Syyrian konflikti

Olisko niin että kemiallisten raja joka ennen meni sariinissa yms meneekin nyt tavallisessa uima-allas kloorissa. Voihan tämä olla niinkin, että tässä haetaan kuitenkin jotain jolla Assad saadaan pois pelistä. Jos vaikka liskoihmiset yms eivät annakkaan Assadin ja iranin voittaa ja nyt laitetaan Venäjä ensin kuriin.

"Tavallinen uima-allas koori" tarkoittaa määrältään shokkipuhdistuksessa noin 1kg per 100m^3 vettä ja toimitetaan veteen turvallisempina yhdisteinä kun taas kemiallisena aseena puhutaan yleensä vähintään sadoista kiloista puhdasta kaasua kerralla. Keskikokoinen yleinen uimahalli (300 000 vuosittaista kävijää) kuluttaa vuodessa about saman verran mitä yhdessä tynnyrissä heitetään asutuksen keskelle. Ei ole kovinkaan järkevää vetää yhtäsuuruusmerkkejä noiden käyttöjen välille, aika harvassa on lailliset perusteet että miksi kellään olisi tuollaista määrää puhdasta ainetta kerralla helikopterissa tai maataistelukoneessa kyydissä.

Noiden S-300 ja S-400 osalta kannattaa muistaa että kyseessä on järjestelmä, ei yksittäinen laite. Järjestelmiin kuuluu useita erilaisia tutkia (ja mahdollisesti myös samanlaisia redundanssin vuoksi) ja useita eri ohjuksia eli ei voi vetää johtopäätöksiä koko järjestelmän osalta siitä että miten yksittäiset elementit suoriutuivat tai eivät suoriutuneet. Maalinosoitustutkia ei selkeästi tuolla kytketty päälle, valvontatutkien osalta en ole nähnyt luotettavaa informaatiota. Todennäköisesti S-300 ja S-400 valvontatutkista on ollut pimeänä joko osa tai kaikki ja ennakkovaroitusta Tomahawkeista on saatu joko vähän tai ei ollenkaan, huonommin tutkassa näkyvistä veikkaisin että ovat sujahtaneet suoraan sisään ja aiheuttaneet pienimuotoista paniikkia ja yllätystä.

Se miten nuo järjestelmät toimivat pitkän matkan päästä lentokoneisiin on ihan täysin eri asia kun torjua risteilyohjuksia lyhyellä etäisyydellä. Tunnistukseen on eri valvontatutkat, maalinosoitukseen on eri tutkat, ohjukset on toisia ja ohjusten omat hakupäät terminaalivaiheessa ovat erilaisia kun lyhyen etäisyyden toiminnassa. Se mitä itse tuosta lähtisin enintään vetämään on että valvontatutkien peitto on rajallista matalalla lentäviä kohteita vastaan, kyky reagoida nopeasti jää arvailujen varaan (mutta vähän voi aavistaa ettei ole täyttä timanttia) ja että häivepommit näkyvät valvontatutkissa hyvin heikosti - kuten ne ovat suunniteltukin. Jos Venäjä olisi ollut tietoinen häivepommien käytöstä niin pidän todennäköisenä että niitä olisi ainakin yritetty ihmetellä tarkemmilla tutkilla mutta maalinosoitustutkia tuskin olisivat käynnistäneet jolleivat todella ole aikeissa ampua.

