Teräaseet itsepuolustuksessa

Joillakin ihmisillä on tarve kantaa mukanaan jotain "kättä pidempää". Tällöin veitsi on pienikokoisena, helposti hankittavana ja tehokkaana välineenä helposti ensimmäinen mieleen tuleva ase. Aseen kantaminen ei kuitenkaan ole niin helppo ratkaisu kuin ensinäkemältä voisi ajatella, vaan asiassa on useita miettimisen arvoisia näkökohtia.

Koska aihe saattaa olla tulenarka, korostan tässä vielä erityisesti, että kehotan lukijaa pidättäytymään kaikenlaisesta laittomasta toiminnasta.


Veitsen kantamisen laillisuus

Teräaseen kantaminen ilman hyväksyttävää syytä on rangaistavaa. Jos kannat laittomasti veistä (tai muuta asetta) mukanasi, olet vaarassa saada rangaistuksen ja lisäksi menettää aseen valtiolle. Koska normaalilla kansalaisella ei todennäköisesti ole todellista tarvetta - korkeintaan kuviteltu tarve - kantaa veistä mukana, menettäisit aseen ja saisit rangaistuksen ilman että veitsestä olisi ollut mitään hyötyä. Rikokseen syyllistyminen sitä paitsi sopii huonosti Itsevarjelun periaatteisiin.

Mikä sitten on hyväksyttävä syy veitsen kantamiselle, riippuu tilanteesta. Kirvesmies voi ruokatunnillaan varmasti kantaa puukkoa mukanaan lounaalle mennessään, mutta vapaapäivänä tämä sama perustelu ei enää toimikaan. Jos sinulla on jokin hyväksyttävä syy veitsen kantamiseen, voit toki kantaa veistä, mutta onko se tarpeellista?


Veitsen kantamisen tarpeellisuus

Tarvitsetko mukanasi veistä? Jos olet sitä mieltä, että väkivaltatilanteet suorastaan odottavat päästäkseen hyppäämään kimppuusi kulman takaa, kannattaa lukea tänne ilmestyvä itsepuolustusta ja Itsevarjelua käsitteleviä kirjoituksia. Jos kuitenkin edelleenkin olet sitä mieltä, että väkivaltatilanteen uhka on niin suuri että veitsen kantaminen on perusteltua, kannattaa miettia sen käyttämisen vaikeutta.


Pystytkö käyttämään veistä, jos tarve tulee?

Itsepuolustustilanne, jossa veistä voi käyttää, on hyvin stressaava. Ei pelkästään sen takia, että tällaisessa tilanteessa uhkaava henkilö on kosketusetäisyyden päässä, vaan myös siksi että ihmisen viiltäminen tai pistäminen ei tositilanteessa ole yhtä helppoa kuin harjoituksissa kumipuukon kanssa toimiminen. Tositilanteessa tiedät, että vastapuoli voi kuolla tai loukkaantua vakavasti, ja sinä voit olla syytteessä erittäin raskaista rikoksista.

On toki mahdollista, että joudut sellaiseen tilanteeseen jota et pystynyt välttämään, ja jossa henkesi on todella uhattuna. Tällaisessa tilanteessa teräaseen käyttäminen on luultavasti sallittua, ja Suomesta tunnetaankin oikeustapauksia joissa uhri on puukottanut hyökkääjän kuoliaaksi saamatta teosta rangaistusta.

Oma neuvoni tällaisessa vakavassa uhkatilanteessa on käyttää veistä ensisijaisesti uhkaamiseen. Jos olet joutumassa esimerkiksi useamman henkilön hyökkäyksen kohteeksi, veitsen esille ottaminen todennäköisesti pelästyttää hyökkääjät ja saa heidät etsimään helpompaa uhria antaen sinulle mahdollisuuden paeta ja soittaa poliisit paikalle.

Joku voi spekuloida, että veitsen esille kaivaminen nostaa panoksia ja aiheuttaa vain sen, että uhkaajatkin hakevat kättä pidempää. Totta, tämä on kyllä mahdollista, mutta jos he ovat valmiit esimerkiksi puukottamaan sinua siksi, että sinullakin on puukko, eivätkö he muka olisi jo valmiiksi olleet varautuneet kovaan väkivaltaan? Uskallan väittää, että puukolla uhkaaminen johtaa huomattavasti todennäköisemmin tilanteen päättymiseen kuin eskaloitumiseen. Ja jälkimmäisessä tapauksessa olisit erittäin pahoissa vaikeuksissa ilman puukkoakin. Nyt erona on se, että sinulla on valmiiksi veitsi kädessä.


Veitsen käyttämisestä

Uhkaamisen lisäksi toinen mahdollinen teräaseen käyttötapa on viiltää sinua kiinnipitävää tai uhkaavaa kättä. Edelleen, nyt puhutaan niistä onneksi epätodennäköisistä tilanteista joissa teräaseen käyttäminen ylipäätään olisi puolusteltavaa. Jos hyökkääjä esimerkiksi tarttuu sinuun kiinni toisella kädellä, ja toisella kädellä uhkaa sinua esimerkiksi puukolla, voit viiltää puukkoa pitelevää kättä siten, että uhkaaja pudottaa puukon. Filippiiniläisissä itsepuolustuslajeissa on käsite "käärmeen tekeminen hampaattomaksi" (englanniksi "defanging the snake"), millä tarkoitetaan juuri tällaista vastustajan tekemistä aseettomaksi. Jos henkilöllä ei ole mitään asetta esillä mutta tilanne on muuten sellainen että veitsen käyttö on puolusteltavissa - esimerkiksi hyökkääjä aikoo työntää sinut sillan kaiteen yli vapaaseen pudotukseen, voit esimerkiksi viiltää sinua kiinnipitävää kättä ja tällä tavoin pakottaa hyökkääjän päästämään sinusta irti.

