Syyrian konflikti

Ulkomaat 19.8.2016 klo 11:22
Kiina tehostaa apuaan Syyrian armeijalle – asekouluttajia on jo maassa
Kiina on jo kauan ollut läheisissä veläissä Syyrian kanssa. Nyt Kiina on ilmoittanut halukkuudestaan laajentaa Syyrialle antamaansa sotilaallista apua.

Kiinan armeijan sotilaita sotaharjoituksissa syyskuussa 2015. Kuva: Barcroft Media / AOP

Kiina haluaa tehostaa ja laajentaa yhteistyötään Syyrian asevoimien kanssa, kertovat kiinalaiset tiedotusvälineet, mm The Global Times.

Korkea-arvoinen kiinalainen sotilasvaltuuskunta vieraili alkuviikosta Syyriassa kontra-amiraali Guan Youfein johdolla. Valtuuskunta tapasi Syyrian puolustusministeri Fahd Jasim al-Fuaryjn.

Kiina on vuosikymmenten ajan myynyt sotilaskalustoa Syyriaan ja kiinalaisia kouluttajia on tälläkin hetkellä Syyriassa kouluttamassa Syyrian armeijaa. Kiina on myynyt Syyriaan mm. kivääreitä ja kranaatinheittimiä.

– Kiinan ja Syyrian asevoimilla on perinteisesti ollut ystävälliset välit ja Kiinan armeija on nyt valmis voimistamaan yhteistyötä Syyrian armeijan kanssa, Gouan Joufei sanoi tapaamisessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tapaamisessa sovittiin koulutusyhteistyön jatkamisesta. Osapuolet pääsivät myös yhteisymmärrykseen Kiinan Syyriaan toimittamasta humanitaarisesta avusta. Sen laatua ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta tiedotusvälineiden haastattelemat asiantuntijat veikkaavat, että kyseessä ovat lääketoimitukset.

"Ensi askel?"
Kiina ei ole suoranaisesti lähettänyt joukkoja taistelemaan syyrialaisten rinnalla terroristeja vastaan, mutta Guanin vierailu voi olla yhteistyön ensimmäinen askel, sanoo The Global Timesin haastattelema Shanghain yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Zhao Weiming.

YK:n turvallisuusneuvostossa Kiina on johdonmukaisesti seisonut Venäjän rinnalla ja estänyt veto-oikeudellaan Syyrian johtoa vastaan suunnatut päätösesitykset.

Kiina saa puolet käyttämästään öljystä Lähi-idästä. Kiinassa on myös oma muslimiväestö, josta on lähtenyt taistelijoita Isis-järjestön riveihin.

Syyria on jo ilmoittanut tukevansa Kiinaa, kun maa kiistelee naapurimaidensa kanssa Etelä-Kiinan meren saarista.
 
Eipä mene pitkään siihen, kun kuulemme kiinalaisten erikoisjoukkojen operoivan Syyriassa.
 
Eipä mene pitkään siihen, kun kuulemme kiinalaisten erikoisjoukkojen operoivan Syyriassa.

Pieniä "vihreitä" kiinalaisia Assadin armeijan univormuissa "Kiina ei osallistu sotatoimiiin Syyriassa" :D:D
 
Toivottavasti Kiinalaiset menisivätkin sinne ja munaisivat oikein kunnolla, kuten tappaisivat vahingossa muutama sata sivullista muslimia niin saataisiin ählämien allahu akbarit osoittamaan välillä Kiinaankin eikä aina länteen
 
Rankka raportti Syyrian vankiloista
"He potkivat meitä nähdäkseen kuka on elossa"
Tänään klo 12:50
Amnesty Internationalin uusin raportti Syyrian hallinnon vankiloista ja pidätyskeskuksista on julmaa luettavaa. Vangit murretaan kiduttamalla, raiskaamalla ja kaikilla mahdollisilla käytössä olevilla mielipuolisilla keinoilla.


