Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

TSTOS M/18

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja kertakenttään, 16.04.2017.

 1. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Noita valmiusprikaateja ja panssariprikaateja onanoitiin vuosia sitten niin olisiko aika ottaa käsittelyyn taisteluosasto. Tehtävä: Suunnittele taisteluosasto mallia yleinen pyörillä kulkeva ja yleinen teloilla kulkeva. Hae parhaat puolet pasi ja pyöräosastoista tai tee mitä lystäät. Itse kerron omat ajatukseni maanantaina iltapäivällä, kun pääsen koneen ääreen, mutta alustavasti voisin rakentaa jääkärikomppanian seuraavasti:

  KNTOJ:
  4x Viestiasemaa Hilux+peräkärry
  PSTOHJR 2x Pirat/Corsar ja 2x RG32
  TIEDR 2x Hilux ja 3x moottoripyörä
  TARAMPR 2x mönkijä

  3x JÄÄKJ:
  4x JÄÄKR + 2x PASI/MISU 20mm RCWSllä ja kaksi kuorma-autoa 12,7lla kehälavetilla, joista toisella peräkärry, jossa kulkee mm. mönkijä/moottorikelkka JJ:n lähettiä varten pitkillä marsseilla
  Komento ja tulenjohto kulkevat ryhmien ajoneuvoissa
  1-3 JÄÄKR on suunnilleen samankaltaisia kuin nykyään M/05 ryhmät. 1+7, neljän hengen partiot kummassakin singot ja PKM, 4. ryhmä on aseryhmä, joista toisella puoliryhmällä on NLAWt ja toisella KRKK.


  HJ:tta en käsittele suuremmin, koska en näe tarvetta.

  TULIJ
  2x Nemokontti Sisun alustalla ja molemmilla peräkärryllinen pommeja.
  2x Hilux komento ja viestiosille.

  Taisteluosaston summittainen runko perusyksikön ja erillisjoukkueen tarkkuudella:
  EVK
  3x JK
  PIONK
  -2x TSTPIONJ
  -2X KONEJ
  HK
  KRHK (6x Nemokontti)
  RSPTRI (6x 155K83-97)
  TUKIK; LENNJ, PSTOHJ, TIEDJ, ITOHJ (15)

  Taisteluosastoni on saanut lopullisen muotonsa. Pohdin telaversion loppuun, kun jaksan. Mietin jonkin aikaa pioneerikomppanian kokoonpanoa, mutta arvelin, että puolustustehtävien täyttämistä varten taisteluosastolla on oltava hyvä kyky kaivautua nopeasti joten kaksi konejoukkuetta sitä varten.

  TSTOS:n kokonaisvahvuus on noin 1820 sotilasta, joista etulinjan jalkaväki/pst/tiedustelijoita on 427 eli suhdeluku on 0,24. Pitkä häntä tukemassa muutamaa taistelijaa. Jenkit laskevat taisteleviin osiin myös epiksen ja ilmeisesti myös IT:n joten heidät mukaan luettuna (KRHK n. 100, RSPTRI n. 60, ITOHJ n. 30, 3x TULIJ a 20) luvuksi saadaan suhdeluvuksi 0,37 mikä on jo todella hyvä. Toisaalta se on hieman keinotekoinen mielestäni, mutta se kuitenkin auttaa hahmottamaan tulenkäyttöön menevän henkilöstön verrattuna muuhun tukevaan henkilöstöön.