Mielestäni tavoite ei lähtökohtaisesti tule olla pistää tai viiltää hyökkääjän kaulaan tai vartaloon. Jos henkilö on esimerkiksi huumausaineiden tai adrenaliinin vaikutuksen alla, hän ei välttämättä tunne lainkaan haavoista aiheutuvaa kipua. Kuitenkin tällaiset haavat aiheuttavat vakavia vammoja, jotka saattavat aiheuttaa henkilön kuoleman. Tästä huolimatta henkilö saattaa olla täysin toimintakykyinen useita kymmeniä sekunteja, jopa minuutteja. Se, että henkilö kuolee vasta jonkin ajan kuluttua ei auta sinua lainkaan, mutta aiheuttaa sen että sinua epäillään taposta törkeän pahoinpitelyn sijasta.

Vartaloon hyökkäämisen sijasta veitsellä tulisi hyökätä käsivarsien kimppuun. Sen lisäksi että käsivarret ovat helpommin tavoitettavissa kuin vartalo (jota ihminen pyrkii vaistomaisesti suojaamaan), käsivarsiin tulevat haavat aiheuttavat huomattavasti pienemmän riskin henkilön kuolemiselle, kuitenkin mahdollisesti tehden hyökkääjän toimintakyvyttömäksi. Lisäksi hyökkääjä saattaa pelästyä saamiaan vammoja ja lopettaa hyökkäyksen jo pieniä vammoja saatuaan; erityisesti mikäli hyökkääjä ei ole osannut odottaa puolustautujalta voimakasta vastarintaa. Jos hyökkääjän molemmat käsivarret on viillelty siten että tämä ei pysty hyökkäämään, ei hänestä ole enää juurikaan vaaraa. Tällöin pystyt pakenemaan turvallisempaan asemaan ja kutsumaan paikalle poliisin ja ambulanssin.

Muista, että jos olet joutunut käyttämään asetta (tai mitään voimakeinoja) toista ihmistä vastaan, olet velvollinen pitämään huolta siitä, että henkilö pääsee hoitoon - tai vähintään joudut vastaamaan siitä, mikäli hyökkääjälle käy ohraisesti puolustustekojesi johdosta. Ja luonnollisesti rikoksen uhrina haluat kutsua poliisin paikalle, jotta rikollinen ei pääse hyökkäämään kenenkään toisen kimppuun.


Veitsi työkaluna

Jos asiaa ajatellaan realistisesti, et todennäköisesti koskaan joudu sellaiseen itsepuolustustilanteeseen, jossa veitsen käyttäminen olisi puolusteltavissa olevaa tai tarpeellista. Veitsiä käytetään kuitenkin koko ajan työkaluina. Mikäli sinulla on perusteltua tarvetta kantaa työkaluveistä mukanasi, se voi olla järkevää. Työkaluna veitselle löytyy jatkuvasti käyttötarkoituksia, ja monitoimityökalussa olevat lukuisat työkaluterät vielä lisäävät sen käyttötarkoituksia. Jos kannat monitoimityökalua mukanasi työkaluna, mikään ei estä sinua käyttämästä työkaluasi itsepuolustuskäytössä, jos tilanne sitä vaatii ja se on lain edessä puolustettavissa.

On kuitenkin syytä huomata, että vaikka työkaluveitsen mukana kantamiselle sinänsä olisi järkevä peruste, oma käyttäytymisesi ja toimintasi vaikuttavat siihen, kuinka hyväksyttävänä välineen mukana kantamista pidetään lain silmissä.

Teksti: Seppo Vesala


Aiheesta (tai tästä kirjoituksesta) voi keskustella esim tässä ketjussa:
https://maanpuolustus.net/threads/varustautuminen-itsepuolustusta-silmälläpitäen.6622/
 
Viimeksi muokattu:
Veitsen pelotevaikutus vaihtelee niin paljon, ettei sen varaan voi laskea mitään. Yllättävän moni ei tajua miten vaarallinen se on. Näitä tajuamattomia on niin veitsen pitelijöissä kuin veitsellä uhatuissa.

Lisäksi pitää muistaa tämä. "Ase, jota et osaa käyttää kuuluu vastustajallesi."

Näistä + monista muista syistä sanoisin, ettei kannata edes harkita veistä itsepuolustusvälineeksi kuin akuutissa ja äärimmäisessä vaaratilanteessa josta ei voi poistua ja jossa ei ole vaihtoehtoja.

Jos haluaa varautua, niin supertehokas pieni, metallirunkoinen ja nyrkkiin mahtuva taskulamppu. Sokaise ja poistu. Jos on pakko käyttää voimaa niin lamppu on kuin kubotan.

Kaikkein tärkein varautumisväline on kuitenkin kengät. Pitävä pohja ja nilkkaa tukeva rakenne.
 
Back
Top