Vankilasta vapautuneita vankeja Damaskoksessa vuonna 2012. AP


    • Kidutus on arkipäivää Syyrian hallinnon vankiloissa.
    • Ainakin 17 723 ihmisen arvioidaan kuolleen Syyrian vankiloissa viisi vuotta kestäneen sodan aikana.
    • Amnesty Internationalin raportissa on haastateltu 65:ttä uhria.


Ainakin 17 723 ihmisen arvioidaan kuolleen Syyrian vankiloissa yli viisi vuotta kestäneen sodan aikana. Ihmisoikeusjärjestö Amensty Internationalin raportin mukaan Syyrian hallinnon tapa hiljentää arvostelijansa kiduttamalla täyttää tunnusmerkit rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Raporttia varten on haastateltu 65:tta uhria, jotka ovat olleet vangittuina Syyrian tiedustelupalvelun pidätyskeskuksissa tai Saidnajan pahamaineisessa sotilasvankilassa Damaskoksen lähellä. Tässä heidän kertomuksiaan.



Raiskattu


Laila on rauhanaktivisti, ja hän oli dokumentoimassa ihmisoikeusloukkauksia, kun hänet pidätettiin al-Qadamin alueella Damaskoksen eteläpuolella. Laila yritti paeta turvaan, kun aluetta pommitettiin, mutta sotilaat saivat hänet kiinni. He syyttivät Lailan olevan aseettoman hallitusta vastustavan ryhmän jäsen.

– Komentaja tuli ja pyysi sotilaat panemaan minut luodinkestävään autoon. Sitten sotilaat tulivat autoon ja alkoivat häiritä minua seksuaalisesti. Yöllä autoon tuli luutnantti. En pysty unohtamaan hänen ääntään ja hajuaan. Hän alkoi ottaa vaatteita päältäni ja raiskasi minut. Sitten kaksi muuta sotilasta tuli ja raiskasi minut. Minulla oli kuukautiset.

– Autossa oli kaksi istuinta edessä. Hän raiskasi minut, sitten hän istui etupenkillä ja pyysi neljä muuta sotilasta paikalle. He raiskasivat minua samaan aikaan kun kaksi muuta odotti vuoroaan. Aloin huutaa. Tulin hysteeriseksi. Eversti uhkaili minua meluamisen takia. ”Jos huudat, tapan sinut.” ”Tapa minut. En halua enää elää sen jälkeen mitä sinä ja koirasi teitte minulle.” Hän läimäisi minua ja alkoi huutaa. ”Ansaitsit sen. Petit maasi.”

Tämän jälkeen Laila kuljetettiin sotilastiedustelun selliin.


Amnestyn mukaan kidutus on arkipäivää Syyrian hallinnon vankiloissa. AP


Tunnustus


Amnestyn mukaan useissa tapauksissa vangeilta on saatu tunnustus kiduttamalla heidän sukulaisiaan tai ystäviään. Näin kävi Saadillekin.

– Huomasin, että ystäväni oli samassa sellissä. Hänen silmänsä oli peitetty, ja hän oli veren peitossa. Hän oli kertonut kuulustelijoille, että isäni ja veljeni avustivat aseellisia ryhmiä. Se ei ollut totta. Hän oli myös kertonut, että olin käynyt mielenosoituksissa. Olin aluksi vihainen hänelle, mutta annoin anteeksi ymmärrettyäni tuskan, jota hän tunsi. Hän kertoi, että hän ja hänen äitinsä oli pidätetty. Hän pyysi anteeksi meiltä. ”Minua kidutettiin, joten kerroin heille nimesi.”

Ystävä kuoli myöhemmin vankilassa.



Kuolleiden keskellä


Alepposta kotoisin oleva Ziad pidätettiin marraskuussa 2012. Hän vietti neljä kuukautta Aleppossa ja Damaskoksessa olevissa pidätyskeskuksissa. Ziad kuvailee, miten hänen seitsemän sellikaveriaan oli tukehtunut, kun ilmanvaihto oli lakannut toimimasta Damaskoksessa sijainneessa sotilastiedustelun pidätyskeskuksessa.