  Tällainen taisteluosasto kykenee pysäyttämään MEKJVPRn kärjen hyökkäyksen @ MEKJVP lähestulkoon missä vain olosuhteissa. Komppania kykenee edullisessa maastossa aktiivisella taistelulla kyllä tuhoamaan hyökkäävän komppanian, mutta tarvitsee taisteluosaston tukea tulenkäytössä pataljoonan hidastamiseen sekä mahdollisesti reservin käyttöönottoa, mahdollisesti ainakin joukkueen verran sekä tulenvahventamista naapurikomppaniasta. Komppania ei yksin kykene taistelemaan kuin enintään kahta vahvennettua MEKJVK:aa vastaan. Yksittäinen joukkue kykenee kattamaan tulella n. 2km leveän alueen, mutta tehokkaan pstn kantama on vain sen 600m. Metsämaastossa ja rikkonaisessa peltomaastossa joukkue kykenee tuhoamaan hyökkäävän jalkaväkijoukkueen ja sitä tukevan panssarivaunujlukkueen. Komppanian lauttaan se ei kykene vaikuttamaan tehokkaasti. Metsämaastossa myös osa puolustavan joukkueen tulivoimasta kärsii, muttei niin paljoa kuin hyökkäävän pataljoonan tai komppanian. Joukkue kykenee tuhoamaan kaikki sen tielle tulevat vaunut n. 600m päästä sekä osan rynnäkkövaunuista ja kuljetusvaunut n. 1500-2000m päästä.  TSTOS:n aseistus koostuu kutakuinkin seuraavanlaisista palasista:
  6x 155mm
  12x 120mm
  4x Spike-laukaisulaite
  6x Pirat/Corsar laukaisulaite
  Kymmeniä NLAWeja
  18x 20mm RCWS
  9x KRKK
  n. 30x 12,7 ITKK
  3x ITOHJ 15
  Helekutisti kaikkea muuta.

  Edit: lisätty hieman realismia ala erikoisolosuhteet aka köyhä valtio.
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2017
  OldSkool, EK ja Fremen tykkäsivät tästä.
 2. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Mihin ihmeeseen komentojoukkue tarvitsee neljä erillistä, pientä viestiasemaa? Pasiin mahtuu kyllä komppanian komentopaikan tarvitsemat VHF-laitteet päätteineen ja muutenkin Kpääl. on useimmiten liikkeessä, joten tuollaisia ei voi käytännöllisesti edes hajauttaa useampaan ajoneuvoon paitsi rykmentin/pataljoonan tasolla pakosta, kun yhteen ajoneuvoon ei voi tunkea niin montaa eri radiota käytännön syistä (ei tilaa käyttäjille eikä laitteille). Muutenkin KPääl on sen verran kriittinen komppanian toiminnan kannalta, että se on aina panssaroidussa ajoneuvossa, jos sellaisia on komppaniassa.
  Pasin lisäksi voi sitten pitää HF-linkkiä erillisessä ajoneuvossa (vaikka hiluxissa).

  Joukkueen tasolla ne viestiasemat pitäisi olla myös samalla tavalla PASI:n sisällä, koska ei joukkueenjohtaja voi nysvätä missään pehmeäkuorisessa Hiluxissa toiminnan aikana, vaan yleensä on mentävä hyökkäävän ryhmän mukana (tai välittömässä läheisyydessä) eli käytännössä jossakin ryhmien panssariajoneuvoista. Jossakin rikkaassa NATO-maassa saattaa toki olla joukkueenjohtajalle oma kevyempi panssariajoneuvonsa, mutta tämä on sitten jo aikamoista luxusta.
   
 3. Mainos 4. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Viestiasemat kuuluu kiinteästi nykyiseen viestijärjestelmään halusit tai et.
   
 5. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Onko tämä 4 hiluxia nyt sitten ihan oikeasti arkipäivää nykyisen komppanian johtamispaikalla? Jos on niin perustelut tällaiseen ratkaisuun olisivat kiinnostavia. Katselin kuvia ja niiden perusteella näkyi Hiluxista pistävän sen verran monta antennia, että kuvittelisin komppanian komentamiseen tarvittavien välineiden löytyvän yhden tällaisen takakontista.
   
 6. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Viestiasema ei ole sama kuin komppanian komentopaikka. Viestiasemat on linkkejä.
   
 7. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Mutta mihin tarvitaan näin paljon linkkejä? Sen nyt vielä ymmärrän, että HF on varmaankin omassa ajoneuvossaan VHF-linkillä varsinaiseen komentoajoneuvoon (ja paikallaan ollessa valokuidulla tai muulla vastaavalla häirinnän vaikeuttamiseksi). Tämäkin HF:n käyttö tulee kyseeseen lähinnä, jos komppania on niin kaukana pataljoonasta/rykmentistä, ettei VHF:n kantama riitä (eli yleensä yli 20-30km päässä ellei maasto ole todella hankala). Toki tuollaista ajoneuvoa voisi varmaan käyttää myös relay-asemana ylöspäin kommunikoidessa, mutta aika kalliin kuuloinen peli on siihenkin käyttöön ja taas tullaan siihen, että komppania on varsin kaukana ylemmän tason komentopaikasta. Useammalla ajoneuvolla on toki tarkoituksensa redundanssin lisäämiseksi ja komentopaikan siirtelyn mahdollistamiseksi ajamatta alas yhteyksiä, mutta sekään ei ole mikään köyhän miehen ratkaisu ja maailmalla käytössä lähinnä rykmenttitasolla ja ylöspäin.
   