Yhden kohteen suuren pommimäärän muutamassa aallossa olettaisin johtuvan siitä että melkeinpä toivottiin Venäjän pitävän sanansa ja lähtevän ampumaan ohjuksia alas. Jos ensimmäisenä tulee Tomahawkkeja jotka kuitenkin on periaatteessa nähtävissä vähän vanhemmallakin kalustolla niin huomattava osa järjestelmästä olisi voitu herättää täyteen taisteluvalmiuteen ja laukaista kohti hyökkääviä ohjuksia, myöhemmin perässä tuli sen verran lisää tavaraa että vaikka ne olisikin havaittu ja ne olisi pystytty maalaamaan tutkalla ei lyhyen kantaman ohjuksia olisi riittänyt torjumaan niitä kaikkia. Tuolloin siis Venäjän tilanne olisi vieläkin huonompi, se olisi lähtenyt keulimaan parhaalla kalustollaan mutta saanut komeasti nenilleen ja liittouma olisi tullut voimalla parhaasta tarjollaolevasta puolustuksesta läpi. Ei ne EA-6B Prowlerit siellä mitenkään huvilennolla olleet mukana eli valmius "täyteen rähinään" oli ilmassa, alueella ja valmiudessa. Toinen mistä voi päätellä että hyökkäys oli tosissaan asian suhteen on että ilmassa oli useita AWACS koneita ja paikalla oli reippaasti ilmatorjuntakalustoa, julkisuuteen ei ole kerrottu paljonko hävittäjiä oli ilmassa välimeren päällä torjuntavalmiudessa mutta ilmeisesti ainakin Ranskalla ja Briteillä oli myös niitä saattueessa. Tuollainen asetelma on siis jenkeille normaali taistelumuodostelma jos oletetaan meritorjuntaohjuksia, AWACS on ainoa keino nähdä ne pitkältä, hävittäjät toimivat look-down/shoot-down tutkilla ohjusten tuhoamiseen ja aivan laivojen lähistöllä on vielä alusten omat torjuntajärjestelmät.

Oleellisin mitä itse päättelisin on että paikallinen ilmavalvonta on ollut ihan täysin unessa, S-200, S-300 ja S-400 valvontatutkien pitäisi pystyä havaitsemaan tuollainen aktiivisuus etenkin vanhempien ja isompien koneiden osalta satojen kilometrien päähän. Jos USA on ilmoittanut Venäjälle etukäteen hyökkäyksestä niin joko se ei ole raportoinut Syyrialle eteenpäin tai Syyrian oma ilmavalvonta ja puolustus on täysin ja totaalisen kuutamolla. Varsinaisen S-300 ja S-400 kyvyn osalta en menisi tosiaan sanomaan juuta tai jaata koska niitä ei missään välissä edes kytketty päälle.

Iskujen kohteen osalta arvelisin että tiedustelutietoa tuon yhden kohteen osalta on pitkältä ajalta suurella tarkkuudella eli jotain hyvin oleellista siellä on ollut ja asiasta on ollut täysi varmuus. Kemiallisten aseiden (etenkään hermokaasujen) tutkimus ja kehitys ei ole jotain mitä voi tehdä toimistorakennukseen roudatussa vetokaapissa vaan se vaatii huomattavan infrastruktuurin ympärille että niiden kanssa voi toimia jotakuinkin turvallisesti. Veikkaisin että Syyriassa ei ole ollut kuin tuo yksi kohde riittävällä varustuksella ja jos se puuttuu niin ohjelma ottaa kovan osuman. Uuden yksikön rakentaminen ei suju ihan kuukaudessa ja vaikka tutkimustieto olisikin säilynyt varmuuskopioituna niin koko ohjelma silti seisoo sen aikaa kun uusi tutkimuslaitos valmistetaan ja sinne saadaan välineet sekä tarvikkeet. Lisäksi uuden yksikön rakentamisen haasteena on että se on varmasti tiedustelun korkealla prioriteetillä ja tuollaista kalustoa ei maailmassa paljoa valmisteta tai käytetä. Mahdollisuus sabotoida laitosta valmistuksen aikana ja/tai soluttaa toimijoita paikalle on myös paljon parempi kuin jo olemassaolevaan laitokseen.

EDIT: Lisätään loppuun vielä että Syyrian taivaalle ampumat BUK:t on todennäköisesti ammuttu tosiaan sokkona mutta oma tutkat täydellä teholla loimottaen, toivoen että ohjuksen oma hakupää saa kiinni jostain heijasteesta ja hakeutuu sitä kohti.
 
Viimeksi muokattu:
Taas ammuskellaan. Ainakin Syyrialaisten mukaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10162815


Syyrian media: Ohjuksia ammuttu alas Homsissa
Syyrian tiedotusvälineet eivät ole arvioineet mahdollisen ohjusiskun tekijää. Yhdysvallat on kuitenkin ilmoittanut, ettei sillä ole sotilaallista toimintaa tällä hetkellä alueella.
Syyria
17.4.2018 klo 02:42
13-3-9552192.png