– He potkivat meitä nähdäkseen, kuka on elossa ja kuka ei. He käskivät minua ja toista selviytyjää nousemaan. Silloin ymmärsin, että seitsemän ihmistä oli kuollut ja olin nukkunut seitsemän ruumiin vieressä. Sitten näin loput ruumiit käytävällä, niitä oli noin 25”, hän kuvaili.

Pidätyskeskusten olosuhteet ovat epäinhimilliset. Sellit ovat niin täynnä, että pidätettyjen oli nukuttava vuoroissa. Kalusteita ei ole, huopia on vain osalla vangeista. Nekin likaisia. Ruokaa tai terveydenhuoltoa ei myöskään ole tarjolla riittävästi.



Tervetulojuhlat
Miltei kaikki Amnestyn haastattelemat uhrit ovat kertoneet joutuneensa ”tervetuliaisjuhliiin” heti vankilaan tai pidätyskeskukseen saapuessaan. Tervetuliaisjuhlissa vartijat hakkaavat vankeja pampuilla ja sähkökaapeleilla. Tervetuliaisjuhlaa seuraa usein ”turvatarkastus”, joka ainakin naisille merkitsee raiskausta tai muunlaista seksuaalista hyväksikäyttöä.


Samer on lakimies. Hänet pidätettiin helmikuussa 2012 Haman lähellä, kun hän yritti kuljettaa humanitaarisia avustustarvikkeita, erityisesti vauvanruokia, hallituksen valvomilta alueilta aseellisten ryhmien hallussaan pitämille alueille.

– Kaikki alistetaan tervetuliaisjuhlaan heti, kun he saapuvat al-Mezzehin pidätyskeskukseen. Tavallisesti se pidetään ulkona keskuksen pihalla. Kuuluin 50 miehen ryhmään, ja meidät kaikki hakattiin pahoin pihamaalla. He käyttivät muovi- ja metallikaapeleita, jopa sähkökaapeleita. He löivät kaikkialle, jopa päähän. He löivät minua kovaa päähän useita kertoja.

– Tämän tervetuliaisjuhlan aikana meidät rekisteröitiin ja vaatteemme ja omaisuutemme vietiin. He pakottivat meidät riisuutumaan alsti ja kävelemään rakennukseen. He eivät säästäneet ketään. Näin miten eräs vanha mies hakattiin vielä pahemmin kuin muut.

– Heidän täytyi murtaa meidät, he kohtelivat meitä kuin eläimiä. He halusivat, että ihmiset olisivat mahdollisimman epäinhimillisiä. En nähnyt kenenkään kuolevan, mutta näin verta. Se oli kuin joki.



Saidnajan helvetti


Tervetuliaisjuhlat ovat arkipäivää myös Syyrian pelätyimmässä vankilassa Saidnajassa. Saidnaja on kuuluisa kidutuksista ja liiallisesta väkivallan käytöstä. Vankilasta hengissä selvinneiden mukaan vankeja hakataan vankilassa säännöllisesti kuoliaaksi.

Vankeja pidetään Saidnajassa aluksi viikkojen ajan maanalaisissa selleissä, jotka ovat jäätävän kylmiä talvella. Myöhemmin heidät siirretään maanpinnan yläpuolella sijaitseviin selleihin, mutta kärsimys ei pääty tähän. Vangeille ei anneta ruokaa, ja he joutuvatkin syömään appelsiininkuoria tai oliivinsiemeniä pysyäkseen hengissä.

Vankeja hakataan päivittäin.

– Tavallisesti meidät hakattiin kahdesti päivässä, kun ruoka tuli, ja toisen kerran, kun selli tarkastettiin ja sitten yhden ja kymmenen välillä lisää satunnaisesti, Alepposta kotoisin oleva asianajaja Salam kertoi.

Salamin mukaan vanginvartijat laittoivat vangit roikkumaan ranteista ja hakkasivat.

– He toivat selliimme hakkaamiaan vankeja. Heidän raajansa olivat vääntyneet. Emme voineet auttaa heitä. Lääkäri tuli ja katsoi heitä, hakkasi heitä ja lähti. Hän oli luutnantti. Tällaista tapahtui niin paljon, ettemme tunteneet enää mitään. Ajattelin, että voisin olla seuraava. Vuoroni oli tulossa. Tunsimme syntyneemme uudelleen, kun selvisimme hengissä.