 8. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,416
  Tykkäykset:
  1,216
  Pisteet:
  156
  Uudessa M18 viestijärjestelmässä kaikki perusyksikötkin saa omat E-viestiasemansa, olikohan niitä joukosta riippuen jossain 3-7 haarukassa. Osassa ajoneuvoissa ja osassa peräkärryissä.
   
  Rannari tykkäsi tästä.
 9. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Jakautuuko nuo sitten niin, että jokaisella joukkueella on omansa ja komentopaikalla mahdollisesti useampi? Esimerkiksi neljä joukkuetta + Kpääl vaatisi sen 5 asemaa olettaen, että kaikki Kpääl. tarvitsemat yhteydet saa mahdutettua yhteen ajoneuvoon. On kai tämäkin jonkinlainen ratkaisu, mutta parempi olisi jos laitteet käyttäjineen olisivat panssarin suojissa. Kustannuskysymys varmastikin tässä tapauksessa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2017
 10. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Sanotaan vaan ettei tämä ole oikea foorumi suuremmin käydä läpi M18 viestijärjestelmän mukaista komentopaikkaa, sen verkkoja ja radioita tarkemmin. Annetaan viestijuttujen olla toistaiseksi.
   
  Fremen, MeriTJ, Old Boy ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 11. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Kyllä tämä minulle käy. Tuskin tässä kuitenkaan vielä liikuttiin lähelläkään salassapidettävien tietojen rajoja. Yleensä sellaisiin ei pääse edes kenttäjärjestelmän ylläpitäjänä käsiksi, vaan avaimet ja algoritmit eivät ole kohdelaitteilla luettavissa ymmärrettävistä syistä. Ja joka tapauksessa tällaiset puheena olleet yleisemmän tason käytännön tiedot esim. venäläiset saanevat myötämielisiltä varusveijjareilta käsiteltiin niitä foorumilla tai ei.
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2017
 12. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Ihan sama, jos asia on salassa pidettävää niin sitten se on ja ken sitä kertoo rikkoo lakia. En olisi voinut perustella omia väitteitäni enempää menemättä salassa pidettäviin asioihin. Ole sinä maanpetturi, jos niin haluat. Nähdäkseni asia on loppuunkäsitelty.
   
 13. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Vai että hiluxien sijainnin arvuuttelu organisaatiossa on nyt jo maanpetturuutta. No olkoon sitten niin :D.
   
  Einomies1, peelo ja Rannari tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Itse olen lähtenyt rakentamaan taisteluosastoa jääkärikomppania edellä. Niiden määräksi olen valinnut kolme johtuen siitä, että niihin kyetään siten laittamaan enemmän suorituskykyä ja komppaniat itsessään ovat mini-taisteluosastoja miltei. Taisteluosasto luo olosuhteet komppanioiden taistelun onnistumiselle epäsuoralla tulella, pioneeritoiminnalla, ilmatorjunnalla ja huollon toimialoilla. Tukikomppaniaan olen laittanut osan tavallisesti EVKssa olleista joukkueista ja lisännyt hieman ekstraa kuten lennokkijoukkueen ja ilmatorjuntaohjusjaoksen. Kysessä on lähinnä hallinnollinen organisaatio, johon voidaan koota eri aselajien upseereita johtamaan ko. toimintaa esikunnan kanssa.

  Epiksen osalta olen valinnut raskaan patterin, johtuen taisteluosaston suuresti parantuneesta heittimistöstä sekä vastaamaan lennokkijoukkueen tarpeeseen käyttää pitkän kantaman tykistöä.

  TSTOS kykenee sekä hyökkäyksellisiin että puolustuksellisiin tehtäviin tasapuolisen hyvin. Komppaniat ovat vahvoilla varsinkin asutuskeskuksissa johtuen suora-ammuntatulen määrästä sekä kykenee häiritsemään vihollista käyttämästä laajoja alueita vapaasti Spike-ohjusten ansiosta. Lähipst on hyvällä tasolla joukkueissa.