Yle Uutisgrafiikka
17-6372357f4a79a13ed3.jpg

Raisa Pöllänen

Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä


Syyrian ilmatorjunta on ampunut alas ohjuksia Homsin yläpuolella, kertoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto.
Syyrian uutistoimisto sekä televisio kertovat, että maan ilmatorjunta vastasi ohjusiskuun Shayratin lentotukikohdan yläpuolella. Tukikohta sijaitsee Homsin kaupungin lähistöllä, maan länsiosassa.
Syyrian tiedotusvälineet eivät ole tarkentaneet sitä, mikä taho voisi olla mahdollisen ohjusiskun takana.
Yhdysvaltain puolustusministeriö on kiistänyt olevansa ohjusiskun takana.
– Yhdysvaltain sotilastoimintaa ei ole sillä alueella tällä hetkellä, sanoo Pentagonin tiedottaja Eric Pahon uutistoimisto Reutersille.
Lähteet: REUTERS, AFP
 
SANA on kuulemma muuttanut uutisena,niin että syyttävät Israelia. Väittävät ampuneensa useita ohjuksia alas. Sharyat ja Dumayrin lentotukikohdat kohteena taas Debkan mukaan.
 
Vaihtoehdot lienee:
-tekninen vika tutkajärjestelmässä
-elektroninen hyökkäys tutkajärjestelmää vastaan
-kapinallisten raketit/ohjukset
-Israel
 
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5232918,00.html

"The Revolutionary Guards airmen have been stationed in five Syrian airfields: the aforementioned T-4 airbase, a base in Aleppo, a base in Deir ez-Zor, the Damascus International Airport and the Sayqal airfield south of Damascus.
Each of the five locations now houses an Aerospace Force unit to receive Russian-made Ilyushin Il-76 model military transport planes carrying missiles and other armaments for Hezbollah or missiles and drones to be used directly by IRGC's people. At the outset of the war in Syria, IRGC operatives fought Syrian rebels, but following the Russian entry into the conflict on Assad's side, the Iranian airmen focused on preparations for attacking Israel from Syrian soil.

This trend has not gone unnoticed by the IDF, with some experts in the field saying with some degree of satisfaction that the Iranian entrenchment in Syria also has some advantages, since it allows Isrel to exercise its full power against Iranian forces whenever it chooses quickly and with maximal accuracy. "
///
///
https://yle.fi/uutiset/3-10162073

Pintaraapaisu Venäjän Syyria-disinformaatiosta.
 
Viimeksi muokattu:
Vuosia vanhasta videosta tehtiin valeuutinen

https://yle.fi/uutiset/3-10162073


...Video on kuitenkin kuvattu Ghutassa jo viisi vuotta sitten. Observers.france24.com sivuston mukaan kyseessä on aktivistien aikanaan tekemä kampanjavideo, jolla yritettiin kiinnittää huomiota kemiallisten aseiden vaaroihin.

Alkuperäinen video on kuusi minuuttia pitkä ja siitä käy selville, että tapahtumat eivät ole totta vaan dramatisoituja. Editoitu versio on kaksi minuuttia pitkä...


Toinen esimerkki Duman tapahtumiin liittyvästä valeuutisoinnista ovat kansalaisjournalistien Bellingcat-sivuston mukaan Venäjän valtiollisen ykköskanavan Vesti-ohjelmassa esitetyt kuvat.


Vestin mukaan kuvien väitettiin osoittavan, että Valkokypärät osallistuivat iskun jälkien lavastamiseen.

Bellingcat-sivusto selvitti, että kuvat olivat kuitenkin peräisin Revolution Man -elokuvan Facebook-sivuilta.

Itse elokuvakin kertoo kemiallisen iskun lavastamisesta.
 
Inna on klassisella tavalla kaunis, upeavartaloinen nainen. En laittanun hänet tänne ulkonäön takia, vaan sisältön takia, hän puhuu asiaa ja miten puhuu! Venäjänkielentaistoiset ovat ihastuneita juuri hänen älyyn.
Hän on myös niitä harvoja ihmisiä, jotka osavat kiroillakin kaunisti näytämättä tyhmiltä.

58ca9144dbe2b.jpg


052af6130c975ac997fd50a82435fcce.jpg


Inna Sergeevna kuuluu siihen Venäjän älymystöön ja parhaimistoon, joka ei anna toveeni kuolla, että jospa Venäjällä sittenkin tapahtuu jotain järkevä..

Kunhan ei vain keksi ”hypätä” parvekkeelta...
 
Back
Top