Lähteet: Amnesty International: It Breaks the Human: Torture, Disease and Death in Syria´s Prisons, Stt


Ei ihme että Putler tykkää Assadista. Samanlaisia apinoita, mutta ei tässäkään mitään uutta ollut.

Sitä vaan ihmettelen että miksi ihmiset hurraavat tuollaisille apinoille? Isä ei ollut kotona ja nyt halutaan jotain ihmeellistä isähahmoa kaikenlaisia diktaattoreja tukemalla.
 
Ei ihme että Putler tykkää Assadista. Samanlaisia apinoita, mutta ei tässäkään mitään uutta ollut.

Sitä vaan ihmettelen että miksi ihmiset hurraavat tuollaisille apinoille? Isä ei ollut kotona ja nyt halutaan jotain ihmeellistä isähahmoa kaikenlaisia diktaattoreja tukemalla.
Eipä sen kauniimpaa ole toiminta vastapuolellakaan. Vankeja teloitetaan esimerkiksi ampumalla päähän haulikolla metrin päästä.
 
Kaupunkisotaa ainakin. Sitä ei kai opi kuin tekemällä.
En silti pidä realistisena että Kiina lähettäisi joukkoja Syyriaan.
Kiinalle sietämätön tilanne, että jenkit ja ryssät saavat käytännön kokemusta taistelukentältä. Pakko heidänkin on sitä hankkia ennemmin tai myöhemmin.
Järkevintä olisi juuri harjoituttaa ilmavoimia sekä merivoimia. Erikoisjoukot voisivat maassa esimerkiksi valaista maaleja sekä kouluttaa Assadin jänishousuja. Vaatisi kuitenkin aikamoisia resursseja Syyriaan mutta tuskin Kiinan kohdalla niistä on pulaa. Rahasta tai ukkeleista.
 
Täytyy kyllä sanoa, että Obama otti melkoisen poliittisen riskin viedessään mahdollisen Syyrian intervention kongressin ratkaistavaksi.

Riippumatta Obaman mahdollisista hyvistä aikeista, antaa tämä viestin heikosta ja epävarmasta johtajasta, jolla ei ole kanttia seistä sanojensta takana. Mitä tekee Yhdysvaltojen ja kansainvälisen yhteisön uskottavuudelle, jos ensin kovasti kohkataan kemiallisista aseista, ja loppujen lopuksi ei tehdä mitään asialle?

Tällä hetkellä tuntuu, että Putin vie kokematonta Obamaa 6-0 ulkopolitiikassa...

Tästä viestistä on pian kolme vuotta. Obama ei iskenyt Syyriaan. Barak Obaman päätösten seuraukset ovat olleet hirveät. Välillisesti suurvaltapoliittisissa tontinvaltauksissa on kuollut sen jälkeen 10 000 Ukrainassa, 25 000 Jemenissä ja 260 000 Syyriassa.

Muistan, miten @aj77 kutsui näihin aikoihin Obamaa jossain ketjussa antikristukseksi. Ainakin melkoinen teurastaja hän on ollut. Ymmärtäisin, jos Yhdysvallat olisi aina pysynyt poissa, mutta se kuitenkin tosiasiassa häärii joka puolella ja sitten kehtasi ratkaisun hetkellä paskoa housuun.

Vuosi 2013 on historiallisesti ratkaiseva. Obamasta tuli se uuden ajan Chamberlain, jonka idealismi vei maailman tuleen.
 
Ei ihme että Putler tykkää Assadista. Samanlaisia apinoita, mutta ei tässäkään mitään uutta ollut.

Sitä vaan ihmettelen että miksi ihmiset hurraavat tuollaisille apinoille? Isä ei ollut kotona ja nyt halutaan jotain ihmeellistä isähahmoa kaikenlaisia diktaattoreja tukemalla.


Niin Allahu Akbar miehet ovat valkoisia ritareita jotka kohtelevat vankejaan silkkihanskoin ja antavat 70 neitsyttä ennen kuolemaa. Isis:tit eivät aja vankejen yli puskutraktoreilla eivät polta elävältä ketään eivät laita ihmisiä seksiorjuuteen ja eivät todellakaan riko millään lailla mitään lakia.
Ei en hyväksy myöskään Assadin miesten toimintaa mutta en sentään viitsi leikkiä mitään hurskastelijaa.
 
Tästä viestistä on pian kolme vuotta. Obama ei iskenyt Syyriaan. Barak Obaman päätösten seuraukset ovat olleet hirveät. Välillisesti suurvaltapoliittisissa tontinvaltauksissa on kuollut sen jälkeen 10 000 Ukrainassa, 25 000 Jemenissä ja 260 000 Syyriassa.

Muistan, miten @aj77 kutsui näihin aikoihin Obamaa jossain ketjussa antikristukseksi. Ainakin melkoinen teurastaja hän on ollut. Ymmärtäisin, jos Yhdysvallat olisi aina pysynyt poissa, mutta se kuitenkin tosiasiassa häärii joka puolella ja sitten kehtasi ratkaisun hetkellä paskoa housuun.

Vuosi 2013 on historiallisesti ratkaiseva. Obamasta tuli se uuden ajan Chamberlain, jonka idealismi vei maailman tuleen.

Joo, valitettavasti olin harvinaisen oikeassa tässä arviossani ja näiden sanojen takana on helppo seistä nyt jälkiviisaana entistä vahvemmin.

Asia nyt vaan on niin, että jos "sivistyneet länsimaat", ja ennen kaikkia vapaan maailman johtovaltio USA, näyttävät ulkopolitiikassaan edes pienen pientä heikkouden merkkiä ulospäin ja tinkivät yleisesti sovituista kansainvälisen oikeuden periaatteista, niin nämä tämän maailman "suurpedot" kyllä haistavat veren maun suussaan, kutsutaan niitä sitten nimellä Assad, Erdogan, Kim Jong-Un, Putin tai mikä tahansa.

Aivan sama toistui jo 1970-luvun lopulla Jimmy Carterin presidenttikaudella. Nyt olisi huutavasti tarvittu oikeasti vahvaa "haukka" republikaania, jolle kuuluisat 'amerikkalaiset intressit' ympäri maailmaa olisivat olleet aidosti sydäntä lähellä. Onnettomasti nyt on valittavana vain huono ja katastrofiaalinen vaihtoehto USA:n seuraavaksi presidentiksi.

Tuon vuoden 2013 Obaman lammasmaisen perääntymisen jälkeen Kiina, Venäjä ja Iran ovat saaneet niin monta tärkeää geopoliittista erävoittoa länsimaista, että heikompaa hirvittäisi. Käytännössä koko tiettyihin yleisluontoisiin pelisääntöihin perustunut 1990-luvun ja 2000-luvun alun maailmanjärjestys on tähän päivään mennessä korvautunut kokonaan viidakon laeilla, joissa merkitystä on ainoastaan vahvimman oikeudella. Huolestuttavinta tässä on, että lännessä ei vieläkään tunnuta tajuttavan mikä on pelin henki.

Erityisesti Kiina ja Venäjä tavoittelevat kaikella toiminnallaan globaalia maailmanherruutta. Siinä pelissä myöntyväisyyspolitiikalla ei saavuteta loppujen lopuksi mitään muuta kuin lopullinen tuho tai antautuminen, kaikki varmaan muistavat Reaganin kuuluisan tätä käsittelevän puheen.

Varsinkin Putinin absoluuttinen valta on sokaissut niin absoluuttisesti, että hänelle ihmishenget eivät merkitse enää mitään Venäjän supervalta-aseman palauttamisen rinnalla. Sanoihan jo Stalin aikoinaan: "Yhden ihmisen kuolema on tragedia, miljoonan kuolema on tilastotiedettä"

Ei meno ole siitä tuossa maassa pohjimmiltaan paljoakaan muuttunut, välineet ja keinot ovat vain nykyään toisenlaisia...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top