  Heikkoutena on jääkärikomppanioiden määrä mikä taisteluosastotasolla voi johtaa helposti arvattaviin taktisiin päätöksiin sekä reservin vähyyteen. Komppaniatasalla on sama asia, mutta suuret joukkueet mahdollistavat tulitukiosien kokoamisen pstryhmästä ja aseryhmistä, jolloin käytössä on kolme jääkärijoukkuetta ja yksi tulitukijoukkue. Jääkärijoukkueiden koko ja komppanian kyky muokata niistä tilanteeseen sopivia organisaatioita auttaa voittamaan kolmijakoisen organisaation kankeudet johonkin tasoon saakka. Joukkueessa on 32 jalan taistelevaa sotilasta ja 19 heitä tukevaa sotilasta, komppaniassa on n. 115 "etulinjan" taistelijaa ja heitä tukemassa n. 150 muuta sotilasta. Komppanian jalan taisteleva osuus vastaa suunnilleen kahta mekanisoitua jalkaväkikomppaniaa.

  Taisteluosastolla on melko pitkä häntä mikä on miinus. Taistelevat osat ovat kuitenkin hyvin varusteltuja.
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2017
  Fremen tykkäsi tästä.
 16. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,669
  Tykkäykset:
  2,055
  Pisteet:
  1,286
  Kun kattelin tuota sinun esitystäsi, niin itse jotenkin taivuin ajatukseen että olisi 4 jääkärikomppaniaa. Jolloin hyökkäyksessä olisi voimaa ja mahdollisuus varmistaa hyökkäyksen sivusta. Näin huollon reservin aliupseerina.

  Sen lisäksi itse haaveilisin 6 Stingeristä jokaiseen taisteluosastaan.
   
 17. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Itse valitsin nyt 3-3-4, 4-3-3 taas olisi tarkoittanut aseryhmistä luopumista.
   
 18. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  430
  Tykkäykset:
  399
  Pisteet:
  36
  Minä nyt en oikeasti tiedä KRKK:n suorituskyvystä, mutta meinasitko oikeasti että ne korvais 81:n joukkueen?

  Vaikka kannatsnkin 40mm kranun käyttöönottoa ei se mun mielestä korvaa kevyttä KRH:ta vaan täydentää ryhmätasalla krpistooli muodossa joita 2/ryhmä.


  81:n krh:n laittaisin ajoneuvoon. Pohkoisessa teka ja etelässä jokin muu, mikä pysyy joukonmukana ja on ampumavalmis kunhan KP seipään nakkaa paikoilleen. Näitä sitten 3kpl/joukkue ja komppania.
   
 19. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,157
  Tykkäykset:
  2,126
  Pisteet:
  1,286
  Jäikös huomaamatta toi tulijoukkue kahdella raskaalla heittimellä?
   
 20. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,416
  Tykkäykset:
  1,216
  Pisteet:
  156
  Aika munakas lisä olisi korvata jääkärikomppanian TTR tai KVKRHJ (komppaniasta riippuen) kahden raskaan heittimen tulitukiryhmällä, kuten Kertakenttään on ajatellutkin. Mitäs esimerkkejä löytyy maailmalta, ainakin Stryker-jalkaväkikomppanioissa on kaksi M1129 KRH-ajoneuvoa.

  Hölmö kysymys, mutta missä menee EVK:n koon rajat? Se voi paisua kun pullataikina kun sinne tungetaan komentojuttujen lisäksi tiedustelut, PST:t , IT:t jne.
   
 21. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,596
  Tykkäykset:
  6,159
  Pisteet:
  1,286
  MEKTSTOS:n EVK:ssa taitaa olla jonkin matkaa yli 300 miestä. Kun kokoonpanoissa on tuota pienempiä pataljoonia niin raja alkaa varmaan pian tulla vastaan. Eihän tuo ollenkaan koko vahvuudellaan missään komppaniakokoonpanossa toimi mutta silti.
   
 22. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  430
  Tykkäykset:
  399
  Pisteet:
  36
  Uh. Jäi. Fiksu veto. Mekkiä vastaan parempi kuin 81. Vaikka 81:sellä saadaankin parempi peitto. Jätetään ne paikallisille joo. :)
   
  setämies tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu