaan osallistumisen sijaan, ainoa vaihtoehto on Venäjän Syyrian toimien päättäväinen vastustaminen", Kross toteaa.
 
Venäjällä ei haluta lähteä Syyriaan:
"Venäläislehti: Osa Syyriaan lähetettävistä sotilaista ei halua lähteä
Osa Syyriaan lähetettäväksi aiotuista venäläissotilaista ei halua lähteä sinne, uutisoi venäläinen Gazeta.ru-nettilehti.
Lehti kertoo haastatelleensa Itäisen sotilaspiirin sopimussotilasta, joka sai vasta lähellä aiottua lähtöä tietää, minne hänet ja hänen toverinsa aiotaan lähettää.
– Emme halua lähteä sinne, emme halua kuolla siellä, sanoo Aleksei N:ksi kutsuttu sopimussotilas.
Lehden mukaan haastattelussa mukana olleet toverit jakavat Aleksein kannan.
Venäjän puolustusministeriö kiistää lehden uutisen, että sopimussotilaita oltaisiin lähettämässä Syyriaan. Ministeriön mukaan kaikki Itäisen sotilaspiirin sotilaat ovat paikoillaan, uutisoi muun muassa RBK.ru.
”Outo komennus”
Gazeta.ru:n jutun mukaan Aleksei N lähti noin 20 sotilaan joukossa matkaan asemapaikastaan elokuussa. Aleksei N kertoo, että työkomennus vaikutti alusta asti kummalliselta. Ennen matkaa lähtijöille kerrottiin vain, että heidät voidaan viedä jonnekin ”kuumaan maahan”. He eivät myöskään saaneet tietää, kuinka kauan komennus kestää.
Matkan varrella sotilaat arvelivat muun muassa joutuvansa Itä-Ukrainan Donbassiin
Perillä Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Novorossijskissa selvisi lopulta, että kohde oli Syyria. Gazeta.ru:n mukaan kaupungin satamasta lastataan matkaan ainakin osa Syyriaan lähetettävästi sotilasteknologiasta.
Suomessa Gazeta.run jutusta kertoi Ilta-Sanomat. Se huomauttaa, että Gazeta.ru:n tietoja on mahdoton varmistaa muualta, mutta että lehteä pidetään varsin luotettavana.
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina maan jatkavan Syyrian hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin sotilaallista tukemista taistelussa terrorismia vastaan. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää sotilaallisen toiminnan lisäämisestä."
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/8...aan+lahetettavista+sotilaista+ei+halua+lahtea
 
U.S. sees military talks with Russia on Syria as important next step
U.S. President Barack Obama believes that holding military talks with Russia on Syria is an important next step and hopes they will take place very shortly, Secretary of State John Kerry said on Friday.

Russia, which is building up a military presence in Syria, was quick to say that Moscow was also ready for talks with the United States.

At a meeting in London with United Arab Emirates Foreign Minister Abdullah bin Zayed, Kerry said the U.S. president hoped that talks would "help define some of the different options available to us as we consider next steps in Syria".

"Our focus remains on destroying ISIL (Islamic State militants) and also on a political settlement with respect to Syria, which we believe cannot be achieved with the long-term presence of (President Bashar al-) Assad," Kerry told reporters. "We’re looking for ways in which to find a common ground."

The United States opposes Russia's support for Assad, and the Pentagon last year cut off high-level discussions with Moscow after its annexation of Crimea and intervention in Ukraine.
http://www.reuters.com/article/2015/09/18/us-mideast-crisis-kerry-talks-idUSKCN0RI1HN20150918
 
Russia fighter jets seen at Syrian airfield - [KARTTA]
KHY6y6p.jpg


The United States believes a small number of Russian fighter jets are now at an airfield in Syria, two U.S. officials told Reuters on Friday, a move that adds significant air power to a military buildup that has stoked concern in Washington.

One of the officials, who spoke on condition of anonymity, said there were four Russian jets at the airfield near Latakia, a stronghold of Syrian President Bashar al-Assad. The second official declined to offer a precise figure.
http://uk.businessinsider.com/russia-fighter-jets-seen-at-syrian-airfield-2015-9
 
Russia fighter jets seen at Syrian airfield - [KARTTA]


One of the officials, who spoke on condition of anonymity, said there were four Russian jets at the airfield near Latakia,

Hyvä. Ei muuta kuin ristikkoon vain, niin päästään niistäkin eroon.
 
Uutislinkkejä:
 
Hyvä. Ei muuta kuin ristikkoon vain, niin päästään niistäkin eroon.

Tässä on mielestäni sellainen ongelma, jotta jos oikeasti aletaan русский toimesta aloittelemaan Vietnamia, niin vauhti senkun kiihtyy tännepäin...

Obama on tässä sinällään oikeassa, jotta ei pitäisi, mutta kun "tässä onkin myös Obaman uusien sotien paikka". Ymmärtääkseni Obama tukee Bašar al-Assadin hallinnon vastaisen porukan tappelemista alueella, joten uuden kylmän sodan (tai sitten kuuman) paikka on ilmeinen.

Meidän vanha ressa Ahtisaari sanoo mm. seuraavaa...

http://yle.fi/uutiset/ahtisaari_bri...lla_oli_tilaisuus_syrjayttaa_al-assad/8307652

Oikeasti ja taisin jopa aikaisemmin ilmaista asian jo, mutta minun mielestä tässä niitetään USA ressojen (huonoja molemmat) Bush sr ja Bush jr aloittamaa aikakautta ja tekemisiä. Yritän yksinkertaistaan asian siten, jotta Irakin 1. sota on asian aloittanut. Saddamilta ei löytynyt nuita todistettuja joukkotuhoaseita ja Saddami jäin henkiin kun järki onneksi tuli käteen ja Pääkallopaikalle ei sitten loppujen lopuksi rynnätty. No, jäi USA:n sotateollisuuden tienestit liian pieneksi ja piti saada aikaiseksi jotain uutta:
Ohessa dokumentaarinen leffa asiasta ja uutinenkin (jopa Suomessa?) ...


Jopa Iltalehti nosti tämän salaliittoteorian uutiseksi: Jotenkin asia on vaiettu...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011091114364553_ul.shtml

Jos oikeasti tuo homma on järjestetty Bush jr -> olen edelleen sitä mieltä, jotta Suomen meritonnisto pitää mobilisoida ja lähettää N.Y:n rantaan: "Silvuplee, This What Y Ordered..."
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on mielestäni sellainen ongelma, jotta jos oikeasti aletaan русский toimesta aloittelemaan Vietnamia, niin vauhti senkun kiihtyy tännepäin...

Obama on tässä sinällään oikeassa, jotta ei pitäisi, mutta kun "tässä onkin myös Obaman uusien sotien paikka". Ymmärtääkseni Obama tukee Bašar al-Assadin hallinnon vastaisen porukan tappelemista alueella, joten uuden kylmän sodan (tai sitten kuuman) paikka on ilmeinen.

Meidän vanha ressa Ahtisaari sanoo mm. seuraavaa...

http://yle.fi/uutiset/ahtisaari_bri...lla_oli_tilaisuus_syrjayttaa_al-assad/8307652

Oikeasti ja taisin jopa aikaisemmin ilmaista asian jo, mutta minun mielestä tässä niitetään USA ressojen (huonoja molemmat) Bush sr ja Bush jr aloittamaa aikakautta ja tekemisiä. Yritän yksinkertaistaan asian siten, jotta Irakin 1. sota on asian aloittanut. Saddamilta ei löytynyt nuita todistettuja joukkotuhoaseita ja Saddami jäin henkiin kun järki onneksi tuli käteen ja Pääkallopaikalle ei sitten loppujen lopuksi rynnätty. No, jäi USA:n sotateollisuuden tienestit liian pieneksi ja piti saada aikaiseksi jotain uutta:
Ohessa dokumentaarinen leffa asiasta ja uutinenkin (jopa Suomessa?) ...


Jopa Iltalehti nosti tämän salaliittoteorian uutiseksi: Jotenkin asia on vaiettu...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011091114364553_ul.shtml

Jos oikeasti tuo homma on järjestetty Bush jr -> olen edelleen sitä mieltä, jotta Suomen meritonnisto pitää mobilisoida ja lähettää N.Y:n rantaan.

"ilvuplee, This What Y Ordered..."


Putinin rauta loppuu tuhoamalla sitä siellä missä sitä on jos oikeasti halutaan. Mitä sitten seuraa onkin toinen asia ja voi vaikuttaa tuohon haluamiseen.

Itse olen vahvasti sitä mieltä että Karthago on tuhottava.
 
Back
Top